De meest gestelde vragen over de slowcooker. Je denkt erover om een slowcooker aan te schaffen of misschien heb je er net een en wil je er meer over weten. Ik zette daarom de meest gestelde vragen over slowcooking op een rijtje. Op deze manier hoef je het zelf allemaal niet meer uit te zoeken, want dat heb ik al voor je gedaan. Inmiddels heb ik al heel wat ‘slowcook’ ervaring en kan ik er van alles over vertellen. Er staan ook al aardig wat Eetspiratie slowcook recepten online, voor de beginner als de gevorderde slowcook. Maar een ding is duidelijk, iedereen kan koken met een slowcooker.
Ik schreef eerder het artikel ‘Hoe werkt een slowcooker‘, hierin staat ook een hoop handige informatie. Je hebt besloten dat je wilt gaan slowcooken, maar waar moet je dan op letten bij de aanschaf van dit apparaat? Welke pan of welk merk kies je, of hoe groot en hoeveel inhoud mag de pan hebben. Voordat je overgaat tot het aanschaffen van een slowcooker stel jezelf dan deze vragen:
- Voor hoeveel personen wil je gaan koken?
- Wil je grotere hoeveelheden kunnen koken om voorraadjes aan te leggen in je vriezer?
- Krijg je regelmatig eters?
- Wil je een simpele slowcooker met 3 standen of één met een digitale timer?
- Kies je voor een glazen deksel of een dichte deksel?
- Gaat je voorkeur uit naar een ronde of ovale vorm?
- Wil je vlees kunnen aanbakken in de slowcooker?
- Wil je een slowcooker die in de vaatwasser kan?
Zoek vervolgens een pan die aan je wensen voldoet. Mijn tip is, koop de pan niet te klein want als je eenmaal het slowcookvirus te pakken hebt wil je steeds meer gaan uitproberen en dan heb je misschien spijt dat je niet net een maatje groter genomen hebt.
De meest gestelde vragen over de slowcooker
Hieronder ga ik in op de meest gestelde vragen over de slowcooker. Scrol naar beneden of klik op een vraag hieronder om meteen naar het antwoord te gaan.
- Welke slowcooker (met welke inhoud) kan ik het beste aanschaffen?
- Waar koop je een slowcooker?
- Welke vorm slowcooker is het meest handig?
- Wel of geen timer op je slowcooker?
- Vlees wel of niet aanbakken voordat je het in de slowcooker doet?
- Hoe krijg je vlees lekker zacht in de slowcooker?
- Kun je vlees bevroren in de slowcooker doen?
- Hoe voorkom je dat iets vastplakt aan de binnenpan van de slowcooker?
- Mag ik aluminiumfolie, bakpapier of huishoudfolie in de slowcooker gebruiken?
- Hoeveel vocht moet ik toevoegen aan een gerecht?
- Als ik een recept wil verdubbelen, waar moet ik dan rekening mee houden?
- Wat is de beste plaats om mijn slowcooker neer te zetten?
- Is koken met een slowcooker tijdsbesparend?
- Is een slowcooker geschikt om gerechten in op te warmen?
- Hoe maak ik mijn slowcooker schoon?
- Help, mijn gerecht is te pittig of te zout geworden!
- Hoe vind ik mijn specerijen terug in de slowcooker?
- Tot slot nog een handige tip!
Welke slowcooker (met welke inhoud) kan ik het beste aanschaffen?
In slowcookerland zijn er een aantal bekende merken, namelijk Russel Hobbs, Crockpot, Andrew James, Bartscher en Swan. Er zijn er vast nog meer maar dit zijn de meest bekende. Eigenlijk is er geen ‘slechte’ slowcooker. Het gaat erom welke bij jou en jouw dagelijks leven past. Er zijn slowcookers met een inhoud vanaf 1,5 liter, 3,5 liter, 4,7 liter 5,7 liter 6,5 liter en zelfs 8 liter. Mijn gezin bestaat uit 4 personen en ik ben begonnen met een Crockpot slowcooker van 4,7 liter. Inmiddels heeft deze plaatsgemaakt voor een Bartscher van 6,5 liter. Met de grotere maat kan ik makkelijker dubbele hoeveelheden maken.
Waar koop je een slowcooker?
Een slowcooker koop je in kookwinkels of speciaalzaken. Maar ze zijn ook te koop bij elektronicazaken/witgoedzaken en warenhuizen. Online heb je ook veel keus, een slowcooker koop je al vanaf 40 euro. De prijs loopt natuurlijk op als je een grotere inhoud of allerlei extra opties wilt. Ik wil alleen aangeven dat een slowcooker geen mega prijzig apparaat ‘hoeft’ te zijn. Ook kun je in dit artikel lezen over het energieverbruik van een slowcooker.
Welke vorm slowcooker is het meest handig?
