Eetspiratie » Griekse salade
Griekse salade

Griekse salade

Griekse salade, een klassieke salade met kleurrijke verse ingrediënten. Een maaltijd op zichzelf, die het lekkerst is op warme zomerse dagen. Maar ook een heerlijk bijgerecht bij gegrild vlees of Griekse stifado (stoofvlees). Traditioneel wordt de salade geserveerd met (plat)brood. Je kunt deze salade naar eigen smaak en wens aanpassen.

Als je op zoek bent naar een lekkere salade die niet te ingewikkeld is en snel op tafel staat, je hebt hem gevonden! De basis van dit gerecht is eenvoudig. De ingrediënten van een Griekse salade zijn komkommer, tomaat en rode ui. Daarop serveer je blokjes feta en maak je het af met olijfolie, een drizzle wijnazijn en een snufje gedroogde oregano. Het snijden van de groenten hoeft niet netjes, het mag best een beetje rustiek zijn. Het is immers een boerensalade.

Griekse salade

Deze traditionele Griekse salade kun je natuurlijk uitbreiden met nog meer groenten. Groene of rode paprika, artisjokharten, radijsjes, de mogelijkheden zijn eindeloos. Zwarte of groene olijven of kappertjes zijn ook een lekkere toevoeging. Je ziet dat er genoeg Griekse salade variaties mogelijk zijn. Deze zomerse salade is ook heel goed voor te bereiden. Leg alles in een schaal zoals aangegeven in het recept (ook de feta) en besprenkel net voor het serveren de salade met olijfolie en wijnazijn. Handig als je een etentje organiseert, weinig tijd hebt, het is een ideaal gerecht voor bij een picknick of een simpel voorgerechtje.

Tegenwoordig heb je ook een plantaardige of vegan variant van fetakaas. Dit heet dan witte kaas of plantaardige plak. Je kunt dit gebruiken als alternatief voor fetakaas en de salade dus op deze manier ‘veganizen’.

Deze Griekse salade kun je goed combineren met:

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Griekse salade Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Griekse salade

Griekse salade

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 van 4 stemmen
Gang: Bijgerecht, Lunch, SnackKeuken: GrieksNiveau: Makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

0

minuten
Tijd totaal

20

minuten

Een simpele en gezonde Griekse boerensalade met komkommer, tomaat en rode ui die snel op tafel staat.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 1 komkommer, in grove stukken gesneden

  • 3 grote tomaten, in grove stukken gesneden

  • 1 rode ui, in ringen gesneden

  • 1 dikke plak fetakaas in stukken gescheurd

  • halve theelepel gedroogde oregano

  • 1 eetlepel wijnazijn

  • 1 eetlepel olijfolie

  • 1 snufje zout en versgemalen zwarte peper

BEREIDING

  • Was de groenten. Snijd 1 komkommer en 3 tomaten in grove stukken en de rode ui in ringen of halve maantjes.
  • Verdeel de gesneden komkommer op een grote platte schaal met daarop de stukken tomaat en de rode uienringen.
  • Besprenkel de salade met 1 eetlepel rode wijnazijn en breng alles op smaak met zout en peper.
  • Snijd of scheur de feta in stukjes en verdeel deze op de salade.
  • Drizzle er 1 eetlepel olijfolie overheen en bestrooi de Griekse salade met een halve theelepel gedroogde oregano.Griekse salade

AANTEKENINGEN

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.