Eetspiratie » Rode kool bereiden in de Crock-Pot Express multicooker
Rode kool bereiden in de Crock-Pot Express

Rode kool bereiden in de Crock-Pot Express multicooker

Rode kool bereiden in de Crock-Pot Express multicooker, makkelijker dat dit wordt het niet! Dat een multicooker een handig apparaat is dat is wel duidelijk. Gerechten die op het fornuis wat tijd in beslag kunnen nemen, zijn in deze cooker in een mum van tijd klaar. Ik heb namelijk nog nooit zo snel en makkelijk rode kool bereid.

De rode kool is een van de mooiste koolsoorten de er is. De kleur is fantastisch en deze kool is zowel rauw, gekookt, gebakken en gegrild lekker. Je kunt er dus alle kanten mee op. Zelf eet ik deze koolsoort graag rauw. Ik voeg hem toe aan salades of bowls. Naast dat het er kleurrijk uit ziet, geeft het je gerechten ook een lekkere crunch. Wil je een iets zachtere structuur? Snijd de kool dan in dunne reepjes en bestrooi deze met een snufje zout. Knijp/masseer het zout erin met je handen. De kool wordt dan zachter en malser.

Rode kool bereiden in de Crock-Pot Express multicooker

Als ik aan rode kool denk dan denk ik ook automatisch aan de winter. De geur van rode kool met stukjes appel en kruidnagel is voor de meesten heel herkenbaar. Iedereen heeft wel een rode kool recept in zijn kookrepertoire. Dit gerecht eet je meestal warm met gekookte aardappels of aardappelpuree. Maar er is een nieuwe trend, serveer de rode kool koud bij bijvoorbeeld een poké bowl. Of eet het koud gemengd door een salade. Klinkt misschien gek, maar het is heel erg lekker! Dit recept voor rode kool is zowel vegetarisch als vegan.

En heb je zelf een lekker rode kool recept? Houd dat recept aan en gebruik dit recept als handleiding. Wel moet je er altijd bij de Crock-Pot rekening mee houden dat de pan nog druk moet opbouwen. De kooktijd is dan wel 5 minuten, maar reken hier dan 5 minuten extra bij voor het opwarmen.

Heb je geen Crock-Pot Express of weet je niet precies wat een multicooker is? Ik schreef er een review over. De review kun je hier teruglezen. Rode kool kun je natuurlijk ook gewoon koken in een pan. In een pan heb je iets meer water nodig dan in de multicooker en de kooktijd is ongeveer een uur.

Rode kool bereiden in de Crock-Pot Express multicooker

Recept van Simone | Eetspiratie Categorie: Bijgerechten, Crock-Pot Express, Crock-Pot Express basics, Vegan, Vegetarisch, WereldkeukenMoeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

5

minuten
Tijd totaal

15

minuten

Rode kool bereid je in een handomdraai in de multicooker.

Ingrediënten

  • 500 gram rode kool (ongeveer een halve rode kool)

  • 1 flinke ui

  • 2 tenen knoflook

  • 2 rode zoete appels

  • 240 milliliter water

  • 3 laurierbladen

  • 4 kruidnagels

  • 1 mespunt (vers geraspte) nootmuskaat

  • 2 eetlepels balsamico azijn

  • 1 eetlepel fijne suiker

  • 1 eetlepel olijfolie

  • optioneel: 1 steranijs

  • peper en zout

Hoe maak je het?

  • Snijd de rode kool in zo dun mogelijke reepjes. Doe de kool in een vergiet en spoel dit goed af onder de kraan. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de appel in kleine blokjes.
  • Pak een stuk van de schil van de ui die je net gesneden hebt en druk daar de 3 kruidnagels in, zo raak je ze niet kwijt in de pan.
  • Zet de Crock-Pot Express op een stevige ondergrond en check of binnenpan geplaatst is en of de rubberen ring in de deksel zit. Kies de sauté stand en druk op start. Doe een eetlepel olie in de pan en fruit de ui en knoflook aan tot de ui glazig ziet.
  • Voeg de rode kool en de blokjes appel toe samen met een snufje zout en peper. Bak alles aan en schep goed om.
  • Doe de schil met de kruidnagels en de laurierbladen erbij samen met de balsamico azijn en de suiker. Druk op stop om de sauté stand te stoppen. Meng alles goed door elkaar en voeg 240 milliliter water toe.
  • Plaats de deksel op de pan en sluit direct het ventiel. Kies manual en stel een tijd van 5 minuten in (hij staat automatisch op high). Druk op start.
  • De pan gaat druk opbouwen en er kan wat stoom uit ontsnappen. Als de druk is opgebouwd hoor je een piepsignaal en de pan gaat terugtellen van 5 naar 0.
  • Als de kooktijd verstreken is hoor je nogmaals een piepsignaal. Laat de pan even twee minuten staan zodat hij een beetje stoom kan kwijtraken. Open daarna voorzichtig het ventiel en laat de rest van de stoom eruit.
  • Haal de deksel van de pan (kijk uit voor hete stoom) en roer de rode kool door elkaar. Je ziet nu dat er redelijk wat vocht in de pan zit. Druk op de sauté stand en kook het vocht een beetje in. Als je van steranijs houdt dan voeg je deze nu toe. Roer de kool af en toe even door en als je tevreden bent stop je de sauté stand. Proef en voeg indien nodig nog iets extra’s naar smaak toe.
  • Serveer de kool warm of koud. Restjes kun je een paar dagen bewaren in een afgesloten bak in de koelkast.

Aantekeningen

  • Een hele rode kool kun je tot 2 weken bewaren in de koelkast. Als hij is aangebroken doe je er een stukje keukenpapier omheen. Zo blijft hij zeker nog een tijdje goed.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE