Zelf sambal maken, eenvoudig en lekker! Wat als je op zoek bent naar een lekkere sambal maar je kunt net niks vinden wat helemaal naar jouw eigen smaak is? Juist, dan maak je hem gewoon zelf! Met een paar verse pepers en een aantal ingrediënten uit je voorraadkast kom je al een heel eind. Het is wel handig dat je een soort werkwijze kunt volgen. Dit is dit een leuk en simpel basisrecept om mee te beginnen.
De naam van mijn persoonlijke sambal is sambal pedis. Pedis = heet. De hitte komt omdat ik zowel de zaadlijsten als de zaadjes in de pepers laat zitten. Vaak hoor je dat de pittigheid in de zaadjes zit maar dit zit dus in de zaadlijsten. In dit recept gebruik ik twee verschillende soorten pepers, de gewone rode peper (lombok) en de gele madame Jeanette peper. Vooral die gele peper maakt het pittig. Naast pittigheid geeft hij ook een fruitige smaak af wat ik zelf erg lekker vind. En wil je vegan sambal maken, laat dan de trassi weg.
Sambal maken kun je ouderwets doen in een vijzel door deze te ‘oeleken’ oftewel door pepers fijn te wrijven. Maar je kunt het ook doen met behulp van een keukenmachine. Ik gebruik hiervoor mijn Magimix mini. Een klein maar krachtig apparaat dat makkelijk schoon te maken is
Magimix – Mini Plus – Foodprocessor
Kleine foodprocessor, ook geschikt voor het maken van boemboes!
Zelf sambal maken
Als je sambal gaat maken is het wel aan te raden om altijd met handschoenen aan te werken. Sommige pepers kunnen erg pittig zijn en door met handschoentjes aan te werken kun je nare ongelukjes voorkomen. De hoeveelheid sambal die je maakt is afhankelijk van de grootte van je pepers en ui. Dit recept maakt tussen de 300 en 500 gram sambal, afhankelijk van hoe groot en zwaar je ingrediënten zijn.
Browin glazen potjes – 250ml – 6 stuks – met twist-off deksel.
Handige potjes die voor allerlei toepassingen kunnen worden gebruikt.
Zorg dat je uitgekookte glazen potjes en deksels klaar hebt staan om straks de sambal in te bewaren. Als de sambal klaar is, schep je deze over met een schone lepel in een potje. Het potje zet je op een theedoek op zijn kop. Laat het afkoelen en zet het vervolgens in de koelkast. Door het op deze manier te verwerken is het langer houdbaar. Als je de deksel tegen de tijd dat je hem wilt gaan gebruiken open maakt hoor je een klik. Als je het potje eenmaal geopend hebt is de inhoud nog maar beperkt houdbaar. Gebruik altijd een schone lepel om de mee op te scheppen. Schenk eventueel een klein laagje olie bovenop de sambal om de groei van schimmels tegen te gaan en de houdbaarheid te verlengen.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Zelf sambal maken
1
portie (450 ml)15
minuten5
minuten20
minutenMaak je eigen sambal met maar een paar ingrediënten.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
300 gram rode pepers + zaadjes en zaadlijsten
1 madame Jeanette peper + zaadjes en zaadlijsten
1 ui, grof gesneden
3 tenen knoflook
1 theelepel azijn
2 eetlepels ketjap manis (of meer naar smaak)
1 theelepel suiker
50 – 75 milliliter neutrale olie (rijstolie of zonnebloemolie)
optioneel: halve theelepel trassi
zout naar smaak
BEREIDING
- Was alle pepers onder de kraan, snijd de steeltjes eraf en hak ze in grove stukken en doe ze in de keukenmachine.
- Voeg een grof gesneden ui en 3 tenen knoflook toe en blend dit tot een puree. Je kunt de sambal grof of fijn maken, wat je zelf het lekkerst vindt.
- Voeg 1 theelepel azijn, 2 eetlepels ketjap en 1 theelepel suiker toe. Blend dit even mee.
- Verhit 50 tot 75 milliliter olie in een wok of diepe pan. De bodem mag helemaal bedekt zijn. Als de olie heet is, schep je het pepermengsel in de pan. Dit kan erg gaan spetteren. Zet je afzuigkap ook even aan.
- Schep het mengsel in de pan en bak dit op hoog vuur aan. Blijf omscheppen tot de meeste olie weg is. Dit duurt ongeveer 5 minuten.
- Zorg dat je schone glazen potjes klaar hebt staan. Schep de sambal over in de potjes, draai de deksel erop, zet ze op de kop weg en laat ze afkoelen.
- Bewaar de afgekoelde potjes in de koelkast. Na opening is de sambal beperkt houdbaar.
AANTEKENINGEN
- Sambal badjak is een gebakken zoete sambal. Kijk hier voor het recept + instructie video. Zoek je een frisse sambal die makkelijk te maken is, dan is sambal matah een heerlijk recept.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Oosterse gember bosui olie
- Sambal tomaat
- Thaise zoete chilisaus
- Verschillende soorten sambal
- Kip met sambal en tomaat (slowcooker)
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.