Waarom je de lekkerste nasi goreng met koude rijst maakt. Het geheim van een goede nasi goreng is koude afgekoelde rijst. Mooie droge rijstkorrels die je lekker krokant kunt opbakken. Dit gaat een stuk lastiger met warme gekookte rijst die net uit de pan komt. Ga je nasi goreng maken, kook dan je rijst de dag van tevoren of in de ochtend. Dit is dé truc voor de lekkerste gebakken rijst. Een van de meest bekende ‘restjesgerechten’ uit de Indonesische keuken.
Nasi goreng betekent letterlijk gebakken rijst en is traditioneel een restjesgerecht. Een restje rijst wordt opgebakken met ui, knoflook en sambal (of pepers) en daar voeg je ingrediënten aan toe die je nog in je koelkast of voorraadkast hebt liggen. Voor nasi goreng is er dus geen ‘standaard’ recept, je mag op dit gerecht al je creativiteit loslaten. Dit gerecht wordt gegeten als ontbijt, lunch, tussendoortje of avondmaaltijd. Heerlijk met gebakken uitjes en acar ketimun (zoetzure komkommer).
Waarom je de lekkerste nasi goreng met koude rijst maakt
Maar hoe werkt het nu precies? Als je rijst net gekookt hebt, is het warm, vochtig en plakkerig. Vers gekookte, dampende rijst is heerlijk als bijgerecht, maar minder geschikt om op te bakken in een gerecht zoals nasi goreng. Daarvoor heb je juist droge, losse rijst nodig met zo min mogelijk vocht. Door de rijst eerst volledig te laten afkoelen, wordt deze steviger en droger, precies de structuur die je wilt voor een perfect gebakken nasi goreng.
De oplossing is dus de rijst een dag van tevoren koken, deze laten afkoelen en de volgende dag gebruiken om een lekker pan nasi goreng of ander fried rice gerecht mee te maken. Dit vergt dus een beetje planning en voorbereiding. Bedenk je op de dag zelf dat je nasi goreng wilt gaan eten? Kook dan de rijst in de ochtend zodat deze gedurende de dag kan afkoelen. In de avond kun je dan prima een pan nasi goreng maken.

Gekookte rijst afkoelen en bewaren
Let er wel op dat je de rijst op de juiste manier afkoelt en bewaart. Spreid de warme rijst na het koken uit in een dunne laag op een groot bord of dienblad. Zo koelt hij het snelst af. Laat de rijst maximaal een uur afkoelen en zet hem daarna direct in een afsluitbaar bakje in de koelkast. Als de rijst te lang op kamertemperatuur blijft staan, kunnen bacteriën zich namelijk snel vermenigvuldigen.
De volgende dag kun je de rijst gebruiken voor allerlei gerechten. Zorg er bij het opwarmen voor dat hij goed door en door warm is tot minstens 75 graden. Je kunt dit doen in de magnetron, in een wok of pan, door hem te stomen boven kokend water, of zelfs door hem direct toe te voegen aan een hete soep. Om nasi goreng te maken voeg je de rijst rechtstreeks uit de koelkast toe aan een hete pan of wadjan. Gebruik vervolgens een rijstlepel of spatel om de rijst los te maken, zodat de korrels goed kunnen bakken en je die lekkere, losse structuur krijgt waar nasi goreng om bekendstaat.

