Eetspiratie » Pannenkoeken zonder ei
Pannenkoeken zonder ei

Pannenkoeken zonder ei

Pannenkoeken zonder ei. Hoe bak je vegan pannenkoeken en zijn ze net zo lekker? Melk kun je prima vervangen door een een plantaardige variant. Maar wat gebruik je als alternatief voor ei? Het is misschien wel het eerste recept dat je leert: pannenkoeken bakken. Het is heel eenvoudig, bloem, ei, melk en that’s it. Maar hoe maak je pannenkoeken zonder deze ingrediënten? Het is een stuk makkelijker dan je denkt. Misschien is het even oefenen – omdat het iets anders bakt dan het standaard recept – maar de smaak is er niet minder om.

Uiteindelijk gaat het bij pannenkoeken toch een beetje om de toppings. Jam, stroop, maple syrup (ahorn siroop), poedersuiker, fruit of yoghurt noem maar op. De pannenkoek is je basis en je leukt het op met andere lekkere smaakmakers. Regelmatig maak ik snel een stapeltje pannenkoeken voor het ontbijt of ik stop ze in de lunchtrommel. Koud smaakt het ook prima als tussendoortje.

Pannenkoeken zonder ei

Het enige grote verschil met de ‘standaard’ pannenkoeken is dat je bij het bakken van veganistische pannenkoeken iets meer geduld moet hebben. Omdraaien gaat niet net zo soepel als bij de pannenkoeken mét ei. Maar als je een goede pan hebt met anti aanbak laag dan hoeft dat omdraaien geen probleem te zijn. Gebruik hiervoor een platte spatel of paletmes. Na een paar keer oefenen gaat het zeker lukken. Je kunt met dit beslag kleinere pannenkoekjes bakken, maar ook grotere dunne pannenkoeken die je op kunt rollen.

Heb je toevallig een bakplaat? Zo eentje die je gebruikt met kerst of in de zomer buiten. Deze plaat is ideaal om deze pannenkoeken op te bakken. Het kan zelfs zonder het gebruik van olie of (plantaardige) boter. In een koekenpan is een klein beetje olie of boter wel aan te raden. Overgebleven pannenkoeken kun je een paar dagen bewaren in de koelkast of invriezen.

Pannenkoeken zonder ei

Recept van Simone | Eetspiratie Niveau: makkelijk
Porties

12

stuks
Voorbereiding

5

minuten
Kooktijd

20

minuten
Total time

25

minuten

Je hebt niet perse eieren nodig om pannenkoeken te bakken. Met appelmoes gaat het ook prima.

Ingrediënten

  • 400 gram 400 bloem (of volkorenmeel)

  • 600 milliliter 600 plantaardige melk (bijvoorbeeld havermelk of amandelmelk)

  • 1 theelepel 1 vanille (essence of een mespunt vanillepoeder)

  • 1 theelepel 1 gemalen kaneel

  • halve eetlepel halve suiker

  • snufje zout

  • 2 theelepels 2 bakpoeder

  • 200 gram 200 appelmoes (of 2 cupjes)

  • olie of boter

Hoe maak je het?

  • Maak een beslag van de bovenstaande ingrediënten. Mix dit goed door elkaar met een garde. Laat het even staan (ongeveer 5 minuten) voor je gaat bakken.
  • Verhit een beetje olie of boter en schenk een laagje beslag in de pan. Als er belletjes verschijnen kun je de pannenkoek voorzichtig omdraaien. Maak met je spatel of paletmes de pannenkoek voorzichtig los van de bodem van de pan en draai de pannenkoek om. Bak deze nog één minuut en leg op een bord en dek dit af met een stukje aluminiumfolie.
  • Bak tot het beslag op is. Overgebleven pannenkoeken kun je bewaren in de koelkast of per stuk invriezen met een stukje bakpapier ertussen. Zo bevriezen ze niet aan elkaar.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE