Eetspiratie » Rijst koken in de Crock-Pot Express multicooker
Rijst koken in de Crock-Pot Express

Rijst koken in de Crock-Pot Express multicooker

Rijst koken in de Crock-Pot Express multicooker, de enige manier waarop ik nog mijn rijst kook. De multicooker is gewoon de beste rijstkoker. Rijst wordt perfect gegaard, is heerlijk fluffy en koekt niet aan in de pan, zelfs niet na een uur warmhouden. Je hebt er geen omkijken naar en grote hoeveelheden koken is in deze pan een makkie. Twijfel je nog tussen een rijstkoker of een multicooker, ik kan je de multicooker van harte aanbevelen.

Rijst koken lijkt eenvoudig maar je moet het eigenlijk een beetje zien als een ritueel. Voordat je het gaat koken is het belangrijk om de rijst te wassen en dit herhaal je het liefst drie keer tot het water wat eraf komt helder ziet. De rijst van tevoren wassen is een belangrijke stap voor de lekkerste rijst. In dit artikel leg ik uitgebreid uit waarom rijst wassen een belangrijk onderdeel is van het kookproces.

Heb jij al een Crock-Pot Express?
CrockPot Express Pot Pressure, Slow & Multi Cooker 5,6L

CrockPot Express Pot Pressure, Slow & Multi Cooker 5,6L

Voor slowcooken en snelkoken! Ontdek deze 12-in-1 pan!

Hoe kook je rijst in de Crock-Pot Express multicooker?

De rijstsoorten die ik het meest gebruik in mijn keuken zijn, simpele witte rijst, sushirijst, pandanrijst, jasmijnrijst en zilvervliesrijst. Deze rijstsoorten komen allemaal perfect uit de Crock-Pot Express. Er zijn verschillende rijstsoorten te koop, de zogenaamde ‘snelkookrijst’ en de gewone rijst. Het verschil is dat de snelkookrijst is voorgegaard of voor gestoomd. Deze vorm van rijst is dus sneller klaar dan de niet voorgegaarde. Je kunt dit teruglezen op de verpakking. Daarom is de ene witte rijstsoort klaar in 8 minuten en heeft de andere 15 minuten kooktijd nodig.

Nu heb ik verschillende rijstsoorten uitgetest en mijn persoonlijke voorkeur heeft een kooktijd van 12 minuten op het rice/risotto programma. Dit programma gaart de rijst automatisch op low. Ik gebruik vaak Lassie toverrijst, dat is voorgegaarde rijst. Ondanks dat er een kooktijd van 8 minuten staat aangeven op de verpakking, kook ik de rijst 12 minuten en laat ik hem nog 10 minuten nastomen. De rijst is elke keer weer perfect. Maar deze kooktijd pas ik ook toe op andere rijstsoorten waarbij er een langere kooktijd op de verpakking staat aangegeven.

Online kom je misschien recepten tegen waarbij men rijst kookt in 5 minuten of zelfs in 3 minuten. Mijn ervaring is dat je voor rijst koken de tijd moet nemen en met de kooktijd van 12 minuten met daarna 10 minuten nastomen met een natural release werkt voor mij persoonlijk altijd prima.

Verhouding water en rijst in de multicooker

Ik gebruik standaard de rijstcup/rijstmaatbekertje dat ik ooit kreeg bij mijn rijstkoker. Voor mij een onmisbare keukentool. Het is een cupje van 160 milliliter en ik gebruik deze altijd voor het koken van rijst. Het is ook handig voor het afmeten van sushirijst, orzo, bulgur en quinoa. Als ik het cupje tot aan de rand toe vul, heb ik 140 gram rijst en 160 milliliter water. Voor 4 personen neem ik standaard 2 cups rijst en 2 cups water. Dit is voldoende rijst voor 4 personen als ‘bijgerecht’. Als ik bijvoorbeeld nasi goreng maak, dan kook ik iets meer rijst, namelijk 3 cups rijst en 3 cups water.

Meten is weten
5 stuks transparante rijstmaatbekers - 160 ml

5 stuks transparante rijstmaatbekers – 160 ml

Meet rijst en andere ingrediënten nauwkeurig met deze set van 5 transparante rijstmaatbekers (160 ml).

Als ik rijst kook, maak ik altijd een grotere hoeveelheid. Wat ik over heb, bewaar ik in de koelkast of ik vries het in. Ideaal om toe te voegen aan soepen, bij een curry of maak er een heerlijke crispy rijstsalade mee.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Rijst koken in de Crock-Pot Express multicooker

Rijst koken in de Crock-Pot Express multicooker

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 van 7 stemmen
Gang: Bijgerecht, IngrediëntKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

5

minuten
Kooktijd

25

minuten
Totale tijd

30

minuten

De lekkerste fluffy rijst kook je in de multicooker. Heerlijke luchtige rijst, geen last van aankoeken in de pan en je hebt er geen omkijken naar. Of je nu een kleine of grote hoeveelheid maakt, de rijst komt altijd perfect gekookt uit deze pan.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 2 delen rijst (280 gram)

  • 2 delen water (320 milliliter)

BEREIDING

  • Zet je Crock- Pot Express op een stevige ondergrond en kijk of de eventuele stoom straks vrij weg kan aan de bovenkant. Controleer of de ring in de deksel zit en de binnenpan geplaatst is.
  • Meet 2 rijstcups rijst (240 gram) af en doe dit in een vergiet. Was de rijst vervolgens onder de koude kraan. Spoel de rijst net zolang totdat het water wat eraf komt helder is. Dit is ongeveer na 3 keer spoelen. Doe de rijst in de Crock-Pot voeg 2 rijstcups water toe. De rijst staat nu volledig onder.
  • Doe de deksel op de pan en sluit direct het ventiel. Druk op rice/risotto en vervolgens op start. Dit programma duurt 12 minuten en staat automatisch op stand low. Maar voordat het programma start, gaat het apparaat druk opbouwen. Er verschijnt eerst heat op de display en er kan stoom uit de pan ontsnappen. Dit duurt ongeveer 3 tot 5 minuten.
  • Als de druk is opgebouwd springt de multicooker op 12 minuten en begint hij terug te tellen van 12 naar 0. Als de kooktijd verstreken is springt hij automatisch op de warmhoudstand.
  • Je laat de pan nu 10 minuten zo staan (natural release), zodat de rijst kan nastomen. Je ziet de tijd oplopen op de display. Als de 10 minuten voorbij zijn, druk je op stop. Je opent nu voorzichtig het ventiel, er komt nu bijna geen stoom meer uit. Open de voorzichtig de deksel van je af. Let op, hier kan nog heet water uit druppelen.
  • Leg de deksel op een theedoek en schep met een rijstlepel de rijst om. Als het goed is heb je nu heerlijke fluffy rijst, die niet is aangebrand of aangekoekt!

AANTEKENINGEN

  • Voeg ook eens wat blaadjes, stengels of knollen (specerijen) toe aan je rijst. Bijvoorbeeld, een stukje gekneusde gember, geplette teen knoflook, een gekneusde sereh stengel of wat verfrommelde blaadjes djeroek poeroet. Dit geeft je rijst een lekkere smaak en geur. Dit leg je in de pan tussen de rijst en je vist het er na de kooktijd weer uit.
  • In de multicooker kun je ook perfecte pilav koken. Deze Turkse rijst maak je eenvoudig in de Crock-Pot Express. Bekijk hier het recept.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.