Ajam opor

Ajam opor (kip in kruidige saus)

Er zijn zoveel lekkere Indische recepten, soms kan ik niet kiezen wat ik wil gaan maken. De ene keer heb ik veel tijd en de andere keer wil ik snel een gerecht op tafel zetten. Snel en Indisch koken gaat meestal niet samen omdat lekker eten bereiden nu eenmaal tijd kost. Dit gerecht, ajam opor (spreek uit als ajam oppor) staat toch redelijk snel op tafel.

Aan dit recept heb ik een beetje gesleuteld, ik heb er mijn eigen draai aan gegeven. Sleutelen aan Indische gerechten wordt niet altijd gewaardeerd maar toch heb ik het wel gedaan. Het komt omdat mensen in mijn omgeving ook graag dit soort gerechten willen maken maar zich toch door de ingrediënten laten afschrikken.

Met dit recept heb ik geprobeerd om toch de smaak te evenaren van het authentieke recept maar dan met ingrediënten die voor iedereen makkelijk te verwerken zijn. En mijn moeder die zelfs het kleinste snippertje koriander of steranijs smaak kan proeven keurt dit gerecht goed, dus als zij het zegt!

Ajam opor (kip in kruidige saus)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: IndofoodKeuken: IndofoodMoeilijkheidsgraad: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

30

minuten
Kooktijd

45

minuten
Tijd totaal

1

uur 

15

minuten

Met kippendijen en een hele lading kruiden en specerijen uit je voorraadkast maak je een heerlijk gerecht.

Ingrediënten

  • 4 – 6 kippendijen

  • 2 uien

  • 4 tenen knoflook

  • 1 eetlepel gemalen laos

  • 1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)

  • 1 theelepel asempasta (tamarinde) alternatief is 1 eetlepel citroensap

  • 1 theelepel gemalen komijn (djintan)

  • 1 eetlepel gemalen kurkuma

  • 1 theelepel (palm) suiker

  • halve theelepel trassi

  • 200 milliliter kokosmelk (geen light variant)

  • 1 handje ongezouten cashewnoten

  • 2 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad)

  • 4 laurierbladen

  • 1 stengel sereh

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder (of een verkruimeld bouillonblokje naar smaak)

  • 2 eetlepels olie

  • peper en zout naar smaak

  • optioneel: vers gehakte selderij/hardgekookte eieren

Hoe maak je het?

  • Verhit een eetlepel olie in een diepe pan en bak hierin de kippendijen kort rondom bruin. Haal ze uit de pan en leg ze op een bord en dek ze af.
  • Doe de uien met de knoflook, laos, koriander, suiker, kurkuma en komijn, in een keukenmachientje of een vijzel en maak er een pasta (boemboe) van. Doe een eetlepel olie in een wok en fruit de boemboe aan.
  • Schep op hoog vuur goed om met een spatel. Voeg er een scheutje van de kokosmelk bij en schep het nog even om.
  • Verkruimel de trassi boven de pan en maal de cashewnoten fijn in het keukenmachientje of de vijzel. Voeg de vermalen cashewnoten en het groentebouillonpoeder (of stukje van een blokje) toe aan het mengsel en giet de rest van de kokosmelk in de pan.
  • Kneus de sereh stengel met de stamper van een vijzel of met een mes en verfrommel de djeroek poeroet blaadjes, zo komen de smaken beter vrij. Leg deze samen met de laurierbladen in de saus.
  • Leg nu de kippendijen in de saus en schenk er eventueel nog een scheutje water bij. Doe de deksel op de pan en laat het sudderen voor ongeveer 45 minuten tot een uur.
  • Na de kooktijd breng je de saus op smaak met peper en zout. Proef of de smaak naar wens is en voeg indien nodig nog iets van de ingrediënten toe (b.v. bouillonpoeder, asem of citroensap).
  • Serveer de ajam opor met rijst, hardgekookte eieren en garneer met fijngehakte selderij.

Aantekeningen

  • Hardgekookte eieren zijn erg lekker in deze saus. Kook de eieren, pel ze en laat ze even mee verwarmen. Heerlijk met rijst en sambal. Ik eet er toemis boontjes of acar ketimun (zoet/zure komkommer) bij.
  • Kun je dit gerecht maken in de slowcooker? Ja dat kan. Je volgt de stappen zoals beschreven. De aangebakken kip, boemboe, trassi en gemalen cashewnoten gaan in de slowcooker samen met de sereh, djeroek poeroet en laurierbladen. 3 tot 4 uur op stand low is voldoende. om de saus eventueel te laten indikken kun je het laatste half uurtje de deksel van de slowcooker open zetten zodat het meeste vocht kan verdampen.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

35 Reacties

  1. Dit recept is echt heerlijk! Ik heb ze nu al 3x gemaakt voor familie! Bedankt. Heb je nog ren recept die je aanraad?

    Groet,

    Jeroen

    • Hoi Jeroen, al 3 keer! Heerlijk toch :-) Wat wij hier zelf heel erg lekker vinden is Hainanese chicken rice en de kokos curry met kipgehaktballetjes. Deze recepten vind je in het receptenoverzicht. Ben benieuwd wat je van die recepten vindt. Veel kookplezier! Groetjes, Simone

  2. Dit gerecht was ook weer een succes bij onze rijsttafel, we hebben zoveel mogelijk verschillende gerechten gemaakt, en natuurlijk ook de bij gerechtjes en kroepoek en witte rijst. Het was zeer geslaagd.

    • Hoi Ada, wat een leuke reacties heb ik van jou ontvangen! Een culinaire week klinkt geweldig! En zo te zien heb je heel veel werk gehad in de keuken. Fijn dat het geslaagd was. Bedankt en een fijne dag toegewenst! Groetjes, Simone

  3. Was heerlijk😌
    Ik heb Vega kipstukjes gebruikt, deze apart gebakken en daarna aan de saus toegevoegd samen met gekookte eieren
    Bedankt voor je recept🙏

  4. Annemarie

    Ik wil deze Graag maken met drumsticks. doen ik dan ook 45min aan te houden of moeten ze wat langer?

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*