Zelf sambal maken

Zelf sambal maken

Ik heb de afgelopen tijd heel wat pepers verwerkt in mijn keuken. In korte tijd maakte ik verschillende soorten sambals en sriracha saus. Al een tijdje was ik op zoek naar een lekkere sambal, maar ik kon niks vinden naar mijn smaak. Dus heb ik mijn eigen sambal samengesteld. Ik noem mijn eigen gemaakte sambal, sambal pedis. Pedis betekent heet, hete sambal dus. Maar het kan altijd heter! Lees hier het recept van de enige echte Eetspiratie sambal pedis (je spreekt het uit als puh dis).

In dit recept gebruik ik twee verschillende soorten pepers, de gewone rode peper en de gele madame Jeanette peper. Vooral die gele peper maakt de sambal pittig, want ik laat natuurlijk wel de zaadjes erin! Je kunt er ook voor kiezen om een halve gele peper of juist meer gele pepers te gebruiken. Gebruik altijd handschoentjes als je werkt met pepers om pijnlijke ongelukjes te voorkomen.

Tip: was de pepers en bewaar ze in de diepvries.

Ingrediënten

  • 300 gram rode pepers met de zaadjes erin
  • 1 gele madame Jeanette peper met de zaadjes erin
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • theelepel azijn
  • 2 tot 3 eetlepels ketjap manis (lees hier welke ketjap ik gebruik)
  • theelepel palmsuiker of kokosbloesemsuiker
  • flinke snuf zout
  • halve theelepel trassi (lees hier wat trassi is)
  • ruim (rijst)olie om in te bakken

Benodigdheden:

  • blender
  • handschoentjes
  • uitgekookte glazen potjes en schone dekseltjes
  • waterkoker
  • spatel
  • schone theedoek
  • schort of oud shirt

Sambal pedis

Hoe maak je het?

Kook water in de waterkoker en giet dit in de glazen potjes en op de dekseltjes om ze goed schoon te maken. Zet ze apart op een schone theedoek.

Was de pepers onder de kraan, snijd de steeltjes eraf en hak ze in grove stukken. Doe de gehakte pepers in de blender. Voeg de rest van de ingrediënten toe en blend dit tot een puree. Je kunt de sambal grof of fijn maken, wat je zelf het lekkerst vindt. Ik maak de sambal, vrij fijn want ik wil niet verrast worden door een groot stuk madame Jeanette in mijn mond.

Verhit een ruime scheut olie in een wok of wadjan. De bodem mag helemaal bedekt zijn. Als de olie heet is, schep je de sambal in de pan. Dit kan erg gaan spetteren dus trek een schort of oud shirt aan. Het is ook handig om je afzuigkap even aan te zetten!

Bak de sambal op hoog vuur aan en blijf omscheppen tot de meeste olie weg is. Dit duurt ongeveer 4 tot 5 minuten. Schep daarna de sambal over in de schone potjes, draai de deksel erop en zet de potjes op zijn kop.

Laat de sambal afkoelen en bewaar de pot of potjes in de koelkast. Na openen is de sambal redelijk lang houdbaar. Ik weet niet precies hoelang, want bij mij is hij binnen een week al op. Let erop dat je steeds een schone lepel gebruikt om de sambal uit het potje te scheppen. Zo zal de sambal minder snel bederven.

Heb jij een eigen recept voor sambal?

Sambal recept

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

19 Reacties

  1. Mijn sambal en pika-uien zijn na opening zeker 6 maanden houdbaar in de koelkast.
    Belangrijk zijn de steriele potten en deksels.

  2. Ik wil ook sambal maken van Caroline Reaper, als je de Sambal hebt gemaakt hoe lang kan je die goedhouden ?Je kunt maar een klein beetje gebruiken dus je doet er lang met een pot.

    • Hoi George, als de sambal eenmaal open is hij beperkt houdbaar. Als je altijd een schone lepel gebruikt met de sambal eruit halen dan verleng je de houdbaarheid. Ook kun je steeds een klein laagje olie bovenop de sambal schenken na gebruik. Of je vriest een gedeelte in dat zou ook een optie kunnen zijn als je een grote hoeveelheid hebt gemaakt. Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*