Sambal goreng boontjes met tempeh

Sambal goreng boontjes met tempeh

Omdat ik mijn receptenbestand aan het uitbreiden ben met meer vega(n) Indofood recepten bedacht ik dit simpele gerecht. Het is dus geen ‘authentiek’ recept wat betreft kruiding misschien maar gewoon een gerecht wat je heel makkelijk in elkaar kan flansen. Het meeste werk zit hem in het bakken van de tempeh. Ook heb je maar weinig ingrediënten nodig wat lekker praktisch is.

Ik ben gek op tempeh en maak hier dan ook regelmatig gerechten mee. Het is een handig product om in huis te hebben want je kunt er altijd iets lekkers mee op tafel zetten. Voor dit gerecht heb je weinig ingrediënten nodig, de meeste heb je waarschijnlijk in je vriezer en in je voorraadkast.

Omdat er geen vlees in dit gerecht zit en verder geen dierlijke producten in worden gebruikt is het geschikt voor vegetariërs en veganisten. Het enige waar je op moet letten is dat er in de sambal(s) geen trassi als ingrediënt zit. Trassi is gefermenteerde garnalenpasta en dus niet vega(n). Lees daarom altijd de etiketten of maak je eigen sambal.

Sambal goreng boontjes met tempeh

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Indofood, Vegetarisch en veganKeuken: OostersMoeilijkheidsgraad: gemiddeld
Porties

4

porties
Voorbereiding

30

minuten
Kooktijd

15

minuten
Tijd totaal

45

minuten

Op zoek naar een vega(n) Indofood recept? Maak dan eens sambal goreng boontjes met tempeh. Een lekker en makkelijk gerecht wat je snel op tafel zet.

Ingrediënten

  • 500 gram geblancheerde sperzieboontjes of diepvries sperzieboontjes (ik gebruik diepvriesboontjes)

  • 1 blok tempeh (ongeveer 250-375 gram)

  • 2 eetlepels ketjap manis

  • 1 ui

  • 2 tenen knoflook

  • 1 eetlepel sambal badjak (of meer)

  • 1 eetlepel sambal oelek (of meer)

  • 2 blaadjes djeroek poeroet

  • 1 theelepel (palm)suiker

  • 1 snuf zout

  • ruime hoeveelheid (rijst)olie om in te bakken

Hoe maak je het?

  • Snijd de tempeh in blokjes en giet een ruime hoeveelheid olie in een wok. De bodem moet helemaal bedekt zijn zodat de tempeh half onder staat.
  • Bak de tempeh in kleine porties en laat ze uitlekken in een schaaltje met een keukenpapiertje. Bestrooi de tempeh met een snufje zout.
  • Nu ga je de sambal goreng boontjes maken. Verhit een scheutje olie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook aan. Voeg vervolgens de sambals, de suiker en de djeroek poeroetblaadjes in zijn geheel toe. Schep dit goed om.
  • Voeg de ketjap manis toe, laat dit kort bubbelen en dan voeg je de sperzieboontjes toe. Schep alles goed om en als laatste voeg je tempeh toe. Breng eventueel nog extra op smaak met een snufje zout indien nodig.

Bekijk de video

Aantekeningen

  • Wil je meer weten over Ketjap? Of wil je weten wat het verschil is tussen ketjap en sojasaus? Lees dan dit artikel
  • Dit gerecht serveer je met bijvoorbeeld nasi putih = witte rijst. Maar nasi kuning = gele rijst is er ook heerlijk bij. Als extraatje kun je er sambal goreng kentang kering (krokante pittige fritessticks) bij serveren. Ook een ketjap eitje (telor ketjap) is een heerlijk aanvulling bij dit gerecht.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

2 Reacties

  1. Hoi Simone, dit lijkt me weer een heerlijk receptje, zoals ik er al veel heb gemaakt van jou.
    Ik vraag me alleen af of de boontjes er echt rauw in gaan? Kan het me bijna niet voorstellen.
    Groetjes,
    Willy

    • Hoi Willy, bedankt voor je berichtje. Ik gebruik zelf eigenlijk altijd diepvriesboontjes. Als ze vers zijn dan dienen ze eerst geblancheerd te worden. Dat heb ik er nu bijgezet. Bedankt! Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*