Zelf sambal maken

Zelf sambal maken

Wat als je op zoek bent naar een lekkere sambal maar je kunt net niks vinden wat helemaal naar jouw eigen smaak is? Juist, dan maak je hem gewoon zelf! Zelf sambal maken is totaal niet moeilijk en je kunt deze helemaal afstemmen op jouw persoonlijke smaak. Het is wel handig dat je een soort werkwijze kunt volgen. Ik laat je zien hoe ik mijn eigen persoonlijke versie heb gemaakt.

Mijn sambal moet ook een naam hebben, ik noem mijn sambal pedis. Pedis = heet. Ik hou namelijk meer van hete sambal dan van zoete sambal.

Pepers

In dit recept gebruik ik twee verschillende soorten pepers, de gewone rode peper (lombok) en de gele madame Jeanette peper. Vooral die gele peper maakt de sambal pittig. Ik laat natuurlijk ook de zaadlijsten en de zaadjes van de pepers erin.

Tip: gebruik altijd handschoentjes als je werkt met pepers om pijnlijke ongelukjes te voorkomen.

Houdbaarheid van de sambal:

Zorg dat je uitgekookte glazen potjes + deksels klaar hebt staan om straks de sambal in te bewaren. Als de sambal klaar is, schep je deze over met een schone lepel in een potje (of potjes). Deze zet je op een theedoek op zijn kop. Laat het afkoelen en zet de afgekoelde sambal daarna in de koelkast. Door de sambal op deze manier te verwerken is hij langer houdbaar. Als je nu de deksel open maakt hoor je een klik. Als je het potje eenmaal geopend hebt is de sambal beperkt houdbaar. Gebruik altijd een schone lepel om de sambal mee op te scheppen.

wat heb je nodig?

  • 300 gram rode pepers met de zaadjes en zaadlijsten erin

  • 1 gele madame Jeanette peper met de zaadjes en zaadlijsten erin

  • 1 grote ui

  • 2 tot 3 tenen knoflook

  • theelepel azijn

  • 2 tot 3 eetlepels ketjap manis

  • theelepel (palm)suiker

  • halve theelepel trassi

  • ruim (rijst)olie om in te bakken

Hoe maak je het?

  • Was de pepers onder de kraan, snijd de steeltjes eraf en hak ze in grove stukken. Doe de gehakte pepers in de blender. Voeg de rest van de ingrediënten toe en blend dit tot een puree. Je kunt de sambal grof of fijn maken.
  • Verhit een ruime scheut olie in een wok of wadjan. De bodem mag helemaal bedekt zijn. Als de olie heet is, schep je de sambal in de pan. Dit kan erg gaan spetteren dus trek een schort of oud shirt aan. Het is ook handig om je afzuigkap even aan te zetten!
  • Bak de sambal op hoog vuur aan en blijf omscheppen tot de meeste olie weg is. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Schep daarna de sambal over in de schone potjes, draai de deksel erop en zet de potjes op zijn kop.
  • Laat de sambal afkoelen en bewaar de pot of potjes in de koelkast.

Kun je (net als ik) geen genoeg krijgen van sambal? In dit artikel vind je nog meer inspiratie!

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

31 Reacties

  1. Ik heb je recept gebruikt om voor het eerst zelf sambal te maken. Ik gebruikte hiervoor 3 ons rode Habanero pepers. Het resultaat is (voor mij) verassend goed. Een werkelijk heerlijke, flink pedisse sambal badjak met een mooie textuur en kleur. Dank voor de inspiratie.

  2. Erg lekkere sambal (zelf zonder de MJ gedaan, maar in plaats daarvan met een aantal Fatalii Pink die ik gekweekt had naast de spaanse pepers).

  3. Vorige keer heb ik twee pepers vervangen door twee jalapeños en iets meer trassi en ketjap gebruikt. Zeer goed ontvangen in mijn vriendenkring (inclusief de Molukse 😊)
    Vandaag vervang ik de mme Jeanette voor een Naga Jolokia. Wordt vervolgd.

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*