Eetspiratie » Basisvoorraad kruiden en specerijen voor de slowcooker
Basisvoorraad kruiden en specerijen voor de slowcooker

Basisvoorraad kruiden en specerijen voor de slowcooker

Basisvoorraad kruiden en specerijen voor de slowcooker. Je hebt een slowcooker aangeschaft en nu? Welke kruiden en specerijen ‘moet’ je nu in huis hebben om al die lekkere gerechten te kunnen maken? Niet iedereen heeft een keukenkast vol met kruidenpotjes of een aparte diepvrieslade gevuld met Oosterse ingrediënten. Daarom heb ik een overzicht voor een basisvoorraad kruiden en specerijen voor de slowcooker gemaakt. Als je dit in huis hebt, kun je altijd iets lekkers op tafel zetten.

Dit overzicht is natuurlijk niet alleen geschikt voor als je een slowcooker hebt. Misschien heb je een Crock-Pot Express multicooker of wil je gewoon een goede basisvoorraad aanleggen. De producten uit dit overzicht zou je altijd in huis kunnen hebben voor allerlei recepten, dus ook voor ‘niet’ slowcooker of CPE gerechten. Je zult namelijk verbaasd zijn dat er nog best veel mensen zijn die niet dagelijks koken met kruiden of specerijen. Gewoon omdat ze er niet mee bekend zijn of dat ze gewoonweg niet weten wat ze ermee moeten doen.

Basisvoorraad kruiden en specerijen voor de slowcooker

Ik hoor ook vaak dat mensen niet durven koken met kruiden omdat ze niet weten welke kruiden ze wel of niet kunnen combineren. En dit is helemaal niet erg! Ik leg het graag uit zodat iedereen lekker ontspannen kan gaan koken.

Een leuk voorbeeld is mijn schoonmoeder. Toen ik haar leerde kennen gebruikte ze bijna nooit kruiden. Wel peper en zout maar niet echt kruiden en specerijen. Ze gebruikte bijvoorbeeld ook nooit knoflook of sambal. Toen ik haar enthousiast had gemaakt voor slowcooking is ze naar de toko en Turkse supermarkt gegaan en heeft ze een grote voorraad kruiden en specerijen gehaald. Ik ben nu jaloers op haar kruidenla. Ze maakt gerechten van mijn blog en durft te experimenteren, gaaf toch!

Gedroogde kruiden en specerijen

Gedroogde/gemalen kruiden hebben de meeste mensen wel in huis. Deze zijn ook lang houdbaar en dat is handig. Mijn kruiden en specerijen bewaar ik in glazen potjes. Ik heb op de deksel een label geplakt zodat ik ze snel kan terugvinden. Een kruidenla is voor mij net een snoepwinkel. Het is mijn persoonlijke apotheek. Hier word ik heel erg blij van. Ik ga niet alle kruiden en specerijen benoemen die ik in huis heb maar wel een aantal waarmee je zeker heerlijke gerechten kunt maken.

Deze pan doet al het werk voor je

Basisvoorraad

Gemalen kruiden/specerijen

  • komijn (djinten)
  • koriander (ketoembar)
  • kurkuma
  • kaneel
  • knoflookpoeder
  • paprikapoeder
  • gerookt paprikapoeder
  • cayennepeper of chilipoeder
  • kerriepoeder

Dry rub

Een dry rub is een kruidenmengsel. Dit wordt vaak gebruikt bij het maken van pulled pork, spare ribs of andere grotere stukken vlees. Een dry rub kun je kant en klaar kopen maar ook zelf maken. Je ‘rubt’ (wrijft) het vlees goed in met het kruidenmengsel en laat dit eventueel een tijdje (of een nacht) intrekken.

