Eetspiratie » Sambal goreng boontjes met tempeh
Sambal goreng boontjes met tempeh

Sambal goreng boontjes met tempeh

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Sambal goreng boontjes met tempeh, een lekker, makkelijk en eiwitrijk gerecht. Pittige sperzieboontjes gebakken met ui, sambal en knoflook en licht gefrituurde blokjes tempeh. Heerlijk met rijst en een zoetzure komkommersalade. Een ideaal gerecht voor drukke doordeweekse dagen.

Tempeh staat wekelijks bij ons op het menu. Het is betaalbaar, voedzaam en je kunt het op verschillende manieren bereiden. Je kunt het met allerlei ingrediënten combineren of eten als tussendoortje of snack. In dit artikel kun je alles lezen over tempeh, wat het precies is en wat je er allemaal mee kunt doen.

Sambal goreng boontjes met tempeh

Sambal goreng boontjes is een van onze favoriete gerechten en staat dan ook regelmatig bij ons op het menu. Dit Indische gerecht is al lekker op zichzelf maar je kunt er ook andere ingrediënten aan toevoegen. Ik heb ook een variant van dit recept waarin ik bijvoorbeeld gehakt gebruik en in dit recept dus blokjes tempeh. Maar je kunt er ook kip, tofu en champignons aan toevoegen. Zo kun je met één basisrecept, meerdere variaties maken.

Dit gerecht past zowel bij een Indische rijsttafel als bij een vegetarische Indische rijsttafel.

Onmisbaar in de Aziatische keuken
Blackwell Wadjan Wokpan - Gietijzer - 32 cm - Zwart

Blackwell Wadjan Wokpan – Gietijzer – 32 cm – Zwart

Geschikt voor alle warmtebronnen.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Sambal goreng boontjes met tempeh

Sambal goreng boontjes met tempeh

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 from 5 stemmen
Categorie: Hoofdgerecht, BijgerechtKeuken: IndischNiveau: Makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

30

minuten
Kooktijd

15

minuten
Totale tijd

45

minuten

Sambal goreng boontjes met tempeh, een lekker en makkelijk plantaardig Indisch gerecht wat je snel op tafel zet. Serveer met rijst en een zoetzure komkommer salade of combineer het met andere Indische gerechten als onderdeel van nasi rames.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 500 gram diepvries sperziebonen

  • 1 blok tempeh (ongeveer 250 gram)

  • 2 eetlepels ketjap manis

  • 1 ui, gesnipperd

  • 2 tenen knoflook, fijngehakt

  • 1 eetlepel sambal badjak (of meer naar smaak)

  • 1 eetlepel sambal oelek (of meer naar smaak)

  • 2 blaadjes djeroek poeroet, gekneusd

  • 1 theelepel (palm)suiker

  • 1 snuf zout

  • ruime hoeveelheid (rijst)olie om in te bakken

BEREIDING

  • Snijd 250 gram tempeh in kleine blokjes. Schenk een ruime hoeveelheid olie in een wok. De bodem moet volledig bedekt zijn zodat de tempeh tijdens het bakken gedeeltelijk onder staat.
  • Bak de tempeh in kleine porties en laat ze uitlekken in een schaaltje met een keukenpapiertje. Bestrooi de tempeh met een snufje zout en zet het apart tot gebruik. Veeg de pan een grotendeels schoon met een stukje keukenpapier.
  • Vervolgens ga je de sambal goreng boontjes maken. Snipper de ui en hak 2 tenen knoflook fijn. In dezelfde pan fruit je de ui en knoflook aan tot de ui glazig ziet. Voeg 1 eetlepel sambal badjak , 1 eetlepel sambal oeleks, 1 theelepel suiker en 2 gekneusde djeroek poeroet blaadjes in zijn geheel toe. Schep dit goed om.
  • Voeg 2 eetlepels ketjap manis toe, laat het mengsel kort bubbelen en voeg 500 gram bevroren sperziebonen toe. Schep alles goed om zodat de boontjes bedekt zijn met een laagje ketjap. Laat dit 8 tot 10 minuten op een zacht vuur sudderen tot de boontjes beetgaar zijn. Voeg daarna de gebakken tempeh toe en schep alles goed om. Proef en breng indien nodig op smaak met een snufje zout.

BEKIJK DE VIDEO

AANTEKENINGEN

  • Dit gerecht serveer je met bijvoorbeeld nasi putih = witte rijst. Maar nasi kuning = gele rijst is er ook heerlijk bij. Als extraatje kun je er sambal goreng kentang kering (krokante pittige fritessticks) bij serveren. Ook een ketjap eitje (telor ketjap) is een heerlijk aanvulling bij dit gerecht.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!