Eetspiratie » Ingelegde rode kool (rode kool pickle)
Ingelegde rode kool (rode kool pickle)

Ingelegde rode kool (rode kool pickle)

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Ingelegde rode kool (rode kool pickle), dit wil je maken! Persoonlijk vind ik dat je bij ‘bijna’ elk gerecht een pickle (zoetzuur of zuurgoed) kan serveren. Het geeft je gerechten kleur en een lekkere verfrissende smaak. Je kunt van allerlei soorten groente een pickle maken. Met een beetje azijn, water en specerijen maak je je eigen favoriete ingelegde groenten.

Mijn all time favoriete pickle is acar ketimun oftewel zoetzure komkommer. Dit eet ik eigenlijk altijd bij Oosterse gerechten, kruidige curry’s of als topping op een broodje. Ingelegde rode ui staat op nummer twee, hiervan heb ik eigenlijk altijd wel een potje in de koelkast staan. Een broodje kaas met ingelegde rode ui is namelijk echt heel erg lekker. Maar ook als topping in wraps, een broodje pulled pork of een Oosters gestoomd broodje geeft een pickle net even die kick.

Een pickle die iedereen kent van ‘bij de sushi’ is ingelegde gember. Ingelegde gember kun je ook heel goed zelf maken. Het is lekker door een salade of bij Oosterse gerechten. Het is fris, zuur en pittig tegelijk.

Ingelegde rode kool (rode kool pickle)

Ik maakte laatst rode kool met appel in mijn Crock-Pot Express. Toen ik de rode kool daarvoor aan het snijden was, zag ik weer hoe mooi deze groente eigenlijk is. Die dieppaarse kleur gecombineerd met wit is prachtig. Ik schreef zelfs een artikel over rode kool met daarin veel receptinspiratie. Net als rode ui kleurt de rode kool in de azijn prachtig paars/roze. Alleen daarom al wilde ik dit recept maken. Daarnaast is het gewoon superlekker natuurlijk.

Het lekkerst is om de kool flinterdun te snijden. Voorheen sneed ik het gewoon met een mes. Een mandoline is ook een optie maar niet de meest veilige keus. Je vingers zullen je dankbaar zijn. Tegenwoordig snijd ik mijn rode kool met een dunschiller of scherpe kaasschaaf. Eerst verwijder ik de buitenste bladeren van de kool. Daarna snijd ik een stukje van de kool af om een beginnetje te maken en dan ga ik er met mijn dunschiller of kaasschaaf overheen. Je krijgt dan flinterdunne reepjes kool. Dat eet een stuk prettiger dan van die grove stukken.


De koning onder de kaasschaven
Boska Kaasschaaf Monaco

Boska Kaasschaaf Monaco

Awardwinning kaasschaaf met levenslange garantie! Beste kaasschaaf!

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Ingelegde rode kool (rode kool pickle)
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Ingelegde rode kool (rode kool pickle)

Ingelegde rode kool (rode kool pickle)

Recept van Simone | Eetspiratie
4.5 van 14 stemmen
Categorie: Bijgerecht, CondimentKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Porties

1

(350 gram)
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

5

minuten
Totale tijd

15

minuten

Met een paar ingrediënten uit je voorraadkast en een stukje rode kool, maak je de lekkerste en meest kleurrijke pickle voor bij je al gerechten.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 350 gram rode kool, flinterdun gesneden

  • 250 milliliter water

  • 250 milliliter azijn

  • 6 zwarte peperkorrels

  • 3 laurierbladen

  • 1 theelepel zout

  • 1 eetlepel suiker (of meer naar persoonlijke smaak)

  • optioneel: hele korianderzaadjes

BEREIDING

  • Neem een glazen hittebestendige (weck) pot (met een inhoud van minimaal 500 milliliter) en kook deze uit in een pan water of giet er een keer of twee kokend water uit de waterkoker overheen. Laat deze op zijn kop drogen op een schone theedoek.
  • Snijd 350 gram rode kool zo fijn mogelijk (bijvoorbeeld met een dunschiller of kaasschaaf) of koop een zakje gesneden rode kool als je dat handiger vindt. Doe de rode kool in een vergiet en was het goed af onder de kraan.
  • Bestrooi de rode kool met een halve theelepel zout en knijp dit er met je handen doorheen. Laat dit even apart staan zodat de kool zacht kan worden.
  • Doe 250 milliliter azijn met 250 milliliter water, 3 laurierbladen, 6 peperkorrels, de rest van het zout en 1 eetlepel suiker in een steelpan. Breng dit aan de kook.
  • Spoel de rode kool af onder de kraan en doe deze in de pot. Giet nu voorzichtig de hete vloeistof op de kool. Zorg dat de kool onder staat. Leg de deksel er losjes op en laat het afkoelen.
  • Als het volledig is afgekoeld zet je de ingelegde kool in de koelkast. Na opening van de pot is de kool beperkt (een paar dagen) houdbaar. Gebruik altijd schoon bestek om de kool uit de pot te scheppen. Je kunt de kool na een paar uurtjes eten maar dan is de structuur nog wat knapperig. Na twee dagen trekken in de koelkast is hij het lekkerst en is de kool ook iets zachter geworden.

AANTEKENINGEN

  • Deze ingelegde rode kool is lekker bij rijstgerechten, in wraps, als aanvulling van je bowl of als topping op een broodje.
  • Dit recept is ook handig als je een restje rode kool hebt. Je kunt een restje van een verse rode kool mengen door je salades of je maakt er deze lekkere pickle van.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!