Mijn slowcooker is ovaal en dat vind ik persoonlijk erg handig. Met grotere stukken vlees – zoals procureur of spareribs – vind ik een ovale vorm ideaal. Een ronde vorm is ook prima en maakt qua koken geen verschil. Alleen ga je bij een ronde hogere vorm eerder ‘stapelen’. Bijvoorbeeld in een ovale pan kun je gehaktballetjes gelijkmatig verdelen over de bodem, terwijl je bij een ronde vorm pan de balletjes eerder op elkaar moet leggen. En nog een tip, een glazen deksel is ook wel erg praktisch, dan kun je spieken zonder de deksel te openen.
Wel of geen timer op je slowcooker?
Een slowcooker heeft 3 standen, high, low en de warmhoudstand. Slowcookers met een digitale timer kun je instellen en inschakelen wanneer jij wilt. En ook de warmhoudstand aan laten gaan wanneer jij wilt. Ook kun je de timer instellen zodat je ziet hoelang de kooktijd nog is. De keuze voor een timer is dus ook afhankelijk van jouw dagelijkse leven. Wil je graag de kooktijd kunnen zien dan is een cooker met timer iets voor jou. Als er niemand thuis is die de slowcooker kan uitzetten, dan kan een timer uitkomst bieden. Of misschien vind je het design van een digitale slowcooker gewoon heel erg mooi.
Wat ik zelf niet veilig en prettig vind is de optie voor een uitgestelde start of werken met een tijdschakelaar. Stel je gaat een gerecht met kip bereiden dan heeft dit gerecht ongeveer een uurtje of 4 nodig. Je komt om 18.00 uur thuis om te eten. Dat betekent dat je de slowcooker om 14.00 uur aan moet laten gaan. En dat houdt in dat de kip al die tijd (vanaf het moment dat je ’s ochtends weg gaat) buiten de koelkast staat. Rundvlees daarentegen kun je wel al vroeg aanzetten, want dat heeft minimaal 6 tot 8 uur nodig. Het is dus een kwestie van plannen.
Vlees wel of niet aanbakken voordat je het in de slowcooker doet?
Ja, ik bak bijna altijd vlees aan voordat het in de slowcooker gaat, dit is een persoonlijke keuze. Aanbakken hoeft niet, maar die 5 minuten extra werk zijn zeker de moeite waard. Het vlees krijg een kleurtje en dat betekent meer smaak. Ook schroeit het dicht waardoor sappen behouden blijven. Er wordt een korstje gevormd waardoor de textuur ook verbeterd. Vlees dat is aangebakken in boter of olie krijgt een vollere smaak en het ziet er ook nog eens aantrekkelijker uit. Ui, knoflook, verse boemboes en specerijen bak ik vaak ook aan. De smaken komen beter vrij en je keuken gaat er lekker van ruiken.
Hoe krijg je vlees lekker zacht in de slowcooker?
Je verwacht dat vlees na een tijdje slowcooken lekker mals en zacht is. Maar soms is dit niet geval. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het kan liggen aan de kwaliteit van het vlees en het stuk vlees dat je hebt gebruikt. Kipfilet geeft een ander eindresultaat als kippendijen omdat daar meer vet aan zit. Laat vlees altijd eerst op kamertemperatuur komen voordat je het gaat verwerken. Voeg altijd iets ‘zuurs’ toe aan het recept zoals citroensap of azijn. Het vlees van tevoren marineren, maakt het vaak ook malser.
Kun je vlees bevroren in de slowcooker doen?
Natuurlijk kun je vlees bevroren in de slowcooker doen, de vraag is of dat wenselijk is. De slowcooker wordt aangezet op high of low en probeert op temperatuur te komen. Leg je er iets in wat bevroren is dan raakt de slowcooker een beetje van slag. Het is eigenlijk te vergelijken als je iets dat warm is in de koelkast legt. De kooktijd kan daardoor beïnvloed worden maar ook de malsheid van het vlees. In Amerika worden ‘freezer meals’ gemaakt. Dit zijn zakjes met een afgemeten hoeveelheid groenten, kruiden en vlees. Deze zakjes worden ingevroren en op de dag dat je ze wil gebruiken eerst ontdooit voordat het in de slowcooker gaat. Vaak wordt gedacht dat de inhoud bevroren de slowcooker in gaat, maar dat is dus niet de bedoeling.
Hoe voorkom je dat iets vastplakt aan de binnenpan van de slowcooker?
Bij sommige gerechten kan het zijn dat het gerecht te droog wordt of zelfs aankoekt in de binnenpan. Denk aan havermoutpap of rijstpap of gerechten met ketjap manis of ingrediënten die veel suiker bevatten. Wat je kunt doen is de slowcooker inspuiten met bakspray, een olieverstuiver of invetten met een beetje boter.
