Zelf sambal maken

Zelf sambal maken

Wat als je op zoek bent naar een lekkere sambal maar je kunt net niks vinden wat helemaal naar jouw eigen smaak is? Juist, dan maak je hem gewoon zelf! Zelf sambal maken is totaal niet moeilijk. Het is wel handig dat je een soort werkwijze kunt volgen. Heb je nog nooit zelf sambal gemaakt? Dan is dit een leuk klein basisrecept om mee te beginnen.

De naam van mijn persoonlijke sambal is sambal pedis. Pedis = heet. De hitte komt omdat ik zowel de zaadlijsten als de zaadjes in de pepers laat zitten. Vaak hoor je dat de pittigheid in de zaadjes zit maar dit zit dus in de zaadlijsten.

Pepers

In dit recept gebruik ik twee verschillende soorten pepers, de gewone rode peper (lombok) en de gele madame Jeanette peper. Vooral die gele peper maakt het pittig. Naast pittigheid geeft hij ook een fruitige smaak af wat ik zelf erg lekker vind. En wil je deze sambal vega(n) maken dan laat je de trassi weg.

Tip: gebruik altijd handschoentjes als je werkt met pepers om pijnlijke ongelukjes te voorkomen.

Houdbaarheid:

Zorg dat je uitgekookte glazen potjes + deksels klaar hebt staan om straks de sambal in te bewaren. Als de sambal klaar is, schep je deze over met een schone lepel in een potje (of potjes). Deze zet je op een theedoek op zijn kop. Laat het afkoelen en zet het vervolgens in de koelkast. Door het op deze manier te verwerken is het langer houdbaar.

Als je de deksel tegen de tijd dat je hem wilt gaan gebruiken open maakt hoor je een klik. Als je het potje eenmaal geopend hebt is de inhoud nog maar beperkt houdbaar. Gebruik altijd een schone lepel om de mee op te scheppen.

Tip: houd altijd een beetje sambal achter om te proeven. Als het eenmaal in het afgesloten potje zit en je opent deze, dan is de sambal nog maar beperkt houdbaar.

Zelf sambal maken

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Indofood, Oosterse receptenKeuken: IndofoodMoeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoeveelheid

1

potje
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

5

minuten
Tijd totaal

20

minuten

Maak je eigen sambal met maar een paar ingrediënten.

Ingrediënten

  • 300 gram rode pepers + zaadjes en zaadlijsten

  • 1 madame Jeanette peper + zaadjes en zaadlijsten

  • 1 ui

  • 3 tenen knoflook

  • 1 theelepel azijn

  • 2 eetlepels ketjap manis (of meer naar smaak)

  • 1 theelepel suiker

  • bodempje (rijst)olie

  • optioneel: halve theelepel trassi

  • zout naar smaak

Hoe maak je het?

  • Was de pepers onder de kraan, snijd de steeltjes eraf en hak ze in grove stukken en doe ze in een blender of keukenmachine.
  • Voeg de ui en knoflook toe en blend dit tot een puree. Je kunt de sambal grof of fijn maken, wat je zelf het lekkerst vindt.
  • De azijn, ketjap en suiker mogen erbij. Blend dit even mee.
  • Verhit een ruime scheut olie in een wok of diepe pan. De bodem mag helemaal bedekt zijn. Als de olie heet is, schep je de sambal in de pan. Dit kan erg gaan spetteren. Zet je afzuigkap ook even aan.
  • Schep de puree in de pan dit op hoog vuur aan. Blijf omscheppen tot de meeste olie weg is. Dit duurt ongeveer 5 minuten.
  • Zorg dat je schone glazen potjes klaar hebt staan. Schep de sambal over in de potjes, draai de deksel erop, zet ze op de kop weg en laat ze afkoelen.
  • Bewaar de afgekoelde potjes in de koelkast. Na opening is de sambal beperkt houdbaar.

Aantekeningen

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

31 Reacties

  1. Ik heb je recept gebruikt om voor het eerst zelf sambal te maken. Ik gebruikte hiervoor 3 ons rode Habanero pepers. Het resultaat is (voor mij) verassend goed. Een werkelijk heerlijke, flink pedisse sambal badjak met een mooie textuur en kleur. Dank voor de inspiratie.

  2. Erg lekkere sambal (zelf zonder de MJ gedaan, maar in plaats daarvan met een aantal Fatalii Pink die ik gekweekt had naast de spaanse pepers).

  3. Vorige keer heb ik twee pepers vervangen door twee jalapeños en iets meer trassi en ketjap gebruikt. Zeer goed ontvangen in mijn vriendenkring (inclusief de Molukse 😊)
    Vandaag vervang ik de mme Jeanette voor een Naga Jolokia. Wordt vervolgd.

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*