Eetspiratie » Tempeh recept (sticky tempeh)
Sticky tempeh recept

Tempeh recept (sticky tempeh)

Weer een tempeh recept! En niet zomaar een, maar een recept voor sticky tempeh. Verwar dit gerecht niet met het Indische sambal goreng tempeh want dat is totaal iets anders. In beide gerechten gaat het om plakkerige/kleverige tempeh maar in dit sticky tempeh recept worden iets andere ingrediënten gebruikt dan in de Indische versie. Het is ook nog eens geheel vega(n), er wordt namelijk geen trassi in gebruikt.

Nog even over sambal goreng tempeh. Dit is een van de meeste geliefde gerechten uit de Indische/Indonesische keuken. Het recept is ook een van de meest bekeken en populaire gerechten op mijn blog en dat begrijp ik wel. Krokante reepjes tempeh omhuld met een zoet/pittig ketjapsausje. Lekker bij.. eigenlijk alles! Heerlijk met rijst en groente, een perfect gerecht voor bij een rijsttafel maar ook lekker als snack om van te snoepen. Klik hier om het sambal goreng tempeh recept te bekijken.

Tempeh recept

Sticky tempeh is eigenlijk een heel handig gerecht. Het is een goede aanvulling als je (een dagje) geen vlees eet. Het is zowel warm en koud lekker. Je kunt het combineren met rijst en groenten maar ook met aardappels (klik hier voor een recept met boerenkool en tempeh). Je kunt het eten op een broodje of mengen door een salade.

Het is daarom altijd handig om een voorraadje tempeh in huis te hebben. Je koopt tempeh in de supermarkt en toko. Bewaar het in de koelkast of vries het in. Met een pakje tempeh in huis kun je altijd iets lekkers maken!

Hoe bak je tempeh krokant?

Er zijn verschillende manieren om tempeh te bereiden. Je kunt het stomen, grillen, rullen (als gehakt) en bakken in de oven. Maar hoe bak je tempeh krokant? In de Indische/Indonesische keuken wordt tempeh meestal gefrituurd in een ruime hoeveelheid olie. Zelf vind ik het lekkerder om het ‘lichtjes’ te frituren.

Ik gebruik hiervoor een koekenpan en zorg dat de hele bodem van de pan bedekt is met een laagje olie (rijstolie of zonnebloemolie). Als de olie goed warm is bak ik de plakjes tempeh rondom bruin, ik laat ze uitlekken op een bordje met keukenpapier en bestrooi ze met zout.

Tempeh bakken zonder olie

Een andere manier om de tempeh te bakken in de airfryer. Hier komt geen olie aan te pas en de tempeh wordt lekker bruin en krokant. De smaak is iets anders dan de variant die gebakken is in olie maar voor het sticky tempeh recept maakt dat niet zo heel veel uit. Het is gewoon een handige manier om tempeh te bakken zonder olie.

Klik hier om te kijken hoe je tempeh bakt in de airfryer.

Dit gerecht past zowel bij een Indische rijsttafel als bij een vegetarische Indische rijsttafel.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Sticky tempeh
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Tempeh recept (sticky tempeh)

Tempeh recept (sticky tempeh)

5 van 1 stem
Recept van Simone | Eetspiratie Categorie: Indische en Indonesische recepten, Indofood, Oosterse recepten, Vegan, VegetarischKeuken: OostersNiveau: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

30

minuten
Tijd totaal

45

minuten

Dit is misschien wel (op sambal goreng tempeh na) het lekkerste tempeh recept!

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 400 gram 400 tempeh

  • 1 rode 1 ui

  • halve halve rode puntpaprika

  • 2 tenen 2 knoflook

  • 1 eetlepel 1 citroensap

  • 2 eetlepels 2 sojasaus

  • 2 eetlepels 2 ketjap manis

  • 2 eetlepels 2 zoete chilisaus

  • 2 blaadjes 2 djeroek poeroet

  • optioneel: 1 steranijs

  • sambal oelek naar smaak

  • ruim olie om in te bakken

  • snufje zout naar smaak

  • garnering: ringetjes bosui en/of sesamzaadjes

Bereiding:

  • Snijd de tempeh in blokjes, reepjes of driehoekjes (wat je zelf mooi vindt). Bak de tempeh krokant in een laagje olie of bak ze in de airfryer zoals hierboven beschreven. Bestrooi de tempeh met een snufje zout en zet apart tot gebruik.
  • Snipper de rode ui en hak de knoflook fijn. De puntpaprika snijd je in kleine blokjes.
  • Verhit een eetlepel olie in een koekenpan of wok en fruit hierin de ui, knoflook, puntpaprika, sambal oelek en djeroek poeroet blaadjes (in zijn geheel) aan. Bak ook de steranijs mee (als je dit lekker vindt).
  • Als de ui glazig is en de paprika zacht dan voeg je de sojasaus, ketjap, citroensap en de chilisaus toe. Laat de saus goed bubbelen.
  • Als de saus goed bubbelt en warm is dan voeg je de gebakken tempeh toe. Schep alles goed om zodat elk stukje tempeh is bedekt met een laagje van de saus.
  • Proef (voorzichtig, want heet!) of de smaak naar wens is en pas het indien nodig nog aan.
  • Serveer direct. Een restje kun je bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast.

Aantekeningen

  • In dit recept gebruik ik een rode puntpaprika omdat er ook kinderen mee-eten. Je kunt deze natuurlijk vervangen door een rode peper (met of zonder zaadlijsten en/of zaadjes). De paprika of de rode peper wordt meer gebruikt voor de kleur, de sambal geeft de pittige smaak. Je bepaalt zelf hoe pittig je dit gerecht maakt.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)