Eetspiratie » Noedels met chili olie en knoflook
Noedels met chili olie en knoflook

Noedels met chili olie en knoflook

Noedels met chili olie en knoflook, een simpel en lekker gerecht. Deze noedels staan in de top drie van mijn favoriete gerechten. Niet teveel poespas, gewoon noedels (in dit geval spaghetti) met een beetje pit en een vleugje knoflook. Als je (zelfgemaakte) chili olie op voorraad hebt kan dit gerecht binnen 10 minuten op tafel staan. Ideaal als je geen zin hebt om te koken of als je even geen Eetspiratie hebt.

Voor dit recept heb je dus chili olie nodig want dat is de grote smaakmaker van het hele gerecht. Je kunt natuurlijk een lekkere chili olie kopen in de supermarkt of toko maar je kunt deze olie eigenlijk veel beter zelf maken. Ik gebruik dan ook het liefst mijn eigen chili olie voor dit recept. De olie maken is helemaal niet moeilijk. Het is een kwestie van een aantal ingrediënten bij elkaar doen in een hittebestendig potje (bijvoorbeeld een weckpot) daarop giet je hete olie en that’s it. De olie kun je tot twee weken bewaren buiten de koelkast en gebruiken in allerlei recepten. Bekijk hier mijn chili olie recept.

Noedels met chili olie en knoflook

Voor dit gerecht kun je verschillende soorten noedels gebruiken. Woknoedels, udon noedels en soba noedels (boekweit) zijn hier ook erg geschikt voor. Maar wat ik zelf het allerlekkerst vind, is simpele spaghetti. Gewone simpele ‘witte’ spaghetti of de volkoren variant. Het kan allebei. Deze pasta, die uiteindelijk ook gewoon in de categorie noedels valt, is lekker stevig en kun je goed naar binnen slurpen zoals dat hoort bij een noedelgerecht.

Noedels met chili olie en knoflook

Recept van Simone | Eetspiratie Keuken: OostersNiveau: makkelijk
Porties

4

personen
Kooktijd

20

minuten

Met spaghetti en chili olie maak je in een handomdraai een heerlijk gerecht.

Ingrediënten

  • 320 gram (volkoren) spaghetti

  • 4 – 5 eetlepels chili olie

  • 1 – 2 theelepels sesam olie

  • 2 tenen knoflook

  • halve eetlepel (plantaardige) boter

  • 1 – 2 eetlepels sojasaus

  • 1 eetlepel witte en/of zwarte sesamzaadjes

  • optioneel: ringetjes bosui

Hoe maak je het?

  • Begin met het koken van de spaghetti maar kook deze niet helemaal gaar. Als er op de verpakking staat 10 minuten, kook het dan 9 minuten. De spaghetti gaart straks nog verder in de wok.
  • Smelt de boter in de wok en voeg 3 eetlepels chili olie toe. Rasp of pers de knoflook uit boven de pan en meng alles even goed door elkaar met een spatel.
  • Als de kooktijd van de spaghetti verstreken, is haal je deze eruit met een tang en schep je ze direct over in de wok. Als er wat van het kookwater meekomt, is dat niet erg. Hierdoor blijft juist de saus beter aan de noedels plakken.
  • Voeg 1 tot 2 eetlepels sojasaus toe en breng de noedels op smaak met sesamolie. Meng alles goed door elkaar. Verdeel de noedels over 4 kommen en drizzle er nog wat extra chili olie overheen. Bestrooi met sesamzaadjes en/of ringetjes bosui.

Aantekeningen

  • Een crispy topping van gemalen broodkruimels is er ook erg lekker bij. Vermaal croutons tot kruimels en strooi deze over de noedels. Hier vind je een recept voor croutons uit de koekenpan. Laat dan wel de Italiaanse kruiden weg en gebruik alleen knoflookpoeder.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE