Eetspiratie » Soto ayam – Indonesische kippensoep
Soto ajam

Soto ayam – Indonesische kippensoep

Soto ayam (Indonesische kippensoep). Dat ik gek ben op soep dat weten jullie inmiddels wel. Eén van de meest bekende soepen uit de Indonesische keuken is soto ayam. Er gaat niks boven een kom dampende hete soto. Daarnaast serveer je allerlei lekkere bijgerechtjes in kleine schaaltjes. Ik voeg er graag rijst, rijstnoedels en stukjes gekookte aardappel aan toe. Zo at ik het altijd bij oma.

Vaak noemen mensen dit gerecht soto soep maar dat klopt niet. Soto = soep en ayam (of ajam) = kip. Dus soep van kip of kippensoep. Soto maken is niet een kwestie van alles bij elkaar in een pan stoppen, het is een proces. Van het aanfruiten van de boemboe tot het laten trekken van de bouillon.

Ik heb ook een vegan variant van deze soep gemaakt. Ik noem het soto no ayam! De smaak is vrijwel hetzelfde alleen gebruik je in plaats van kip, tahoe (ook wel tofu genoemd). Ook swap je de kippenbouillon voor een groentebouillon. Ook laat je de trassi weg. Bekijk hier het recept.

Soto ayam – Indonesische kippensoep

Je kunt op verschillende manieren soto maken. Het belangrijkst is de bouillon. De bouillon voor soto ayam wordt het liefst getrokken van een hele kip. Heb je wat minder tijd dan is een goede kippenbouillon (uit een pot) is ook een optie. Bouillonblokjes kun je natuurlijk ook gebruiken, let dan wel op want deze kunnen soms nogal zout zijn. En een andere optie is groentebouillonpoeder of groentebouillonblokjes. Gebruik dit dan in combinatie met kip die een bot heeft zoals kippendijen of drumsticks. Zo krijg je ook die krachtige bouillonsmaak.

De basis van soto ayam is een lekkere kruidige boemboe. Dit is de ziel van je gerecht. Er gaan lekker veel tenen knoflook in en de bouillon krijgt zijn gele kleur door de kurkuma. Een boemboe maken doe je in een vijzel, in een keukenmachientje of met behulp van een staafmixer. Belangrijk is dat je de boemboe altijd aanbakt in een beetje olie. Zo komen de smaken beter tot leven.

Garnering voor de soep (deze serveer je in schaaltjes op tafel)

Soto ayam - Indonesische kippensoep

Soto ayam – Indonesische kippensoep

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.8 van 13 stemmen
Categorie: Lunch, HoofdgerechtKeuken: IndonesischNiveau: Gemiddeld
Porties

4

personen
Voorbereiding

30

minuten
Kooktijd

30

minuten
Totale tijd

1

uur 

Soto ayam, heerlijke verwarmende Indonesische kippensoep. Maak het in een uurtje in de pan of in de slowcooker in 5 tot 6 uur op stand low. Serveer met de lekkere bijgerechtjes en laat iedereen zijn eigen kom vullen.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 500 gram kip(filet), kippendijen of drumsticks

  • 2 flinke uien

  • 4 tenen knoflook

  • 3 centimeter verse gember

  • 1 theelepel gemalen laos

  • 1 flinke theelepel gemalen kurkuma

  • halve theelepel trassi (optioneel)

  • 1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)

  • 4 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad)

  • 1,5 tot 2 liter water

  • 1 sereh stengel gekneusd

  • 1 -2 eetlepels groentebouillonpoeder (of 2 blokjes)

  • sambal oelek naar smaak

  • 1 eetlepel (rijst) olie

  • zout en peper naar smaak

BEREIDING

  • Maak in een vijzel of keukenmachientje een boemboe van de ui, knoflook, gember, sambal, laos, kurkuma, koriander en verkruimelde trassi. Voeg eventueel een scheutje water toe om het wat ‘losser’ te maken. Zet dit even apart.
  • Kneus de sereh met de stamper van een vijzel of met een mes. Verfrommel de blaadjes djeroek poeroet met je handen. Zo komen de smaken straks beter vrij. Leg dit even apart.
  • Verhit een eetlepel olie in een soeppan. Leg de sereh en djeroek poeroet blaadjes in zijn geheel in de pan en voeg de boemboe toe. Bak dit aan.
  • Als de geuren vrijkomen voeg je de kip toe. Bak deze kort mee tot het een beetje een kleurtje krijgt.
  • Schenk vervolgens 1,5 liter water (of de bouillon) erbij. Breng dit langzaam aan de kook en voeg het groentebouillonpoeder toe. Laat dit zachtjes koken tot de kip gaar is. Ondertussen maak je de rest van het garnituur klaar.
  • Kook aardappels, eieren, rijst en/of noedels. Snijd de selderij, bosui en maak de taugé schoon.
  • Proef of de bouillon op smaak is. Voeg indien nodig extra water toe. Breng op smaak met peper, zout en citroensap. Haal de kip uit de pan en haal het vlees van de botjes (of trek het met 2 vorken uit elkaar). Doe de kip terug in de bouillon.
  • Zet de pan met bouillon op tafel met alle schaaltjes garnering eromheen. Vul je kom met rijst en/of noedels en stukjes gekookte aardappel. Schep er een royale hoeveelheid bouillon met kip overheen.
  • Garneer de soep naar wens met taugé, bosui, selderij, gebakken uitjes en fritessticks. Serveer er een hardgekookt eitje, sambal en een partje citroen bij.

AANTEKENINGEN

  • Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast. Invriezen? Ja, in de vriezer is het in een bakje of diepvrieszak tot 3 maanden houdbaar. Noteer de datum waarop je het invriest. 

Bereiding in de slowcooker

Maak de boemboe zoals beschreven in het recept en bak deze aan met de sereh en djeroek poeroet. Doe dit over in de slowcooker. Schenk het water (of bouillon) erbij en voeg het groentebouillonpoeder toe. Leg de kip in de slowcooker. Zet deze op stand low voor 5 tot 6 uur. Haal na de kooktijd de kip uit de slowcooker en haal de kip van de botjes (of trek met 2 vorken uit elkaar). Doe de kip terug in de bouillon. Zet eventueel de pan van de slowcooker op tafel. Serveer de soto zoals hierboven omschreven.

Deze pan doet al het werk voor je

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.