Eetspiratie Ā» Hoe werkt de Crock-Pot Express multicooker?
Crock-Pot Express multicooker

Hoe werkt de Crock-Pot Express multicooker?

Toen ik in 2013 begon met bloggen op Eetspiratie.nl kreeg ik mijn eerste slowcooker als cadeautje en vele recepten voor de slowcooker volgden. Ik schreef er uitgebreide blogs over en probeerde iedereen enthousiast te maken voor het fenomeen slowcooking. Maar nu jaren later is er een mooi nieuw apparaat dat nog veel handiger en leuker schijnt te zijn dan een slowcooker namelijk: een multicooker. Ga er maar even voor zitten want dit is een zeer uitgebreid verhaal!

In de eerste instantie dacht ik, nah ik heb genoeg aan mijn slowcooker. Ik weet hoe die werkt (3 standen is voldoende), het is een veilig apparaat en ik kan er in principe alles in bereiden wat ik wil. Ik houd het graag simpel. De online winkel De Slowcookery dacht dat ik met een multicooker ook hele leuke dingen zou kunnen doen. Dus ze stuurden mij de Crock-Pot Express toe (ook wel afgekort als CPE type CR051) zodat ik deze eens uitvoerig kon testen en met mijn eigen ogen kon zien dat dit apparaat toch eigenlijk best wel heel handig is. De pan is een bakbeest, maar hij is minder zwaar dan hij eruit ziet. De inhoud van de pan is 5,7 liter en genoeg voor 4 tot 5 personen.

Hoe werkt de Crock-Pot Express multicooker?

De multicooker heeft in mijn ogen teveel knopjes en functies en werkt ook nog eens onder hoge druk. Wie mij kent, weet dat ik het niet heb op apparaten. Ik denk dat ik het heb van mijn Indonesische tante Vera. Zij zei vroeger altijd dat ik niet in de buurt moest komen van de magnetron, want die kon volgens haar ontploffen. De eerste keer dat ik de Crock-Pot Express heb gebruikt, ben ik om het hoekje van de keuken gaan staan voor het geval hij zou gaan exploderen. De borrelende geluiden en het ontsnappende stoom terwijl de druk in de pan opbouwde, vond ik maar eng. Net als de eerste keer openen van het ventiel.

Maar waar moest ik nu beginnen? Ik had geen idee wat ik moest met een apparaat met zoveel verschillende knopjes. Van de gebruiksaanwijzing werd ik ook niet veel wijzer en het internet gaf me ook geen duidelijke antwoorden. Ik mistte een Nederlands blog waarin recepten stap voor stap werden uitgelegd. Dus er zat maar Ć©Ć©n ding op, ik wordt dat blog!

Het duurde even voordat ik had uitgevogeld hoe de pan precies werkt. De slowcookfunctie spreekt voor zich, je hebt de stand high en low en je kunt handmatig de tijd instellen. Bij het koken onder hoge druk kun je kiezen uit verschillende programma’s. Kies je er een zoals bijvoorbeeld rice/risotto dan geeft de pan een suggestie voor de kooktijd aan. Wil je een langere of kortere kooktijd, dan kun je dit handmatig aanpassen. Zelf gebruik ik bijna altijd de knop manual, en stel ik zelf de gewenste kooktijd in. Het is even puzzelen hoelang een gerecht onder hoge druk nodig heeft. Maar dit heb ik gedaan zodat jullie het niet meer hoeven te doen!

Voordelen van de Crock-Pot Express multicooker

1. Schoonmaken

Dit was het eerste wat ik riep; “Wat is deze pan makkelijk schoon te maken!” Je hoeft alleen de binnenpan af te wassen met een sopje en een zachte afwasborstel. De pan weegt bijna niks vergeleken met mijn slowcooker. De slowcooker die ik had, had een keramieken binnenpan die loeizwaar is. Ik was altijd bang dat ik hem zou laten vallen. Ook was hij groot en ovaal en dat was met afwassen onhandig. De binnenpan van deze multicooker is voor mij perfect. Ook de ring die binnen in het deksel zit kun je makkelijk verwijderen en schoonmaken. Vergeet de ring niet terug in de deksel te doen.

2. Aanbakken

Ja! Ik ben van #teamaanbakken. Het zal altijd een discussie blijven: wĆ©l of niet aanbakken. Ik kan daar kort over zijn, ik doe het wel want kleur is smaak. Mijn lievelingsprogramma op de multicooker is dan ook de sautĆ© stand! Eerst lekker alles aanbakken en dan direct het gerecht in dezelfde pan bereiden, hallelujah! Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik in het kader van ‘uittesten’ ook gerechten heb gemaakt waarbij ik niet eerst het vlees heb aangebakken. Ik testte dat speciaal voor mijn lezers natuurlijk. Het ging om een gerecht met gehaktballetjes en die kwamen er prima uit. Wel wat bleekjes, maar de smaak was goed. Aanbakken zal toch altijd mijn voorkeur blijven hebben, maar met deze multicooker komt dat helemaal goed.

3. Je kunt de kooktijd bijhouden

Wat ik persoonlijk erg fijn vind, is dat je de tijd kunt zien op het apparaat. Zoals ik al eerder benoemde: ik had een simpele slowcooker met 3 standen, verder niks. Op de multicooker kan ik zien hoelang een gerecht nog nodig heeft, hij telt af. Dus ik kan precies zien hoeveel tijd ik nog heb om bijvoorbeeld even snel tussendoor de was te doen of de tafel te dekken. Met de stand ‘manual’ kun je handmatig ook een kooktijd instellen. Vaak begin ik ‘s middags om 16.00 uur al met koken. Tegenwoordig begin ik rond 16.30 uur of later, omdat ik nu ongeveer weet hoe laat iets klaar is. Bij mijn slowcooker was dat altijd meer uitkienen en rekening houden met de tijd.

