Eetspiratie » Havermout uit de oven
Havermout uit de oven

Havermout uit de oven

Havermout uit de oven oftewel, baked oats. Met een simpele zak havermout kun je alle kanten op. Maak er ouderwetse havermoutpap van, hippe overnight oats of een (ontbijt)taartje in de oven. Havermout is goedkoop, voedzaam en te verwerken in allerlei recepten.

In de zomer neem ik het liefst een smoothie als ontbijt. Maar In de winter eet ik het liefst warme ontbijtjes. Deze baked oats smaakt een beetje naar appeltaart. Het is een lekker ontbijt maar ook een prima tussendoortje. Havermout kun je ‘raw’ eten (zoals in deze cookie dough bites), je kunt het gebruiken als basis voor overnight oats en je kunt het prima bakken in de oven.

Havermout uit de oven

Voor dit recept heb ik havermelk gebruikt en als zoetstof ahornsiroop (maple syrup). Met deze ingrediënten is dit recept vegan/plantaardig. Je kunt ook prima gewone melk en honing of suiker gebruiken. Het handige is dat je alles meteen maakt in de ovenschaal. Als alles goed gemengd is hoef je deze alleen maar in de oven te schuiven. Als de baktijd verstreken is controleer je even of de de havermout stevig is. druk er lichtjes op met je vinger. Als de binnenkant nog te nat is zet je het nog iets langer in de oven. Het hoort ook ietsjes vochtig te zijn aan de binnenkant. Het is niet net zo stevig als bijvoorbeeld een cake. Als de bovenkant bruin is dan is hij klaar. Laat de havermout na het bakken even (5 tot 10 minuten) afkoelen voordat je het aansnijd/opschept.

Havermout uit de oven

Havermout uit de oven

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 van 1 stem
Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

10

minuten
Oventijd

50

minuten
Tijd totaal

1

uur 

Maak met een paar simpele ingrediënten een gezond ‘taartje’ van havermout in de oven.

Kook modus

Als je de kookmodus aanstaat, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 300 gram biologische havermout

  • 2 middelgrote bananen geprakt

  • 1 appel in blokjes gesneden

  • 1 theelepel kaneel of speculaaskruiden

  • snufje zout

  • 1 eetlepel rozijnen

  • 330 milliliter (plantaardige) melk

  • 1 theelepel bakpoeder

  • 2 eetlepels ahornsiroop (of andere zoetstof)

  • 2 eetlepels notenboter (cashew, amandel of pindakaas)

Bereiding:

  • Was en snijd de appel in kleine blokjes. Hak de rozijnen fijn. Zet dit apart tot gebruik.
  • Prak 2 bananen in een kleine ovenschaal. Voeg hierbij de melk, notenboter, ahornsiroop, havemout, bakpoeder en kaneel of speculaaskruiden. Voeg ook de appel en de rozijnen toe.
  • Meng dit met een vork goed door elkaar. Verwarm de oven voor op 190 – 200 graden. Schuif de ovenschaal in de oven.
  • Bak de havermout in ongeveer 50 minuten bruin en gaar. Je kunt de havermout niet uit zijn geheel uit de ovenschaal scheppen. Snijd er met een mes porties van en schep deze met een spatel in een kom. Serveer met (plantaardige) yoghurt en een drizzle ahornsiroop.

Aantekeningen

  • Havermout kun je ook bereiden in de slowcooker. In combinatie met pompoen en kaneel heb je een lekker winters ontbijtje. Kijk hier voor het recept.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram en gebruik de hashtag #eetspiratie

Op zoek naar meer Eetspiratie?

Volg @eetspiratie op Pinterest

Zie meer van Eetspiratie op Facebook

Volg eetspiratie op Facebook

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT RECEPT DELEN?

Meer informatie over het delen van artikel van Eetspiratie of social media of op andere websites vind je hier:

Recepten delen

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Deze pagina bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)