Eetspiratie » Hoe werkt de Crock-Pot Express multicooker?
Crock-Pot Express multicooker

Hoe werkt de Crock-Pot Express multicooker?

Toen ik in 2013 begon met bloggen op Eetspiratie.nl kreeg ik mijn eerste slowcooker als cadeautje en vele recepten voor de slowcooker volgden. Ik schreef er uitgebreide blogs over en probeerde iedereen enthousiast te maken voor het fenomeen slowcooking. Maar nu jaren later is er een mooi nieuw apparaat dat nog veel handiger en leuker schijnt te zijn dan een slowcooker namelijk: een multicooker. Ga er maar even voor zitten want dit is een zeer uitgebreid verhaal!

In de eerste instantie dacht ik, nah ik heb genoeg aan mijn slowcooker. Ik weet hoe die werkt (3 standen is voldoende), het is een veilig apparaat en ik kan er in principe alles in bereiden wat ik wil. Ik houd het graag simpel. Anke van de online winkel De Slowcookery dacht dat ik met een multicooker ook hele leuke dingen zou kunnen doen (dat waren exact haar woorden). Dus ze stuurde mij de Crock-Pot Express toe (ook wel afgekort als CPE type CR051) zodat ik deze eens uitvoerig kon testen en met mijn eigen ogen kon zien dat dit apparaat toch eigenlijk best wel heel handig is. Ze was ervan overtuigd dat ik niet meer anders zou willen.

Spannend!

De multicooker heeft in mijn ogen teveel knopjes en functies en werkt ook nog eens onder hoge druk. Wie mij kent, weet dat ik het niet heb op apparaten. Ik denk dat ik het heb van mijn Indonesische tante. Zij zei vroeger altijd dat ik niet in de buurt moest komen van de magnetron, want die kon volgens haar ontploffen. En de koelkast trouwens ook.

Nu niet gaan lachen. De eerste keer dat ik de Crock-Pot Express heb gebruikt, ben ik om het hoekje van de keuken gaan staan voor het geval hij zou gaan exploderen. De borrelende geluiden en het ontsnappende stoom terwijl de druk in de pan opbouwde, vond ik maar eng. Maar… ik ben eroverheen. Ik kan eerlijk zeggen dat ik mijn geliefde slowcooker ga inruilen voor deze multicooker. Ik heb mijn slowcooker op de Mari Kondo manier opgeruimd. Ik heb hem bedankt voor zijn trouwe dienst.

Dus slowcooker: dank je wel.

Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Voordelen van de Crock-Pot Express

Omdat ik vrij enthousiast ben, gooi ik maar gelijk als eerste de voordelen erin!

Schoonmaken

Dit was het eerste wat ik riep; “Wat is deze pan makkelijk schoon te maken!” Even serieus, je hoeft alleen de binnenpan af te wassen met een sopje en een zachte afwasborstel. En de pan weegt bijna niks. De slowcooker die ik had, had een keramieken binnenpan die loeizwaar is. Ik was altijd bang dat ik hem zou laten vallen. Ook was hij groot en ovaal en dat was met afwassen onhandig. De binnenpan van deze multicooker is voor mij perfect. Ook de ring die binnen in het deksel zit kun je makkelijk verwijderen en schoonmaken. Vergeet de ring niet terug in de deksel te doen!

Aanbakken

Ja! Ik ben van #teamaanbakken. Het zal altijd een discussie blijven: wél of niet aanbakken. Ik kan daar kort over zijn, ik doe het wel want kleur is smaak. Mijn lievelingsprogramma op de multicooker is dan ook de sauté stand! Eerst lekker alles aanbakken en dan direct het gerecht in dezelfde pan bereiden, hallelujah!

Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik in het kader van ‘uittesten’ ook gerechten heb gemaakt waarbij ik niet eerst het vlees heb aangebakken. Ik testte dat speciaal voor jullie ofcourse. Het ging om een gerecht met gehaktballetjes en die kwamen er prima uit. Wel wat bleekjes, maar de smaak was goed. Aanbakken zal toch altijd mijn voorkeur blijven hebben, maar met deze multicooker komt dat helemaal goed.

Tijd

Wat ik persoonlijk erg fijn vind, is dat je de tijd kunt zien op het apparaat. Zoals ik al eerder benoemde: ik had een simpele slowcooker met 3 standen, verder niks. Op de CPE kan ik zien hoelang een gerecht nog nodig heeft, hij telt af. Dus ik kan precies zien hoeveel tijd ik nog heb om bijvoorbeeld even snel tussendoor de was te doen of de tafel te dekken. Met de stand ‘manual’ kun je zelf ook een kooktijd instellen. Vaak begin ik ‘s middags om 16.00 uur al met koken. Tegenwoordig begin ik rond 16.30 uur of later, omdat ik nu ongeveer weet hoe laat iets klaar is. Bij mijn slowcooker was dat altijd meer uitkienen en rekening houden met de tijd.

