Eetspiratie Ā» Hoe maak je de lekkerste overnight oats
Hoe maak je de lekkerste overnight oats

Hoe maak je de lekkerste overnight oats

Hoe maak je de lekkerste overnight oats, na jaren proberen weet ik het eindelijk! Overnight oats, havermout (oats) die je mengt met andere ingrediƫnten en een nachtje laat staan. In de ochtend heb je een romige koude havermoutpap. Het klinkt niet aantrekkelijk, maar het is heel erg lekker. Ik was er eerst zelf geen fan van. Dit kwam omdat ik het niet op de juiste manier bereidde. Nu ik heb ontdekt hoe het wel moet, maak ik elke week een voorraadje waar ik de hele week van kan eten. Een ideaal ontbijt of tussendoortje.

Mijn overnight oats waren vaak te waterig, te stevig of het had iets weg van behanglijm. Maar omdat ik graag mealprep (mijn eten voorbereid) wilde ik dit perse maken. Dit doe ik ook regelmatig met mijn recept voor havermout met banaan. Het is lekker, gezond en altijd handig om in je koelkast te hebben staan. Combineer het met fruit of diepvriesfruit en in de ochtend voeg je nog een aantal lekkere toppings toe. Als je eenmaal weet hoe je het op de juiste manier maakt en serveert dan zal je het zeker vaker gaan maken. De variant die ik maak is plantaardig (vegan) maar je kunt het ook met gewone melk en yoghurt maken.

Hoe maak je de lekkerste overnight oats

Ik maak dan ook niet Ć©Ć©n portie maar meteen een grote hoeveelheid. Hier kun je de hele week van eten. Ik maak het eerst in een grote schaal. Als het na een uurtje iets dikker is geworden schep ik het over in een bak, deze zet ik in de koelkast. De volgende ochtend kan iedereen zelf deze ‘basis overnight oats’ opscheppen en zijn/haar favoriete toppings toevoegen.

Wil je liever een portie maken voor 1 persoon of afzonderlijke porties rechtstreeks in een pot? Houd dan deze hoeveelheden aan:

  • 50 gram havermout (ongeveer 6 eetlepels)
  • 120 milliliter (plantaardige) melk
  • 60 milliliter (plantaardige) yoghurt (ongeveer 2 – 3 eetlepels)
  • 1 eetlepel chiazaad
  • 1 eetlepel ahornsiroop (of een andere zoetstof)

Tip: het is altijd handig om bij dit soort recepten maatlepels te gebruiken. Zo heb je bij elke schep ongeveer dezelfde hoeveelheid. Roer alles goed door elkaar en voeg fruit, specerijen en toppings naar smaak toe. Sluit de pot en laat het een nachtje in de koelkast staan. De volgende ochtend kun je het direct eten. Vind je de oats aan de dikke kant? Voeg dan een scheut melk toe om het te verdunnen.

Toppings

Top de overnight oats met een beetje kaneel, crunchy granola, kokosrasp of chocoladedruppels. Drizzle er een klein beetje ahornsiroop (of een andere zoetstof) overheen. Kies de topping(s) die jij lekker vindt. Plakjes banaan, stukjes (gebakken) appel of peer, bevroren kersen, bij overnight oats past eigenlijk alles. Kijk voor meer variatietips onderaan de receptenkaart. In een potje is het ook makkelijk mee te nemen. Handig als meeneem ontbijt, tussendoortje of snelle lunch.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Hoe maak je de lekkerste overnight oats
Overnight oats
Hoe maak je de lekkerste overnight oats

Hoe maak je de lekkerste overnight oats

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 2 stemmen
Niveau: makkelijk
Porties

6

porties
Voorbereiding

10

minuten

Overnight oats met vruchtencoulis van aardbei en blauwe bes.

Kook modus

Als de kookmodus aanstaat dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediƫnten:

  • 200 gram biologisch (volkoren)havermout

  • 4 eetlepels chiazaad

  • 1 eetlepel gebroken lijnzaad

  • 500 milliliter plantaardige yoghurt (bijvoorbeeld sojayoghurt)

  • 500 milliliter plantaardige melk (havermelk)

  • 2 – 3 eetlepels ahornsiroop (of andere zoetstof)

  • 1 eetlepel kaneel of speculaaskruiden

  • 2 theelepels vanille extract

  • snufje zout

  • 225 gram bevroren aardbeien

  • 100 gram bevroren blauwe bessen

  • 2 eetlepels water

  • toppings naar keuze

Bereiding:

  • Neem een grote schaal en doe hierin 200 gram havermout, 4 eetlepels chiazaad, 1 eetlepel gebroken lijnzaad, 500 milliliter yoghurt, 500 milliliter melk, 2 tot 3 eetlepels ahornsiroop, 1 eetlepel kaneel (of speculaaskruiden), 2 theelepels vanille extract en een snufje zout.
  • Meng dit met een spatel goed door elkaar. Dek de schaal af en zet deze koud weg.
  • Ondertussen maak je de vruchtencoulis. Doe de bevroren aardbeien en blauwe bessen in een steelpan met 2 eetlepels water. Laat dit zachtjes koken tot het fruit zacht is geworden. Prak het daarna met een vork tot een puree. Laat het afkoelen en bewaar het in een pot in de koelkast.
  • Na een uur roer je het havermoutmengsel nog een keer door. Het is al een beetje ingedikt. Schep het over in een bak (met deksel) en laat het een nachtje in de koelkast staan. Je kunt er nu ook voor kiezen om het over te scheppen in glazen potjes.
  • Als je het overschept in glazen potjes kun je er ook direct de vruchtencoulis en eventueel (diepvries)fruit aan toevoegen. In de ochtend voeg je een scheut melk en je toppings naar keuze toe.
  • Als je het in een bak bewaart schep dan de gewenste hoeveelheid over in een kom, voeg een scheut melk en je favoriete toppings toe.

Aantekeningen

  • Fan van chocolade? Meng dan cacaopoeder door het mengsel. Lekker met kersen (uit de diepvries). Cacaopoeder en een beetje oploskoffie geven de overnight oats ook een lekkere smaak. Citroenrasp en citroensap geven de overnight oats een lekkere frisse smaak. Kokosmelk (light) geeft de oats een romig en tropisch tintje.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.