Eetspiratie » Thais gehaktbrood met pindasaus uit de slowcooker
Thais gehaktbrood met pindasaus (slowcooker)

Thais gehaktbrood met pindasaus uit de slowcooker

Thais gehaktbrood met pindasaus uit de slowcooker. Ja hoor, het is weer tijd voor een gehaktbrood recept! Ik had namelijk pas vier gehaktbrood recepten op Eetspiratie staan dus er kon er nog wel eentje bij. Ik kan het iedereen aanraden om regelmatig een gehaktbrood op tafel te zetten. Het is een superhandig en veelzijdig gerecht. Dit keer maakte ik een Thais gehaktbrood met pindasaus. En ja, ook dit gehaktbrood bereidde ik in de slowcooker.

Smaken al die gehaktbroden nou niet hetzelfde? Nee, alle gehaktbroden op mijn blog hebben een andere smaak. Zelf ben ik gek op Thaise kruiden en specerijen dus dit brood moest ik gewoon maken. Iedereen heeft zo zijn eigen favoriete gehaktbrood. In dit artikel vind je 5 verschillende gehaktbroodrecepten.

Thais gehaktbrood met pindasaus uit de slowcooker

Zelf houd ik wel van een beetje pit en dat heeft dit gehaktbrood zeker. Als je van pit houdt, voeg dan extra rawit peper toe. Snipper deze wel heel fijn zodat je geen grote stukjes peper in je mond krijgt. En nog een belangrijke tip, doe keukenhandschoentjes aan als je het gehaktbrood vormt want de kurkuma geeft heel erg af aan je handen. Spoel ook je keukengerei goed af om gele vlekken te voorkomen. De serehstengel en de djeroek poeroet blaadjes ga je in dit recept niet meestoven maar zo fijn mogelijk snijden en door het gehakt mengen. Dit geeft het gehaktbrood een heerlijke Aziatische smaak met een fris citrus accent.

Deze pan doet al het werk voor je
MOA Digitale Slowcooker 6,5 liter - RVS - BPA vrij - SC65D

MOA Digitale Slowcooker 6,5 liter – RVS – BPA vrij – SC65D

Met timer!

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Thais gehaktbrood met pindasaus uit de slowcooker

Thais gehaktbrood met pindasaus uit de slowcooker

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 van 6 stemmen
Gang: Bijgerecht, HoofdgerechtKeuken: ThaisNiveau: Gemiddeld
Porties

4

personen
Voorbereiding

25

minuten
Kooktijd (op stand low)

6

uren 
Totale tijd

6

uren 

25

minuten

Een heerlijk Thais gehaktbrood uit de slowcooker (6 uur op stand low of 4 uur op high). Lekkere aromatische smaken. Een makkelijk recept dat je serveert met een heerlijke pindasaus, rijst en groenten.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 500 gram half-om-half gehakt

  • 3 tenen knoflook, fijngehakt

  • 1 groene peper, fijngesneden

  • 1 rode peper, fijngesneden

  • 4 blaadjes djeroek poeroet, fijngesneden

  • 1/2 stengel sereh, fijngesneden

  • 1 theelepel verse gember

  • 1 theelepel gemalen laos

  • 2 theelepels gemalen kurkuma

  • 1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)

  • 1 eetlepel Thaise vissaus

  • 1 eetlepel sojasaus

  • 1 eetlepel citroensap

  • 4-6 eetlepels melk

  • 1 ui voor op de bodem van de slowcooker

  • 4 eetlepels water

BEREIDING

  • Doe 500 gram gehakt in een grote kom. Hak 3 tenen knoflook fijn, snijd de rode en groene peper fijn en rasp 1 theelepel verse gember.
  • Haal het buitenste harde bladeren van de sereh stengel en snijd de sereh zo fijn mogelijk met een scherp mes. Haal de nerven uit de djeroek poeroet blaadjes, leg ze op elkaar, rol ze op en snijd ze in zo dun mogelijke reepjes (chiffonade).
  • Doe de ingrediënten van stap 1 en 2 bij het gehakt in de kom. Prak dit er met een vork goed doorheen. Voeg nu ook 1 theelepel laos, 2 theelepels kurkuma en 1 theelepel gemalen koriander toe. Gevolgd door 1 eetlepel Thaise vissaus, 1 eetlepel sojasaus en 1 eetlepel citroensap.
  • Trek nu handschoentjes aan en ga het gehakt met de hand mengen. Voeg nu 4 tot 6 eetlepels melk toe en blijf mengen totdat het gehakt zacht en smeuïg is.
  • Leg het gehakt op een snijplank en vorm er met je handen een brood van. Snijd een ui grof en leg deze op de bodem van de slowcooker. Leg het gehaktbrood op de uien in de slowcooker en schep 4 eetlepels water in de pan. Zo kookt de bodem niet droog.
  • Doe de deksel op de pan en zet deze voor 6 uur op stand low of 4 uur op stand high. Maak ondertussen de pindasaus volgens dit recept of dit recept.
  • Om uitdrogen te voorkomen kun je tijdens het kookproces een aantal keer wat van het kookvocht over het gehaktbrood scheppen. Haal het gehaktbrood met 2 spatels uit de slowcooker zodat hij heel blijft.
  • Snijd het gehaktbrood in plakken en serveer direct. Plakken kun je ook prima invriezen. Opwarmen kun je doen in een koekenpan. Voeg dan een scheut water toe zodat het gehaktbrood niet droog wordt.

AANTEKENINGEN

  • Kijk hier voor het recept van de pindasaus die ik gebruikt heb bij dit gehaktbrood. Dit is een wat dikkere pindasaus. Wil je een iets lichtere en frissere pindasaus recept bij je gehaktbrood? Kijk dan eens naar dit recept.
  • Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast. 
    Invriezen? Ja, in de vriezer is het in een bakje of diepvrieszak tot 3 maanden houdbaar. Snijd het gehaktbrood in plakken en doe een bakpapiertje tussen de plakken. Noteer de datum waarop je het invriest. 

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.