Eetspiratie » Frisse doperwtenspread
Doperwtenspread

Frisse doperwtenspread

Frisse doperwtenspread, makkelijk te maken en lekker op brood, in pita’s en crackers. Je kunt van veel dingen een spread (of dip) maken. Denk aan bonen, kikkererwten en dus ook doperwten. Het handige is dat je voor dit recept diepvrieserwten gebruikt. Je hebt vast in je vriezer nog wel een zakje doperwten verstopt liggen. Even blancheren, prakken en op smaak brengen.

Diepvriesdoperwten zijn altijd handig om in huis te hebben. Ze zijn eiwitrijk, lang houdbaar, supersnel klaar en je kunt ze toevoegen aan allerlei gerechten. Kook ze mee met pasta, of doe ze in een soep of curry. Heeft je gerecht nog een beetje groen nodig? Voeg erwten toe! Je hoeft ze maar twee minuutjes te blancheren, mee te koken of te overgieten met kokend water. Als je ze daarna even afspoelt onder de koude kraan behouden ze hun mooie groene kleur.

Frisse doperwtenspread

Deze spread wordt ook weleens een alternatief genoemd voor avocado. Het liefst eet ik elke dag een avocado maar het is ook lekker om dit eens af te wisselen. Doperwtenspread lijkt qua kleur op avocado en je kunt het ook goed op smaak brengen. Om het romig te maken voeg je tahin (sesampasta) of (plantaardige) yoghurt toe. Door de doperwten krijg de spread een zoet tintje. Voeg kruiden toe die je lekker vindt. Ik hou het vrij simpel en voeg mijn favoriete smaakmakers knoflookpoeder en uienpoeder toe te voegen. Dit heb ik altijd in huis want het zijn twee van mijn favoriete toko producten. Daarnaast zijn gemalen komijn en chilipoeder een lekkere toevoeging en voor extra frisheid is citroenrasp een heerlijke optie.

Deze rasp raspt bijna alles
Microplane 46020 Premium Rasp zester

Microplane 46020 Premium Rasp zester

De beste rasp op de markt! Ergonomisch, extra scherp en gemaakt van roestvrij staal.

En op een spread hoort natuurlijk een topping. Mijn favoriet is sriracha. Pittige kiemen (tuinkers of broccolicress), hennepzaadjes, dukkah, een pickle van rode ui, pico de gallo (tomatensalsa), je kunt het zo gek niet bedenken. Laat je creativiteit erop los en maak er een mooi kleurrijk geheel van. Om extra eiwitten toe te voegen aan je gerecht kun je ervoor kiezen om hennepzaadjes als topping te gebruiken.

Frisse doperwtenspread

Frisse doperwtenspread

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 van 2 stemmen
Gang: Ontbijt, LunchKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

2

minuten
Totale tijd

12

minuten

Met diepvriesdoperwten maak je heel eenvoudig een lekkere eiwitrijke spread. Heerlijk op brood, in pita’s of sandwiches of toast. Serveer met je favoriete toppings zoals sriracha, dukkah, zaden en pitjes of voeg hennepzaad toe voor extra eiwitten.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 150 gram diepvries doperwten

  • halve biologische citroen (sap en rasp)

  • halve theelepel knoflookpoeder

  • halve theelepel uienpoeder

  • 1-1,5 eetlepel tahin of (plantaardige) yoghurt

  • 1 mespunt gemalen komijn

  • chilipoeder naar smaak

  • zout en peper naar smaak

  • toppings naar keuze

BEREIDING

  • Breng 500 milliliter water met een snuf zout aan de kook en blancheer de bevroren doperwten ongeveer 2 minuten. Giet ze af en spoel ze af onder koud water.
  • Doe de erwten in een diep bord en prak ze zo fijn mogelijk met een vork.
  • Voeg een halve theelepel knoflookpoeder, een halve theelepel uienpoeder, een mespunt gemalen komijn, 1 tot 1,5 eetlepel tahin (of plantaardige yoghurt), het sap en rasp van een halve biologische citroen en een mespunt chilipoeder toe.
  • Prak en meng dit goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer op (getoast) brood en voeg de toppings toe die je lekker vindt.
  • In een afgesloten potje is het ongeveer 4 dagen houdbaar in de koelkast. De felgroene kleur zal dan wel minder worden. Voor gebruik altijd even doorroeren.

AANTEKENINGEN

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.