Indo pulled chicken, (Indische pulled chicken) een variant op mijn inmiddels beroemde Indo pulled pork! Dit kiprecept is minstens zo lekker en net weer iets anders dan de ‘pork’ versie. Kip is sneller klaar en het is een vrij simpel gerecht om te maken. Het past ook overal bij. Je kunt het eten met rijst, in een wrap, pita of op een broodje. Het is zelfs warm of koud lekker in een salade.
Pulled chicken recepten zijn er genoeg maar mijn Indische pulled chicken variant is toch wel een van de lekkerste (al zeg ik het zelf). De Indische smaken komen van kruidnagel, kaneel en nootmuskaat. Bepaal zelf hoeveel specerijen je gebruikt. Ben je niet zo fan van kruidnagel of nootmuskaat? Gebruik dan minder dan in het recept aangeven staat. Geen liefhebber van steranijs? Laat deze dan weg.
Heb je een Crock-Pot Express? Hierin kun je dit gerecht kun je ook in een kortere tijd bereiden. Kijk voor de snelle bereidingswijze onderaan dit recept bij de aantekeningen. Voor meer informatie over koken met de Crock-Pot Express klik je hier. En natuurlijk kun je dit gerecht ook prima bereiden in een stoofpan op het fornuis. Volg dan de stappen zoals aangegeven in de aantekeningen onder de receptenkaart. Laat de kip stoven tot hij uit elkaar valt.
Indo pulled chicken (Indische pulled chicken)
In dit recept gebruik ik groentebouillonpoeder zonder gist of andere toevoegingen. Als alternatief voor dit poeder kun je een half (tot heel) bouillonblokje gebruiken. Voeg zout pas toe aan het einde van de kooktijd om het gerecht op smaak te brengen. Ketjap manis is een belangrijk onderdeel van dit recept. Kies daarom voor een lekkere ‘iets dikkere’ ketjap en geen waterige variant.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Indo pulled chicken
4
personen20
minutes3
hours30
minutes3
hours50
minutesIndo pulled chicken, een heerlijk Indisch kipgerecht uit de slowcooker met ketjap, kruiden en specerijen. Bereid dit makkelijke kipgerecht in iets meer dan 3 uur op stand low in de slowcooker. Serveer met rijst en groenten, in of een (pita)broodje of wrap
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
700 gram kippendijen, heel
2 uien, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
3-6 kruidnagels
1 kaneelstokje (of mespunt kaneelpoeder)
1 theelepel sambal oelek (of meer naar smaak)
1 mespunt vers geraspte nootmuskaat
1 mespunt koek of speculaaskruiden
1 steranijs
halve tot hele theelepel palmsuiker of bruine suiker
4 laurierbladen
75 milliliter ketjap manis (lees hier welke ketjap ik gebruik)
75 milliliter water
1 eetlepel groentebouillonpoeder of een stukje van een bouillonblokje
1 eetlepel olie
BEREIDING
- Snipper 2 uien en hak 2 tenen knoflook fijn. Verhit een eetlepel olie in een koekenpan en bak 700 gram kippendijen snel rondom bruin. Als alle kip is aangebakken leg je deze alvast in de slowcooker.
- Verhit een scheutje olie en fruit in dezelfde pan de gesnipperde ui, knoflook en 1 theelepel sambal oelek aan voor 3 tot 5 minuten. Voeg vervolgens 1 kaneelstokje, 4 laurierbladen, halve tot hele theelepel suiker, 1 mespunt koek en speculaaskruiden, 3 tot 6 kruidnagels en 1 steranijs aan het uimengsel toe en bak dit kort mee. Schep dit mengsel op de kip in de slowcooker.
- Doe in een maatbeker 75 milliliter water, 75 milliliter ketjap en 1 eetlepel groentebouillon (of een verkruimeld bouillonblokje). Roer dit even door elkaar en giet het mengsel op de kip. Als laatste rasp je er een mespunt nootmuskaat eroverheen. Meng alles door elkaar en sluit de deksel van de slowcooker.
- Zet de slowcooker 3,5 tot 4 uur op stand low of 2 uur op stand high. Als de kooktijd verstreken is trek je kip uit elkaar met 2 vorken. Meng de kip door de saus in de slowcooker.
- Serveer de Indo pulled chicken met rijst en groenten, in of een (pita)broodje of wrap.
AANTEKENINGEN
- Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast.
Invriezen? Ja, in de vriezer is het in een bakje of diepvrieszak tot 3 maanden houdbaar. Noteer de datum waarop je het invriest.
Bereiding in de multicooker
Schakel de sauté stand van de multicooker in en verhit een eetlepel olie in de pan. Bak hierin de kip rondom bruin. Haal de kip uit de pan en fruit ui, knoflook en sambal aan. Voeg het kaneelstokje, de laurierbladen, suiker, koekkruiden, kruidnagels en steranijs toe en bak deze kort mee. Doe de kip terug in de pan, voeg de ketjap, 175 milliliter water (ipv 75 ml water), groentebouillonpoeder (of blokje) en nootmuskaat toe. Sluit de deksel en sluit direct het ventiel. Druk op manual en stel een kooktijd van 15 minuten in. Doe daarna een quick release. Haal de deksel van de pan en schakel de sauté stand in, roer even door. De saus is een stuk dunner als bij bereiding in de slowcooker. Laat de saus indikken door het een tijdje te laten koken op de sauté stand of gebruik een klein papje van maïzena om de saus iets in te dikken. Trek de kip uit elkaar, proef en breng op smaak indien nodig.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Indische gerechten die je kunt bereiden in de slowcooker
- Oosterse pulled chicken salade
- Indo pulled pork uit de slowcooker
- Pulled chicken uit de slowcooker
- Kip met gember en tomaat uit de multicooker (ook voor de slowcooker)
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.