Basisvoorraad kruiden en specerijen voor de slowcooker
Gedroogde kruiden en specerijen
![Deze pan doet al het werk voor je](https://www.eetspiratie.nl/wp-content/uploads/2024/06/Deze-pan-doet-al-het-werk-voor-je.jpg)
Basisvoorraad
Gemalen kruiden/specerijen
- komijn (djinten)
- koriander (ketoembar)
- kurkuma
- kaneel
- knoflookpoeder
- paprikapoeder
- gerookt paprikapoeder
- cayennepeper of chilipoeder
- kerriepoeder
Dry rub
Hele gedroogde specerijen
- steranijs
- kruidnagel
- muskaatnoten (vers om te raspen)
- kaneelstokje
Harde gedroogde kruiden (takjes en blaadjes)
- rozemarijn
- tijm
- laurierblad
- oregano
Basisvoorraad ingrediënten voor de vriezer
- sereh
- djeroek poeroet (daun djeroek, limoenblad)
- salam (daun salam, Indische laurier)
- gember
- laos
- kurkuma (tumeric)
- verschillende soorten pepers
![](https://www.eetspiratie.nl/wp-content/uploads/2020/04/Groene-currypasta-1.jpg)
Basis ingrediënten uit de voorraadkast
- uien of sjalotten
- knoflook
- peper
- zout
![](https://www.eetspiratie.nl/wp-content/uploads/2020/04/Rendang-specerijen-2.jpg)
Overige ingrediënten
Bouillon
Dit is ingrediënt is onmisbaar als je de slowcooker wilt gaan gebruiken. Je kunt bouillon in verschillende vormen gebruiken. Of je nu vers gemaakte bouillon gebruikt of van een blokje, je hebt het in de meeste recepten nodig. Ik gebruik ‘bijna’ altijd groentebouillonpoeder (zonder gist en smaakversterkers). Poeder is namelijk makkelijk te doseren en het is een lekkere smaakmaker. Let op bij het gebruik van bouillonblokjes van de supermarkt, deze kunnen vrij zout zijn. Neem dus liever in het begin een klein stukje van een blokje en voeg later indien nodig meer toe.
- groentebouillon (poeder, vers of blokjes)
- kippenbouillon (vers of blokjes)
- runderbouillon (vers of blokjes)
- fond
Andere (vloeibare) ingrediënten
- tomatenblokjes
- tomaten passata
- tomatenpuree
- ketjap manis
- citroen/limoen (sap en rasp)
- azijn
- mosterd
- sojasaus
- honing
- pindakaas
- sambal
- kokosmelk
- rode wijn
- olie
- roomboter
Droge ingrediënten
- bloem
- maizena
- trassi
- suiker (rietsuiker of palmsuiker)
Extra tips
- Gebruik een kruidenei of buidel als je het vervelend vind om specerijen uit je gerecht te vissen. Deze leg je tijdens het koken in de slowcooker.
- Druk kruidnagels in een uienschil, zo raak je ze niet kwijt.
- Takjes rozemarijn, tijm en oregano kun je in zijn geheel mee ‘cooken’.
- Sereh, djeroek poeroet, salamblad en laurier ‘cook’ je ook heel mee in de slowcooker. Deze kun je het beste vooraf eerst ‘kneuzen’ zodat ze meer smaak afgeven.
- Verse kruiden zoals bijvoorbeeld koriander, bieslook, peterselie, munt enzovoort, kun je beter net voor het serveren aan je gerecht toevoegen omdat ze in de slowcooker tot snot gekookt worden. Gebruik verse kruiden liever als garnering.
- De smaak van kruiden en specerijen worden veel intenser als je deze van tevoren eerst aanfruit/aanbakt in een beetje olie. Dit geef ik ook aan in mijn recepten.
- Kruiden en specerijen koop ik meestal bij de toko, de Turkse supermarkt of online. In de ‘gewone’ supermarkt zijn ze vaak net iets duurder heb ik gemerkt.
![](https://www.eetspiratie.nl/wp-content/uploads/2020/04/kruidnagel-tip.jpg)
Tot slot
![](https://www.eetspiratie.nl/wp-content/uploads/2020/04/Basisvoorraad-kruiden-en-specerijen-voor-de-slowcooker-Pinterest.jpg)
Gerelateerde recepten en artikelen
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.