Rijst koken in de Crock-Pot Express multicooker, de enige manier waarop ik nog mijn rijst kook. De multicooker is gewoon de beste rijstkoker. Rijst wordt perfect gegaard, is heerlijk fluffy en koekt niet aan in de pan, zelfs niet na een uur warmhouden. Je hebt er geen omkijken naar en grote hoeveelheden koken is in deze pan een makkie. Twijfel je nog tussen een rijstkoker of een multicooker, ik kan je de multicooker van harte aanbevelen.
Rijst koken lijkt eenvoudig maar je moet het eigenlijk een beetje zien als een ritueel. Voordat je het gaat koken is het belangrijk om de rijst te wassen en dit herhaal je het liefst drie keer tot het water wat eraf komt helder ziet. De rijst van tevoren wassen is een belangrijke stap voor de lekkerste rijst. In dit artikel leg ik uitgebreid uit waarom rijst wassen een belangrijk onderdeel is van het kookproces.
CrockPot Express Pot Pressure, Slow & Multi Cooker 5,6L
Voor slowcooken en snelkoken! Ontdek deze 12-in-1 pan!
Hoe kook je rijst in de Crock-Pot Express multicooker?
De rijstsoorten die ik het meest gebruik in mijn keuken zijn, simpele witte rijst, sushirijst, pandanrijst, jasmijnrijst en zilvervliesrijst. Deze rijstsoorten komen allemaal perfect uit de Crock-Pot Express. Er zijn verschillende rijstsoorten te koop, de zogenaamde ‘snelkookrijst’ en de gewone rijst. Het verschil is dat de snelkookrijst is voorgegaard of voor gestoomd. Deze vorm van rijst is dus sneller klaar dan de niet voorgegaarde. Je kunt dit teruglezen op de verpakking. Daarom is de ene witte rijstsoort klaar in 8 minuten en heeft de andere 15 minuten kooktijd nodig.
Nu heb ik verschillende rijstsoorten uitgetest en mijn persoonlijke voorkeur heeft een kooktijd van 12 minuten op het rice/risotto programma. Dit programma gaart de rijst automatisch op low. Ik gebruik vaak Lassie toverrijst, dat is voorgegaarde rijst. Ondanks dat er een kooktijd van 8 minuten staat aangeven op de verpakking, kook ik de rijst 12 minuten en laat ik hem nog 10 minuten nastomen. De rijst is elke keer weer perfect. Maar deze kooktijd pas ik ook toe op andere rijstsoorten waarbij er een langere kooktijd op de verpakking staat aangegeven.
Online kom je misschien recepten tegen waarbij men rijst kookt in 5 minuten of zelfs in 3 minuten. Mijn ervaring is dat je voor rijst koken de tijd moet nemen en met de kooktijd van 12 minuten met daarna 10 minuten nastomen met een natural release werkt voor mij persoonlijk altijd prima.
Verhouding water en rijst in de multicooker
Ik gebruik standaard de rijstcup/rijstmaatbekertje dat ik ooit kreeg bij mijn rijstkoker. Voor mij een onmisbare keukentool. Het is een cupje van 160 milliliter en ik gebruik deze altijd voor het koken van rijst. Het is ook handig voor het afmeten van sushirijst, orzo, bulgur en quinoa. Als ik het cupje tot aan de rand toe vul, heb ik 140 gram rijst en 160 milliliter water. Voor 4 personen neem ik standaard 2 cups rijst en 2 cups water. Dit is voldoende rijst voor 4 personen als ‘bijgerecht’. Als ik bijvoorbeeld nasi goreng maak, dan kook ik iets meer rijst, namelijk 3 cups rijst en 3 cups water.
5 stuks transparante rijstmaatbekers – 160 ml
Meet rijst en andere ingrediënten nauwkeurig met deze set van 5 transparante rijstmaatbekers (160 ml).
Als ik rijst kook, maak ik altijd een grotere hoeveelheid. Wat ik over heb, bewaar ik in de koelkast of ik vries het in. Ideaal om toe te voegen aan soepen, bij een curry of maak er een heerlijke crispy rijstsalade mee.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden. Lees verder onder de afbeelding.
