Eetspiratie » Zelf maken – crispy chili olie
Zelf maken - crispy chili olie

Zelf maken – crispy chili olie

Zelf maken – crispy chili olie, deze olie is ‘hot’ letterlijk en figuurlijk! Te koop in de toko en tegenwoordig ook in de meeste supermarkten. Je kunt het ook heel makkelijk thuis maken. Het leuke hiervan is dat je zelf je smaakmakers kunt toevoegen. Dit chili olie recept is niet te pittig en de crisp komt van stukjes gefrituurde ui en knoflook. Crispy chili olie kun je in een pot een paar maanden bewaren, als je dat redt.

Eerder deelde ik al een recept voor pittige chili olie. Hier zitten smaakmakers zoals gember, knoflook en sesamolie in maar geen ‘crispy’ element. En die crisp maakt echt wel een verschil. Sowieso is gefrituurde knoflook erg lekker. Het zijn kleine smaakbommetjes die je gerechten nog lekkerder maken.

Crispy chili olie

Ik heb verschillende soorten chili olie gemaakt en persoonlijk vind ik dat je het lekkerste resultaat krijg met gochugaru (Koreaanse chilivlokken). Deze chilivlokken koop je in de toko en worden ook gebruikt voor het maken van kimchi. De olie krijgt een mooie rode kleur en de smaak is mild tot pittig. Als smaakmaker gebruik ik witte miso pasta, maar dit is optioneel. Miso pasta kun je kopen in de toko of supermarkt en het is een fijn ingrediënt om in huis te hebben. Mis je een beetje kick in je gerecht, voeg dan eens miso pasta toe voor een lekkere umami smaak. Net zoals bij dit recept voor pindasaus met miso. Miso is daarom een goede toevoeging in deze crispy chili olie.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Crispy chili olie met gefrituurde knoflook Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Zelf maken - crispy chili olie

Zelf maken – crispy chili olie

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 2 stemmen
Gang: CondimentKeuken: AziatischNiveau: Makkelijk
Porties

1

potje (250 ml)
Voorbereiding

10

minutes
Kooktijd

5

minutes
Afkoelen

20

minutes
Totale tijd

35

minutes

Maak zelf de lekkerste crispy chili olie. Een makkelijk recept met een milde chilismaak van Koreaanse gochugaru chilivlokken, crispy gefrituurde knoflook en uitjes. Klaar binnen 35 minuten en lang houdbaar in de voorraadkast.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 250 milliliter zonnebloemolie of rijstolie

  • 35-40 gram gochugaru (Koreaanse chilivlokken)

  • 25 gram knoflook in plakjes gesneden (ongeveer 6 teentjes)

  • 3 eetlepels gebakken uitjes (kant en klaar)

  • 1 theelepel suiker

  • halve theelepel zout (of meer naar smaak)

  • 1 eetlepel witte miso pasta (optioneel)

  • 1 theelepel sesamolie

BEREIDING

  • Haal de schilletjes van de teentjes knoflook en snijd de teentjes in dunne plakjes.
  • Verwarm 250 milliliter olie in een steelpan en test na 3 minuten of het warm genoeg is door er een plakje knoflook in te doen. Als de olie gaat bubbelen en de knoflook gaat bakken is hij heet genoeg. Doe de plakjes knoflook in de olie en bak ze in 3 tot 4 minuten goudbruin.
  • Blijf erbij en schep regelmatig om zodat ze niet verbranden. Schep de plakjes uit de pan en laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier.
  • Laat de olie op een laag vuurtje staan en bereid de rest van de ingrediënten voor.
  • In een ruime hittebestendige (vuurvaste) kom doe je 35 tot 40 gram gochugaru, 1 theelepel suiker en een halve theelepel zout.
  • Zet het vuur iets hoger en doe een test met een houten chopstick (eetstokje) of houten lepel om te kijken of de olie heet genoeg is. Doe het uiteinde van het stokje of de houten lepel in de olie. Als er bubbeltjes langs omhoog komen is de olie heet genoeg (ongeveer 160 graden).
  • Schenk nu voorzichtig de hete olie (van je af) op de chilivlokken in de schaal. Let op dit bubbelt en is bloedheet. Voeg de miso pasta toe en roer tot deze is opgelost.
  • Laat de olie nu 20 minuten lichtjes afkoelen. Voeg daarna 3 eetlepels gebakken uitjes toe en de gefrituurde knoflook. Schep alles goed om en bewaar de olie in een schone glazen pot.

AANTEKENINGEN

  • Met dit recept maak je ongeveer 250 milliliter chili olie. In een afgesloten schone glazen pot is het tot 2 maanden houdbaar in je voorraadkast.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.