Indo slowcooked spareribs

Indo slowcooked spareribs

Spareribs is zo’n gerecht wat ik niet zo heel vaak eet. Bij spareribs denk ik meestal aan onbeperkt spareribs eten of aan een barbecue. Ook houd ik niet van eten met mijn handen, stukjes sparerib onder mijn nagels, dat is niet echt mijn ding. Maar nu ik ontdekt heb dat je spareribs heel handig in de slowcooker kunt bereiden, staan ze iets vaker dan één keer per jaar op het menu. En ik maak ze dan natuurlijk Indo style!

Ik lees vaak dat het lastig is om in de winkel ongemarineerde spareribs te vinden. Bij een goede slager hebben ze altijd de ongemarineerde versie. Gemarineerde spareribs kun je ook prima bereiden in de slowcooker. Eerst gaan ze een rondje slowcooker en daarna nog een rondje in de oven.

Ontvliezen

Op de spareribs zit een vlies. Dit herken je aan het doorzichtige laagje wat op de achterkant van de rib zit. Haal het vlies er altijd af want dit is taai. Zet een mes (hoeft niet eens scherp te zijn) tussen het vlees en het vlies. Lift het vlies omhoog, zet je duim eronder er scheur het nu in een beweging van de rib af. Door het vlies te verwijderen zullen je spareribs nog lekkerder worden.

Ik heb voor dit recept 3 hele spareribs gebruikt en deze gehalveerd. Ik heb ze bereid in mijn 6.5 liter slowcooker.

2 verschillende soorten bereidingen

Ik laat in dit artikel 2 verschillende bereidingen zien namelijk:

De slowversie

  • Bij de slowversie heb je ruim de tijd en zet je de spareribs een nachtje (of een flink aantal uren) in een heerlijke marinade.
  • De spareribs gaan ongeveer 6 uur op low (of 3-4 uur op high) in de slowcooker.
  • Als ze uit de slowcooker komen lak je ze af met een ketjapsaus en daarna gaan ze nog een paar minuten (10-15 minuten) de oven in voor een krokant korstje.

De snelle versie (met een dryrub)

  • Bij de snelle versie heb je geen tijd om de spareribs uren lang te marineren. Je hebt ze net gekocht en wil ze vanavond gaan eten. Dan is het handig om een dryrub te gebruiken. Je wrijft het vlees hiermee in waarna ze direct de slowcooker in kunnen.
  • De spareribs gaan ongeveer 6 uur op low (of 3-4 uur op high) in de slowcooker.
  • Als ze uit de slowcooker komen lak je ze af met een ketjapsaus en daarna gaan ze nog een paar minuten (10-15 minuten) de oven in voor een krokant korstje.

3 recepten

Ik ga nu 3 recepten geven. Vervolgens kun je kiezen welke bereiding je gaat gebruiken, de slowversie of de snelle rubversie. Wat wel hetzelfde is voor beide recepten, is het recept voor de saus waar je de spareribs mee aflakt voordat ze de oven in gaan. Deze saus is voor beide recepten hetzelfde.

Recept 1: De marinade (slowversie)

wat heb je nodig?

  • 2 tenen knoflook

  • 2 centimeter verse gember

  • theelepel (of meer) sambal oelek

  • sap en rasp van een halve (biologische) citroen

  • 4 eetlepels sojasaus

  • 2 eetlepels ketjap manis

  • 1 theelepel sesamolie

  • 1 eetlepel honing

Hoe maak je het?

  • Maak een marinade van de bovengenoemde ingrediënten en doe dit een een ruime schaal.
  • Haal het vlies van de spareribs en snijd deze indien nodig in kleinere stukken. Wentel de spareribs door de marinade en leg ze met de vleeskant naar beneden. Zo wordt de marinade beter opgenomen.
  • Na het marineren schik je de spareribs in de slowcooker. Dit kan liggend of rechtop, net wat in jouw slowcooker past. Giet de rest van de marinade in de slowcooker. Sluit de deksel en zet de slowcooker voor 2 uur op high en 4 u op low.
  • Als de kooktijd verstreken is haal je de spareribs uit de slowcooker en leg je ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Je bestrijkt ze vervolgens met de ketjapsaus (recept onderaan dit artikel) en bakt ze af in een oven van 180 tot 200 graden voor 10 á 15 minuten.
Indo slowcooked spareribs

Recept 2: De dryrub (de snelle versie)

wat heb je nodig?

