Eetspiratie » Frisse doperwtenspread
Doperwtenspread

Frisse doperwtenspread

Frisse doperwtenspread, makkelijk te maken en lekker op brood en crackers. Je kunt van veel dingen een spread (of dip) maken. Denk aan bonen, kikkererwten en dus ook doperwten. Het handige is dat je voor dit recept diepvrieserwten gebruikt. Je hebt vast in je vriezer nog wel een zakje doperwten verstopt liggen. Even blancheren, prakken en op smaak brengen.

Diepvriesdoperwten zijn altijd handig om in huis te hebben. Ze zijn lang houdbaar, supersnel klaar en je kunt ze toevoegen aan allerlei gerechten. Kook ze mee met pasta, of doe ze in een soep of curry. Heeft je gerecht nog een beetje groen nodig? Voeg erwten toe! Je hoeft ze maar twee minuutjes te blancheren, mee te koken of te overgieten met kokend water. Als je ze daarna even afspoelt onder de koude kraan behouden ze hun mooie groene kleur.

Frisse doperwtenspread

Deze spread wordt ook weleens als alternatief genoemd voor avocado. Het liefst eet ik elke dag een avocado maar het is ook lekker om dit eens af te wisselen. Doperwtenspread lijkt qua kleur op avocado en je kunt het ook goed op smaak brengen. Om het romig te maken voeg je tahin (sesampasta) of (plantaardige) yoghurt toe. Door de doperwten krijg de spread een zoet tintje. Voeg kruiden toe die je lekker vindt. Ik hou het vrij simpel door mijn favoriete knoflookpoeder en uienpoeder toe te voegen. Dit heb ik altijd in huis want het zijn twee van mijn favoriete toko producten (dat artikel lees je hier). Daarnaast zijn gemalen komijn en chilipoeder ook een lekkere toevoeging. En op een spread hoort natuurlijk een topping. Mijn favoriet is sriracha. Pittige kiemen (tuinkers of broccolicress), hennepzaadjes, dukkah, een pickle van rode ui, pico de gallo (tomatensalsa), je kunt het zo gek niet bedenken. Laat je creativiteit erop los en maak er een mooi kleurrijk geheel van.

Frisse doperwtenspread

Frisse doperwtenspread

5 van 1 stem
Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

2

porties
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

2

minuten
Tijd totaal

12

minuten

Met doperwten maak je heel eenvoudig een lekkere spread.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 100 – 150 gram 100 – 150 diepvries doperwten

  • halve halve citroen (het sap)

  • halve theelepel halve knoflookpoeder

  • halve theelepel halve uienpoeder

  • 1 – 1,5 eetlepel 1 – 1,5 tahin of (plantaardige) yoghurt

  • 1 mespunt 1 gemalen komijn

  • chilipoeder naar smaak

  • zout en peper naar smaak

  • toppings naar keuze

Bereiding:

  • Breng water met een snufje zout aan de kook en blancheer de bevroren doperwten ongeveer 2 minuten. Giet ze af en spoel ze af onder koud water.
  • Doe de erwten in een diep bord en prak ze zo fijn mogelijk met een vork.
  • Voeg een halve theelepel knoflookpoeder, een halve theelepel uienpoeder, een mespunt gemalen komijn, 1 tot 1,5 eetlepel tahin (of yoghurt), sap van een halve citroen en een mespunt chilipoeder toe.
  • Prak en meng dit goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer op (getoast) brood en voeg de toppings toe die je lekker vindt.
  • In een afgesloten potje is het ongeveer 4 dagen houdbaar in de koelkast. De felgroene kleur zal dan wel minder worden. Voor gebruik altijd even doorroeren.

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)