Basisvoorraad kruiden en specerijen voor de slowcooker

Basisvoorraad kruiden en specerijen voor de slowcooker

Je hebt een slowcooker aangeschaft en nu? Welke kruiden en specerijen ‘moet’ je nu in huis hebben om al die lekkere gerechten te kunnen maken? Niet iedereen heeft een keukenkast vol met kruidenpotjes of een aparte diepvrieslade gevuld met Oosterse ingrediënten. Daarom heb ik een overzicht voor een basisvoorraad kruiden en specerijen voor de slowcooker gemaakt. Daarnaast vind je ook nog een overzicht met overige handige ingrediënten. Als je dit in huis hebt, kun je altijd iets lekkers op tafel zetten.

Dit overzicht is natuurlijk niet alleen geschikt voor de slowcooker. In principe zou je deze kruiden en specerijen altijd in huis kunnen hebben voor allerlei gerechten, dus ook voor ‘niet’ slowcooker gerechten. Je zult namelijk verbaasd zijn dat er nog best veel mensen zijn die niet dagelijks koken met kruiden of specerijen. Gewoon omdat ze er niet mee bekend zijn of dat ze gewoonweg niet weten wat ze ermee moeten doen.

Ik hoor ook vaak dat mensen niet durven koken met kruiden omdat ze niet weten welke kruiden ze wel of niet kunnen combineren. En dit is helemaal niet erg! Ik leg het graag uit zodat iedereen lekker ontspannen kan gaan koken.

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.

Een leuk voorbeeld is mijn schoonmoeder. Toen ik haar leerde kennen gebruikte ze bijna nooit kruiden. Wel peper en zout maar niet echt kruiden en specerijen. Ze gebruikte bijvoorbeeld ook nooit knoflook of sambal. Toen ik haar enthousiast had gemaakt voor slowcooking is ze naar de toko en Turkse supermarkt gegaan en heeft ze een grote voorraad kruiden en specerijen gehaald. Ik ben nu jaloers op haar kruidenla. Ze maakt gerechten van mijn blog en durft te experimenteren, gaaf toch!

Gedroogde kruiden en specerijen

Gedroogde/gemalen kruiden hebben de meeste mensen wel in huis. Deze zijn ook lang houdbaar en dat is handig. Mijn kruiden en specerijen bewaar ik in glazen potjes. Ik heb op de deksel een label geplakt zodat ik ze snel kan terugvinden. Een kruidenla is voor mij net een snoepwinkel. Het is mijn persoonlijke apotheek. Hier word ik heel erg blij van. Ik ga niet alle kruiden en specerijen benoemen die ik in huis heb maar wel een aantal waarmee je zeker heerlijke gerechten kunt maken.

Basisvoorraad

Gemalen kruiden/specerijen

  • komijn (djinten)
  • koriander (ketoembar)
  • kurkuma
  • kaneel
  • knoflookpoeder
  • paprikapoeder
  • gerookt paprikapoeder
  • cayennepeper of chilipoeder
  • kerriepoeder

Dry rub

Een dry rub is een kruidenmengsel. Dit wordt vaak gebruikt bij het maken van pulled pork, spare ribs of andere grotere stukken vlees. Een dry rub kun je kant en klaar kopen maar ook zelf maken. Je ‘rubt’ (wrijft) het vlees goed in met het kruidenmengsel en laat dit eventueel een tijdje (of een nacht) intrekken.

Hele gedroogde specerijen

  • steranijs
  • kruidnagel
  • muskaatnoten (vers om te raspen)
  • kaneelstokje

Harde gedroogde kruiden (takjes en blaadjes)

  • rozemarijn
  • tijm
  • laurierblad
  • oregano

Naast gedroogde producten kun je ook verse ingrediënten gebruiken in de slowcooker. Ik bedoel hiermee specifieke smaakmakers voor de Oosterse of Indo food keuken. Veel van deze ingrediënten kun je bewaren in de vriezer. Plan dus een tripje naar de toko en sla een klein voorraadje in. Sorteer het in zakjes en schrijf op wat erin zit. Zo heb je altijd verse ingrediënten bij de hand.

