Eetspiratie » Indo slowcooked spareribs
Indo slowcooked spareribs

Indo slowcooked spareribs

Indo slowcooked spareribs, oftewel Indische spareribs uit de slowcooker. Langzaam gegaarde spareribs met typische Indische smaken. Je kunt ze bereiden met een marinade of met een zelfgemaakte dryrub. Je gaart ze in ongeveer 6 uur op low in de slowcooker. Daarna lak je ze af met een zoet/pittige ketjapglaze en leg je ze nog even onder de grill voor een lekker krokant korstje.

Voor dit recept heb je ongemarineerde spareribs nodig. Deze kun je kopen bij de slager en soms vind je ze ‘naturel’ in de supermarkt. Vaak zijn de supermarkt spareribs wel gemarineerd, maar bij dit recept marineren we de ribs zelf. Een belangrijk ingrediënt is ketjap manis, een grote smaakmaker in dit recept.

Op de spareribs zit een vlies. Dit vlies is het doorzichtige witachtige laagje wat op de achterkant van de rib zit. Haal het vlies er altijd af, want dit is taai. Zet een mes (hoeft niet eens scherp te zijn) tussen het vlees en het vlies. Lift het vlies omhoog, zet je duim eronder er scheur het nu in een beweging van de rib af. Door het vlies te verwijderen zullen je spareribs zacht en mals worden.

Indo slowcooked spareribs (Indische spareribs uit de slowcooker)

Spareribs kun je op verschillende manieren smaak geven. Dit kan met een marinade (vloeibaar) of met een dryrub (een mengsel van droge kruiden). Kies de manier die je het lekkerst vindt en de bereidingswijze die in jouw planning past. Lees daarom voordat je gaat koken de onderstaande tekst goed door. Je gebruikt of de marinade of de dryrub. Beide recepten vind je in de receptenkaart en hier kies je er één van uit. De ketjapglaze maak je sowieso bij beide bereidingen.

Een marinade of een dryrub

De marinade (optie 1) is ideaal als je iets meer tijd hebt. Je maakt de marinade en laat de spareribs een aantal uur ‘badderen’ in een mengsel van ketjap manis, sojasaus en andere smaakmakers. Maar bedenk je in de ochtend dat je vanavond spareribs wilt gaan eten en heb je geen tijd gehad om ze te laten marineren? Dan wrijf je ze in met een zelfgemaakt kruidenmengsel, een dryrub (optie 2). Je kunt deze spareribs dus op verschillende manieren smaak geven. Daarna gaan ze voor 6 uur op low of voor 3 tot 4 uur op high in de slowcooker. Als de kooktijd verstreken is, kwast je ze in met een ‘glaze’ van ketjap manis. Vervolgens gaan ze nog een minuutje op 15 onder de grill in de oven. De ketjapglaze geeft smaak, zorgt voor een mooi glanzend en gekaramelliseerd krokant laagje.

Op zoek naar een goede oven
Ninja Foodi 10-in-1 Vrijstaande elektrische oven

Ninja Foodi 10-in-1 Vrijstaande elektrische oven

Airfryer, bakken, grillen en meer. 29 liter.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Indische spareribs uit de slowcooker Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Indo slowcooked spareribs

Indo slowcooked spareribs

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 1 stem
Gang: Bijgerecht, HoofdgerechtKeuken: IndischNiveau: Makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

25

minuten
Kooktijd

6

uren 

15

minuten
Totale tijd

6

uren 

40

minuten

Maak de lekkerste Indische spareribs in de slowcooker. Laat ze marineren in een heerlijke ketjapmarinade of wrijf ze in met een zelfgemaakte dryrub. Lak ze af met een zoet/pittige ketjapglaze en leg ze nog even in de oven onder de grill.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • voor de marinade (optie 1)
  • 2 tenen knoflook, geraspt

  • 2 theelepels verse gember, geraspt

  • halve eetlepel sambal oelek (of meer naar smaak)

  • 1 biologische citroen (sap en rasp)

  • 4 eetlepels sojasaus

  • 2 eetlepels ketjap manis

  • 1 theelepel sesamolie

  • 1 theelepel honing of ahornsiroop

  • voor de dryrub (optie 2)
  • 1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)

  • 1 theelepel gemalen komijn (djintan)

  • 1 theelepel gemalen gember (djahé)

  • snufje gedroogde chilivlokken

  • halve theelepel Chinese 5 spice (5 kruidenpoeder)

  • halve theelepel knoflookpoeder

  • peper en zout

  • voor de ketjapglaze (deze gebruik je bij beide opties)
  • 2-3 eetlepels ketjap manis

  • 1 teen knoflook, geraspt

  • 2 eetlepels zoete chilisaus

  • 1 theelepel sesamolie

  • 2 eetlepels citroensap

  • 1-2 theelepels sambal oelek

  • overig
  • 3 ongemarineerde spareribs, gehalveerd

BEREIDING

  • met de marinade (optie 1)
  • Maak een marinade van 2 tenen geraspte knoflook, 2 theelepels geraspte gember een halve eetlepel sambal oelek, het sap en rasp van een biologische citroen, 4 eetlepels sojasaus, 2 eetlepels ketjap manis, 1 theelepel sesamolie en 1 theelepel honing of ahornsiroop. Meng de ingrediënten met elkaar in een ovenschaal.
  • Ontvlies 3 spareribs en halveer ze of snijd ze in kleinere stukken. Leg ze in de marinade met de vleeskant naar beneden voor minimaal 4 uur en zet ze afgedekt in de schaal in de koelkast. Haal ze daarna uit de marinade en zet ze rechtop naast elkaar in de slowcooker. Schenk de marinade erbij en stel de slowcooker in op 6 uur low of 3 tot 4 uur high.
  • Maak daarna de ketjapglaze van 2 tot 3 eetlepels ketjap manis, 1 teen knoflook geraspt, 2 eetlepels zoete chilisaus, 1 theelepel sesamolie, 2 eetlepels citroensap en 1 tot 2 theelepels sambal oelek. Haal de gare spareribs uit de slowcooker en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bestrijk ze met de ketjapsaus en leg ze voor 10 tot 15 minuten in de oven on de grill. Serveer de rest van de ketjap er als een saus bij.
  • Bereiding met de dryrub (optie 2)
  • Maak een mengsel van 1 theelepel koriander, 1 theelepel komijn, 1 theelepel gemalen gember, chilivlokken naar smaak, een halve theelepel 5 spice kruidenpoeder, een halve theelepel knoflookpoeder en peper en zout. Meng dit goed door elkaar in een kommetje.
  • Ontvlies 3 spareribs en halveer ze of snijd ze in kleinere stukken. Wrijf de (volledige) rub in op de vleeskant van de spareribs. Zet ze rechtop naast elkaar in de slowcooker. Doe 2 eetlepels water op de bodem van de slowcooker en zet deze op stand low voor 6 uur of 3 tot 4 uur op high.
  • Haal de gare spareribs uit de slowcooker en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bestrijk ze met de ketjapglaze (zie stap 3) en leg ze voor 10 tot 15 minuten in de oven on de grill. Serveer de rest van de ketjap er als een saus bij.

AANTEKENINGEN

  • Heb je geen slowcooker maar wil je toch deze spareribs maken? Haal het vlies van de spareribs en kook deze gaar in een ruime pan water met een snufje zout en eventueel een bouillonblokje. Als ze gaar zijn bestrijk je ze met de ketjapsaus en bak je ze in de oven zoals hierboven omschreven.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.