Hele gedroogde specerijen

  • steranijs
  • kruidnagel
  • muskaatnoten (vers om te raspen)
  • kaneelstokje

Harde gedroogde kruiden (takjes en blaadjes)

  • rozemarijn
  • tijm
  • laurierblad
  • oregano

Naast gedroogde producten kun je ook verse ingrediënten gebruiken in de slowcooker. Ik bedoel hiermee specifieke smaakmakers voor de Oosterse of Indofood keuken. Veel van deze ingrediënten kun je bewaren in de vriezer. Plan dus een tripje naar de toko en sla een klein voorraadje in. Sorteer het in zakjes en schrijf op wat erin zit. Zo heb je altijd verse ingrediënten bij de hand.

Basisvoorraad ingrediënten voor de vriezer

  • sereh
  • djeroek poeroet (daun djeroek, limoenblad)
  • salam (daun salam, Indische laurier)
  • gember
  • laos
  • kurkuma (tumeric)
  • verschillende soorten pepers

Basis ingrediënten uit de voorraadkast

  • uien of sjalotten
  • knoflook
  • peper
  • zout

Overige ingrediënten

Bouillon

Dit is ingrediënt is onmisbaar als je de slowcooker wilt gaan gebruiken. Je kunt bouillon in verschillende vormen gebruiken. Of je nu vers gemaakte bouillon gebruikt of van een blokje, je hebt het in de meeste recepten nodig. Ik gebruik ‘bijna’ altijd groentebouillonpoeder (zonder gist en smaakversterkers). Poeder is namelijk makkelijk te doseren en het is een lekkere smaakmaker. Let op bij het gebruik van bouillonblokjes van de supermarkt, deze kunnen vrij zout zijn. Neem dus liever in het begin een klein stukje van een blokje en voeg later indien nodig meer toe.

  • groentebouillon (poeder, vers of blokjes)
  • kippenbouillon (vers of blokjes)
  • runderbouillon (vers of blokjes)
  • fond

Andere (vloeibare) ingrediënten

  • tomatenblokjes
  • tomaten passata
  • tomatenpuree
  • ketjap manis
  • citroen/limoen (sap en rasp)
  • azijn
  • mosterd
  • sojasaus
  • honing
  • pindakaas
  • sambal
  • kokosmelk
  • rode wijn
  • olie
  • roomboter

Droge ingrediënten

  • bloem
  • maizena
  • trassi
  • suiker (rietsuiker of palmsuiker)

Extra tips

  • Gebruik een kruidenei of buidel als je het vervelend vind om specerijen uit je gerecht te vissen. Deze leg je tijdens het koken in de slowcooker.
  • Druk kruidnagels in een uienschil, zo raak je ze niet kwijt.
  • Takjes rozemarijn, tijm en oregano kun je in zijn geheel mee ‘cooken’.
  • Sereh, djeroek poeroet, salamblad en laurier ‘cook’ je ook heel mee in de slowcooker. Deze kun je het beste vooraf eerst ‘kneuzen’ zodat ze meer smaak afgeven.
  • Verse kruiden zoals bijvoorbeeld koriander, bieslook, peterselie, munt enzovoort, kun je beter net voor het serveren aan je gerecht toevoegen omdat ze in de slowcooker tot snot gekookt worden. Gebruik verse kruiden liever als garnering.
  • De smaak van kruiden en specerijen worden veel intenser als je deze van tevoren eerst aanfruit/aanbakt in een beetje olie. Dit geef ik ook aan in mijn recepten.
  • Kruiden en specerijen koop ik meestal bij de toko, de Turkse supermarkt of online. In de ‘gewone’ supermarkt zijn ze vaak net iets duurder heb ik gemerkt.

Tot slot

Dit overzicht is een basis. Als ik alle ingrediënten die ik in huis heb in dit artikel zou zetten dan zou het niet meer overzichtelijk zijn. Met deze producten kom je echt al een heel eind. En als je de smaak te pakken hebt koop dan eens een kruid of specerij wat je niet kent. Durf te experimenteren en blijf vooral proeven!

Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.