Eetspiratie » Pico de gallo (tomatensalsa)
Pico de gallo (tomatensalsa)

Pico de gallo (tomatensalsa)

Pico de gallo (tomatensalsa), of tomatentopping zoals wij het hier thuis noemen. Deze salsa gebruiken we hier namelijk op van alles en nog wat. Het is heel eenvoudig te maken en je kunt het een paar dagen in de koelkast bewaren. Ik gebruik pico de gallo niet alleen om te eten met tortilla chips, maar ook als topping op brood met hummus, geprakte avocado, in wraps of pita’s en in salades. Lekker met een drizzle sriracha erover.

Officieel is pico de gallo een ‘saus’ en wordt gegeten in de Mexicaanse keuken. Het heeft de kleuren van de Mexicaanse vlag, rood van de tomaat, het wit van de ui en het groen van de koriander. Het bestaat uit verse rauwe ingrediënten en je kunt het eten als een gerechtje op zich (als een salade) of je gebruikt het als topping. Ook is het lekker om met tortilla chips te eten. Je gebruikt de chips als een ‘lepeltje’ op de salsa mee op te scheppen.

Op zoek naar nog meer salsa inspiratie? Hier vind je het recept voor een heerlijke fruitige zomerse salsa van perziken.

Pico de gallo (tomatensalsa)

Voor dit gerechtje gebruik je het liefst goed rijpe tomaten. Mijn tomaten bewaar ik altijd buiten de koelkast, zo kunnen ze nog even verder rijpen. In plaats van witte ui gebruik ik een rode ui omdat ik dit lekkerder vind. Verder houd ik het recept vrij basic en gebruik ik in plaats van verse knoflook knoflookpoeder. Soms vervang ik de koriander door peterselie of bieslook. Je kunt ook prima diepvrieskruiden gebruiken als alternatief voor vers. Voor een beetje pit voeg je een pepertje toe. Een verse jalapeno peper geeft een fris pittige smaak. Kun je deze niet vinden dan volstaan de ingelegde jalapeno pepertjes (schijfjes) uit een potje ook prima. Voor een beetje kleur en textuur kun je er ook avocado, komkommer of mais aan toevoegen.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Pico de gallo (tomatensalsa)
Pico de gallo

Gerelateerde recepten en artikelen

Pico de gallo (tomatensalsa)

Pico de gallo (tomatensalsa)

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 8 stemmen
Niveau: makkelijk
Porties

4

porties
Total time

20

minuten

Pico de gallo (tomatensalsa), een lekkere ‘saus’ met verse ingrediënten met de kleuren van de Mexicaanse vlag.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 6 rijpe tomaten in blokjes gesneden

  • 1 rode ui fijngesnipperd

  • halve theelepel knoflookpoeder

  • halve theelepel uienpoeder

  • zout en peper naar smaak

  • 2 – 3 eetlepels limoensap

  • 1 (jalapeno) peper vers of uit pot fijngesneden

  • 2 -3 eetlepels koriander, bieslook of peterselie fijngehakt

BEREIDING

  • Was de tomaten en snijd ze in reepjes en vervolgens in kleine blokjes. Je kunt de zaden erin laten zitten. Als je het direct serveert is dat prima. Maar als je de salsa wilt bewaren in de koelkast zou ik deze verwijderen zodat het geheel niet te nat wordt.
  • Snipper de ui, snijd de peper in blokjes en hak de kruiden fijn. Doe dit samen met de gesneden tomaten in een ruime schaal.
  • Breng op smaak met een halve theelepel knoflookpoeder, een halve theelepel uienpoeder, 2 tot 3 eetlepels limoensap, peper en zout.
  • Meng alles goed door elkaar. Proef of de smaak naar wens is en voeg anders nog iets van de bovengenoemde ingrediënten toe.
  • Bewaar de pico de gallo in een afgesloten bakje 3 tot 4 dagen in de koelkast.

AANTEKENINGEN

  • Ben je ook gek op tortilla chips met dip? Dan is een zelfgemaakte pittige salsasaus ook iets wat je lekker zult vinden. Bekijk hier het recept voor zelfgemaakte pittige tomatensalsa.
  • Op zoek naar nog meer tomaatinspiratie? Bekijk hier 10 lekkere recepten met tomaat.

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.