Ajam opor

Ajam opor (kip in kruidige saus)

Er zijn zoveel lekkere Indische recepten, soms kan ik niet kiezen wat ik wil gaan maken. De ene keer heb ik veel tijd en de andere keer wil ik snel een gerecht op tafel zetten. Snel en Indisch koken gaat meestal niet samen omdat lekker eten bereiden nu eenmaal tijd kost. Dit gerecht, ajam opor, (spreek uit als ajam oppor) staat toch redelijk snel op tafel. Natuurlijk kun je het langer laten trekken in bijvoorbeeld een stoofpan of slowcooker maar dat hoeft niet perse. Indische gerechten smaken de volgende dag eigenlijk altijd veel lekkerder!

Aan dit recept heb ik een beetje gesleuteld, ik heb er mijn eigen draai aan gegeven. Sleutelen aan Indische gerechten wordt niet altijd gewaardeerd maar toch heb ik het wel gedaan. Het komt omdat mensen in mijn omgeving ook graag dit soort gerechten willen maken maar zich toch door de ingrediënten laten afschrikken.

Indisch koken hoeft niet moeilijk te zijn

Ze zeggen “leuk Simoon dat Indisch koken met je kemirie noten en je verse laos en je salambladeren maar dat ga ik niet kopen”. Ik snap dit wel een beetje. Daarom schreef ik dit artikel over de meest gebruikte ingrediënten uit de Indonesische keuken. De ingrediënten voor dit recept kun je allemaal in de supermarkt kopen dus je hoeft er niet speciaal voor naar de toko.

Met dit recept heb ik geprobeerd om toch de smaak te evenaren van het authentieke recept maar dan met ingrediënten die voor iedereen makkelijk te verwerken zijn. Leuk om te weten is dat mijn moeder (ook bekend als oma sambal) dit een van mijn lekkerste recepten vindt!

Wat heb je nodig?

  • 4 tot 6 kippen dijen
  • 2 uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel gemalen laos
  • 1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
  • theelepel asempasta of een kneep citroensap
  • 1 theelepel gemalen komijn (djinten)
  • 1 eetlepel gemalen kurkuma (koenjit)
  • 1 theelepeltje (kokosbloesem of palm) suiker
  • stukje trassi ter grootte van een kidneyboontje
  • 150 milliliter dikke kokosmelk
  • 1 handje cashewnoten
  • 2 daun djeroek poeroet (limoenblad)
  • 4 laurierbladen
  • 1 sereh stengel (citroengras)
  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder (ik gebruik bouillonpoeder zonder zout en gistexract)
  • scheutje (rijst) olie
  • optioneel: 4 hardgekookte eieren (deze leg je in de saus erbij zodat de smaak er goed in kan trekken)

Hoe maak je het?

Doe de uien met de knoflook, laos, ketoembar, suiker, kurkuma en djinten in een keukenmachientje of een vijzel en maak er een pasta (boemboe) van. Verhit een scheutje olie in een wok en fruit de boemboe aan. Schep op hoog vuur goed om met een spatel. Voeg er een scheut kokosmelk bij en schep het nog even om.

Hoe nu verder

Verkruimel de trassi boven de pan en maal de cashewnoten fijn in het keukenmachientje of de vijzel. Voeg de cashewnoten en het groentebouillonpoeder toe aan het mengsel en giet de rest van de kokosmelk in de pan. De cashewnoten zorgen ervoor dat de saus iets dikker wordt zoals kemirie noten dat ook doen. De serehstengel, de limoen en laurierbladeren kunnen er nu bij. Je legt deze in zijn geheel in de saus.

Als het goed is begint het al lekker te ruiken in je keuken! Proef of de saus op smaak is en voeg indien nodig een snuf zout, vers gemalen zwarte peper en een kneep citroensap toe. Leg nu de kippendijen in de saus en schenk er eventueel nog een scheutje water bij. Doe de deksel op de pan en laat het sudderen voor ongeveer 45 minuten tot een uur.

Je kunt voor dit recept ook drumsticks of kippenpoten nemen. Kippendijen blijven altijd sappiger dan kipfilet. En ik kies ervoor om het vlees als het gaar is uit elkaar te pluizen met twee vorken. Je kunt de drumsticks of poten ook heel laten als je dat lekkerder vind.

Serveer de ajam opor met rijst, komkommer of boontjes en een hardgekookt ei.

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

26 Reacties

  1. Iris Zandvoort

    Super lekker weer! Even een vraag: ik bak de boemboe wel altijd even, maar het vlees eigenlijk nooit omdat ik porties van 2 a 3 kilo maak. Maakt het überhaupt verschil? Het vlees aanbraden? (Ik doe altijd alles op slow: pulled pork zelfs 20 uur) groet, iris

    • Hoi Iris, er zijn verschillende meningen wbt aanbakken. Ik doe het bijna altijd. Google eens op de reactie van Maillard, dan kun je lezen wat het voordeel van aanbakken is. Die reactie bereik je met aanbakken maar ook na 20 uur slowcooken. Het is denk ik ook iets persoonlijks. Groetjes, Simone

  2. Hoi Simone, wat een heerlijk recept weer. We heb ben gesmuld. Groet margreet.

  3. Hallo Simone,

    Ik woon in Portugal en heb een citroenboom, de blaadjes ruiken heerlijk naar citroen, zou ik deze blaadjes als limoenblaadjes kunnen gebruiken in jouw heerlijke Indische gerechten? Bedankt voor al je recepten, als ik eens inspiratieloos ben hoef ik alleen maar even naar deze site te gaan! De roedjak van fruit kende ik nog niet maar die lijkt me heerlijk.

    • Hoi Marja, o wat leuk een eigen citroenboom! Ik denk dat ik die blaadjes zelf zeker zou gebruiken in mijn recepten, waarom niet! Het zal niet hetzelfde zijn qua smaak als djeroek poeroet maar het geeft vast een heerlijk aroma af en dat maakt gerechten alleen maar lekkerder. Bedankt voor je leuke berichtje! Groetjes, Simone

  4. Hoi, ik wil binnenkort graag een rijsttafel gaan maken mbv jouw recepten. Voor hoeveel personen zijn je recepten? Dus genoeg voor 2/4/6 personen?

    • Hoi Eva, wat leuk dat je een rijsttafel gaat maken! Mijn recepten zijn bijna altijd genoeg voor 4 personen. Als het meer of minder is dan vermeld ik dat er altijd bij. Maar bij Indische recepten kunnen er vaak meer dan 4 mensen van eten. Dit kook ik graag in iets grotere hoeveelheden.

  5. Geert Bakker

    Als je het in de slowcooker doet, hoe lang is dan de bereidingstijd?

  6. Hey Simone,
    Heb dit recept al een paar x gemaakt
    Maar volgens mij ben je in de beschrijving de groentebouillon vergeten te benoemen
    Neem aan dat die gewoon bij de boemboe gaat?
    Wij vinden het heerlijk!!!
    Groetjes Arjon

    • Hoi Arjon, je hebt helemaal gelijk! Ik heb het er nu bijgezet. Het kan er samen met de kokosmelk en cashewnoten in. Bedankt voor je oplettendheid en leuk dat jullie het zo lekker vinden! Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*