Pico de gallo (tomatensalsa), of tomatentopping zoals wij het hier thuis noemen. Deze salsa gebruiken we hier namelijk op van alles en nog wat. Het is heel eenvoudig te maken en je kunt het een paar dagen in de koelkast bewaren. Ik gebruik pico de gallo niet alleen om te eten met tortilla chips, maar ook als topping op brood met hummus, geprakte avocado, in wraps of pita’s en in salades. Lekker met een drizzle sriracha erover.
Officieel is pico de gallo een ‘saus’ en wordt gegeten in de Mexicaanse keuken. Het heeft de kleuren van de Mexicaanse vlag, rood van de tomaat, het wit van de ui en het groen van de koriander. Het bestaat uit verse rauwe ingrediënten en je kunt het eten als een gerechtje op zich (als een salade) of je gebruikt het als topping. Ook is het lekker om met tortilla chips te eten. Je gebruikt de chips als een ‘lepeltje’ op de salsa mee op te scheppen.
Op zoek naar nog meer salsa inspiratie? Hier vind je het recept voor een heerlijke fruitige zomerse salsa van perziken.
Pico de gallo (tomatensalsa)
Voor dit gerechtje gebruik je het liefst goed rijpe tomaten. Mijn tomaten bewaar ik altijd buiten de koelkast, zo kunnen ze nog even verder rijpen. In plaats van witte ui gebruik ik een rode ui omdat ik dit lekkerder vind. Verder houd ik het recept vrij basic en gebruik ik in plaats van verse knoflook knoflookpoeder. Soms vervang ik de koriander door peterselie of bieslook. Je kunt ook prima diepvrieskruiden gebruiken als alternatief voor vers. Voor een beetje pit voeg je een pepertje toe. Een verse jalapeno peper geeft een fris pittige smaak. Kun je deze niet vinden dan volstaan de ingelegde jalapeno pepertjes (schijfjes) uit een potje ook prima. Voor een beetje kleur en textuur kun je er ook avocado, komkommer of mais aan toevoegen.
Gerelateerde recepten en artikelen
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.