Waarom moet je rijst wassen voor het koken? Laatst deelde ik een post op Instagram waarin ik vertelde dat ik mijn rijst was voor het koken. Ik kreeg hier veel vragen over. Veel mensen vroegen waarom ik dat doe en of dat bij elke rijstsoort nodig is. Omdat er zoveel vragen over het wel of niet wassen van rijst zijn, besloot ik er een artikel over te schrijven.
Rijst wassen, waarom zou je dat doen? Mijn oma deed het. Zij had geen pakjes rijst van 500 gram in huis maar mega grote zakken rijst van een paar kilo. En omdat die rijst best lang in die zakken zat, waste ze het onder de kraan met stromend koud water om eventuele viezigheid zoals stofjes of andere dingetjes te verwijderen.
Waarom moet je rijst wassen voor het koken?
De belangrijkste reden om je rijst te wassen is het zetmeel. Je hebt vast weleens gehad dat je rijst aan het koken bent en ineens staat de pan vol met wit schuim en luchtbellen. Door de rijst voor het koken te wassen of te spoelen, voorkom je dit. Dit geldt voor het koken in een pan, rijstkoker en – zoals ik het altijd doe – in mijn Crock-Pot Express multicooker. Hier lees je hoe ik mijn rijst kook.
De rijstsoorten die ik het meest gebruik zijn basmati-, pandan- of jasmijnrijst en sushirijst.
Je kunt je voorstellen dat als de rijst veel zetmeel bevat en je gaat het koken dat het veel plakkeriger, klonteriger en natter blijft. Door de rijst te wassen, verwijder je het overtollige zetmeel en houd je na het koken een luchtige rijst met een ‘droge’ korrel over. Een kom dampende fluffy rijst is toch het allerlekkerst bij al je gerechten. En met droge afgekoelde rijst kun je de lekkerste nasi goreng maken.
Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Hoe was je ongekookte rijst?
Het is heel simpel. Neem de hoeveelheid rijst die je nodig hebt en doe dit in een zeef of vergiet (waar de rijst niet doorheen valt). Hou de zeef onder de kraan met stromend koud water en ga met je handen door de rijst. Je ziet dat er aan de onderkant troebel wit water vanaf komt. Blijf net zolang spoelen tot het water helder ziet. Dit kan best een minuut of 4 duren maar dat is het waard! Als het water helder is doe je het in de pan, rijstkoker of multicooker en voeg je vers water toe. Daarna kook je de rijst zoals je gewend bent. Dat is alles!
Welke rijst hoef je niet te wassen?
Niet elke rijstsoort hoef je te wassen, want bij sommige gerechten heb je het zetmeel juist nodig. Wel kun je ervoor kiezen om de rijst even te spoelen om eventuele viezigheid te verwijderen. Risottorijst was ik nooit en gebruik ik rechtstreeks vanuit de verpakking. Dessertrijst en zilvervliesrijst spoel ik even snel af onder de kraan voor ik het ga koken. Wassen en spoelen zijn twee verschillende handelingen.
Rijstsoorten die je niet hoeft te wassen zijn:
- risottorijst
- dessertrijst
- bruine rijst (zilvervliesrijst)
Bij risotto wil je juist dat de rijst romig wordt. Hierbij spoel je de rijst niet maar bak je deze voor het koken even aan in een beetje olie. Maak je bijvoorbeeld rijstepap of rijstpudding dan hoef je de rijst ook niet vooraf te wassen, maar even afspoelen kan altijd.
Er zijn veel meer rijstsoorten en iedereen heeft zijn eigen manier van bereiden. Soms staat er ook op de verpakking dat het niet nodig is om de rijst vooraf te wassen. Maar gebruik je een witte rijstsoort zoals de 4 die ik bovenaan dit artikel heb aangegeven? Doe dan lekker eigenwijs en was de rijst gewoon wel! Als je het nog nooit hebt gedaan, probeer het dan eens een keertje uit om te kijken of je het verschil merkt en proeft.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Nasi kuning (gele rijst) uit de Crock-Pot Express
- 4 tips voor het schillen van een pompoen
- Vegan meringues van aquafaba (bonenwater)
- De meest gestelde vragen over de slowcooker
- FAQ
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.