Labneh, een yoghurtdip met kruiden. Een kruidige dip van uitgelekte yoghurt geserveerd met een drizzle olijfolie en gedroogde of verse kruiden waaronder sumak. Zelf labneh maken is echt heel makkelijk. Het belangrijkste onderdeel van dit gerecht is de uitgelekte yoghurt dat je misschien ook wel kent als hangop. Je maakt eigenlijk van yoghurt je eigen roomkaas. De toppings mag je ook zelf bepalen, kies kruiden en specerijen die je lekker vindt. Fijngehakte noten en verse kruiden zijn er ook erg lekker bij.
Wat maakt labneh nu zo lekker? Het is romig, kruidig een beetje zout en je kunt er brood, crackertjes en groente in dippen. Deze Libanese labneh yoghurtdip met kruiden is een heerlijk bijgerecht of basis (smeersel) in een pita of op platbrood.
Het leuke van dit recept is dat je als je een slowcooker of multicooker hebt, je de yoghurt ook zelf kunt maken. Van die yoghurt maak je dan weer hangop. Maar heb je beide apparaten niet dan koop je gewoon een lekkere Turkse of Griekse yoghurt in de supermarkt.
Klik hier om te kijken hoe je yoghurt maakt in de slowcooker.
Zelf labneh (yoghurtdip met kruiden) maken
De yoghurt voor dit labneh recept moet een nacht (of langer als je wilt) uitlekken. Bekleed een zeef of vergiet met een kaasdoek of (koffie)filters. Schep de yoghurt in het vergiet en plaats deze op een grote kom zodat de wei (de vloeistof) hierin wordt opgevangen. Zet dit afgedekt minimaal 6 uur (tot een nacht) of langer in de koelkast. De volgende ochtend schep je de labneh op een mooi bord en maak je het af met olijfolie en kruiden.
Gooi de wei niet weg, dit is namelijk heel gezond! Bewaar het eventueel in een bakje in de koelkast. Voeg het toe aan een smoothie of aan pannenkoekenbeslag of brooddeeg. Je kunt het eventueel ook gebruiken om kip in te marineren, net zoals kip ook weleens in yoghurt wordt gemarineerd.
Wil je dit recept bewaren?
Pin dan de onderstaande foto op jouw Pinterest borden.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:
REAGEREN?
Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje viaWIL JE DIT ARTIKEL DELEN?
Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE