Basisvoorraad booschappenlijst

Basisvoorraad boodschappenlijst en tips

Boodschappen doen…dat is meestal geen leuke bezigheid. Wij gaan ook naar verschillende winkels en het is vaak een hele tijdrovende klus. Een basisvoorraad aanleggen is daarom ook een heel goed idee. Op deze manier kun je met verse ingrediënten en de kruiden en specerijen die je in huis hebt de meeste heerlijke gerechten maken. Maar hoe ziet een basisvoorraad en boodschappenlijst er eigenlijk uit? En waar begin je nu precies mee?

Stap 1 is het nalopen van je keukenkastjes, wat gebruik je veel en kun je pakjes en zakjes vervangen door natuurlijke ingrediënten/ producten? Maak eerst op wat je hebt, weggooien vind ik persoonlijk erg zonde en onnodig. Desnoods schenk je de producten aan iemand die het goed kan gebruiken.

Stap 2 is het opbouwen van je basisvoorraad. Bij elke boodschappenronde kun je 1 tot 2 nieuwe producten aanschaffen en zo groeit je voorraad langzaam. Maak een overzicht van wat je gebruikt en schrijf op als er iets op is zodat je het de volgende boodschappenronde weer kunt meenemen.

Hier volgt een boodschappenlijst met producten die ik altijd in huis heb. Het lijkt veel… en het is ook veel, maar hiermee kun je met toevoeging van verse producten de lekkerste gerechten maken, broden bakken, snacks en tussendoortjes maken, enzovoorts. Maak voor jezelf een overzicht wat bij jouw levensstijl en eetgewoonten past!

Speltbrood

De lijst:

Bakproducten en benodigdheden

  • (spelt)meel
  • (spelt)bloem
  • amandelmeel (dit kun je ook in de vriezer bewaren)
  • havermout
  • biologische gist
  • biologisch bakpoeder
  • zuiveringszout (baking soda)
  • vanille extract, vanille poeder of verse vanillepeulen
  • (rauw) cacaopoeder
  • pure chocolade
  • bakpapier

 Olie, boter, azijn en sojasaus

  • kokosolie, om mee te bakken op hoge temperatuur of te gebruiken in raw recepten
  • rijstolie, neutrale olie waarmee je ook op hoge temperatuur kunt bakken
  • goede olijfolie (om koud te gebruiken in salades)
  • ongezouten biologische roomboter of ghee (geklaarde boter)
  • sesamolie
  • Thaise vissaus (suikervrij)
  • sojasaus of voor een glutenvrije versie neem je tamari
  • witte of rode wijnazijn of appel cider azijn
  • balsamico azijn (hier zit altijd suiker in)
  • rijstazijn

Basisvoorraad boodschappenlijst

Kruiden, specerijen en smaakmakers (droog en vers)

  • ketoembar (gemalen koriander)
  • djinten (gemalen komijn)
  • kurkuma
  • hele steranijs
  • kruidnagel
  • djahé (gemalen gember)
  • zwarte peperkorrels
  • gemalen of hele foelie
  • gedroogde chilivlokken
  • cayennepeper
  • kaneel
  • paprikapoeder
  • uienpoeder
  • knoflookpoeder
  • laurierblad
  • rozemarijn
  • tijm
  • sereh (citroengras) (te bewaren in de diepvries)
  • verse koriander (plantje in de vensterbank)
  • verse basilicum (plantje in de vensterbank)
  • verse munt (plantje in de vensterbank)
  • verse peterselie (plantje in de vensterbank)
  • tuinkers en kiemen (plantjes in de vensterbank)
  • verse gember (te bewaren in de diepvries)
  • verse knoflook
  • trassie (gefermenteerde garnalenpasta)
  • mosterd
  • biologische gistvrije groentebouillon
  • kokosmelk (geen light product) overgebleven kokosmelk kun je invriezen
  • biologische tomaten passata (gepureerde tomaten in een fles)
  • mayonaise
  • biologische tomatenketchup
  • tahini (sesampasta)
  • paprikapuree (verkrijgbaar bij de Turkse supermarkt)

Pallet kruidentuin

Noten, zaden, pitten en granen

  • Gemengde ongebrande noten zoals, amandelen, walnoten, paranoten, cashewnoten, pecannoten, hazelnoten en kokosrasp.
  • Zaden en pitten zoals, zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaad, lijnzaad en pijnboompitten
  • Granen en andere soorten, havermout, quinoa, zilvervliesrijst, couscous, pasta van speltmeel en soba noedels (noedels van boekweit)

Verse producten/ diepvriesproducten

  • biologische citroenen (biologisch zodat je de schil kunt gebruiken)
  • biologische limoenen (biologisch zodat je de schil kunt gebruiken)
  • rode peper (te bewaren in de diepvries)
  • avocado (kun je ook invriezen en gebruiken in smoothies)
  • eieren
  • uien (rode en gele)
  • zoete aardappel of gewone aardappels
  • Griekse yoghurt, Turkse yoghurt of magere kwark
  • Parmezaanse kaas
  • geitenkaasjes of feta
  • bananen (bananen voor op de fruitschaal  een aantal om in plakjes in te vriezen)
  • appels
  • sperzieboontjes (ingevroren)
  • doperwten (ingevroren)
  • soepgroenten (soepgroenten zijn perfect om in te vriezen)
  • biologische tofu of tempeh (sojaproduct en vegetarisch)
  • bladerdeeg, filodeeg of loempiavellen

