Eetspiratie » Loempia’s
Loempia's

Loempia’s

Loempia’s zelf maken lijkt moeilijk maar dat is het in werkelijkheid echt niet. Als je eenmaal doorhebt hoe je ze kunt rollen is het echt een eitje. Ik heb aan de hand van een plaatje uitgelegd hoe je loempia’s kunt rollen. Als je de stappen volgt kunnen ze niet mislukken. Deze gevulde rolletjes zijn ideaal om de restjes uit je koelkast op te maken. Er zijn namelijk geen regels voor de vulling, gebruik de ingrediënten die je in huis hebt.

Het is altijd verleidelijk om loempia’s te halen bij de plaatselijke loempiakraam op zaterdag. De geur van olie en gebakken loempia’s is moeilijk te weerstaan. Zelf maken is erg leuk om te doen. Het belangrijkste wat je nodig hebt zijn loempiavellen. Deze kun je altijd kopen bij de toko. Bij sommige supermarkten verkopen ze deze tegenwoordig ook. Je vindt ze in het vriesvak. Het is een pak met vierkante vellen op basis van bloem. Deze vellen zijn zeer lang houdbaar in de vriezer, sla dus een voorraadje in.

Loempia’s

Loempia’s uit de supermarkt of van de Chinees hebben vaak heel veel taugé en kool als vulling. Dit is lekker maar er kunnen zoveel meer ingrediënten in. Stevige groenten als wortel, bosui en doperwten zijn ook lekkere ingrediënten voor in een loempia. Je kunt er een groenteloempia van maken of kiezen voor een vegan vulling zoals verkruimelde tofu. Ook gegaarde kip (fijngesneden) of champignons (fijngesneden) zijn lekker en makkelijk als loempiavulling. Tip: het is ook lekker om een blaadje Romaine sla om een gebakken loempia heen te rollen. De sla geeft een lekkere frisse smaak en nog meer crunch.

Je kunt loempia’s frituren maar ook bakken in de oven (180 graden 15 minuten) of airfryer (190 graden ongeveer 10 minuten). Bij de laatste twee bereidingen gebruik je een stuk minder vet. Smeer de loempia’s dan lichtjes in met een klein beetje olie voor een bruin kleurtje. Een lekkere zoete of pittige chilisaus mag natuurlijk niet ontbreken, bekijk hier mijn recept.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Loempia's
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.

Loempia’s

5 van 2 stemmen
Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: gemiddeld
Hoeveelheid

15

stuks
Voorbereiding

45

minuten
Kooktijd

15

minuten
Tijd totaal

1

uur 

Maak je eigen loempia’s met een lekkere vulling van groenten en mihoen.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • halve halve winterpeen geraspt

  • 100 gram 100 diepvrieserwten (bevroren)

  • 1/3 stuk 1/3 van een spitskool in dunne reepjes

  • 3 3 bosuitjes in ringetjes gesneden

  • 2 centimeter 2 verse gember geraspt

  • 2 tenen 2 knoflook geraspt

  • 1 rode 1 peper fijngesneden

  • 1 theelepel 1 ketoembar (gemalen koriander)

  • 30 30 loempiavellen

  • 2 eetlepels 2 sojasaus

  • 1 – 2 theelepels 1 – 2 sesamolie

  • 125 gram 125 mihoen geweld, uitgeknepen en in stukjes geknipt

  • 2 eetlepels 2 neutrale olie

Bereiding:

  • Haal het pak loempiavellen uit de vriezer en laat ze licht ontdooien. Het pak hoeft niet volledig ontdooid te zijn. Als je het bovenste vel er voorzichtig af kunt halen zonder dat het scheurt dan zijn ze klaar voor gebruik.
  • Wel de mihoen in een grote kom met gekookt water. Leg een bord op de kom zodat de stoom niet kan ontsnappen. Laat de mihoen ongeveer 5 minuten wellen. Spoel deze daarna af onder de koude kraan. Leg de mihoen in een theedoek en vouw de theedoek dicht. Knijp er zoveel mogelijk vocht uit. Doe de mihoen in een schaal en knip deze zo fijn mogelijk met een schaar. Zet dit apart tot gebruik.
  • Rasp de wortel, de gember en de knoflook. Snijd de spitskool in hele dunne reepjes, de bosui in ringetjes en hak de rode peper heel fijn. Meng dit goed door elkaar in een grote schaal. Voeg ook de bevroren doperwten en fijngeknipte mihoen toe. Dit is je vulling.
  • Wil je er gare kip, champignons of verkruimelde tofu aan toevoegen? Meng deze dan nu door de vulling.
  • Breng de vulling op smaak met ketoembar, sojasaus en sesamolie.
  • Neem de loempiavellen en haal deze uit de verpakking en bedek meteen met de vochtige theedoek. Steeds als je een velletje hebt gepakt dek je het pak vellen af met de vochtige theedoek, zo voorkom je dat het deeg gaat uitdrogen.
  • Neem 2 vellen per loempia. Leg het eerste vel recht voor je neer (stap 1). Leg het tweede vel erop. Draai het bovenste vel zodat er een punt naar je toe wijst zodat je een soort ‘stervorm’ krijgt (stap 2). Schep een beetje vulling (ongeveer 2 eetlepels) 2 centimeter boven de onderste punt (stap 3). Rol nu het vel op naar het midden (stap 4) en sla de punten van de zijkanten naar binnen (stap 5). Je krijgt nu een soort envelopje. Bestrijk de bovenste punt en de randen met een beetje olie (stap 6) en rol de loempia helemaal op (stap 7). Leg de loempia op een dienblad bekleed met een bakpapiertje en dek af met een vochtige theedoek.
  • Rol loempia’s tot de vulling op is. De rest van de loempiavellen kun je weer terugleggen in de vriezer. Frituur de loempia’s in ruim olie tot ze goudbruin zijn. Ze zijn ook goed te bereiden in de oven (ongeveer 180 graden, 15 minuten) of in de airfryer (10 minuten op 190 graden).
  • Gerolde loempia’s kun je ongebakken invriezen. Leg wel een stukje bakpapier tussen de rolletjes zodat ze niet aan elkaar bevriezen.

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)