Gazpacho recept – traditionele Spaanse koude soep die je heel eenvoudig kunt maken. Koude soep, misschien kun je jezelf er niks bij voorstellen. Maar op een warme zomerse dag wil je dit gewoon eten! Deze koude Spaanse soep is heel smaakvol, zit vol met groenten en je maakt het extra lekker met een knapperige garnering. Serveer het in glaasjes of gewoon lekker in een mooie kom. Een heerlijk zomers en kleurrijk soepje bomvol smaak.
Ik ben mijn hele leven al een soepliefhebber, maar koude soep daar had ik mijn bedenkingen bij. Het doet me een beetje denken aan een hartige smoothie maar niets is minder waar, gazpacho is heerlijk. En eigenlijk bijzonder dat ik deze soep nooit eerder geprobeerd heb, want ik ben namelijk gek op groenten. Koud is gazpacho het allerlekkerst. Dit smaakvolle gerecht mag in de zomer zeker niet ontbreken. En het leuke is, je maakt hem in nog geen 10 minuten. Alle ingrediënten gaan in de blender, je pureert het tot een gladde soep en daarna kan hij de koelkast in.
Bosch MMB6382M VitaPower Serie 4 – Blender
1200 Watt. Ook geschikt voor bevroren fruit en ijsblokjes!
Gazpacho recept – traditionele Spaanse koude soep
Deze koude soep op basis van tomaten is een heerlijk voorgerecht, een lekkere lunch of verfrissend tussendoortje. Maak een klein voorraadje en bewaar deze tot wel 3 dagen in de koelkast. Zo heb je altijd iets lekkers, voedzaams en verkoelends bij de hand. Het is ook heerlijk bij de BBQ of om mee te nemen als gerechtje voor een picknick. Serveer de gazpacho met een beetje garnering zoals fijngesneden blokjes komkommer, tomaat en rode ui. Ook lekker met croutons of heerlijk knapperig vers brood. De soep hoort koud te zijn, dus maak hem ruim van tevoren. Zet hem een paar uurtjes in de koelkast en je hebt een heerlijke koude soep.
Traditioneel gaat er een sneetje brood (zonder korst) in gazpacho. Het brood zorgt ervoor dat de soep een beetje indikt. De textuur is dan iets smeuïger dan dat je het alleen met rauwe groenten maakt. Het sneetje brood is optioneel, zowel met en zonder brood is de soep heerlijk. Serveer in 4 tot 6 kleine glaasjes of in 4 mooie kommen.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Gazpacho recept – traditionele Spaanse koude soep
4
porties10
minuten0
minuten10
minutenGazpacho, een smaakvolle koude soep boordevol groenten uit Spanje.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
500 gram rijpe tomaten (ongeveer 6 stuks)
2 teentjes knoflook
1 kleine rode ui
1 biologische komkommer
1 geroosterde paprika uit pot
2 – 3 eetlepels rode wijnazijn
2 eetlepels olijfolie
extra komkommer, tomaat en rode ui in kleine stukjes gesneden als garnering
verse basilicum blaadjes als garnering
zout en peper naar smaak
BEREIDING
- Was de tomaten en de komkommer en pel de rode ui.
- Doe dit in een blender samen met 1 geroosterde paprika uit pot, 2 tot 3 eetlepels rode wijnazijn en 2 eetlepels olijfolie. Blend dit tot een gladde soep. Breng op smaak met zout en peper.
- Schenk de gazpacho in een fles (van 1 liter) en zet de soep voor een uurtje of twee in de koelkast.
- Snijd een komkommer, een partje tomaat en een stukje van de rode ui in kleine blokjes. Schenk de soep in glaasjes of kommen en garneer met de blokjes groenten, verse basilicum blaadjes en vers gemalen zwarte peper.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Krokante Spaanse kip met snelle aioli
- Champignon rendang
- Spaanse gehaktballetjes (Albondigas) slowcooker
- Thaise zoete chilisaus
- Mikkemannen
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.