Suikervervangers

  • kokosbloesemsuiker
  • honing
  • ahornsiroop/maple syrup
  • ongezwavelde verse (medjoul) dadels
  • gedroogde vijgen
  • ongezwavelde gedroogde krenten, rozijnen of cranberry’s
  • biologisch diksap
  • biologische appelstroop

Dadels

Houdbare producten voor in de voorraadkast

  • zongedroogde tomaten in olie
  • gegrilde paprika in pot
  • linzen in pot
  • kikkererwten in pot
  • gemengde bonen in pot
  • biologische mais in pot
  • augurken
  • kappertjes
  • blikjes vis zoals tonijn, ansjovis en makreel in water of olie (wel met MSC keurmerk)
  • zout zoals Himalaya zout, Keltisch zeezout of zeezout
  • biologische pindakaas of pinda’s om zelf pindakaas te maken
  • sambal zonder toevoegingen
  • rijst of speltwafels
  • maizena of arrowroot (bindmiddel)
  • bloemtortilla’s (let bij het kopen van tortilla’s goed op de ingrediënten want in de supermarktvariant zitten nogal wat toevoegingen. Van bloem en water maak je tortilla’s eenvoudig zelf)
  • norivellen (voor sushi of sushisalade)
  • rijstvellen (voor springrolls)

Vlees en vis
Dit is uiteraard voor iedereen weer anders. Wij wisselen vlees af met vis en vleesvervangers in de vorm van burgers gemaakt van peulvruchten, noten en tofu. De voorkeur gaat uit naar biologisch vlees.

Zoals je ziet is het best een lange lijst! Maar met deze producten in huis hoef je enkel wat verse groenten, fruit, vlees en vis in huis te halen en met deze voorraad kom je al een heel eind.
En waar haal ik deze producten allemaal?

Hier volgt een opsomming van mijn winkels en markten:

  • de Turkse supermarkt voor kruiden, groenten en fruit, linzen en kikkererwten
  • een molen, hier verkopen ze verschillende soorten meel en diverse bakbenodigdheden
  • de toko, hier kun je terecht voor kruiden, specerijen, tofu (tahoe) en tempeh, rijstazijn, rijstvellen en verse dadels
  • de markt, bij de notenkraam verkopen ze van allerlei (ongebrande) noten, amandelmeel, kokosrasp, dadels en diverse superfoods
  • de boer, hier kun je heerlijk fruit kopen en eerst proeven
  • de supermarkt, hier haal ik enkele dingen zoals roomboter, drinken, diepvriesgroenten, chocolade en houdbare producten
  • de biologische winkel, hier haal ik wat kleine boodschapjes om mijn voorraad aan te vullen en bio citroenen en limoenen
  • de webshop www.puurmieke.nl, hier bestel ik o.a. biologisch groentebouillonpoeder en Keltisch zeezout

Het is natuurlijk makkelijk om alles in een winkel te halen maar het loont echt de moeite om verschillende winkels te bezoeken. Kijk wat er bij jouw in de buurt zit en eet producten uit het seizoen.

Zelf brood bakken en je eigen verse kruiden kweken in potjes in de vensterbank is heel erg leuk om te doen. Ook een klein moestuintje aanleggen met verschillende soorten sla, tomaatjes en radijsjes is ook de moeite waard. Kiemen kweek je heel eenvoudig in je vensterbank op een laagje watten (net als vroeger op school). Tuinkers, rucolakers en basilicumkers zijn een heerlijke smaakmaker op brood en crackers met beleg en in salades. Het heeft alleen een beetje water, zonlicht en verzorging nodig en daar krijg je een heleboel lekkers voor terug!

Cress

Je vriezer is ook heel belangrijk, je kunt veel recepten in voorraad maken en invriezen zoals, naanbroodjes en pitabroodjes. Ook gember, rode peper, sereh en kokosmelk kun je gemakkelijk invriezen. En heb je eiwitten over? zelfs deze kun je invriezen! Restjes droge pasta bewaar je voor de soep als vermicelli, maak je eigen kruidenmixen en bewaar deze in glazen potjes die overblijven van de houdbare producten. Zo doe je ook aan recycling. In deze lege potjes kun je ook goed je noten, zaden en pitten bewaren.

Basisvoorraad boodschappenlijst

Inmaken is ook een mooie manier om groenten te verwerken, komkommer, courgette en paprika in het zuur en gember zijn hier erg geschikt voor. Je gebruikt hiervoor, water, azijn, zout en (kokosbloesem)suiker. Van oud brood bak je croutons of maak je paneermeel en van appels die er minder mooi uitzien maak je verse appelmoes of pers je heerlijk vers sap. Bananen met bruine plekjes haal je uit de schil, snijd je in stukken en vries je in, in de blender maakt dit heerlijk ijs!

Tips genoeg dus!

Succes met het aanleggen van je basisvoorraad!

Print Friendly, PDF & Email

3 Reacties

  1. Silvia Moonen

    Ik vind eetspiratie geweldig!!
    Ga zo door !
    Is er ook een boek te koop met al jou tips en heerlijke recepten ?

    De beste wensen voor het nieuwe jaar !
    Grtjes
    Silvia

  2. Wouw, dit is nog eens een blog! Super handig met de bijbehorende recepten.
    Ik ga hem toevoegen aan mijn favorieten :-)

  3. Het is inderdaad een behoorlijke lijst! Maar als ik het allemaal zo doorlees, dan heb ik eigenlijk bijna alles in huis… en kan ik het alleen maar met je eens zijn dat wanneer je elke keer iets meeneemt, je binnen niet al te lange tijd een mooie voorraad opbouwt. Leuk artikel!

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*