Turkse rode kool salade (rauwkost), een heerlijk knapperig en kleurrijk bijgerecht. Vergeet de romige coleslaw met mayonaise en maak deze frisse crunchy salade. Heerlijk als bijgerecht of topping op broodjes, burgers, sandwiches in pita’s of naan. Weinig ingrediënten, makkelijk te maken en ook nog eens gezond. Heerlijk bij een BBQ of picknick, maar ook een lekker bijgerecht naast gegrild vlees, kip of gegrilde groente. Een handig recept voor je kookrepertoire.
Het lekkerst is bij deze salade om de kool zo dun mogelijk te snijden. Dit kun je prima doen met een goed scherp mes, maar een kaasschaaf of mandoline werkt ook heel goed. Je kunt ook een foodprocessor of keukenmachine met een snijblad hiervoor gebruiken. Maar voor mij persoonlijk werkt een kaasschaaf het beste. Hoe dunner de kool gesneden is, hoe lekkerder de salade. Bewaar het in een glazen (weck)pot tot ongeveer 5 dagen in de koelkast. Gebruik steeds schoon bestek om de salade op te scheppen. Ben je net als ik gek op rode kool? In dit groente inspiratie artikel lees je alles over rode kool en vind je lekkere recepten en tips.

Boska Kaasschaaf Monaco
Awardwinning kaasschaaf met levenslange garantie! Beste kaasschaaf!
Turkse rode kool salade (rauwkost)
Als er één recept makkelijk te maken is dan is het wel deze Turkse rode kool salade! Waarschijnlijk heb je alle ingrediënten hiervoor al in huis. Misschien niet alle, want ik voeg er graag nog een snufje sumak aan toe. Sumak geeft gerechten een fris citrusachtig accent. In dit artikel kun je alles lezen over sumak. Dit is optioneel dus heb je het niet in huis, laat het dan gewoon weg. Aan deze salade of rauwkost kun je eventueel nog andere groenten toevoegen als je dat lekker vindt. Groenten zoals wortel en tomaat passen er ook prima bij. Ik houd het zelf bij alleen rode kool, vooral omdat ik de kleur zo mooi vind. Doordat er redelijk wat citroensap gebruikt wordt in deze salade wordt de kool hierdoor zachter qua structuur. Hierdoor eet het lekker weg maar heeft het nog steeds een ‘bite’ zonder dat het heel zuur smaakt.
Traditioneel wordt deze salade gemaakt met citroensap (van 1 hele citroen), maar rode wijnazijn (2 eetlepels voor dit recept) is ook een lekkere optie. Ook voeg ik knoflook toe omdat ik dat lekker vind. Dit hoeft niet perse, maar het geeft de kool een beetje pit. En wil je een beetje extra kleur? Voeg dan een eetlepel vers gehakte peterselie toe. En zoals ik al eerder schreef, om het af te maken een snufje sumak voor een fris accent. Dit is mijn versie van de Turkse rode kool salade.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Turkse rode kool salade (rauwkost)
4
porties15
minutenTurkse rode kool salade (rauwkost), een heerlijk knapperig en kleurrijk bijgerecht.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
250 gram dun gesneden rode kool
2 middel rode uien flinterdun in halve maantjes gesneden
1 – 2 teentjes knoflook zeer fijngehakt
1 – 2 eetlepels olijfolie
1 citroen (het sap ongeveer 2 eetlepels)
halve theelepel zout
1 flinke snuf peper
optioneel: een mespunt sumak
optioneel: 1 eetlepel vers gehakte peterselie voor de kleur
BEREIDING
- Weeg 250 gram rode kool af en snijd dit in zo dun mogelijke repen. Was de kool en dep het zoveel mogelijk droog met keukenpapier. Snijd de rode ui in flinterdunne halve maantjes.
Leg de kool en de ui in een ruime schaal en zet apart tot gebruik. - Maak een dressing van 1 tot 2 eetlepels olijfolie, het sap één citroen, een halve theelepel zout en peper naar smaak. Hak 1 tot twee kleine teentjes knoflook fijn en voeg deze toe aan de dressing.
- Schenk de dressing over de kool en meng alles goed door elkaar. Masseer de salade eventueel met je handen (doe eventueel handschoentjes aan) en meng er (optioneel) een eetlepel vers gehakte peterselie doorheen.
- De salade kun je in principe direct eten. De smaken zijn alleen nog niet volledig ingetrokken. Strooi er (optioneel) een beetje sumak overheen. Je kunt het nu ook koud wegzetten in de koelkast zodat de smaken goed kunnen intrekken. In de koelkast is de salade in een glazen (weck)pot of bak (houd rekening met verkleuren) tot 5 dagen houdbaar.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Oosterse rauwkostsalade
- Recepten met sumak
- Rode kool bereiden in de Crock-Pot Express multicooker
- Groente inspiratie – recepten met Chinese kool
- Turkse pizza
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.