Havermout met banaan, een lekker vullend ontbijt of tussendoortje. Eerlijk is eerlijk, ik heb havermout leren eten. Nu heb ik een manier gevonden om het lekker romig te maken zonder dat het op behanglijm lijkt. Om de havermout(pap) te zoeten gebruik ik banaan. En natuurlijk mogen lekkere toppings niet ontbreken.
Ik vind het altijd maar een gedoe om in de ochtend havermoutpap te maken, daar heb ik helemaal geen tijd voor. Dus nu maak ik havermout voor een paar dagen vooruit. Ik maak vier porties, zodat iedereen in de ochtend snel zijn ontbijtje uit de koelkast kan pakken. Ook is het een lekker tussendoortje wat je als klaar hebt staan. Je eet het koud of warmt het even op. Voeg vers fruit toe, zoals blokjes appel, blauwe bessen of peer. Bevroren kersen zijn mijn persoonlijke favoriet. Voeg deze toe als de havermout is afgekoeld. De volgende ochtend zijn ze ontdooit en heerlijk in combinatie met de havermout.
Havermout met banaan
Voor dit recept gebruik ik fijne volkoren havermout. Meestal koop ik de biologische variant. Ik gebruik plantaardige melk (sojamelk of havermelk) maar je kunt ook ‘gewone’ melk gebruiken als je dat wilt. Het is een eenvoudig recept was redelijk snel klaar is. Wat ik doe: op zondag maak ik 4 -5 porties en verdeel deze over glazen potjes. Daarna de deksel erop, laten afkoelen en vervolgens bewaar je het in de koelkast. Je kunt er direct al toppings (fruit of bevroren fruit) aan toevoegen of je laat het ‘naturel’ zo dat diegene zijn/haar eigen topping kan kiezen.
Is de havermoutpap de volgende dag iets te stevig geworden? Voeg dan een scheut melk toe of een schep (plantaardige) yoghurt of kwark. Naast fruit kun je er ook kokosrasp, kaneel, gemalen lijnzaad of hennepzaad overheen strooien. Gemengde noten of een handje granola geven je havermoutpap een lekkere crunch. Als je van zoet houdt drizzle je er nog een beetje ahornsiroop overheen.
Havermout met banaan
5
porties10
minutes10
minutes20
minutesMet havermout en vers fruit zet je snel een gezond ontbijtje op tafel.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
200 gram fijne havermoutvlokken
450 milliliter water
250 milliter (plantaardige) melk
2 bananen
1 theelepel kaneel of speculaaskruiden
1 theelepel vanille extract (optioneel)
toppings: blauwe bessen/appel/peer/kersen
ahornsiroop / agavesiroop / suiker (optioneel)
BEREIDING
- Doe de havermout met het water, melk, kaneel en vanille extract in een ruime steelpan. Laat dit op een zacht vuur warm worden.
- Prak de bananen en voeg deze toe aan de havermout. Meng alles goed door elkaar.
- Laat dit zachtjes koken op een laag vuur tot het een romige pap is geworden.
- Verdeel de havermout over de glazen potjes en zet de deksels er lichtjes op en laat het afkoelen. Voeg eventueel (bevroren) fruit toe. Als het volledig afgekoeld is draai je de deksels er helemaal op en zet je de potjes in de koelkast.
- Eet het koud of warm het even op in een pannetje of de magnetron. Drizzle er ahornsiroop overheen of voeg suiker toe als je van zoet houdt.
AANTEKENINGEN
Gerelateerde recepten en artikelen
- Havermout met pompoen uit de slowcooker
- Chiapudding – basisrecept
- Havermout uit de Crock-Pot Express multicooker
- Havermout uit de oven
- Dadelballetjes met chocolade, havermout en kokos
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.