Chia jam – snel en makkelijk recept. Met vers fruit of diepvriesfruit kun je heel eenvoudig chia jam maken. Het is geen ‘traditionele jam’ want het wordt niet bereid met geleisuiker. Echter de chiazaden zorgen ervoor dat het fruit na het koken een ‘geleiachtige’ structuur krijgt waardoor het chia jam genoemd wordt. Het is niet zo lang houdbaar als ‘echte’ jam, maar zeker zo lekker en je kunt het op dezelfde manier gebruiken. Daarnaast is het ook heel eenvoudig te maken.
Grappig weetje: het allereerste recept dat ik jaren geleden postte op Eetspiratie was, chia jam! Dit recept staat er inmiddels niet meer online, dus het werd tijd voor een nieuwe. Sinds ik heb ontdekt dat chia jam ideaal is voor mealprep, maak ik het regelmatig. Ik maak dus een klein voorraadje en ik gebruik de chia jam als aanvulling op gerechten. In bijvoorbeeld overnight oats, yoghurt maar ook als spread voor op toast, bagels, brood of pannenkoeken. Omdat deze jam chiazaden bevat, heeft het meer voedingswaarde dan traditionele jam en ook zit er veel minder suiker in. Normaal gesproken zorgt de suiker in jam voor een geleiachtige consistentie. Maar in dit geval zorgen de chiazaden ervoor dat het een vergelijkbare textuur als jam heeft.
Chia jam – snel en makkelijk recept
Je kunt van verschillende fruitsoorten chia jam maken. Mijn favorieten zijn aardbeien, blauwe bessen en mango. Frambozen, ananas en perziken zijn ook lekkere opties. Alles wat je nodig hebt is fruit, een scheutje water en een zoetstof zoals ahornsiroop of agavesiroop (voor een vegan variant) of honing. Je kunt er voor de smaak nog citroensap en rasp of sinaasappelsap en rasp aan toevoegen. Naarmate de jam afkoelt dikt hij verder in. Je bewaart het in een schone pot in de koelkast voor ongeveer een week (als je dat redt). Ook kun je het prima invriezen.
Met dit recept maak je genoeg chia jam voor 1 pot van ca. 400 milliliter.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Chia jam – snel en makkelijk recept
1
pot5
minuten25
minuten30
minutenMaak met vers fruit of diepvries fruit een heerlijke chia jam. Probeer ook dit snelle en makkelijke recept.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
350 gram (diepvries) blauwe bessen of aardbeien
2 eetlepels ahornsiroop of een andere zoetstof
2 eetlepels chiazaden
1 theelepel citroenrasp
kneepje citroensap
2 eetlepels water
BEREIDING
- Doe het fruit met 2 eetlepels water, 1 theelepel citroenrasp en een kneepje citroensap in een steelpan.
- Kook het fruit tot moes. Ga er met een pureestamper doorheen zodat alle grove stukken gepureerd worden. Voeg 2 eetlepels ahornsiroop (of andere zoetstof toe).
- Doe er twee eetlepels chiazaad bij en roer dit er goed doorheen. Haal de pan van het vuur en laat de jam afkoelen.
- Schep het over in een schone glazen pot en bewaar dit tot een week in de koelkast.
AANTEKENINGEN
- Met dit recept maak je genoeg chia jam voor 1 pot van ca. 400 milliliter.
- Houdbaarheid: bewaar tot 7 dagen in een schone glazen pot in de koelkast.
- Invriezen? Ja, in de vriezer is het in een bakje of diepvrieszak tot 3 maanden houdbaar. Noteer de datum waarop je het invriest.
- Met chiazaad kun je ook heerlijke pudding maken, ideaal voor mealprep en het is een heerlijk ontbijt of tussendoortje. Bekijk hier het recept voor chiapudding.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Kip met groenten uit de slowcooker
- Sambal kip (ajam rica rica)
- Over Eetspiratie
- Couscous salade
- Gerechten voor een warme zomerse dag
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.