Eetspiratie » Thaise kippensoep
Thaise kippensoep

Thaise kippensoep

Thaise kippensoep, een heerlijke verwarmende soep met aromatische smaken. Ik ben altijd in voor een een nieuw soeprecept. Soep is helemaal niet moeilijk om te maken en altijd handig om op terug te vallen als je even geen Eetspiratie hebt. Ik ben gek op noedelsoep, bamisoep en allerlei andere Oosters getinte soepjes. Dit keer maakte ik een simpele Thais geïnspireerde kippensoep uit de losse pols met ingrediënten die ik in huis had.

Deze soep kan binnen een half uurtje op tafel staan of je maakt hem lekker slow in de slowcooker. Hoe langer de bouillon kan trekken hoe lekkerder, maar heb je minder tijd dan volstaat een half uurtje in de pan ook prima. Een bouillon kun je namelijk heel goed bereiden in een slowcooker en in dit recept draait alles een beetje om de bouillon. Je kunt ervoor kiezen om alles aan te fruiten van te voren maar ben jij niet van #teamaanfruiten dan laat je die stap achterwege. Wat ik wel wil aanraden is om de kokosmelk later toe te voegen, zodat het geen kans krijgt om te gaan schiften. Dus wil je deze soep maken in de slowcooker houdt hier dan rekening mee.

Thaise kippensoep

Als je – net als ik – gek bent op noedelsoep dan is deze Thaise variant een leuke afwisseling. Net weer even andere smaken en een romig accentje door kokosmelk te gebruiken. De babymais zorgt voor een lekkere bite en de spinazie en verse koriander maken het kleurrijk en aromatisch. Bij dit soort soepen mogen Thaise smaakmakers eigenlijk niet ontbreken. Sriracha is een lekkere pittige toevoeging, limoensap zorgt voor een fris accent en de Thaise vissaus maakt het een beetje zout. Wat ik ook vaak in mijn koelkast heb staan zijn een aantal Thaise smaakmakers (ook wel condimenten genoemd). Deze geven je gerechten een extra kick. Kijk hier voor de recepten.

Deze soep kun je ook heel eenvoudig aanpassen naar een vegan variant. Vervang dan de kip voor kipstukjes (op basis van soja-eiwit) of eventueel voor blokjes tofu. En als alternatief voor vissaus kun je kiezen voor een vegan vissaus of mijn vegan variant van vissaus ‘nuoc mam chay‘.

De ideale pan voor soep of stamppot
BK Fortalit Soeppan - Ø 26 cm / 8,2 liter - Emaille- petrol

BK Fortalit Soeppan – Ø 26 cm / 8,2 liter – Emaille- petrol

Maak in een handomdraai jouw eigen plantaardige melk met de Vegan Milker MÜLSI – eenvoudig, snel en makkelijk schoon te maken!

Thaise kippensoep

Thaise kippensoep

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 van 5 stemmen
Gang: Lunch, Voorgerecht, HoofdgerechtKeuken: ThaisNiveau: Gemiddeld
Porties

4

personen
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

15

minuten
Totale tijd

30

minuten

Thaise kippensoep, een heerlijke aromatische soep met noedels, spinazie en babymais. Bereid de soep ‘snel’ in een pan of low en slow in de slowcooker.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 2 grote kipfilets of 6 drumsticks

  • 200 milliliter kokosmelk

  • 1 flinke theelepel gemalen kurkuma

  • 1,5 liter water

  • 2 theelepels verse gember geraspt

  • 2 tenen knoflook geraspt

  • 1 sereh stengel gekneusd

  • 2 eetlepels groentebouillon of 1 bouillonblokje verkruimeld

  • 1 rode rode peper in ringetjes gesneden

  • 1 bosje verse koriander

  • 1 blikje maiskolfjes (a 400 gram) afgespoeld

  • 2 handjes (baby)spinazie

  • 1 limoen

  • 1 theelepel Thaise vissaus (of meer naar smaak)

  • 2 porties rijstnoedels of mihoen ( 2 blokjes 2 60 gram per stuk)

  • 1 eetlepel olie om aan te fruiten

  • srirachia naar smaak

BEREIDING

  • Rasp 2 theelepels verse gember en 2 tenen knoflook en verhit een eetlepel olie in een soeppan. Kneus de onderkant van de sereh stengel. Fruit hierin de gember, knoflook, de gekneusde sereh een flinke theelepel kurkuma aan tot de geuren vrijkomen.
  • Voeg vervolgens 200 milliliter kokosmelk, 1,5 liter water en 2 eetlepels groentebouillonpoeder (of een verkruimeld bouillonblokje) toe. Roer dit goed door elkaar.
  • Leg de kipfilet of drumsticks in de bouillon en laat de kip hierin op een laag vuurtje gaar worden.
  • Ondertussen snijd je 1 rode peper in ringetjes, de afgespoelde maiskolfjes in stukjes en maak je de koriander en de spinazie schoon. Bereid ook de noedels of mihoen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Dit zet je allemaal apart om straks bij de soep te serveren.
  • Check of de kip gaar is. Haal een stukje uit de pan en kijk of het vlees volledig wit is. Neem de kip uit de soep en pluis deze met behulp van twee vorken uit elkaar. Als je drumsticks gebruikt verwijder dan ook het vel en het bot van de kip. Doe de gepluisde kip terug in de pan.
  • Proef de bouillon en voeg een scheutje Thaise vissaus en limoensap toe om de soep op smaak te brengen.
  • Neem een paar mooie kommen om de soep in te serveren. Leg in elke kom een hoopje noedels en schik hierop de maiskolfjes en de spinazie. Schep er een goede hoeveelheidhete bouillon met kip overheen en garneer met de ringetjes rode peper en verse koriander.
  • Serveer er extra Thaise vissaus, partjes limoen en srirachia bij.

AANTEKENINGEN

  • Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast. 
  • De bouillon is tot 3 maanden houdbaar in de vriezer.

Bereiding in de slowcooker

Je kunt dit recept ook maken in de slowcooker.
Fruit de aromaten (de gember, knoflook, sereh en rode peper) aan in een pan. Voeg dit toe aan de slowcooker samen met het bouillonpoeder, water en de kip. Bereid het in 2,5 uur op stand low in de slowcooker. Voeg daarna de noedels en de groenten toe. Breng op smaak met limoen en vissaus.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.