Eetspiratie » Gebakken knoflook (bawang putih goreng)
Gebakken knoflook (bawang putih goreng)

Gebakken knoflook (bawang putih goreng)

Gebakken knoflook (bawang putih goreng), dé smaakmaker voor elk gerecht. Net als gebakken uitjes – die je bij bijna elk Indisch gerecht serveert – mogen krokante knoflookstukjes ook niet ontbreken. Ze geven elk gerecht een smaakboost en een lekker crunchy accent. Het leuke van dit recept is dat je er twee heerlijke dingen aan overhoudt. Crispy gebakken knoflookstukjes en een smaakvolle knoflookolie.

Hoeveelheden zijn niet zo belangrijk bij dit recept. Je kunt zoveel maken gebakken knoflook maken als je zelf wilt. De hoeveelheid hangt natuurlijk ook af van de grootte van de bol knoflook die je gebruikt. Gebakken knoflook blijft – als het goed droog is – maanden houdbaar in een afgesloten glazen pot. Strooi het over groentegerechten, noedels salades, een gebakken eitje of over nasi goreng.

Zelf gebakken uitjes maken? Bekijk hier het recept voor bawang goreng.

Gebakken knoflook (bawang putih goreng)

Voor dit recept gebruik ik zonnebloemolie of rijstolie. Dit heeft een hoog rookpunt (het moment dat de olie gaat roken) en daarnaast kun je het ook gebruiken voor koude gerechten zoals een salade. Het belangrijkste bij knoflook bakken is om erbij te blijven zodat het niet verbrand. De olie moet warm zijn en niet heet. Blijf de stukjes knoflook steeds omscheppen tot het lichtbruin verkleurd. Bak je het te lang dan wordt de smaak bitter. Zet alvast een kom met een zeef klaar. Vang de knoflook op in de zeef en de olie in de kom. Laat de gebakken knoflook goed uitlekken op keukenpapier en dep de stukjes knoflook zo droog mogelijk, dit verlengd de houdbaarheid. Bewaar de knoflookolie in een schoon glazen potje of flesje. Deze olie is een heerlijke smaakmaker voor roerbak en wokgerechten.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Gebakken knoflook (bawang putih goreng)
Gebakken knoflook (bawang putih goreng)
Gebakken knoflook (bawang putih goreng)

Gebakken knoflook (bawang putih goreng)

3 van 4 stemmen
Recept van Simone | Eetspiratie Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

1

potje
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

5

minuten
Total time

15

minuten

Gebakken knoflook (bawang putih goreng), dé smaakmaker voor elk gerecht.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 1 bol 1 knoflook (tenen fijngehakt)

  • 8 – 10 eetlepels 8 – 10 zonnebloemolie of rijstolie

  • snufje zout naar smaak

Bereiding:

  • Pel de knoflook en hak de teentjes fijn.
  • Doe de olie in een koekenpan en verwarm dit op een middelhoog vuur.
  • Voeg de gehakte knoflook toe aan de warme olie en blijf omscheppen tot het bruin verkleurd.
  • Doe de knoflook over in de zeef en vang de olie op in een kom.
  • Bekleed een bord met keukenpapier en spreid de gebakken knoflook erover uit. Dep het droog met een ander stukje keukenpapier. Bestrooi daarna met een snufje zout en laat het volledig afkoelen.
  • Als het is afgekoeld, doe je de gebakken knoflook over in een schone glazen pot. Schenk de afgekoelde olie in een glazen flesje of potje. Deze kun je gebruiken om mee te bakken of als drizzle over een salade of noedels.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)