Eetspiratie » Labneh (yoghurtdip met kruiden)
Labneh (yoghurtdip met kruiden)

Labneh (yoghurtdip met kruiden)

Labneh, een yoghurtdip met kruiden. Een kruidige dip van uitgelekte yoghurt geserveerd met een drizzle olijfolie en gedroogde of verse kruiden waaronder sumak. Zelf labneh maken is echt heel makkelijk. Het belangrijkste onderdeel van dit gerecht is de uitgelekte yoghurt dat je misschien ook wel kent als hangop. Je maakt eigenlijk van yoghurt je eigen roomkaas. De toppings mag je ook zelf bepalen, kies kruiden en specerijen die je lekker vindt. Fijngehakte noten en verse kruiden zijn er ook erg lekker bij.

Wat maakt labneh nu zo lekker? Het is romig, kruidig een beetje zout en je kunt er brood, crackertjes en groente in dippen. Deze Libanese labneh yoghurtdip met kruiden is een heerlijk bijgerecht of basis (smeersel) in een pita of op platbrood.

Het leuke van dit recept is dat je als je een slowcooker of multicooker hebt, je de yoghurt ook zelf kunt maken. Van die yoghurt maak je dan weer hangop. Maar heb je beide apparaten niet dan koop je gewoon een lekkere Turkse of Griekse yoghurt in de supermarkt.

Klik hier om te kijken hoe je yoghurt maakt in de slowcooker. Je kunt ook plantaardige yoghurt maken. De multicooker is hier het meest geschikt voor. In dit artikel kun je lezen hoe je zelf plantaardige yoghurt maakt.

Zelf labneh (yoghurtdip met kruiden) maken

De yoghurt voor dit labneh recept moet een nacht (of langer als je wilt) uitlekken. Bekleed een zeef of vergiet met een kaasdoek of (koffie)filters. Schep de yoghurt in het vergiet en plaats deze op een grote kom zodat de wei (de vloeistof) hierin wordt opgevangen. Zet dit afgedekt minimaal 6 uur (tot een nacht) of langer in de koelkast. De volgende ochtend schep je de labneh op een mooi bord en maak je het af met olijfolie en kruiden.

Gooi de wei niet weg, dit is namelijk heel gezond! Bewaar het eventueel in een bakje in de koelkast. Voeg het toe aan een smoothie of aan pannenkoekenbeslag of brooddeeg. Je kunt het eventueel ook gebruiken om kip in te marineren, net zoals kip ook weleens in yoghurt wordt gemarineerd.

Je kunt labneh ook maken met vegan of plantaardige yoghurt. Sojayoghurt of een Griekse vegan yoghurt variant zijn hier prima geschikt voor. Laat het goed uitlekken. Het heeft misschien iets langer nodig dan de gewone zuivelvariant.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Labneh (yoghurtdip met kruiden)
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Labneh (yoghurtdip met kruiden)

Labneh (yoghurtdip met kruiden)

5.0 van 2 stemmen
Recept van Simone | Eetspiratie Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Uitlekken

6

uren 
Bereiding

5

minuten
Tijd totaal

6

uren 

5

minuten

Labneh, een kruidige yoghurtdip met olijfolie, kruiden en specerijen.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 500 gram Griekse of Turkse yoghurt of een plantaardige variant

  • halve theelepel zout

  • halve theelepel knoflookpoeder

  • 1 theelepel oregano

  • 1 mespunt sumak

  • grof zout en vers gemalen peper naar smaak

  • 2 eetlepels olijfolie

Bereiding:

  • Meng de yoghurt met het zout en schep de yoghurt in een vergiet bekleed met een passeerdoek of filters. Zet er een kom onder om de wei op te vangen en dek de yoghurt af. Zet het minimaal 6 uur tot een nacht in de koelkast.
  • Schep de labneh uit het vergiet op een bord of schaal en bewaar de wei in een bakje in de koelkast.
  • Smeer de labneh met de achterkant van een lepel uit op het bord. Schenk er olijfolie overheen en bestrooi met knoflookpoeder, oregano en sumak. Breng op smaak met peper en zout.Labneh (yoghurtdip met kruiden)
  • Je kunt labneh een paar dagen bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast.

Aantekeningen

  • Labneh is ook lekker met een krokante topping van noten zoals bijvoorbeeld dukkah. Bestrooi de labneh met dukkah. Een perfecte dip voor brood en groente. Klik hier om het recept te bekijken.
  • Sumak is een besje wat vermalen wordt tot een poeder. Deze specerij heeft een dieprode kleur en een citroenachtige smaak. Het wordt veel gebruikt bij gerechten uit het Midden-Oosten. Je koopt het in de supermarkt. In het recept voor lahmacun (Turkse pizza) gebruik ik ook sumak. Klik hier om het recept te bekijken.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)