Eetspiratie » Zelf sambal maken
Zelf sambal maken

Zelf sambal maken

Zelf sambal maken, eenvoudig en lekker! Wat als je op zoek bent naar een lekkere sambal maar je kunt net niks vinden wat helemaal naar jouw eigen smaak is? Juist, dan maak je hem gewoon zelf! Met een paar verse pepers en een aantal ingrediënten uit je voorraadkast kom je al een heel eind. Het is wel handig dat je een soort werkwijze kunt volgen. Dit is dit een leuk en simpel basisrecept om mee te beginnen.

De naam van mijn persoonlijke sambal is sambal pedis. Pedis = heet. De hitte komt omdat ik zowel de zaadlijsten als de zaadjes in de pepers laat zitten. Vaak hoor je dat de pittigheid in de zaadjes zit maar dit zit dus in de zaadlijsten. In dit recept gebruik ik twee verschillende soorten pepers, de gewone rode peper (lombok) en de gele madame Jeanette peper. Vooral die gele peper maakt het pittig. Naast pittigheid geeft hij ook een fruitige smaak af wat ik zelf erg lekker vind. En wil je vegan sambal maken, laat dan de trassi weg.

Zelf sambal maken

Als je sambal gaat maken is het wel aan te raden om altijd met handschoenen aan te werken. Sommige pepers kunnen erg pittig zijn en door met handschoentjes aan te werken kun je nare ongelukjes voorkomen. De hoeveelheid sambal die je maakt is afhankelijk van de grootte van je pepers en ui. Dit recept maakt tussen de 300 en 500 gram sambal, afhankelijk van hoe groot en zwaar je ingrediënten zijn.

Zorg dat je uitgekookte glazen potjes en deksels klaar hebt staan om straks de sambal in te bewaren. Als de sambal klaar is, schep je deze over met een schone lepel in een potje. Het potje zet je op een theedoek op zijn kop. Laat het afkoelen en zet het vervolgens in de koelkast. Door het op deze manier te verwerken is het langer houdbaar. Als je de deksel tegen de tijd dat je hem wilt gaan gebruiken open maakt hoor je een klik. Als je het potje eenmaal geopend hebt is de inhoud nog maar beperkt houdbaar. Gebruik altijd een schone lepel om de mee op te scheppen. Schenk eventueel een klein laagje olie bovenop de sambal om de groei van schimmels tegen te gaan en de houdbaarheid te verlengen.

Zelf sambal maken

Zelf sambal maken

4 van 19 stemmen
Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

1

potje
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

5

minuten
Tijd totaal

20

minuten

Maak je eigen sambal met maar een paar ingrediënten.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 300 gram 300 rode pepers + zaadjes en zaadlijsten

  • 1 1 madame Jeanette peper + zaadjes en zaadlijsten

  • 1 1 ui

  • 3 tenen 3 knoflook

  • 1 theelepel 1 azijn

  • 2 eetlepels 2 ketjap manis (of meer naar smaak)

  • 1 theelepel 1 suiker

  • bodempje (rijst)olie

  • optioneel: halve theelepel trassi

  • zout naar smaak

Bereiding:

  • Was de pepers onder de kraan, snijd de steeltjes eraf en hak ze in grove stukken en doe ze in een blender of keukenmachine.
  • Voeg de ui en knoflook toe en blend dit tot een puree. Je kunt de sambal grof of fijn maken, wat je zelf het lekkerst vindt.
  • De azijn, ketjap en suiker mogen erbij. Blend dit even mee.
  • Verhit een ruime scheut olie in een wok of diepe pan. De bodem mag helemaal bedekt zijn. Als de olie heet is, schep je de sambal in de pan. Dit kan erg gaan spetteren. Zet je afzuigkap ook even aan.
  • Schep de puree in de pan dit op hoog vuur aan. Blijf omscheppen tot de meeste olie weg is. Dit duurt ongeveer 5 minuten.
  • Zorg dat je schone glazen potjes klaar hebt staan. Schep de sambal over in de potjes, draai de deksel erop, zet ze op de kop weg en laat ze afkoelen.
  • Bewaar de afgekoelde potjes in de koelkast. Na opening is de sambal beperkt houdbaar.

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)