Turkse broodjes

Ik was op zoek naar een broodje wat een beetje lijkt op een hamburgerbroodje maar wel een die redelijk eenvoudig te maken is. Zo kwam ik uit bij deeg voor een Turks brood. Brood gemaakt met yoghurt vind ik sowieso erg lekker dus de keuze was snel gemaakt. Wij eten regelmatig ‘burgers’ op een broodje en dan niet alleen maar gemaakt van vlees. De tofuburger, falafel en de visburger staan hier regelmatig op het menu en daar hoort een lekker zelfgebakken broodje bij. Burgers worden afgewisseld met pulled pork of we dippen stukjes brood in de soep. Deze broodjes zijn vers uit de oven ook lekker bij een zondags ontbijtje!

Mijn voorkeur gaat bij het bakken brood meestal uit naar volkoren meel in plaats van alleen bloem. Bij burgers vind ik het lekkerder om een wat lichter broodje te eten. Als afwisseling eten we ook vaak zelfgemaakte pitabroodjes van boekweitmeel. Lees hier het recept.

Wat heb je nodig?

  • 350 gram (spelt) bloem
  • theelepel zout
  • 1 zakje gedroogde gist van 7 gram
  • 1 theelepel suiker of honing
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt
  • 100 milliliter lauw water

Om te bestrijken

  • 1 eidooier (eigeel)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels melk

Hoe maak je het?

Zeef de bloem boven een grote beslagkom. Doe het zakje gist in een kommetje met 100 milliliter lauw water en voeg de suiker of honing toe. Wacht tot het gaat bubbelen anders gaat je deeg straks niet rijzen.

Voeg het zout bij de bloem samen met de Griekse yoghurt en 2 eetlepels olijfolie. Giet het kommetje met water en het gist erbij en kneed dit tot een deeg. Dit kun je met je handen doen of met een keukenmachine.

Kneed het tot een mooie bol. Is het deeg te nat? Voeg er dan nog een beetje bloem bij. Is het te droog? Voeg er dan nog een beetje water bij. Doe een beetje bloem of olijfolie op de bodem van de kom en leg de deegbal erop. Dek deze af met folie of een vochtige theedoek en laat het een uurtje rijzen.

Hoe nu verder?

Haal het deeg uit de kom en verdeel het in vier even grote stukken. Vorm er met je handen bollen van en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek ze af en laat ze nog een kwartiertje tot een half uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestrijk de bolletjes met een mengsel van eigeel, olie en melk. Bestrooi met de sesamzaadjes en bak ze bruin in ongeveer 15 minuten. Met dit recept bak je 4 grote bollen. Voor meer bollen verdubbel je de ingrediënten. Ze zijn het lekkerst als ze vers zijn. Je kunt ze eventueel ook invriezen.

Pulled pork bbq style
Een perfect broodje voor pulled pork
Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*