Zelf sambal maken, eenvoudig en lekker! Wat als je op zoek bent naar een lekkere sambal maar je kunt net niks vinden wat helemaal naar jouw eigen smaak is? Juist, dan maak je hem gewoon zelf! Met een paar verse pepers en een aantal ingrediënten uit je voorraadkast kom je al een heel eind. Het is wel handig dat je een soort werkwijze kunt volgen. Dit is dit een leuk en simpel basisrecept om mee te beginnen.
De naam van mijn persoonlijke sambal is sambal pedis. Pedis = heet. De hitte komt omdat ik zowel de zaadlijsten als de zaadjes in de pepers laat zitten. Vaak hoor je dat de pittigheid in de zaadjes zit maar dit zit dus in de zaadlijsten. In dit recept gebruik ik twee verschillende soorten pepers, de gewone rode peper (lombok) en de gele madame Jeanette peper. Vooral die gele peper maakt het pittig. Naast pittigheid geeft hij ook een fruitige smaak af wat ik zelf erg lekker vind. En wil je vegan sambal maken, laat dan de trassi weg.
Zelf sambal maken
Als je sambal gaat maken is het wel aan te raden om altijd met handschoenen aan te werken. Sommige pepers kunnen erg pittig zijn en door met handschoentjes aan te werken kun je nare ongelukjes voorkomen. De hoeveelheid sambal die je maakt is afhankelijk van de grootte van je pepers en ui. Dit recept maakt tussen de 300 en 500 gram sambal, afhankelijk van hoe groot en zwaar je ingrediënten zijn.
Zorg dat je uitgekookte glazen potjes en deksels klaar hebt staan om straks de sambal in te bewaren. Als de sambal klaar is, schep je deze over met een schone lepel in een potje. Het potje zet je op een theedoek op zijn kop. Laat het afkoelen en zet het vervolgens in de koelkast. Door het op deze manier te verwerken is het langer houdbaar. Als je de deksel tegen de tijd dat je hem wilt gaan gebruiken open maakt hoor je een klik. Als je het potje eenmaal geopend hebt is de inhoud nog maar beperkt houdbaar. Gebruik altijd een schone lepel om de mee op te scheppen. Schenk eventueel een klein laagje olie bovenop de sambal om de groei van schimmels tegen te gaan en de houdbaarheid te verlengen.
Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:
REAGEREN?
Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl
RECEPT OF WEBSITE BEWAREN
Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:
Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)