De lekkerste fluffy rijst kook je in de multicooker. Heerlijke luchtige rijst, geen last van aankoeken in de pan en je hebt er geen omkijken naar. Of je nu een kleine of grote hoeveelheid maakt, de rijst komt altijd perfect gekookt uit deze pan.
Kookmodus
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
2delenrijst (280 gram)
2delenwater (320 milliliter)
BEREIDING
Zet je Crock- Pot Express op een stevige ondergrond en kijk of de eventuele stoom straks vrij weg kan aan de bovenkant. Controleer of de ring in de deksel zit en de binnenpan geplaatst is.
Meet 2 rijstcups rijst (240 gram) af en doe dit in een vergiet. Was de rijst vervolgens onder de koude kraan. Spoel de rijst net zolang totdat het water wat eraf komt helder is. Dit is ongeveer na 3 keer spoelen. Doe de rijst in de Crock-Pot voeg 2 rijstcups water toe. De rijst staat nu volledig onder.
Doe de deksel op de pan en sluit direct het ventiel. Druk op rice/risotto en vervolgens op start. Dit programma duurt 12 minuten en staat automatisch op stand low. Maar voordat het programma start, gaat het apparaat druk opbouwen. Er verschijnt eerst heat op de display en er kan stoom uit de pan ontsnappen. Dit duurt ongeveer 3 tot 5 minuten.
Als de druk is opgebouwd springt de multicooker op 12 minuten en begint hij terug te tellen van 12 naar 0. Als de kooktijd verstreken is springt hij automatisch op de warmhoudstand.
Je laat de pan nu 10 minuten zo staan (natural release), zodat de rijst kan nastomen. Je ziet de tijd oplopen op de display. Als de 10 minuten voorbij zijn, druk je op stop. Je opent nu voorzichtig het ventiel, er komt nu bijna geen stoom meer uit. Open de voorzichtig de deksel van je af. Let op, hier kan nog heet water uit druppelen.
Leg de deksel op een theedoek en schep met een rijstlepel de rijst om. Als het goed is heb je nu heerlijke fluffy rijst, die niet is aangebrand of aangekoekt!
AANTEKENINGEN
Voeg ook eens wat blaadjes, stengels of knollen (specerijen) toe aan je rijst. Bijvoorbeeld, een stukje gekneusde gember, geplette teen knoflook, een gekneusde sereh stengel of wat verfrommelde blaadjes djeroek poeroet. Dit geeft je rijst een lekkere smaak en geur. Dit leg je in de pan tussen de rijst en je vist het er na de kooktijd weer uit.
In de multicooker kun je ook perfecte pilav koken. Deze Turkse rijst maak je eenvoudig in de Crock-Pot Express. Bekijk hier het recept.
Hoi, ik ben Simone!
Op Eetspiratie deel ik alles wat ik weet over koken met jou. Je vindt hier meer dan 900 recepten, variërend van Indische en Indonesische gerechten, slowcooker- en multicooker recepten tot voedzame, eiwitrijke vegan maaltijden.
Mijn recepten zijn niet alleen geïnspireerd door mijn Indonesische roots, maar ook door smaken uit allerlei keukens. Ik deel gerechten zoals mijn oma en moeder ze vroeger maakten, maar dan Eetspiratie-proof, met mijn eigen persoonlijke twist.
Ik wil jou ‘eetspireren’: laten zien dat koken leuk is, dat ook jij Indische gerechten kunt maken, dat tofu geweldig is en dat koken met groenten verrassend lekker kan zijn. Of je nu op zoek bent naar een makkelijk recept, waardevolle kooktips of hulp bij slowcooking – je vindt het allemaal op Eetspiratie.nl.
Meer weten over mij en mijn verhaal?
Klik dan hier en volg mij op social media!
Als je via deze advertentie of een van de andere affiliate links op mijn website iets bestelt, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra's, maar het helpt mij om mijn site te onderhouden en nieuwe content te blijven maken. Dus als je iets nodig hebt van
Bol.com, overweeg dan om via mijn link te shoppen en steun daarmee mijn blog. Bedankt!
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.
Functionele cookies
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Analytische cookies
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing cookies
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.