Noedels met chili olie en knoflook, een simpel en lekker gerecht. Deze noedels staan in de top drie van mijn favoriete gerechten. Niet teveel poespas, gewoon noedels (in dit geval spaghetti) met een beetje pit en een vleugje knoflook. Als je (zelfgemaakte) chili olie op voorraad hebt kan dit gerecht binnen 10 minuten op tafel staan. Ideaal als je geen zin hebt om te koken of als je even geen Eetspiratie hebt.
Voor dit recept heb je dus chili olie of crispy chili olie nodig want dat is de grote smaakmaker van het hele gerecht. Je kunt natuurlijk een lekkere olie kopen in de supermarkt of toko. Maar je kunt ook je eigen chili olie maken. Chili olie maken is namelijk helemaal niet moeilijk. Het is een kwestie van een aantal ingrediënten bij elkaar doen in een hittebestendig potje daarop giet je hete olie en that’s it. De olie kun je tot twee weken bewaren buiten de koelkast en gebruiken in allerlei recepten. Bekijk hier mijn chili olie recept. Of maak zelf crispy chili olie, met gefrituurde stukjes knoflook.
Weckpot 500ml – 6 stuks
Weckpot 500ml (6 stuks) met ring en beugelsluiting. Ideaal voor het conserveren van jam, sambal, noten en meer. Luchtdicht afsluitbaar met rubberen ring en RVS beugel.
Noedels met chili olie en knoflook
Voor dit gerecht kun je verschillende soorten noedels gebruiken. Woknoedels, udon noedels en soba noedels (boekweit) zijn hier ook erg geschikt voor. Maar wat ik zelf het allerlekkerst vind, is simpele spaghetti. Gewone simpele ‘witte’ spaghetti of de volkoren variant. Het kan allebei. Deze pasta, die uiteindelijk ook gewoon in de categorie noedels valt, is lekker stevig en kun je goed naar binnen slurpen zoals dat hoort bij een noedelgerecht.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Noedels met chili olie en knoflook
4
personen5
minuten15
minuten20
minutenMet spaghetti en (crispy)chili olie maak je in een handomdraai een heerlijk gerecht. Ideaal als snelle maaltijd voor drukke dagen of als je even geen ‘eetspiratie’ hebt.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
320-350 gram (volkoren) spaghetti
4-5 eetlepels (crispy) chili olie
1-2 theelepels sesamolie
2 tenen knoflook, geraspt
halve eetlepel (plantaardige) boter
1-2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel witte en/of zwarte sesamzaadjes
optioneel: ringetjes bosui
BEREIDING
- Begin met het koken van 320 tot 350 gram spaghetti maar kook deze niet helemaal gaar. Als er op de verpakking staat 10 minuten, kook het dan 9 minuten. De spaghetti gaart straks nog verder in de wok.
- Smelt een halve eetlepel boter in de wok en voeg 3 eetlepels chili olie toe. Rasp of pers 2 tenen knoflook uit boven de pan en meng alles even goed door elkaar met een spatel.
- Als de kooktijd van de spaghetti verstreken, is haal je deze eruit met een tang en schep je deze direct over in de wok. Als er wat van het kookwater meekomt, is dat niet erg. Hierdoor blijft juist de saus beter aan de noedels plakken.
- Voeg 1 tot 2 eetlepels sojasaus toe en breng de noedels op smaak met 1 tot 2 theelepels sesamolie. Meng alles goed door elkaar. Verdeel de noedels over 4 kommen en drizzle er nog wat extra chili olie overheen. Bestrooi met sesamzaadjes en/of ringetjes bosui.
AANTEKENINGEN
- Een crispy topping van gemalen broodkruimels is er ook erg lekker bij. Vermaal croutons tot kruimels en strooi deze over de noedels. Hier vind je een recept voor croutons uit de koekenpan. Laat dan wel de Italiaanse kruiden weg en gebruik alleen knoflookpoeder.
Meer eetspiratie speciaal voor jou!
- Pittige chili olie maken
- Chili met rundvlees en bonen uit de slowcooker
- Linzenchili uit de slowcooker
- Chili met bonen en kipgehakt uit de slowcooker
- Zelf maken – crispy chili olie
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.