Inhoud en grootte

De pan is een bakbeest, maar hij is minder zwaar dan hij eruit ziet. De inhoud van de pan is 5,7 liter en genoeg voor 4 tot 5 personen. Wat ik nu ga zeggen had ik nooit van mezelf verwacht. Stel dat we met de auto op vakantie gaan en verblijven in een tent of een huisje, dan neem ik sowieso deze pan mee! Ideaal!

Omdat ik nu met de CPE kook, kan ik een aantal andere apparaten en een keukenhulpje de deur uitdoen.

 • Mijn slowcooker daar heb ik al afscheid van genomen. Ik kan er iemand anders blij mee maken. Ik ben benieuwd of ik de slowcookstand op de CPE zal gaan gebruiken.
 • De rijstkoker kan in principe weg, maar ik houd deze omdat het handig is om dit naast de CPE te hebben bij bepaalde gerechten. Maar eerlijk gezegd komt de rijst beter uit de Crock-pot dan uit mijn rijstkoker. Ook koekt de rijst niet aan de bodem in de CPE tijdens het warmhouden en bij mijn rijstkoker wel. Lees hier hoe je rijst kookt in de Crock-Pot Express.
 • Mijn geliefde pureeknijper! Hier thuis gruwelen ze van klontjes in de aardappelpuree dus ik stond altijd een kwartier puree door dat ding heen te knijpen. Daarom had ik nooit zin om aardappelpuree te maken. Maar nu is dat anders, de aardappels komen zo zacht en fluffy uit de CPE dat ik geen pureeknijper meer nodig heb. Je kunt niet alleen aardappelpuree maken in de CPE maar ook Hasselback aardappels of opbak aardappeltjes.
 • De eierkoker kan ook de deur uit. Ja, je leest het goed, ik had een eierkoker. Eitjes kun je natuurlijk ook koken in een pan maar een eierkoker is ook handig. Ik kan er namelijk niet tegen als mijn ei mislukt. Dus als ik een zachtgekookt ei wil maar die uiteindelijk half hard gekookt blijkt te zijn dan baal ik. Of als de schil er niet goed afkomt, dat vind ik mega irritant. Nu kook ik ze in de CPE en dat is echt een uitvinding. Perfecte zachtgekookte en hardgekookte eitjes én supermakkelijk te pellen. De eierkoker is overbodig geworden. Lees hier hoe je eieren kookt in de Crock-Pot Express.
Perfecte eitjes uit de CPE
Perfecte eitjes uit de CPE

Fast- & slowcooking

Simpel, een slowcooker kan één ding heel goed: slowcooken. Voor de duidelijkheid, er zit ook een slowcookfunctie op de multicooker. Het slowcooken kan ik dus gewoon blijven doen. Maar een multicooker is – zoals de naam al zegt – van meer markten thuis.

Qua bereiding kun je veel meer in een kortere tijd én zonder in te leveren op smaak. Gerechten die ik voorheen altijd als een uitdaging zag zoals het bereiden van een hele kip of een stuk buikspek, durf ik in deze multicooker wel aan. Als je eenmaal de slag te pakken hebt dan kook je het ene na het andere gerecht. En die mogelijkheid heb je ook omdat veel gerechten veel sneller klaar zijn. Zo kookte ik op een dag meerdere gerechten voor de rest van de week. Handig als je graag je meals prept (voorbereidt).

Een aantal voorbeelden:

 • Ik maakte in 40 minuten een goed gevulde tomatensaus met gehakt. Als ik deze saus maak in de slowcooker of op gas dan heeft dit toch een aantal uur nodig zodat de smaken goed in kunnen trekken.
 • Ik maakte een stoofgerecht met schouderkarbonade. Normaal moet dit gerecht meer dan een uur stoven, maar ik maakte het in de multicooker in 40 minuten. Het vlees viel uit elkaar.
 • Ik maakte bamisoep met kip, deze was in 25 minuten klaar. Daarna heb ik deze op de warmhoudstand gezet en tegen etenstijd de bami (noedels) toegevoegd.
 • Ik maakte gehaktballetjes in jus binnen 15 minuten. En helemaal tegen mijn principes in heb ik de gehaktballetjes vooraf niet aangebakken. De balletjes waren ietwat bleekjes maar heerlijk zacht en de saus smaakvol.
 • Ik maakte frietje stoofvlees van mijn eigen slowcooker recept, paste deze aan voor de CPE en hij was inclusief snijden en aanbakken binnen 60 minuten klaar.
Dit recept voor bamisoep uit de CPE komt uiteraard online!

Waar moet ik beginnen?

Dit is natuurlijk de meest prangende vraag. Nadat ik Anke gesproken had, werd er een paar dagen later een enorm pakket bij mij bezorgd. En daar zat hij in, HET apparaat dat ervoor ging zorgen dat ik afscheid ging nemen van mijn slowcooker. Ik heb hem uitgepakt en een week op het aanrecht laten staan. Telkens als ik er langs liep dacht ik, kan ik wel net zoveel van jou gaan houden als van mijn slowcooker? Ja, ik weet dat het lachwekkend is maar dat gevoel heb je zelf vast ook weleens gehad toch? Misschien dan niet met een apparaat maar… oké, ik dwaal af.

Geen idee dus waar ik moest beginnen! Oké, er zit een boekje bij met uitleg en een boekje met een paar recepten. Oké, er zitten knopjes op waarop staat ‘stew’ en ‘manual’, maar daar werd ik niet veel wijzer van. Ik wilde voordat ik ging beginnen exact weten wat ik moest doen (met ontploffende apparaten in mijn achterhoofd). Ik wilde vooral weten wanneer het ventiel bijvoorbeeld dicht moest en nog belangrijker, de kooktijden van de gerechten.

Het ventiel

Op onderzoek uit

Er zat maar één ding op, ik moest zelf op onderzoek uit. Dus ik heb me online eens goed ingelezen. Pinterest en YouTube hebben mij goed geholpen. Maar wat ik dus zelf miste, is een Nederlands blog (of website) waarin recepten stap voor stap uitgelegd worden. Dat zou mij in ieder geval erg geholpen hebben om het te leren. De oplossing is heel dichtbij, ik word dat blog!

Ik blijf natuurlijk ook mijn potten en pannen gebruiken, want ik houd gewoon teveel van creëren in de keuken. Maar de multicooker is in dit soms ‘haastige’ leven gewoon een handig hulpmiddel om in huis te hebben. Zo kun je op een makkelijke manier gezonde en lekkere gerechten in een relatief korte tijd op tafel zetten. Dit combineer ik met gewoon old skool koken met potten en pannen.

Alle gerechten die je in een multicooker kunt maken kun je natuurlijk ook bereiden in een gewone pan. Koken met een multicooker is gewoon een andere manier van koken.

Kleine voordelen:

 • De multicooker maakt alles net even makkelijker (en sneller).
 • Het lijkt alsof je heel goed kunt koken, je tovert de lekkerste gerechten op tafel!
 • Je kunt het simpelste stukje vlees nog mals krijgen in deze pan. Rundvlees bereiden in deze pan is echt fantastisch.
 • Uitgebreide recepten waar je vaak tijd voor uit trekt in het weekend kun je nu ook makkelijk doordeweeks maken.

Zijn er ook nadelen aan de Crock-Pot Express?

Ja! Ik kan natuurlijk niet alleen maar positieve dingen schrijven want er moet wel wat balans zijn natuurlijk.

Het allergrootste nadeel is:

 • Je waarschijnlijk veels te veel lekkere dingen gaat koken waardoor je weer extra moet gaan sporten.

Eerlijk gezegd zijn er weinig nadelen op te noemen over dit apparaat.

Wel zijn er twee kleine puntjes die mij opvallen:

 • Het zou handig zijn als de deksel in een handvat gezet zou kunnen worden zoals dat bij de Amerikaanse instant pot bijvoorbeeld wel kan. Als ik klaar ben met een gerecht dan zit ik een beetje te hannesen met die grote deksel. Maar dat is maar een kleinigheidje.
 • En een klein puntje wat geen ramp is, is dat je met de bereidingstijd even moet incalculeren dat de pan nog druk moet opbouwen. Dus als je een programma kiest wat 20 minuten duurt dan kan het zo zijn dat de pan eerst 10 minuten nodig heeft om de druk op te bouwen. Pas daarna gaat het programma aftellen. Als je hier rekening mee houdt is dat geen probleem. Dit leer je gaandeweg.

Is een CPE duur?

Voor deze pan betaal je ongeveer 119,- euro. En ja, het is best een aanschaf maar dat is het dubbel en dwars waard. Je krijgt er zoveel voor terug. Lekker eten en tijd! En je wordt een betere kok, waar ook andere mensen om je heen ook heel blij mee zullen zijn. Als je nog op zoek bent naar een leuk cadeau (voor jezelf) of een apparaat wat je leven makkelijker maakt, dan is deze pan zeker een goede investering.

Conclusie

Met deze Crock-Pot Express multicooker ben je dus nog steeds echt aan het koken. Het is geen toverpan waar je wat ingrediënten in doet en op magische wijze er als een compleet gerecht uitkomt. Nou, misschien een heel klein beetje dan. Nee, je kookt echt maar dan niet op je vertrouwde kookplaat.

Als ik iets nieuws heb waar ik enthousiast over ben dan zet ik dit meestal op mijn nachtkastje. Dat vertelde ik al eerder in deze review. Maar het zou een beetje vreemd zijn om de CPE op mijn nachtkastje te zetten. Maar het geeft aan hoe blij ik met dit apparaat ben!

Ik hoop dat ik met deze review meer mensen enthousiast kan maken en het vertrouwen kan geven om te gaan koken met een pan met hoge druk en heel veel knopjes!

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

Voor deze review heeft De Slowcookery mij de Crock-Pot Express multicooker toegestuurd zodat ik deze zelf kon uittesten en mijn ervaringen kan delen.

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)