  • 1 flinke theelepel gemalen koriander (ketoembar)

  • 1 flinke theelepel gemalen komijn (djintan)

  • 1 flinke theelepel gemalen gember (djahé)

  • gedroogde chiliflakes naar smaak

  • halve theelepel Chinese 5 five spice

  • flinke snuf zout en peper

  • halve theelepel knoflookpoeder

Hoe maak je het?

  • Doe alle ingrediënten in een schaaltje en meng het goed door elkaar . Pas de specerijen aan naar jouw persoonlijke smaak. Houd je van pittig voeg dan meer chiliflakes toe. Houd je niet zo van komijn, voeg dan minder toe.
  • Haal het vlies van de spareribs en wrijf de ribs in met de dryrub. Het hele schaaltje mag leeg! Wrijf het vooral in op de vleeskant.
  • Na het aanbrengen van de dryrub schik je de spareribs in de slowcooker. Dit kan liggend of rechtop, net wat in jouw slowcooker past. Schep 2 tot 4 eetlepels water in de slowcooker. Sluit de deksel en zet de slowcooker voor 2 uur op high en 4 u op low.
  • Als de kooktijd verstreken is haal je de spareribs uit de slowcooker en leg je ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Je bestrijkt ze vervolgens met de ketjapsaus (recept onderaan dit artikel) en bakt ze af in een oven van 180 tot 200 graden voor 10 á 15 minuten.

Recept 3: De ketjapsaus om de spareribs mee af te lakken

wat heb je nodig?

  • 2 tot 3 eetlepels ketjap manis

  • flinke teen knoflook

  • 2 eetlepels chilisaus

  • theelepel sesamolie

  • 2 eetlepels citroensap

  • sambal oelek naar smaak

Hoe maak je het?

  • Doe alle ingrediënten in een kom en meng het goed door elkaar.
  • Proef de saus en pas indien nodig nog iets aan. Wil je hem zoeter voeg dan meer chilisaus toe. Wil je hem pittiger dan voeg je meer sambal toe.
  • Bestrijk de gegaarde spareribs royaal met de ketjapsaus en zet ze voor 10 tot 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180-200 graden. Haal ze uit de oven en bestrijk ze voor het serveren nog een keer met de saus zodat ze een mooi glanslaagje krijgen.

Geen slowcooker maar wel spareribs

Heb je geen slowcooker maar wil je toch deze spareribs maken? Haal het vlies van de spareribs en kook deze gaar in een ruime pan water met een snufje zout en eventueel een bouillonblokje. Als ze gaar zijn haal je ze uit de pan en ga je verder met recept 3, de ketjapsaus. Daarna bak je ze af in de oven zoals beschreven in het recept.

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

80 Reacties

  1. Hallo Simone,
    Wat gebruik je voor chilisaus? De Oosterse sweet chilisaus of de flesjes BBQ tafel chilisaus?

  2. Hoi,

    In je inleiding staat 6 uur op stand low. Maar in recept staat 4 uur. Wat moet ik aanhouden?
    Groetjes Geertje

    • Hoi Geertje, de kooktijd voor spareribs is 6 uur op low. Heb je minder tijd dan kun je ze in 3 tot 4 uur op high bereiden. Wat ik meestal doe bij grotere stukken vlees, is de slowcooker de eerste 2 uur op high zetten en daarna 4 uur terug op low. Dan is de kooktijd nog steeds 6 uur maar dan komt de slowcooker sneller op temperatuur. Dat vind ik zelf prettig bij grotere stukken vlees. Het is geen must maar een persoonlijke keuze. Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*