Indo slowcooked ribs spareribs

Indo slowcooked spareribs

Ik beken, ik eet liever niet(s) met mijn handen. Spareribs en drumsticks zijn eigenlijk niet aan mij besteed of ik eet deze met mes en vork. Ik houd gewoon niet van vette plakkerige vingers! Vroeger lustte ik geen spareribs, ik at ze misschien één keer per jaar. Maar sinds ik ze in de slowcooker bereid, staan ze ietsjes vaker op het menu. En ja, ik eet spareribs nog steeds met mes en vork. Spareribs bereiden in de slowcooker is niet moeilijk, maar je moet even weten hoe je dat doet. En als je ze eenmaal uit de slowcooker hebt gegeten, wil je niet meer anders!

Uiteraard heb ik gekozen voor spareribs met Indische invloeden, recepten voor spareribs met bbq saus zijn er immers al genoeg. Ik gebruik voor dit recept 4 spareribs (ongeveer 1 kilo) en ik heb deze bereid in mijn slowcooker van 6,5 liter. Lees eerst dit artikel over ketjap en sojasaus, zodat je de goede saus in dit recept gebruikt.

Voor lekkere spareribs moet je wel even geduld hebben. De lekkerste spareribs zet je eerst een tijdje in de marinade (slow versie). Maar als je hiervoor iets te weinig tijd of geduld hebt, dan kun je ook kiezen voor een snellere versie op basis van een ‘rub’. Ik leg ze allebei aan je uit.

De volgorde voor beide bereidingen is als volgt:

  • een nachtje of een paar uur marineren (slow versie) óf inwrijven met een rub (snellere versie)
  • laten garen in de slowcooker (ca. 6 uur)
  • bestrijken met de saus en kort afbakken in de oven (ca. 10-15 min)

De slow versie

Voor deze versie laat ik de spareribs een nacht (of tenminste een aantal uur) marineren in de koelkast.

Wat heb je nodig voor de marinade?

  • 1 flinke teen knoflook geraspt
  • 2 centimeter verse gember geraspt
  • 1 theelepel sambal oelek (of meer naar smaak)
  • sap en rasp van een halve biologische citroen
  • 4 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1 eetlepel honing

Hoe maak je het?

Doe alle ingrediënten in een schaal en wrijf de spareribs hiermee in. Laat het dan een nachtje of minimaal een paar uur marineren (vleeszijde naar beneden in de schaal). Leg de spareribs na het marineren in de slowcooker en voeg de overige marinade eraan toe. Zet de slowcooker voor 2 uur op stand high en daarna 4 uur op low.

Spareribs uit de slowcooker
Het vlees is zo zacht dat het van het botje af valt

De snelle variant (voor als je geen tijd of geen zin hebt om te marineren)

Wil je dezelfde dag nog spareribs eten en heb je geen tijd om het vlees te marineren, maak dan een rub. Dit is een kruidenmengsel waar je het vlees mee inwrijft. Deze stap kun je dus overslaan als je voor marineren hebt gekozen.

Wat heb je nodig voor de rub?

  • 1 theelepel ketoembar (gemalen koriander)
  • 1 theelepel djintan (gemalen komijn)
  • 1 theelepel djahé (gemalen gember)
  • snufje gedroogde chiliflakes naar smaak
  • halve theelepel Chinees 5 kruidenpoeder (of koek en speculaaskruiden)
  • flinke snuf zout en vers gemalen zwarte peper

Hoe maak je de rub?

Doe de specerijen in een schaaltje en meng deze goed door elkaar. Dit is je rub. Neem de spareribs uit de koelkast en wrijf ze in met dit mengsel. Leg de spareribs in de slowcooker en voeg 2 eetlepels water toe zodat de bodem van de pan een beetje vochtig is. Zet de slowcooker voor 2 uur op stand high en daarna 4 uur op low.

Rub voor spareribs
De dry rub waar je het vlees mee inwrijft

De spareribs zijn gaar geworden in de slowcooker, hoe nu verder?

De spareribs gaan nog even de oven is. Maar om de spareribs nog lekkerder te maken gaan we eerst een sausje maken. Hiervan gaan ze mooi glanzen en krijgen ze een heerlijke smaak. Deze saus gebruik je dus zowel bij de snelle als bij de langzame bereiding.

Wat heb je nodig voor de saus?

  • 2 eetlepels ketjap manis (geen sojasaus)
  • 1 flinke teen geraspte knoflook
  • 1 tot 2 eetlepels chilisaus
  • 1 theelepel sesamolie
  • kneepje citroensap
  • sambal oelek naar smaak

Maak een sausje van de ingrediënten en haal de spareribs uit de slowcooker. Verwarm de oven voor op 180 tot 200 graden (ligt eraan hoe hard je oven ongeveer gaat). Bestrijk de spareribs met de saus, dit gaat het handigst met een kwastje. Leg de spareribs op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze ongeveer 10 tot 15 minuten. Haal ze uit de oven en bestrijk ze net voor het serveren nogmaals met de saus.

Serveer ze op een mooie plank. Lekker met knapperige frietjes en een frisse salade. Coleslaw met ananas en gembersiroop is er heerlijk bij. Lees hier het recept.

Tip:

Je kunt de spareribs goed van tevoren klaarmaken. Laar ze dan na het bereiden in de slowcooker afkoelen en zet ze in de koelkast. Als je ze nodig hebt, bestrijk je ze met het mengsel en bak je ze ongeveer 10 tot 15 minuten in de oven tot ze goed warm zijn.

Indische spareribs uit de slowcooker

 

Print Friendly, PDF & Email

47 Reacties

  1. Hoi Simone,

    As zaterdag ga ik voor de 2e keer jouw recept maken/gebruiken, maar ik maak me een beetje ‘zorgen’.
    De vorige keer waren de ribs die in het marinade lagen tijdens het slowcooken echt perfect, de ribs erbovenop waren minder, iets minder van smaak en vielen niet echt van het bot.
    Had ik ze halverwege moeten omdraaien of moet er meer vocht in, maar wat voor vocht?

    Alvast bedankt,
    Groetjes Lizzy

    • Hoi Lizzy, wat je zou kunnen doen is de spareribs rechtop zetten. En je mag ze natuurlijk altijd omkeren als je dat fijner vindt. De ene slowcooker gaat ‘harder’ als de andere en soms kan het gebeuren dat sommige stukjes bovenop droger worden. En meer vocht toevoegen is eigenlijk niet nodig. Er komt best wel wat vocht uit. Het niet de bedoeling dat ze gekookt worden in het vocht. Succes met het klaarmaken en ben benieuwd of het nu beter lukt. Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*