Mag ik aluminiumfolie, bakpapier of huishoudfolie in de slowcooker gebruiken?
Je mag deze hulpmiddeltjes natuurlijk altijd gebruiken als je dat wilt. Bakpapier kun je prima gebruiken in de slowcooker. Dit is handig bij het bereiden van brood of cakes. Persoonlijk gebruik ik geen aluminiumfolie of huishoudfolie in de slowcooker. Ik vind het gewoon geen prettig idee dat er iets ‘chemisch’ een aantal uur meestooft met mijn eten. Aluminiumfolie wordt wel eens gebruikt om voedsel wat ‘hoger’ te leggen, zoals een hele kip bijvoorbeeld. Mijn alternatief hiervoor is een bedje van uien of wortels. Deze geven ook nog een lekkere smaak af.
Huishoudfolie of braadzakken of ‘liners’ zoals ze die in Amerika noemen, gebruik ik zelf helemaal niet. Dit wordt wel eens gebruikt om producten te scheiden zodat ze niet in elkaar overlopen, zoals bijvoorbeeld bij een saus. Mijn alternatief is om dan te kiezen voor ovenschaaltjes, dit heeft hetzelfde effect. Door een ovenschaal(tje) in je slowcooker te zetten kun je de inhoud ook verkleinen als dat nodig is.
Hoeveel vocht moet ik toevoegen aan een gerecht?
Dit is een van de meest gestelde vragen op slowcook gebied. Hier is geen kant en klaar antwoord op. Het hangt af van verschillende factoren zoals het vlees, de groenten en de overige vloeistoffen die je gebruikt. Het beste wat je kunt doen is terughoudend zijn met het toevoegen van water of bouillon. Maar tomaten passata of tomatenblokjes, wijn of ketjap manis vallen ook onder vocht. Uit vlees en groenten komen tijdens de bereiding ook nog best veel vocht. Omdat het deksel tijdens het kookproces gesloten is slaat het vocht terug op het gerecht. Volg gewoon het recept dat je wilt maken. En als je zelf gaat experimenteren begin dan met een beetje en vul dit indien nodig aan tijdens het koken.
Als ik een recept wil verdubbelen, waar moet ik dan rekening mee houden?
Als je een recept in een grotere hoeveelheid wilt maken dan zou je logischerwijs denken dat je dan ook de hoeveelheid vocht, de kruiden en specerijen van het recept dan moet verdubbelen. Bij sommige ingrediënten is niet niet handig om te doen zoals bij zout, kruidnagels, trassi (gefermenteerde garnalenpasta), of sojasaus. Ook het vocht verdubbelen komt het gerecht vaak niet ten goede. Ik schreef een handig artikel over hoe je het beste een recept kunt verdubbelen of hoe je grotere hoeveelheden kunt koken. Het artikel kun je hier teruglezen.
Moet de kooktijd bij een grotere hoeveelheid verdubbeld worden? Nee, je kunt dezelfde kooktijd aanhouden zoals vermeld staat in het recept. Vlees heeft een bepaalde tijd nodig om gaar te worden. Of je nu 500 gram rundvlees of 1 kilo rundvlees bereid, dit heeft 8 tot 10 uur nodig om gaar te worden. De tijd hoef je dus niet te verdubbelen.
Wat is de beste plaats om mijn slowcooker neer te zetten?
De slowcooker moet op een plek staan waar hij stabiel staat, zoals op het aanrecht of op een grote stevige snijplank. De kabel moet vrij kunnen liggen en de slowcooker moet ‘vrij’ kunnen staan. Zorg dat er verder niks omheen staat. Als je deze werkwijze hanteert kun je de slowcooker in principe veilig onbeheerd laten staan, ook als je van huis gaat.
Is koken met een slowcooker tijdbesparend?
Met een slowcooker kun je op een makkelijke manier eten bereiden. Alle ingrediënten gaan allemaal (en meestal tegelijk) in de slowcooker. Deze volgorde kun je het beste aanhouden bij slowcooking:
- Snijd het vlees en de groenten
- Leg de kruiden en specerijen klaar
- Maak de bouillon, saus of zet tomatenblokjes of tomatenpassata klaar
- Bak indien nodig het vlees en de kruiden/specerijen aan
- Leg alle ingrediënten in de slowcooker en stel de gewenste stand in en/of tijd in
- Ga iets anders leuks doen!
Koken met een slowcooker heeft dus als voordeel dat je de slowcooker zijn werk laat doen en je er niet continu bij hoeft te blijven zoals bij koken op gas. De kooktijd is lang (slow). Het meeste werk zit dus in de voorbereiding, de pan doet de rest. Je kunt een slowcooker ook goed ’s nachts aanzetten. In de ochtend is je gerecht klaar. Je zet dit koud weg en in de avond warm je het op in een pan. Tip: Als het buiten koel is dan zet ik de pan buiten onder mijn veranda. Zo bespaar ik weer ruimte in mijn koelkast!
Is een slowcooker geschikt om gerechten in op te warmen?
Een slowcooker is niet bedoeld om eten in te leggen en om dit dan vervolgens ‘weer’ op te warmen door middel van de warmhoudstand. Opwarmen kun je het beste doen in de oven of gewoon simpel in een pan op het fornuis. De warmhoudstand is om je eten als de kooktijd verstreken is warm te houden. Wil je eten wel opwarmen in je slowcooker dan duurt het een tijdje voordat de pan op temperatuur is. De vraag is of dit ook een veilige manier van voedsel verwarmen is.
Hoe maak ik mijn slowcooker schoon?
De slowcooker maak je na gebruik schoon met een klein sopje. Dat gaat allemaal vrij gemakkelijk. Je hoeft niet echt te schrobben. En als er iets aangekoekt is laat de binnenpan dan even in een sopje weken. De binnenpan van een slowcooker kan gemaakt zijn van aluminium of van keramiek met een coating. De pannen met een aluminumlaag zijn wat krasgevoeliger. De keramieken pannen met coating zijn makkelijker schoon te maken. Sommige slowcookers kunnen ook in de vaatwasser, maar omdat dit vrij veel ruimte in beslag neemt was ik hem binnen 5 minuten even af met de hand. Dat is net zo makkelijk. Lees dit artikel met schoonmaak tips en trucs ook eens!
Help mijn gerecht is te pittig of te zout geworden!
Je weet met slowcooking natuurlijk niet hoe je gerecht zal gaan smaken als het klaar is. Tenminste niet als het de eerste keer is dat je het gerecht maakt. Je kunt niet tussendoor een aantal keer gaan proeven omdat je dan steeds de pan moet openmaken. Wat je wel kunt doen is eventueel de saus die in de slowcooker gaat van tevoren proeven. Als je twijfelt over hoeveelheden rode peper, sambal of cayennepeper begin dan altijd met een klein beetje. Later toevoegen kan altijd nog. Is je gerecht na bereiding te pittig? Voeg dan een scheutje water, een kneepje citroensap of een snufje suiker toe. Soms kan het zijn dat je gerecht te pittig lijkt, maar als je het eet in combinatie met rijst, groenten of aardappels het juist weer meevalt. Is je gerecht na bereiding te zout geworden? Neutraliseer dit dan met een zoetmiddel, azijn of citroensap.
Hoe vind ik mijn specerijen terug in de slowcooker?
In veel slowcooker gerechten laat je kruiden of specerijen een aantal uur meetrekken. Specerijen zoals steranijs, kruidnagels en kardemom kun je vaak niet meer terugvinden. Het is niet echt lekker als je ineens op een kruidnagel bijt. Kaneelstokjes, laurierblaadjes, sereh of djeroek poeroet kun je makkelijker terugvinden deze vis je er zo uit. Een optie is om je specerijen in het midden te leggen zodat je ze altijd terug vind. Mijn trucje met kruidnagels is dat ik ze altijd in een ui druk. Zo raak ik ze nooit kwijt. Een kruiden-ei of thee ei is ook handig om je specerijen bij elkaar te houden.
Een andere oplossing is om een bouquet garni te maken. Je maakt een bosje van gedroogde kruiden en bind deze vast met keukentouw (dit is touw is geschikt om mee te koken). Je legt deze kruiden op je gerecht en later verwijder je het heel gemakkelijk.
Tot slot nog een handige tip!
In de slowcooker wordt vaak pulled pork bereid of een groot stuk vlees of bijvoorbeeld gehaktbrood. Een handig hulpmiddeltje om het vlees uit de slowcooker op te ’tillen’ zijn stroken aluminiumfolie. Vouw twee stroken/repen van aluminiumfolie en leg deze erin als een kruis. Hierop leg je het vlees of het gehaktbrood. Als het klaar is lift je het gemakkelijk uit de pan met behulp van de stoken aluminiumfolie. Wil je liever geen aluminiumfolie gebruiken dan voldoen twee grote spatels ook.
Dit waren de meest gestelde vragen over de slowcooker. Dit artikel is geschreven vanuit mijn eigen slowcook ervaringen. In dit artikel staan mijn persoonlijke voorkeuren en ik leg ook uit waarom ik bepaalde keuzes maak. In het begin is het veel experimenteren. Maar als je de smaak te pakken hebt, wil je niet anders meer. Maar het belangrijkst is, kook vooral op de manier zoals jij dat fijn vind. Kijk hier voor al mijn slowcooker recepten, er komen wekelijks nieuwe recepten bij!
Gerelateerde recepten en artikelen
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.