Eetspiratie » Masala chai (thee) maken in de Crock-Pot Express
Chai (thee) recept

Masala chai (thee) maken in de Crock-Pot Express

Masala chai (thee) maken in de Crock-Pot Express en slowcooker, een handige en slimme manier om deze heerlijke Indiase kruidenthee te bereiden. Waarom zou je thee in een multicooker willen maken? Nou, omdat het superhandig is! Onder hoge druk trekken de smaken goed in en je kunt meteen een grote hoeveelheid maken. Het is een sterke thee. Je lengt dit aan met melk om een echte masala chai te maken.

Vaak zie je bij recepten de term ‘chai thee’ of ‘chai tea latte’ voorbij komen. Eigenlijk klopt dit niet want chai is vertaald ‘thee’. De juiste benaming is masala chai. Een kruidenthee (van zwarte thee), geroosterde specerijen, suiker en melk.

Deze thee kun je prima maken in een steelpan, maar ook in de slowcooker. In de slowcooker en Crock-Pot Express kun je er een soort concentraat of extract van maken. Deze leng je voor serveren aan met melk en/of water. Je bewaart dit in de koelkast en je kunt dan in plaats van elke keer losse chai te zetten het uit de koelkast pakken wanneer je er zin in hebt. Onderaan bij de aantekeningen leg ik de bereiding voor in de pan en slowcooker uit.

Masala chai (thee) maken in de Crock-Pot Express en slowcooker

Met dit masala chai (thee) recept kun je twee dingen doen. Je bereidt eerst de thee. Deze kun je direct drinken als je dat wilt. De rest van de thee laat je afkoelen. Heb je zin in een warme kop chai? Neem een deel chai en een deel melk en verwarm dit samen in een pannetje. Wil je een lekker groot koud glas chai latte (thee met melk), dan doe je een aantal ijsklontjes in een groot glas. Hierop schenk je een deel koude chai en een deel koude melk. Rietje erin en klaar!

Masala chai (thee) maken in de Crock-Pot Express

Recept van Simone | Eetspiratie Categorie: Crock-Pot Express, Crock-Pot Express basics, Oosterse recepten, SlowcookerMoeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoeveelheid

2

liter
Voorbereiding

5

minuten
Kooktijd CPE

5

minuten
Tijd totaal

10

minuten

Masala chai (thee) maken in de Crock-Pot Express en slowcooker, een perfecte en slimme manier om deze heerlijke Indiase kruidenthee te bereiden.

Ingrediënten

  • 5 groene kardemom peulen

  • 1 theelepel zwarte peperkorrels

  • 2 kaneelstokjes

  • 2 stuks steranijs

  • 1 centimeter verse gember

  • 1 mespunt vers geraspte nootmuskaat

  • 4 kruidnagels

  • 4 zakjes zwarte thee (of Earl grey thee)

  • 1 zakje vanillesuiker of meer naar smaak (i.p.v. suiker kun je ook honing gebruiken)

  • 2 liter water

Hoe maak je het?

  • Kneus de kardemom peulen en de peperkorrels (bijvoorbeeld in een vijzel) en breek de kaneelstokjes doormidden. Doe dit samen met de steranijs, kruidnagels en nootmuskaat in een schaaltje.
  • Zet de CPE klaar en controleer of de ring in de deksel zit en of de binnenpan erin zit. Kies het sauté programma en druk op start. Doe de inhoud van het schaaltje in de CPE. Laat dit even kort verwarmen tot het begint te geuren. Dit is echt maar heel kort.
  • Druk op stop om de sauté stand te stoppen. Schenk nu 2 liter water in de CPE en rasp de gember boven de pan.
  • Sluit nu de deksel en draai het ventiel direct dicht. Kies manual en stel een tijd van 5 minuten (op high). De pan gaat nu druk opbouwen, dit duurt een paar minuten. Als de kooktijd begint hoor je een piepsignaal. Na 5 minuten als de kooktijd verstreken is, hoor je nogmaals een piepsignaal en springt de pan op keep warm. Je doet nu niks.
  • Laat de pan nu 20 minuten zelf zijn stoom kwijtraken (natural release). Daarna druk je op stop, draai je voorzichtig het ventiel open en haal je de deksel van de pan.
  • Schenk de thee nu door een zeef om de specerijen op te vangen. Hang nu de theezakjes in de vloeistof en laat dit trekken (minimaal 5 tot 6 minuten) naar persoonlijke smaak. Hoe donkerder de thee, hoe sterker de smaak.
  • Als de thee getrokken heeft, haal je de zakjes eruit en ga je de thee zoeten met vanillesuiker of honing als je dat lekker vindt. Omdat de thee warm is, lost dit nu goed op. In koude vloeistof gaat dat wat lastiger.
  • Schenk de chai over in een grote kan of fles en bewaar deze in de koelkast. Hierin is het zeker langer dan een week houdbaar. Serveer met ‘gewone’ melk of plantaardige melk zoals amandelmelk of havermelk.

Aantekeningen

  • Bereiding in een gewone pan: zet een pan op het vuur. Leg de specerijen in de pan zoals hierboven in de bereidingswijze beschreven. Laat de pan warm worden en wacht tot de specerijen beginnen te geuren. Schenk het water in de pan en rasp de gember erboven. Breng dit nu aan de kook. Als het water kookt, doe je de theezakjes (knip de labels eraf) in de pan en laat ze 6 tot 10 minuten meetrekken. Zet het vuur uit en schenk de thee door een zeef. Zoet de thee met suiker of honing.
  • Bereiding in de slowcooker: doe de specerijen in een droge koekenpan en rooster deze kort totdat ze gaan geuren. Doe de geroosterde specerijen in de slowcooker. Schenk het water erop en rasp de gember erboven. Stel de slowcooker in op 2 uur high. Als er 1 uur verstreken is leg je de theezakjes (knip de labels eraf) in de slowcooker. Dit is een persoonlijke keuze omdat de thee voor mij dan te sterk wordt. Vind je dit juist lekker dan leg ze vanaf het begin er al in. Na 2 uur schenk je de thee door een zeef en breng je hem op smaak met suiker of honing.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE