Soto ayam (Indonesische kippensoep). Dat ik gek ben op soep dat weten jullie inmiddels wel. Een van de meest bekende soepen uit de Indonesische keuken is soto ayam. Er gaat niks boven een kom dampende hete soto. Daarnaast serveer je allerlei lekkere bijgerechtjes in kleine schaaltjes. Ik voeg er graag rijst, rijstnoedels en stukjes gekookte aardappel aan toe. Zo at ik het altijd bij oma.
Vaak noemen mensen dit gerecht soto soep maar dat klopt niet. Soto = soep en ayam (of ajam) = kip. Dus soep van kip of kippensoep. Soto maken is niet een kwestie van alles bij elkaar in een pan stoppen, het is een proces. Van het aanfruiten van de boemboe tot het laten trekken van de bouillon.
Ik heb ook een vegan variant van deze soep gemaakt. Ik noem het soto no ayam! De smaak is vrijwel hetzelfde alleen gebruik je in plaats van kip, tahoe (ook wel tofu genoemd). Ook swap je de kippenbouillon voor een groentebouillon. Ook laat je de trassi weg. Bekijk hier het recept.
Soto ayam (Indonesische kippensoep)
Je kunt op verschillende manieren soto maken. Het belangrijkst is de bouillon. De bouillon voor soto ayam wordt het liefst getrokken van een hele kip. Heb je wat minder tijd dan is een goede kippenbouillon (uit een pot) is ook een optie. Bouillonblokjes kun je natuurlijk ook gebruiken, let dan wel op want deze kunnen soms nogal zout zijn. En een andere optie is groentebouillonpoeder of groentebouillonblokjes. Gebruik dit dan in combinatie met kip die een bot heeft zoals kippendijen of drumsticks. Zo krijg je ook die krachtige bouillonsmaak.
De basis van soto ayam is een lekkere kruidige boemboe. Dit is de ziel van je gerecht. Er gaan lekker veel tenen knoflook in en de bouillon krijgt zijn gele kleur door de kurkuma. Een boemboe maken doe je in een vijzel, in een keukenmachientje of met behulp van een staafmixer. Belangrijk is dat je de boemboe altijd aanbakt in een beetje olie. Zo komen de smaken beter tot leven.
Garnering voor de soep (deze serveer je in schaaltjes op tafel)
- schijfjes gekookte aardappel
- gekookte rijst
- hardgekookte eieren
- mihoen of rijstnoedels
- taugé (schoongemaakt)
- selderij
- gebakken uitjes
- schijfjes citroen
- bosui of prei
- fritessticks (chipsfrietjes)
Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:
REAGEREN?
Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl
RECEPT OF WEBSITE BEWAREN
Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:
Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)