Eetspiratie » Ajam opor (kip in kruidige saus)
Ajam opor

Ajam opor (kip in kruidige saus)

Ajam opor, kip in kruidige saus en kokosmelk. Dit is een van de favoriete gerechten van mijn moeder. Het is een gerecht wat redelijk snel op tafel staat. Je eet het met rijst en groente of een frisse zoetzuur van komkommer. Sambal mag zeker niet ontbreken bij dit van zichzelf milde gerecht. En heb je nog een restje over? De volgende dag smaakt het nog lekkerder.

Aan dit recept voor ajam opor (kip in kruidige saus) heb ik mijn eigen draai gegeven. Ik vind het handig als de ingrediënten die je nodig hebt om dit recept te maken gewoon te koop zijn in de supermarkt. Voor een paar ingrediënten heb ik daarom een alternatief product gebruikt zonder dat dit afbreuk doet aan de smaak. Zo kun je toch ajam opor maken zonder perse op neer te gaan naar de toko.

Ajam opor (kip in kruidige saus)

Voor dit ajam opor recept kun je verschillende delen van de kip gebruiken. Drumsticks en kippendijen zijn gebruikelijk voor dit gerecht. Kip met bot geeft meer smaak af dan bijvoorbeeld kipfilet. Maar gebruik je liever kipfilet dan is dat natuurlijk ook prima. Als je zorgt dat je saus goed op smaak is dan komt het helemaal goed. Proef daarom altijd een aantal keer tijdens het koken en pas de smaak aan net zolang tot je tevreden bent.

Ajam opor (kip in kruidige saus)

Ajam opor (kip in kruidige saus)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 van 9 stemmen
Gang: Hoofdgerecht, BijgerechtKeuken: IndischNiveau: Gemiddeld
Porties

4

personen
Voorbereiding

30

minuten
Kooktijd

45

minuten
Totale tijd

1

uur 

15

minuten

Met kippendijen en een hele lading kruiden en specerijen uit je voorraadkast maak je een heerlijk gerecht.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 4 – 6 kippendijen

  • 2 uien

  • 4 tenen knoflook

  • 1 eetlepel gemalen laos

  • 1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)

  • 1 theelepel asempasta (tamarinde) of 1 eetlepel citroensap

  • 1 theelepel gemalen komijn (djintan)

  • 1 eetlepel gemalen kurkuma

  • 1 theelepel (palm)suiker

  • halve theelepel trassi

  • 200 milliliter kokosmelk (geen light variant)

  • 1 handje ongezouten cashewnoten

  • 2 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad)

  • 4 laurierbladen

  • 1 stengel sereh

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder (of een verkruimeld bouillonblokje naar smaak)

  • 2 eetlepels olie

  • peper en zout naar smaak

  • optioneel: vers gehakte selderij/hardgekookte eieren

BEREIDING

  • Verhit een eetlepel olie in een diepe pan en bak hierin de kippendijen kort rondom bruin. Haal ze uit de pan en leg ze op een bord en dek ze af.
  • Doe de uien met de knoflook, laos, koriander, suiker, kurkuma en komijn, in een keukenmachientje of een vijzel en maak er een pasta (boemboe) van. Doe een eetlepel olie in een wok en fruit de boemboe aan.
  • Schep op hoog vuur goed om met een spatel. Voeg er een scheutje van de kokosmelk bij en schep het nog even om.
  • Verkruimel de trassi boven de pan en maal vervolgens de cashewnoten fijn in het keukenmachientje of de vijzel. Voeg de vermalen cashewnoten en het groentebouillonpoeder (of stukje van een blokje) toe aan het mengsel en giet de rest van de kokosmelk in de pan.
  • Kneus de sereh stengel met de stamper van een vijzel of met een mes en verfrommel de djeroek poeroet blaadjes, zo komen de smaken beter vrij. Leg deze samen met de laurierbladen in de saus.
  • Leg nu de kippendijen in de saus en schenk er eventueel nog een scheutje water bij. Doe de deksel op de pan en laat het sudderen voor ongeveer 45 minuten tot een uur.
  • Na de kooktijd breng je de saus op smaak met peper en zout. Proef of de smaak naar wens is en voeg indien nodig nog iets van de ingrediënten toe (b.v. bouillonpoeder, asem of citroensap).
  • Serveer de ajam opor met rijst, hardgekookte eieren en garneer met fijngehakte selderij.

AANTEKENINGEN

  • Hardgekookte eieren zijn erg lekker in deze saus. Kook de eieren, pel ze en laat ze even mee verwarmen. Heerlijk met rijst en sambal. Ik eet er toemis boontjes of acar ketimun (zoet/zure komkommer) bij.
  • Bereiding in de slowcooker: Volg de stappen zoals beschreven. De aangebakken kip, boemboe, trassi en gemalen cashewnoten gaan in de slowcooker samen met de sereh, djeroek poeroet en laurierbladen. 3 tot 4 uur op stand low is voldoende. Om de saus eventueel te laten indikken kun je het laatste half uurtje de deksel van de slowcooker open zetten zodat het meeste vocht kan verdampen.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.