Loempia’s zonder rollen – loempiavulling geserveerd met rijst, een lekker en simpel gerecht. Soms heb ik zin in een loempia, maar ik heb geen tijd om ze te rollen en te frituren. Een optie is om dan mijn wrap loempia’s te maken of je maakt alleen de vulling en serveert deze met rijst en een crispy topping. Drizzle er chilisaus overheen en voilà, je hebt een heerlijk gerecht met de smaken van loempia maar net even anders.
Toen ik mijn wrap loempia’s aan het maken was, proefde ik de vulling en ik dacht; dit zou ook heerlijk smaken met rijst! Zo is dit gerecht per toeval ontstaan. Er bestaan wel meer van dit soort recepten zoals ‘egg roll in a bowl’ of ‘de loempiabowl’ maar dit is mijn versie. Het heeft ook iets weg van het Indische gerecht orak arik, een gerecht met gewokte spitskool.
Loempia’s zonder rollen – loempiavulling geserveerd met rijst
Dit gerecht is heel eenvoudig te maken en je hebt er weinig ingrediënten voor nodig. Je serveert de vulling met rijst en een crispy topping. De topping zorgt ervoor dat je een beetje het krokante gevoel van een loempia krijgt. Je kunt dit maken van wonton vellen, maar deze zijn alleen maar verkrijgbaar bij de toko. Ik heb hier een lekker alternatief voor namelijk: een tortilla wrap! Dus eigenlijk heb ik het recept voor mijn wrap loempia’s uit elkaar gehaald en serveer ik het op een geheel andere manier. Zo ontstaat er weer een nieuw gerecht. Je kunt deze loempiavulling maken met kip, maar ook met vegan kipstukjes (op basis van soja-eiwit).

Koock Amsterdam® Skillet gietijzeren koekenpan
Geschikt voor alle warmtebronnen, ook inductie!
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Loempia’s zonder rollen – loempiavulling geserveerd met rijst
4
personen20
minuten20
minuten40
minutenZin in loempia’s maar niet in het rollen? Maak dan deze loempiavulling!
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
1 middelgrote spitskool, in dunne reepjes gesneden
1 winterpeen, julienne gesneden
160-200 gram vegan/plantaardige kipstukjes of kipfilet (optioneel)
100 gram diepvries doperwten
2 bosuitjes, in ringetjes gesneden
3 tenen knoflook, fijngehakt
halve eetlepel vers geraspte gember of gemberpasta
1 eetlepel groentebouillonpoeder of een verkruimeld bouillonblokje
1 eetlepel sesamolie
1 tortilla wrap maat L
75 gram rijstnoedels (mihoen)
50 milliliter olie (om de tortillareepjes in te frituren)
zoete chilisaus voor erbij
BEREIDING
- Begin met het maken van de crispy tortillareepjes. Snijd de tortilla in grote lange brede repen, draai een kwartslag en snijd de repen vervolgens in dunne reepjes zo groot als een lucifer. Zet ook alvast een pan water aan om de rijst te koken of kook deze net als ik in de multicooker.
- Verwarm een ruime hoeveelheid olie in een pan en frituur de reepjes in twee porties tot ze bruin en krokant zijn. Blijf erbij en schep steeds om zodat ze niet verbranden. Schep ze daarna uit de pan en laat ze uitlekken op een bordje bekleed met een stukje keukenpapier. Bestrooi met een snufje zout. Zet apart tot gebruik.
- Kook ondertussen water voor de rijstnoedels. Leg de rijst noedels in het water en bereid ze verder volgens de aanwijzingen op de verpakking. Als ze gaar zijn, spoel je ze af onder de koude kraan en ga je er een paar keer met een schaar doorheen om de noedels iets fijner te knippen. Zet apart tot gebruik.
- Snijd de spitskool in zo dun mogelijke reepjes en was deze goed. Laat het uitlekken en dep het een beetje droog. Snijd de wortel julienne met behulp van een juliennesnijder. Of rasp of snijd hem in zo dun mogelijke reepjes. De bosui snijd je in ringetjes, hak de knoflook fijn en rasp de gember.
- Als je kip wilt toevoegen, snijd je deze zo fijn mogelijk. Gebruik je vegan kipstukjes, haal deze dan uit de verpakking en ga er een paar keer met je mes doorheen zodat de stukjes kleiner worden.
- Verwarm een eetlepel olie in een ruime koekenpan en bak hierin de kip of vegan kipstukjes bruin en gaar. Breng ze op smaak met een snufje zout en peper en schep ze uit de pan over op een bord.
- In dezelfde pan doe je de spitskool en de wortel en dit bak je even aan. Als het grotendeels geslonken is, voeg je de knoflook, gember en bosuitjes toe. Bak dit samen aan.
- Doe de gebakken kip of de kipstukjes terug in de pan bij het mengsel en voeg de bevroren doperwten toe. Voeg 1 eetlepel groentebouillonpoeder toe (of een verkruimeld bouillonblokje), schep alles om en voeg als laatste een eetlepel sesamolie toe. Daarna kunnen de rijstnoedels erbij.
- Warm alles nog even goed op en schep het koolmengsel in een kom samen met een beetje rijst. Garneer royaal met de crispy topping en serveer er chilisaus bij.
Meer eetspiratie speciaal voor jou!
- 15 Indische hapjes voor bij de borrel
- Indische gerechten voor een rijsttafel
- Loempia’s
- Wrap loempia’s
- Gerechten voor een vegan Indische rijsttafel
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.