Havermelk maken is heel eenvoudig, je hebt er niet veel ingrediënten voor nodig en het is vriendelijk voor je portemonnee. Wij drinken bijna dagelijks havermelk of ‘haverdrink’. We wisselen dit af met sojamelk of een andere plantaardige melk. De prijzen voor een pak havermelk lopen nogal uiteen. Voor een liter water met haver betaal je tussen de € 1,65 en € 2,39. Zelf havermelk maken is een stuk goedkoper.
Ik heb zelf diverse soorten getest, van een verse ongezoete biologische variant tot een dure houdbare variant. De smaken zijn nogal verschillend. Als je naar de ingrediënten van een pak havermelk kijkt, zie je een aantal conserveringsmiddelen. Toegevoegd calcium, vitaminen en zout. Maar er valt een ding op en dat is dat er vaak zonnebloemolie of een andere olie aan toegevoegd is. Door olie te te voegen wordt plantaardige ‘melk’ wat rijker en voller zoals koemelk. Maar is dit wel zo gezond? Olie is namelijk erg calorierijk. Als je dagelijks een paar glazen drinkt, krijg je ongemerkt een hoop calorieën binnen. Er zijn ook drinks te koop zonder olie, maar daarvoor moet je wel goed de etiketten lezen.
Plantaardige melk of drink. Het is handig dat het er is, maar het is ook een commercieel dingetje. Het is meer voor het gemak. In principe kun je zelf van noten (amandelen, cashews), hennepzaad, rijst en kokos zelf ‘melk’ maken. Het enige dat je nog hoeft toe te voegen is water. De drinks die je in de winkel koopt bestaan ook voor het grootste gedeelte uit water.
Havermelk maken
Om deze reden ben ik zelf havermelk gaan maken. Je hebt er in de basis namelijk maar twee ingrediënten voor nodig, water en havervlokken (havermout). Het enige waar je misschien even in moet investeren is een kaasdoek of een hydrofiele doek waar je de pulp in op kunt vangen. Zelfs de pulp die overblijft kun je nog prima gebruiken in een smoothie, pannenkoekenbeslag of andere bakrecepten. Je maalt het fijn met behulp van een blender.
Passeerdoek 75 cm x 62 cm – Gefu
Herbruikbare katoenen passeerdoek om te persen en zeven.
Er zijn een paar kleine dingetjes waar je bij het maken van havermelk of haverdrink rekening mee moet houden omdat het anders ‘slijmerig’ kan worden. Als je havermoutpap maakt, wordt het dik (het lijkt een beetje op behanglijm qua structuur). Dit komt omdat de havermout verwarmd wordt. Je wilt geen slijmerige melk. Belangrijk is om te zorgen dat je de havervlokken niet te lang blend. Er komt warmte vrij tijdens het blenden dus doe dit zo kort mogelijk. Gebruik ook heel koud water om de havermout mee te blenden. Ook kies ik altijd voor een biologische volkoren havermoutvariant. Bij deze variant zijn geen bestrijdingsmiddelen gebruikt.
De havermelk van enkel water en vlokken is heel basic en geschikt om te gebruiken in allerlei recepten waarin je ook ‘gewone’ melk zou gebruiken. Als je het als ‘melk’ wilt drinken dan is het lekkerder om er nog wat extra’s aan toe te voegen. Zelf vind ik de toevoeging van vanille (extract) en ahornsiroop (maple syrup) erg lekker. Dadels of een andere zoetstof kan ook. Voeg dit toe naar persoonlijke smaak. In de koelkast is deze havermelk een paar dagen houdbaar in afgesloten glazen flessen. Je zult zien dat er pulp naar beneden zakt. Schud de melk voor gebruik goed. Koud is de melk het lekkerst. Ik maak altijd een dubbele hoeveelheid, dit doe ik in twee rondes.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Havermelk maken
1500
milliliter15
minutenVan havermoutvlokken en water maak je zelf heel eenvoudig havermelk.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
170 gram biologische havermoutvlokken (2 x 85 gram)
1800 milliliter koud water (2 x 900 milliliter)
zout
2 theelepels vanille extract
2 eetlepels ahornsiroop (of meer naar smaak)
BEREIDING
- Ik maak de havermelk in twee rondes omdat niet alles in een keer in de blender past. Doe 85 gram havermout in de blender samen met 900 milliliter koud water.
- Voeg hieraan een snufje zout, 1 theelepel vanille en 1 eetlepel ahornsiroop toe.
- Blend dit nu 20 seconden op de hoogste stand. Zet de blender uit en wacht 10 seconden. Hierna blend je het nogmaals 20 seconden en that’s it.
- Neem een grote kom, leg hierin een zeef en bekleed de zeef met een kaasdoek of hydrofiele doek. Schenk de havermelk op de kaasdoek en laat het uitlekken. Vouw de doek samen en knijp het laatste restje melk eruit.
- De pulp kun je weggooien maar ook gebruiken zoals hierboven in de tekst beschreven.
- Schenk de havermelk over in schone glazen flessen.
- Spoel de kaasdoek uit en herhaal stap 1 tot en met 6 voor de tweede batch.
- Bewaar de flessen in de koelkast. Even schudden voor gebruik.
Deze recepten / artikelen wil je niet missen:
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.