Pannenkoeken zonder ei. Hoe bak je vegan pannenkoeken en zijn ze net zo lekker als de ‘gewone’pannekoeken? Melk kun je prima vervangen door een een plantaardige variant. Maar wat gebruik je als alternatief voor ei? Het is misschien wel het eerste recept dat je leert: pannenkoeken bakken. Het is heel eenvoudig, bloem, ei, melk en that’s it. Maar hoe maak je pannenkoeken zonder deze ingrediënten? Het is een stuk makkelijker dan je denkt. Misschien is het even oefenen – omdat het iets anders bakt dan het standaard recept – maar de smaak is er niet minder om.
Uiteindelijk gaat het bij pannenkoeken toch een beetje om de toppings. Jam, stroop, maple syrup (ahornsiroop), poedersuiker, fruit of yoghurt noem maar op. De pannenkoek is je basis en je leukt het op met andere lekkere smaakmakers. Elke week bak ik een stapel pannenkoeken voor het ontbijt en/of in de lunchtrommel. Koud smaakt het ook prima als tussendoortje. De pannenkoeken die over zijn bewaar ik in de koelkast. De volgende dag warm je ze even op in de koekenpan. Ze zijn ook goed in te vriezen, doe er dan wel een stukje bakpapier tussen.
Pannenkoeken zonder ei
Het enige grote verschil met de ‘standaard’ pannenkoeken is dat je bij het bakken van veganistische pannenkoeken ietsjes meer geduld moet hebben. Omdraaien gaat niet net zo soepel als bij de pannenkoeken mét ei. Maar als je een goede pan hebt met anti aanbak laag dan hoeft dat omdraaien geen probleem te zijn. Gebruik hiervoor een platte spatel of paletmes. Na een paar keer oefenen gaat het zeker lukken. Je kunt met dit beslag kleinere pannenkoekjes bakken, maar ook grotere dunne pannenkoeken die je op kunt rollen.
Heb je toevallig een bakplaat? Zo eentje die je gebruikt met kerst of in de zomer buiten. Deze plaat is ideaal om deze pannenkoeken op te bakken. Het kan zelfs zonder het gebruik van olie of (plantaardige) boter. In een koekenpan is een klein beetje olie of boter wel aan te raden.
Een ander lekker vegan pannenkoekjes recept is die van roze pannenkoekjes. Deze worden gemaakt met vegan (soja)yoghurt. Hierdoor worden ze lekker dik en luchtig. Bekijk hier het recept.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Pannenkoeken zonder ei
12
stuks5
minutes20
minutes25
minutesJe hebt niet perse eieren nodig om pannenkoeken te bakken. Met appelmoes of sojayoghurt en de standaard ingrediënten voor pannenkoeken, maak je heel eenvoudig een heerlijke vegan/plantaardige variant. Vegan pannenkoeken bakken is makkelijker dan je denkt!
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
400 gram bloem (of volkorenmeel)
600 milliliter plantaardige melk
1 theelepel vanille essence
1 theelepel gemalen kaneel
halve eetlepel suiker (optioneel)
snufje zout
halve eetlepel bakpoeder
200 gram appelmoes 0% suiker of 200 gram sojayoghurt
olie of plantaardige boter
BEREIDING
- Maak een beslag van 400 gram bloem, 600 milliliter plantaardige melk, 1 theelepel vanille essence, 1 theelepel gemalen kaneel, een halve eetlepel bakpoeder, een halve eetlepel suiker (optioneel), een snufje zout en 200 gram appelmoes of sojayoghurt. Mix dit goed door elkaar met een garde. Laat het even staan (ongeveer 5 minuten) voor je gaat bakken.
- Verhit een beetje olie of plantaardige boter en schenk een laagje beslag in de pan (ongeveer een juslepel). Als er belletjes verschijnen kun je de pannenkoek voorzichtig omdraaien. Maak met je spatel of paletmes de pannenkoek voorzichtig los van de bodem van de pan en draai de pannenkoek om. Bak deze nog één minuut en leg op een bord en dek dit af met een stukje aluminiumfolie.
- Bak tot het beslag op is. Overgebleven pannenkoeken kun je bewaren in de koelkast of per stuk invriezen met een stukje bakpapier ertussen. Zo bevriezen ze niet aan elkaar.
Deze recepten / artikelen mag je niet missen:
- Avocado pannenkoekjes
- Oosterse pannenkoekjes met kip en groenten
- Griekse salade
- De 10 lekkerste recepten voor pannenkoeken
- Mijn favoriete producten van de toko
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.