Loempia's

Loempia’s

Zelfgemaakte loempia’s zijn natuurlijk het allerlekkerst! De vulling is natuurlijk erg belangrijk maar je kunt er eigenlijk van alles indoen. Ideaal om de restjes uit je koelkast op te maken. Loempia’s vallen bij iedereen wel in de smaak, met een heerlijke chilisaus of ketjapsaus erbij is het een heerlijke snack of bijgerecht. 

Wat heb je nodig voor 15 stuks?

  • halve winterpeen of wat bospeen geraspt
  • 100 gram diepvrieserwten
  • 125 gram mihoen (dit is optioneel, zonder mihoen kan prima)
  • halve spitskool in hele dunne repen gesneden
  • 3 bosuitjes of een stukje prei
  • 2 cm gember geraspt
  • 2 teentjes knoflook geraspt
  • rood pepertje fijngehakt
  • 1 theelepel gemalen koriander of 2 eetlepels verse koriander
  • 1 gekookte kipfilet in stukjes gesneden of gepluisd
  • taugé (hoeveelheid naar smaak)
  • eetlepel Thaise vissaus
  • 2 eetlepels lichte sojasaus
  • 1 theelepel sesamolie
  • 2 eieren om een omelet van te bakken

Hoe maak je het?

Wel de mihoen in een grote kom met gekookt water voor ongeveer 5 minuten. Rasp de wortel, de gember en de knoflook. Snijd de spitskool in hele dunne reepjes, de bosui in ringetjes, pluis de gekookte kip en hak de rode peper heel fijn. Meng dit goed door elkaar in een grote schaal.

Voeg nu een snufje koriander of verse koriander toe en schep het geheel om en doe dit nog een keer zodat de koriander goed vermengd wordt. Doe dit ook op dezelfde manier met de sojasaus, de sesamolie en de Thaise vissaus. Zout hoef je niet meer toe te voegen omdat de soja en de vissaus al zout genoeg zijn.

Bak ondertussen van de 2 eieren een omelet en snijd deze in reepjes, daarna kan deze bij de vulling. Proef of je vulling op smaak is. Je kunt natuurlijk nog andere groenten toevoegen als je dat lekker vind.

Hoe nu verder?

Om loempia’s te maken gebruik je loempiavellen. Deze zijn verkrijgbaar bij de supermarkt of in de toko in het vriesvak. Laat de vellen eerst een nacht in je koelkast ontdooien of 2 uurtjes buiten de koelkast. Als je loempia’s gaat maken moet je wel wat voorbereidingen treffen.

Zorg dat er klaarstaat:

  • de schaal met de vulling
  • een groot bord of bakplaat met een velletje bakpapier erop
  • een schaaltje met een beetje (rijst)olie om de loempia’s mee dicht te ‘plakken’
  • een vochtige theedoek

Neem de loempiavellen en haal deze uit de verpakking en bedek meteen met de vochtige theedoek. Steeds als je een velletje hebt gepakt dek je het af met de vochtige theedoek, zo voorkom je dat het deeg gaat uitdrogen.

Leg het vel voor je neer en leg in de onderste rechterhoek een beetje mihoen. Schep er een laagje vulling op (ongeveer 3 eetlepels) en begin naar links boven te rollen. Halverwege (na ongeveer 3 x rollen) vouw je de zijkanten naar binnen (nu heb je de vorm van een envelopje) en smeer je wat olie op de bovenste rand en je rolt hem dicht.

Leg hem vervolgens op het bord/bakplaat met het bakpapier. Deze kun je ook afdekken met een vochtige theedoek om uitdrogen tegen te gaan. Frituur de loempia’s in (kokos) olie tot ze goudbruin zijn. Ze zijn ook goed te bereiden in de oven (ongeveer 180 graden, 15 minuten) of de Airfryer. Serveer ze met een lekkere chilisaus.

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

6 Reacties

  1. Dus als ik het goed begrijp, alleen de kip koken en vervolgens alle andere ingredienten rauw er bij zonder e.e.a. even te roerbakken..?
    Vervolgens mengen en in het loempiavel?

  2. Hoi Simone,

    Kun je deze loempia’s ook invriezen als je ze gerold hebt?
    Groet Linda

    • Hoi Linda, ja als je de loempia’s gerold hebt kun je ze invriezen. Even een bakpapiertje ertussen zodat ze niet aan elkaar vriezen. Groetjes, Simone

  3. Martin Becht

    Hallo Simone,
    ben bezig met een rijsttafel met veel van jouw recepten, ze zijn n.l. heel lekker.
    Als kleine snack erbij maak ik loempiaatjes.
    In je recept staat bakken in de airfryer.
    Heb je ervaring met bakken in de airfryer en weet je dan op welke temperatuur en hoelang ik ze moet bakken in de Airfryer.
    Alvast dank voor je antwoord.
    Groetjes
    Martin

    • Hoi Martin,
      Loempia’s bakken in de airfryer gaat prima. Ik smeer ze dan wel eerst even licht in met (rijst)olie. Daarna doe ik ze een paar minuten in de airfryer op 180 graden, totdat ze mooi bruin zijn. De vulling is namelijk al gaar. Je moet er wel even op letten dat je er niet teveel te gelijk bakt, maar in kleine porties.
      Groetjes Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*