Basisvoorraad ingrediënten voor de vriezer

  • sereh
  • djeroek poeroet (daun djeroek, limoenblad)
  • salam (daun salam, Indische laurier)
  • gember
  • laos
  • kurkuma (tumeric)
  • verschillende soorten pepers

Basis ingrediënten uit de voorraadkast

  • uien of sjalotten
  • knoflook
  • peper
  • zout

Overige ingrediënten

Bouillon

Dit is ingrediënt is onmisbaar als je de slowcooker wilt gaan gebruiken. Je kunt bouillon in verschillende vormen gebruiken. Of je nu vers gemaakte bouillon gebruikt of van een blokje, je hebt het in de meeste recepten nodig. Ik gebruik ‘bijna’ altijd groentebouillonpoeder (zonder gist en smaakversterkers). Poeder is namelijk makkelijk te doseren en het is een lekkere smaakmaker. Let op bij het gebruik van bouillonblokjes van de supermarkt, deze kunnen vrij zout zijn. Neem dus liever in het begin een klein stukje van een blokje en voeg later indien nodig meer toe.

  • groentebouillon (poeder, vers of blokjes)
  • kippenbouillon (vers of blokjes)
  • runderbouillon (vers of blokjes)
  • fond

Andere (vloeibare) ingrediënten

  • tomatenblokjes
  • tomaten passata
  • tomatenpuree
  • ketjap manis
  • citroen/limoen (sap en rasp)
  • azijn
  • mosterd
  • sojasaus
  • honing
  • pindakaas
  • sambal
  • kokosmelk
  • rode wijn
  • olie
  • roomboter

Droge ingrediënten

  • bloem
  • maizena
  • trassi
  • suiker (rietsuiker of palmsuiker)

Extra tips:

  • Gebruik een kruidenei of buidel als je het vervelend vind om specerijen uit je gerecht te vissen. Deze leg je tijdens het koken in de slowcooker.
  • Druk kruidnagels in een uienschil, zo raak je ze niet kwijt.
  • Takjes rozemarijn, tijm en oregano kun je in zijn geheel mee ‘cooken’.
  • Sereh, djeroek poeroet, salamblad en laurier ‘cook’ je ook heel mee in de slowcooker. Deze kun je het beste vooraf eerst ‘kneuzen’ zodat ze meer smaak afgeven.
  • Verse kruiden zoals bijvoorbeeld koriander, bieslook, peterselie, munt enzovoort, kun je beter net voor het serveren aan je gerecht toevoegen omdat ze in de slowcooker tot snot gekookt worden. Gebruik verse kruiden liever als garnering.
  • De smaak van kruiden en specerijen worden veel intenser als je deze van tevoren eerst aanfruit/aanbakt in een beetje olie. Dit geef ik ook aan in mijn recepten.
  • Kruiden en specerijen koop ik meestal bij de toko, de Turkse supermarkt of online. In de ‘gewone’ supermarkt zijn ze vaak net iets duurder heb ik gemerkt.

Tot slot

Dit overzicht is echt een basis. Als ik alle ingrediënten die ik in huis heb in dit artikel zou zetten dan zou het niet meer overzichtelijk zijn. Met deze producten kom je echt al een heel eind. En als je de smaak te pakken hebt koop dan eens een kruid of specerij wat je niet kent. Durf te experimenteren en blijf vooral proeven!

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

2 Reacties

  1. Mariëlle Weber

    Beste Simone, ik ben erg fan van je recepten en heb al het nodige gemaakt, ook met de slowcooker.
    Ik heb een vraag betr. djeroek poeroet, ik heb deze in gedroogde vorm omdat ik deze niet bij mij in de buurt verkrijgbaar is. Weet jij misschien een toko of site waarop je kunt zien waar in de buurt van Velsen waar deze wel verkrijgbaar zijn? En als je de gedroogde versie gebruikt worden de hoeveelheden die moet aanhouden anders? Als ander alternatief gebruik ik biologische citroenen/limoenen. Ik hoor het graag van je. Hartelijke groet, Mariëlle Weber

    • Hoi Marielle, bedankt voor je berichtje! Ik heb even zitten zoeken maar het valt niet mee om een toko in je buurt te vinden. Online heb ik ook even gekeken maar ook niet veel wijzer geworden. Amazing oriëntal zit in veel grote plaatsen en daar hebben ze het zeker. Ze hebben ook een webshop maar ik denk dat ze vanwege corona nu geen diepvries assortiment verkopen/verzenden. Een andere optie is een plant! Die zijn wel volop te koop. Als je gedroogde blaadjes gebruikt heb je er best wel wat voor nodig om dezelfde smaak te bereiken als met verse blaadjes. Voeg ze gewoon toe op gevoel, er kan niet echt iets mis gaan. Succes! Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*