Eetspiratie » Basisvoorraad boodschappenlijst en tips
Basisvoorraad boodschappenlijst en tips

Basisvoorraad boodschappenlijst en tips

Basisvoorraad boodschappenlijst en tips. Boodschappen doen is (meestal) geen leuke bezigheid. Als je naar verschillende winkels gaat, is vaak een hele tijdrovende klus. Een basisvoorraad aanleggen is daarom een goed idee. Maar hoe ziet een basisvoorraad en boodschappenlijst er eigenlijk uit? In dit artikel geef ik tips om het boodschappen doen zo makkelijk mogelijk te maken.

Het klinkt misschien heel erg luxe maar wij laten tegenwoordig onze boodschappen bezorgen. En dit is misschien wel de beste beslissing die we ooit hebben genomen op boodschappengebied. Het kostte ons ongeveer twee uur (of langer) om naar alle winkels te gaan. Vier keer dezelfde boodschappen in je handen hebben (in en uitladen en inruimen), wij waren er klaar mee. De bezorgkosten vallen reuze mee. Vanaf €2,95 kun je je boodschappen al laten bezorgen. Het scheelt ons een hoop tijd en we grijpen bijna nooit meer mis op een product.

Geld besparen

Ook besparen we geld op deze manier. Online kun je namelijk heel goed de aanbiedingen in de gaten houden die je in de winkel anders misschien zou missen. Ik koop meestal groenten en fruit die in de aanbieding zijn en pas daar mijn weekmenu op aan. Je kunt je ook aanmelden voor bepaalde kortingen. Zo krijgen wij standaard 10% korting op biologische producten. Je kunt lijstjes aanmaken met je favoriete producten of je basisproducten die je wekelijks nodig hebt. En vaak krijg je ook nog korting als je een bezorgbundel hebt.

Door online boodschappen te doen en deze te laten bezorgen (of zelf op te halen op een afhaalpunt) bespaar je dus tijd en geld. En uiteraard komen we nog wel in de supermarkt voor een paar kleine dingetjes. Als je nog nooit boodschappen hebt laten bezorgen dan zou ik dat zeker eens een keer proberen.

Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande foto op een van je Pinterest borden.

Basisvoorraad boodschappenlijst en tips

Basisvoorraad boodschappenlijst en tips

Uitzoeken en opruimen

Je begint met het nalopen van je keukenkastjes. Zijn er producten over de datum, gooi deze dan weg. Kruiden en specerijen zijn vaak langer houdbaar dan de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Als het schoon en droog bewaard is kun je het vaak nog prima gebruiken. Maak een apart mandje met producten die het eerst op ‘moeten’ en pas daar je gerechten voor de komende weken op aan.

Vervolgens maak je ruimte (in een kast) om je voorraad te gaan indelen. Maak categorieën zoals: conserven, meel en bloem, (plantaardige) zuivel, Oosterse producten, ontbijtproducten enzovoort. Dit maakt het overzichtelijker en is vooral handig met het inruimen van de boodschappen.

Voorraad aanleggen

Maak een lijst van producten die je het meest gebruikt. Ik gebruik bijvoorbeeld veel tomatenblokjes, groentebouillonpoeder, rijst enzovoort. Bij elke boodschappenronde koop ik twee verpakkingen extra om mijn voorraad op te bouwen. Dit doe ik net zolang tot ik vind dat ik voldoende heb. Ook speur ik naar aanbiedingen die interessant zijn om mijn voorraad mee aan te vullen. De producten zet ik op volgorde van houdbaarheidsdatum. Als het tijd is voor nieuwe boodschappen bekijk ik eerst mijn voorraad en check ik of ik nog iets nodig heb. Zo koop je nooit overbodige producten.

Een vriezer is ook handig om voorraad in op te slaan. Brood, diepvriesgroenten en diepvriesfruit heb ik altijd standaard in mijn vriezer liggen.

Mijn persoonlijke voorraad

Ik heb een overzicht gemaakt met producten die ik bijna altijd in huis heb. Het gaat grotendeels om houdbare producten. Met deze basis in huis (aangevuld met verse producten), kun je altijd iets op tafel zetten.

