Indo pulled chicken

Indo pulled chicken

Indo pulled pork is een van de meest bekeken recepten op mijn blog. Een Indo variant met kip mag dan natuurlijk niet op mijn website ontbreken, dus maakte ik een recept voor Indo pulled chicken. Je zou denken dat je in het pulled pork recept de ‘pork’ dan gewoon vervangt voor kip, dat is natuurlijk een optie. Maar ik heb hier en daar toch wat aangepast qua ingrediënten. Kip bereiden in de slowcooker is anders dan varkensvlees. En een recept volgen is soms wel handig zodat je weet welke hoeveelheden je ongeveer moet gebruiken.

In dit recept worden een aantal specerijen gebruikt die typisch zijn voor de Indonesische keuken. Wil je hier meer over lezen, klik dan hier. En wil je weten welke ketjap ik gebruik in mijn recepten? Klik dan hier.

Wat heb je nodig voor 4 tot 5 personen?

  • 700 tot 800 gram kip (kippendijen of kipkarbonades)
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 6 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje of een mespunt gemalen kaneel
  • vers geraspte nootmuskaat of een mespunt gemalen nootmuskaat
  • mespunt koek of speculaaskruiden
  • sambal oelek naar smaak (ik gebruikte een flinke theelepel)
  • een klein snufje (palm of kokosbloesem) suiker
  • 4 laurierbladen
  • 75 milliliter ketjap manis
  • 75 milliliter water
  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder (ik gebruik poeder zonder gistextract)
  • scheutje olie om in te bakken
  • optioneel: 1 steranijs

Hoe maak je het?

Zet alle ingrediënten klaar en begin met het snipperen van de uien en het raspen van de knoflook. Snipper de uien grof en bewaar een stukje waar je de kruidnagels in kunt drukken. Leg de ui en knoflook even apart.

Verhit een scheutje olie in een koekenpan pan en bak de kip rondom bruin. Leg de kip vervolgens in de slowcooker.

Fruit nu de ui, knoflook en sambal aan. Leg het kaneelstokje, de laurierbladen en de steranijs erbij in de koekenpan en schep deze even mee om. Als de ui zacht is leg je het mengsel samen met de specerijen op de kip in de slowcooker.

Indo pulled chicken Eetspiratie
De kip mag een paar uurtjes sudderen in de slowcooker

Voeg de ketjap, het water en het groentebouillonpoeder toe aan de slowcooker en rasp er verse nootmuskaat overheen, voeg ook een snufje suiker en de koek en speculaaskruiden toe. Schep de kip om zodat alles goed bedekt is met een laagje ketjap.

Zet de slowcooker voor minimaal 4 uur op stand low of 2 uur op stand high.

Je kunt dit gerecht ook maken in een gewone stoofpan, de bereidingswijze is eigenlijk bijna hetzelfde. Laat de pan op een zacht vuurtje staan voor minimaal 1 uur totdat de kip uit elkaar valt, of tot je het kunt ‘pullen’ met twee vorken.

Indo pulled chicken Eetspiratie
Trek de kip met 2 vorken uit elkaar en verwijder de specerijen uit de pan

Serveer de pulled chicken in een broodje, in een wrap. Of eet het met rijst, boontjes, bimi (baby broccoli) of gewokte spinazie. Een frisse komkommersalade of atjar past hier ook heel goed bij.

Indo pulled chicken Eetspiratie

*Dit artikel bevat affiliate links.

Print Friendly, PDF & Email

45 Reacties

  1. Hoi Simone, kan ik bij verdubbeling van de kip de ingrediënten ook verdubbelen? Of wordt dat dan teveel?

    • Hoi Robert, ik denk dat verdubbeling van de ingrediënten inderdaad teveel zal worden. Als je meer kip wilt maken zou ik eerder het originele recept aanhouden en van alles een ‘klein’ beetje meer doen. Bij verdubbeling van de ingrediënten wordt het snel te zoet (door de ketjap) of te zout (bouillonpoeder) of de smaak van kruidnagel of nootmuskaat gaat overheersen. Dus gewoon van alles een beetje extra doen zou ik als tip willen geven. Groetjes, Simone

      • Van alles iets meer gedaan op 1.5 kg kippedij. Naar mijn mening had het allemaal net iets meer gemogen. Je proeft waar de smaak heen moet maar daar kwam hij helaas net niet. Snel nog een keer maken met de beschreven hoeveelheden. Bedankt voor je lekkere recepten hier.

  2. Vandaag heb ik de indo chicken gemaakt. Zelf verwachtte ik een pittig kip gerecht maar het was vrij zoet. Hoe krijg ik hem iets pittiger?

    • Hoi Barbara, dan zou ik er meer sambal aan toevoegen. In het recept heb ik aangegeven sambal oelek naar smaak, dus dit kan ook een eetlepel zijn. Dit gerecht is niet echt als pittig gerecht bedoeld, want ketjap manis is vrij zoet van zichzelf. Wellicht is het gerecht ajam ketjap pedis is misschien dan ook wel iets voor jou. Dat recept vind je ook op mijn website. Veel kookplezier!

  3. Nicole van de Wijdeven

    Je kunt van de kruidnagel ook alleen het bolletje gebruiken, dat kun je verkruimelen en daar zit ook de meeste smaak in. Hoef je naderhand niet te zoeken.

  4. Ik kan me niet meer herinneren wanneer ik voor het laatst kip heb gegeten. Dit recept zag ik er zo aantrekkelijk uit, dat ik het toch maar eens een keer wilde maken. Ook al heb ik nooit kippedijen gegeten, toch je hele recept aangehouden. Top. Ook dit recept komt op mijn favoriete lijstje. Op de foto, die groene stukjes, die had ik dus niet. Is dat lente-ui?

    • Hoi Salima,
      Fijn om te horen! De groene stukjes zijn inderdaad stukjes lente-ui / bosui.
      Ik strooi dat er meestal op omdat het er leuk uitziet op de foto… en het is ook gewoon lekker :)
      Groetjes Simone

  5. Wat een heerlijk recept. Gevonden via FB groep slowcooker zonder pakjes en zakjes.
    Hou zelf van pittig, dus heb een ruime eetlepel sambal trassi toegevoegd.
    Bedankt voor lekkere recept!

    Ben alleen mn ui met kruidnagels verloren :-*

  6. Hoi,

    Wij hebben dit vanavond voor het eerst gegeten en ik wilde je even laten weten dat wij dit zeker vaker gaan doen. Het was erg leuk om te maken en de smaak is echt goddelijk. Heel erg bedankt!

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*