Multifunctioneel

Omdat ik nu met de multicooker kook, kan ik een aantal andere apparaten en een keukenhulpje de deur uitdoen.

 • Mijn stoompan en bamboe stoommand heb ik in principe niet meer nodig want ik kan nu alles stomen in de multicooker. Van groenten tot aardappels en cakejes.
 • De rijstkoker heb ik ook niet meer nodig want in deze multicooker kun je de lekkerste fluffy rijst bereiden. Ook koekt of bakt de rijst niet aan tijdens het warmhouden en dat gebeurde bij mijn rijstkoker wel. Ik kook alleen nog maar rijst in mijn multicooker. Lees hier hoe je dat doet.
 • Mijn geliefde pureeknijper! Hier thuis gruwelen ze van klontjes in de aardappelpuree dus ik stond altijd een kwartier puree door dat ding heen te knijpen. Daarom had ik nooit zin om aardappelpuree te maken. Maar nu is dat anders, de aardappels komen zo zacht en fluffy uit de multicooker dat ik geen pureeknijper meer nodig heb. In dit artikel lees je hoe je op verschillende manieren aardappels kunt koken in de multicooker.
 • De eierkoker kan ook de deur uit. Ja, je leest het goed, ik had een eierkoker. Eitjes kun je natuurlijk ook koken in een pan maar een eierkoker is ook handig. Ik kan er namelijk niet tegen als mijn ei mislukt. Dus als ik een zachtgekookt ei wil maar die uiteindelijk half hard gekookt blijkt te zijn dan baal ik. Of als de schil er niet goed afkomt, vind ik dat heel vervelend. Nu kook ik ze in de multicooker en dat is echt een uitvinding. Perfecte zachtgekookte en hardgekookte eitjes Ć©n supermakkelijk te pellen. De eierkoker is overbodig geworden. Lees hier hoe je eieren kookt in de Crock-Pot Express.

Multicooker versus slowcooker

Simpel, een slowcooker kan Ć©Ć©n ding heel goed: slowcooken en dat is de enige functie van het apparaat. Voor de duidelijkheid, er zit ook een slowcookfunctie op de multicooker. Het slowcooken kan ik dus gewoon blijven doen. Maar een multicooker is – zoals de naam al zegt – van meer markten thuis. Qua bereiding kun je veel meer in een kortere tijd Ć©n zonder in te leveren op smaak. Gerechten die ik voorheen altijd als een uitdaging zag zoals het bereiden van een hele kip of een stuk buikspek, durf ik in deze multicooker wel aan. Als je eenmaal de slag te pakken hebt dan kook je het ene na het andere gerecht. En die mogelijkheid heb je ook omdat veel gerechten veel sneller klaar zijn. Je kunt bijvoorbeeld in 40 minuten tot een uur een heerlijk stoofgerecht met rundvlees maken. In 20 minuten een kipgerecht zoals Indo pulled chicken bereiden of in 40 minuten erwtensoep maken.

Het ventiel

Voordelen van het koken met een multicooker:

 • De multicooker maakt alles net even makkelijker (en sneller).
 • Het lijkt alsof je heel goed kunt koken, je tovert de lekkerste gerechten op tafel!
 • Je kunt het simpelste stukje vlees nog mals krijgen in deze pan.
 • Uitgebreide recepten waar je vaak tijd voor uit trekt in het weekend kun je nu ook makkelijk doordeweeks maken.

Nadelen:

 • Je waarschijnlijk veels te veel lekkere dingen gaat koken waardoor je weer extra moet gaan sporten!
 • De binnenpan kan snel beschadigen als je het verkeerde keukengerei gebruikt. Gebruik daarom altijd siliconen spatels tijdens het koken.

Wel zijn er twee kleine puntjes die mij opvallen:

 • Het zou handig zijn als de deksel in een handvat gezet zou kunnen worden zoals dat bij de Amerikaanse instant pot bijvoorbeeld wel kan. Als ik klaar ben met een gerecht dan zit ik een beetje te hannesen met die grote deksel. Maar dat is maar een kleinigheidje. Ik leg hem nu op een theedoek op het aanrecht. De deksel is namelijk bloedheet en er komt heet water vanaf.
 • En een klein puntje is dat je met de bereidingstijd even moet incalculeren dat de pan nog druk moet opbouwen. Dus als je een programma kiest wat 20 minuten duurt dan kan het zo zijn dat de pan eerst 10 minuten nodig heeft om de druk op te bouwen. Pas daarna gaat het programma aftellen. Tel daarom altijd extra tijd bij de kooktijd op.

Is een Crock-Pot Express multicooker duur?

Voor deze pan betaal je ongeveer 119,- euro. En ja, het is best een aanschaf maar dat is het dubbel en dwars waard. Je krijgt er zoveel voor terug. Lekker eten en tijd! En je wordt een betere kok, waar ook andere mensen om je heen ook heel blij mee zullen zijn. Als je nog op zoek bent naar een leuk cadeau (voor jezelf) of een apparaat wat je leven makkelijker maakt, dan is deze pan zeker een goede investering.

Conclusie

Met deze Crock-Pot Express multicooker ben je dus nog steeds echt aan het koken. Het is geen toverpan waar je wat ingrediƫnten in doet en op magische wijze er als een compleet gerecht uitkomt. Nou, misschien een heel klein beetje dan. Ik hoop dat ik met deze review meer mensen enthousiast kan maken en het vertrouwen kan geven om te gaan koken met een pan met hoge druk en heel veel knopjes!

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

Voor deze review heeft De Slowcookery mij de Crock-Pot Express multicooker toegestuurd zodat ik deze zelf kon uittesten en mijn ervaringen kan delen.

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.