Eetspiratie » Kip met groenten uit de slowcooker
Honing knoflookkip

Kip met groenten uit de slowcooker

Kip met groenten uit de slowcooker, een gerecht waarbij je alle ingrediënten tegelijk bereidt. Dat ik fan ben van slowcooking dat blijkt wel uit de hoeveelheid recepten voor de slowcooker er inmiddels op Eetspiratie te vinden zijn. Normaal maak ik gerechten zoals stoofschotels, soepen of curry’s, maar nu wilde ik eens een keer een complete maaltijd in de slowcooker bereiden. Na wat speurwerk op internet kwam ik op het blog Damn Delicious een recept voor kip met groenten uit de slowcooker tegen. Een mooi recept om uit te testen.

Het recept is heel eenvoudig en ik heb het aangepast naar onze smaak en heb ingrediënten gebruikt die ik in huis had. De saus kun je maken met de kruiden die je zelf lekker vindt. Je kunt bijvoorbeeld losse gedroogde kruiden gebruiken of een Italiaanse kruidenmix. Wil je een beetje pit toevoegen, gebruik dan meer chili flakes. Proef de saus en pas deze aan net zolang tot je hem lekker vindt.

Kip met groenten uit de slowcooker

Persoonlijk vind ik dit soort gerechten het meest lastig te maken. De reden hiervoor is dat de ingrediënten niet allemaal dezelfde kooktijd hebben. Het kan dus zijn dat (in dit recept) de wortels een flinke bite blijven houden en de kip bijvoorbeeld ietsjes te droog is. Het is een kwestie van uitproberen en dat wilde ik dus graag doen met dit recept. Een paar tips die ik kan geven om dit gerecht te laten slagen: gebruik kippendijen. Deze worden minder snel droog dan bijvoorbeeld kipfilet. Zorg er ook voor dat de kip in het vocht ligt. Zo neemt het goed smaken op en droogt hij minder snel uit. Kip (met uitzondering van een hele kip) heeft maar 3 tot 4 uurtjes nodig in de slowcooker. In dit recept gaar je ze in 6 uur op stand low. Dus door ze in het vocht te leggen, blijft het vlees sappiger.

Snijd de wortels en de aardappels in even grote stukken voor zover dat mogelijk is. Zo garen ze gelijkmatig. Je zou er ook voor kunnen kiezen om voorgegaarde krieltjes en baby worteltjes of snackworteltjes te gebruiken. En in plaats van verse sperziebonen zijn diepvries sperzieboontjes een goede optie. Deze zijn iets sneller gaar omdat ze voordat ze ingevroren worden al geblancheerd zijn. Met deze tips zou het moeten lukken om een eenpansgerecht in de slowcooker te maken.

Kip met groenten uit de slowcooker

Kip met groenten uit de slowcooker

Recept van Simone | Eetspiratie
4.3 van 23 stemmen
Categorie: HoofdgerechtKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Porties

4

personen
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd (op stand low)

6

uren 
Totale tijd

6

uren 

15

minuten

Kip met groenten uit de slowcooker, een heerlijk en makkelijk eenpansgerecht. Je bereidt het hele gerecht in 6 uur op stand low in de slowcooker.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • Voor de saus:
  • 25 milliliter sojasaus

  • 2 eetlepels honing

  • 2 eetlepels tomaten passata of ketchup

  • 2 teentjes knoflook geraspt

  • halve theelepel vers gemalen peper

  • 1 – 2 theelepels gedroogde oregano of Italiaanse kruiden

  • gedroogde chili flakes naar smaak

  • Voor de kip en groenten:
  • 500 gram kippendijen

  • 4 – 5 wortels in even grote stukken gesneden

  • 3 vastkokende aardappels in even grote stukken gesneden

  • 200 gram diepvries sperzieboontjes

  • 1 eetlepel vers gehakte peterselie

BEREIDING

  • Doe 25 milliliter sojasaus in een kom, samen met 2 eetlepels honig, 2 eetlepels tomaten passata (of ketchup, een halve theelepel zwarte peper, 1 tot 2 theelepels gedroogde oregano (of Italiaanse kruiden), en een snufje gedroogde chili flakes. Rasp 2 teentjes knoflook boven de kom en meng alles goed door elkaar. Zet de saus apart tot gebruik.
  • Maak de wortels en de aardappels schoon en snijd deze in even grote stukken.
  • Leg de kippendijen rauw op de bodem van de slowcooker en verdeel hierop de gesneden wortel en aardappels. Schenk de saus eroverheen en sluit de deksel van de slowcooker. Stel een kooktijd in van 6 uur op stand low.
  • Een uur (voor zachte sperziebonen) of half uur (voor bonen met een bite) voordat de kooktijd verstreken is voeg je de bevroren sperziebonen toe. Leg ze op de wortel en aardappels. Check met behulp van een vork of deze al (bijna) gaar zijn. En kijk of de kip helemaal wit van binnen is. Hak ook de peterselie fijn.
  • Als de bonen warm en beetgaar zijn en de rest van de groenten en de kip is volledig gaar dan is je gerecht klaar. Schep een beetje van alle ingrediënten op de borden en garneer met verse peterselie.

AANTEKENINGEN

  • Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast. 

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.