Bakproducten en benodigdheden

  • volkoren meel
  • volkoren bloem
  • biologisch havermout
  • gist
  • bakpoeder
  • zuiveringszout (baking soda)
  • vanille (extract, poeder of peulen)
  • cacaopoeder
  • pure chocolade
  • bakpapier
  • suiker
  • jam
  • (plantaardige) houdbare melk
  • appelmoes 0% suiker

 Olie, boter, azijn en sojasaus

  • avocado olie
  • zonnebloemolie
  • olijfolie
  • (plantaardige) boter
  • sesamolie
  • (vegan) vissaus
  • sojasaus of tamari
  • azijn (appelcider, rijstazijn, rode wijnazijn en balsamico azijn)
  • chili olie
  • liquid smoke (vloeibaar rookaroma)

Gedroogde kruiden en specerijen

  • ketoembar (gemalen koriander)
  • djinten (gemalen komijn)
  • kurkuma
  • kerriepoeder
  • garam masala (kruidenmengsel)
  • hele steranijs
  • kruidnagel
  • djahé (gemalen gember)
  • zwarte peperkorrels
  • gemalen of hele foelie
  • gedroogde chilivlokken
  • cayennepeper
  • kaneel en kaneelstokjes
  • paprikapoeder en gerookt paprikapoeder
  • uienpoeder
  • knoflookpoeder
  • laurierblad
  • rozemarijn
  • tijm
  • nootmuskaat (gemalen en heel)

Verse kruiden en specerijen

Sereh, verse gember en limoenblad kun je perfect invriezen. Deze producten koop ik in een grotere hoeveelheid bij de toko en vries ze in. Verse kruiden kun je natuurlijk als een plantje houden op je vensterbank of je maakt net zoals ik een mooie pallet met kruidenplantjes. Bij de meeste supermarkten kun je ook ingevroren verse kruiden kopen.

  • sereh (citroengras)
  • koriander
  • basilicum
  • munt
  • peterselie
  • gember
  • djeroek poeroet (limoenblad)
  • knoflook

Sauzen en andere smaakmakers

  • sambal oelek
  • mosterd
  • chilisaus
  • sriracha
  • (vegan) pesto
  • biologische gistvrije groentebouillon (poeder of blokjes)
  • kokosmelk
  • tomatenblokjes en tomatenpuree
  • (plantaardige) mayonaise
  • tomatenketchup
  • tahin (sesampasta)
  • pindakaas of een andere notenboter
  • agavesiroop, ahornsiroop
  • kala namak (zwart zout)
  • edelgistvlokken (nutritional yeast)
  • miso pasta
  • mushroom stir-fry sauce
  • gebakken uitjes (bawang goreng)

Noten, zaden, pitten en granen

Geopende verpakkingen noten en pijnboompitten bewaar ik altijd in de koelkast, net als gemalen lijnzaad, chiazaad en hennepzaad.

  • cashewnoten
  • walnoten
  • paranoten
  • pinda’s
  • pompoenpitten
  • zonnebloempitten
  • pijnboompitten
  • gemalen lijnzaad
  • hennepzaad
  • chiazaad
  • sesamzaadjes
  • rijst
  • quinoa
  • bulgur
  • volkoren pasta
  • verschillende soorten noedels

Verse producten/ diepvriesproducten

  • citroenen
  • limoenen
  • uien (rode en gele)
  • zoete aardappel en gewone aardappels
  • tofu/tahoe
  • tempeh
  • bladerdeeg

Houdbare producten voor in de voorraadkast

  • zongedroogde tomaten
  • gegrilde paprika
  • olijven
  • linzen
  • kikkererwten
  • verschillende soorten bonen (gedroogd en in pot)
  • augurken
  • kappertjes
  • maïzena of arrowroot
  • nori vellen
  • rijstvellen
  • paneermeel
  • volkoren pitabroodjes

Tot zover mijn basisvoorraad, boodschappenlijst en tips. Met deze producten in je voorraadkast kun je altijd iets lekkers op tafel zetten. Dit artikel kun je ook gebruiken als boodschappenlijst en zo je eigen basisvoorraad gaan opbouwen.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.