Indo slowcooked spareribs, spareribs met typische Indische smaken. Bij spareribs denk ik meestal aan onbeperkt spareribs eten of aan een barbecue. Je zult mij niet gauw vinden in een restaurant waar ze dit serveren, weet je waarom? Ik eet niet graag met mijn handen, ik ben een van die mensen die spareribs eet met mes en vork. Ik ben gewoon geen fan van stukjes sparerib onder mijn nagels. Maar sinds ik ze in de slowcooker bereid, kan ik ze prima eten want het vlees valt zo van het botje af!
Ik eet niet vaak spareribs maar als ik ze een keer in huis haal dan koop ik ze meestal bij de slager. In de supermarkt vind je vaak de gemarineerde spareribs. Mijn voorkeur gaat uit naar de ongemarineerde versie omdat je deze dan zelf kunt kruiden.
Ik heb voor dit recept 3 hele spareribs gebruikt en deze gehalveerd. Ik heb ze bereid in mijn 6.5 liter slowcooker.
Spareribs ontvliezen
Op de spareribs zit een vlies. Dit vlies is het doorzichtige witachtige laagje wat op de achterkant van de rib zit. Haal het vlies er altijd af want dit is taai. Zet een mes (hoeft niet eens scherp te zijn) tussen het vlees en het vlies. Lift het vlies omhoog, zet je duim eronder er scheur het nu in een beweging van de rib af. Door het vlies te verwijderen zullen je spareribs nog lekkerder worden.
Indo slowcooked spareribs (2 bereidingen)
De slowversie (met een marinade)
- Bij de slowversie heb je ruim de tijd en zet je de spareribs een nachtje (of een flink aantal uren) in een marinade.
- Verwijder het vlies van de spareribs en maak een marinade van de onderstaande ingrediënten. Snijd de spareribs in kleinere stukken en leg ze met de vleeskant in de marinade en laat het een ruime tijd marineren in de koelkast.
- Zet de spareribs rechtop in de slowcooker (in plaats van op elkaar te stapelen), giet de marinade erbij en stel de slowcooker in op 6 uur op low (of 3-4 uur op high).
- Als ze uit de slowcooker komen lak je ze af met een ketjapsaus (zie recept onderaan dit artikel) en daarna gaan ze nog een paar minuten (10-15 minuten) de oven in voor een krokant korstje.
wat heb je nodig voor de marinade?
2 tenen knoflook (geraspt)
2 centimeter verse gember (geraspt)
theelepel sambal oelek (of meer naar smaak)
sap en rasp van een halve (biologische) citroen
4 eetlepels sojasaus
2 eetlepels ketjap manis
1 theelepel sesamolie
1 eetlepel honing
De snelle versie (met een dryrub)
- Bij de snelle versie heb je geen tijd om de spareribs uren lang te marineren. Je hebt ze net gekocht en wil ze vanavond gaan eten. Dan is het handig om een dryrub te gebruiken. Je wrijft het vlees hiermee in waarna ze direct de slowcooker in kunnen.
- Meng de ingrediënten voor de dryrub in een schaaltje. Verwijder het vlies van de spareribs en wrijf de hele inhoud van het schaaltje in op de vleeskant van de ribs.
- Zet de spareribs rechtop in de slowcooker (in plaats van ze te stapelen), voeg 4 eetlepels water toe en stel de slowcooker in op ongeveer 6 uur op low (of 3-4 uur op high).
- Als ze uit de slowcooker komen lak je ze af met een ketjapsaus (zie recept onderaan dit artikel) en daarna gaan ze nog een paar minuten (10-15 minuten) de oven in voor een krokant korstje.
wat heb je nodig voor de dryrub?
1 flinke theelepel gemalen koriander (ketoembar)
1 flinke theelepel gemalen komijn (djintan)
1 flinke theelepel gemalen gember (djahé)
gedroogde chiliflakes naar smaak
halve theelepel Chinese 5 five spice (5 kruidenpoeder)
flinke snuf zout en peper
halve theelepel knoflookpoeder
Ketjapsaus voor de Indo slowcooked spareribs
De onderstaande ingrediënten meng je in een kom. Proef de saus en maak deze naar je eigen persoonlijke smaak. Als de spareribs gaar zijn, leg je ze op een met bakpapier beklede bakplaat en lak je ze af met de helft van de saus. Verwarm de oven voor op 180 tot 200 graden en zet de spareribs voor 10 tot 15 minuten in de oven. Bestrijk ze voor het serveren met de rest van de ketjapsaus.
wat heb je nodig voor de ketjapsaus?
2 tot 3 eetlepels ketjap manis
flinke teen knoflook (geraspt)
2 eetlepels zoete chilisaus
theelepel sesamolie
2 eetlepels citroensap
sambal oelek (naar smaak)
Geen slowcooker?
Heb je geen slowcooker maar wil je toch deze spareribs maken? Haal het vlies van de spareribs en kook deze gaar in een ruime pan water met een snufje zout en eventueel een bouillonblokje. Als ze gaar zijn bestrijk je ze met de ketjapsaus en bak je ze in de oven zoals hierboven omschreven.
Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:
REAGEREN?
Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl
RECEPT OF WEBSITE BEWAREN
Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:
Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)