Eetspiratie » Gebakken knoflook (bawang putih goreng)
Gebakken knoflook (bawang putih goreng)

Gebakken knoflook (bawang putih goreng)

Gebakken knoflook (bawang putih goreng), dé smaakmaker voor elk gerecht. Net als gebakken uitjes – die je bij bijna elk Indisch gerecht serveert – mogen krokante knoflookstukjes ook niet ontbreken. Ze geven elk gerecht een smaakboost en een lekker crunchy accent. Het leuke van dit recept is dat je er twee heerlijke dingen aan overhoudt. Crispy gebakken knoflookstukjes en een smaakvolle knoflookolie.

Hoeveelheden zijn niet zo belangrijk bij dit recept. Je kunt zoveel maken gebakken knoflook maken als je zelf wilt. De hoeveelheid hangt natuurlijk ook af van de grootte van de bol knoflook die je gebruikt. Gebakken knoflook blijft – als het goed droog is – maanden houdbaar in een afgesloten glazen pot. Strooi het over groentegerechten, noedels salades, een gebakken eitje of over nasi goreng.

Zelf gebakken uitjes maken? Bekijk hier het recept voor bawang goreng.

Gebakken knoflook (bawang putih goreng)

Voor dit recept gebruik ik zonnebloemolie of rijstolie. Dit heeft een hoog rookpunt (het moment dat de olie gaat roken) en daarnaast kun je het ook gebruiken voor koude gerechten zoals een salade. Het belangrijkste bij knoflook bakken is om erbij te blijven zodat het niet verbrand. De olie moet warm zijn en niet heet. Blijf de stukjes knoflook steeds omscheppen tot het lichtbruin verkleurd. Bak je het te lang dan wordt de smaak bitter. Zet alvast een kom met een zeef klaar. Vang de knoflook op in de zeef en de olie in de kom. Laat de gebakken knoflook goed uitlekken op keukenpapier en dep de stukjes knoflook zo droog mogelijk, dit verlengd de houdbaarheid. Bewaar de knoflookolie in een schoon glazen potje of flesje. Deze olie is een heerlijke smaakmaker voor roerbak en wokgerechten.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Gebakken knoflook (bawang putih goreng)
Gebakken knoflook (bawang putih goreng)
Gebakken knoflook (bawang putih goreng)

Gebakken knoflook (bawang putih goreng)

Recept van Simone | Eetspiratie
4.7 van 6 stemmen
Gang: Bijgerecht, CondimentKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Porties

1

potje
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

5

minuten
Totale tijd

15

minuten

Gebakken knoflook (bawang putih goreng), dé smaakmaker voor elk gerecht.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 1 bol knoflook (tenen fijngehakt)

  • 8-10 eetlepels zonnebloemolie of rijstolie

  • snufje zout naar smaak

BEREIDING

  • Pel 1 bol knoflook en hak de teentjes fijn.
  • Doe 8 tot 10 eetlepels olie in een koekenpan en verwarm dit op een middelhoog vuur.
  • Voeg de gehakte knoflook toe aan de warme olie en blijf omscheppen tot het bruin verkleurd en crispy is. Let op dat het niet verbrand. Als je het te lang bakt wordt de smaak bitter. Zodra alles bruin is schep je het direct met een schuimspaan uit de pan.
  • Doe de gebakken knoflook over in de zeef en vang de olie op in een kom.
  • Bekleed een bord met keukenpapier en spreid de gebakken knoflook erover uit. Dep het droog met een schoon stukje keukenpapier. Bestrooi de knoflook met een snufje zout en laat het volledig afkoelen.
  • Als het is afgekoeld, doe je de gebakken knoflook over in een schone glazen pot. Schenk de afgekoelde olie in een glazen flesje of potje. Deze kun je gebruiken om mee te bakken of als drizzle over een salade of noedels.

AANTEKENINGEN

  • Droog bewaren in een potje.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.