Eetspiratie » Hoe maak je de lekkerste overnight oats
Hoe maak je de lekkerste overnight oats

Hoe maak je de lekkerste overnight oats

Hoe maak je de lekkerste overnight oats, na jaren proberen weet ik het eindelijk! Overnight oats, havermout (oats) die je mengt met andere ingrediënten en een nachtje laat staan. In de ochtend heb je een romige koude havermoutpap. Het klinkt niet aantrekkelijk, maar het is heel erg lekker. Ik was er eerst zelf geen fan van. Dit kwam omdat ik het niet op de juiste manier bereidde. Nu ik heb ontdekt hoe het wel moet, maak ik elke week een voorraadje waar ik de hele week van kan eten. Een ideaal ontbijt of tussendoortje.

Mijn overnight oats waren vaak te waterig, te stevig of het had iets weg van behanglijm. Maar omdat ik graag mealprep (mijn eten voorbereid) wilde ik dit perse maken. Dit doe ik ook regelmatig met mijn recept voor havermout met banaan. Het is lekker, gezond en altijd handig om in je koelkast te hebben staan. Combineer het met fruit of diepvriesfruit en in de ochtend voeg je nog een aantal lekkere toppings toe. Als je eenmaal weet hoe je het op de juiste manier maakt en serveert dan zal je het zeker vaker gaan maken. De variant die ik maak is plantaardig (vegan) maar je kunt het ook met gewone melk en yoghurt maken.

Hoe maak je de lekkerste overnight oats

Ik maak dan ook niet één portie maar meteen een grote hoeveelheid. Dit doe ik in een grote schaal. Als het wat dikker is geworden, schep ik het over in een bak. De volgende ochtend kan iedereen het er zelf uit scheppen en de gewenste hoeveelheid in zijn/haar kom doen. Of ik schep porties over in glazen potjes en voeg daar meteen fruit aan toe. Ik gebruik vaak diepvriesfruit als topping of ik maak een simpele vruchtencoulis van bevroren aardbeien en blauwe bessen. Je kunt de overnight oats met fruit een paar dagen bewaren in de koelkast.

Maar hoe eet je het dan? Je zult zien dat na een nachtje in de koelkast het een dikke romige pap is geworden. Schep de hoeveelheid die je wilt in een kom en voeg er een scheut melk toe om het wat meer vloeibaar te maken. Top de overnight oats met een beetje kaneel, crunchy granola, kokosrasp of chocoladedruppels. Drizzle er een klein beetje ahornsiroop (of een andere zoetstof) overheen. Kies de topping(s) die jij lekker vindt. Plakjes banaan, stukjes (gebakken) appel of peer, bevroren kersen, bij overnight oats past eigenlijk alles. Kijk voor meer variatietips onderaan de receptenkaart. In een potje is het ook makkelijk mee te nemen. Handig als meeneem ontbijt, tussendoortje of snelle lunch.

Ik gebruik altijd maatlepels voor dit soort recepten, zo heb je altijd dezelfde hoeveelheid.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Hoe maak je de lekkerste overnight oats
Overnight oats
Hoe maak je de lekkerste overnight oats

Hoe maak je de lekkerste overnight oats

5 van 2 stemmen
Recept van Simone | Eetspiratie Niveau: makkelijk
Porties

6

porties
Voorbereiding

10

minuten

Overnight oats met vruchtencoulis van aardbei en blauwe bes.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 200 gram 200 biologisch (volkoren)havermout

  • 4 eetlepels 4 chiazaad

  • 1 eetlepel 1 gebroken lijnzaad

  • 500 milliliter 500 plantaardige yoghurt (bijvoorbeeld sojayoghurt)

  • 500 milliliter 500 plantaardige melk (havermelk)

  • 2 eetlepels 2 ahornsiroop (of andere zoetstof)

  • 1 eetlepel 1 kaneel of speculaaskruiden

  • 2 theelepels 2 vanille extract

  • snufje zout

  • 225 gram 225 bevroren aardbeien

  • 100 gram 100 bevroren blauwe bessen

  • 2 eetlepels 2 water

  • toppings naar keuze

Bereiding:

  • Neem een grote schaal en doe hierin de havermout, chiazaad, gebroken lijnzaad, yoghurt, melk, ahornsiroop, kaneel (of speculaaskruiden), vanille extract en een snufje zout.
  • Meng dit met een spatel goed door elkaar. Dek de schaal af en zet deze koud weg.
  • Ondertussen maak je de vruchtencoulis. Doe de bevroren aardbeien en blauwe bessen in een steelpan met 2 eetlepels water. Laat dit zachtjes koken tot het fruit zacht is geworden. Prak het daarna met een vork tot een puree. Laat het afkoelen en bewaar het in een pot in de koelkast.
  • Na een uur roer je het havermoutmengsel nog een keer door. Het is al een beetje ingedikt. Schep het over in een bak (met deksel) en laat het een nachtje in de koelkast staan. Je kunt er nu ook voor kiezen om het over te scheppen in glazen potjes.
  • Als je het overschept in glazen potjes kun je er ook direct de vruchtencoulis en eventueel (diepvries)fruit aan toevoegen. In de ochtend voeg je een scheut melk en je toppings naar keuze toe.
  • Als je het in een bak bewaart schep dan de gewenste hoeveelheid over in een kom, voeg een scheut melk en je favoriete toppings toe.

Aantekeningen

  • Fan van chocolade? Meng dan cacaopoeder door het mengsel. Lekker met kersen (uit de diepvries). Cacaopoeder en een beetje oploskoffie geven de overnight oats ook een lekkere smaak. Citroenrasp en citroensap geven de overnight oats een lekkere frisse smaak. Kokosmelk (light) geeft de oats een romig en tropisch tintje.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)