Zoete aardappelfriet

Zoete aardappelfriet

Hoe maak je nu de lekkerste frietjes van zoete aardappel? Nou, eigenlijk is het heel eenvoudig. Ik heb heel wat uitgeprobeerd, maar op deze manier vind ik ze het lekkerst. Net zo knapperig als een ‘gewone’ aardappel zullen ze niet worden, maar dat doet niks af aan de smaak.

Zoete aardappels kun je het beste schillen met een dunschiller, of je laat de schil erom. Boen ze dan wel goed schoon met een borsteltje. Het snijden kan nogal een uitdaging zijn want zoete aardappels zijn flinke jongens! Ik snijd ze eerst in plakken en daarna in frietjes. Zet je mes erin en druk het mes de palm van je hand er doorheen. Zorg dat de frietjes ongeveer even groot zijn zodat ze gelijktijdig gaar worden. Leg eventueel een theedoek onder je snijplank zodat deze niet kan verschuiven.

Tip:

Hoe dunner je de friet snijd, hoe krokanter ze worden. Let wel op dat ze bij het bakken dan wel eerder bruin worden en eventueel kunnen verbranden. Blijf dus altijd in de buurt.

Ik was de aardappelfrietjes nooit omdat ze dan te vochtig worden. Na het snijden doe ik ze in een kom en besprenkel ze met olie. Daarna bestrooi ik de frietjes royaal met kruiden. Kerriepoeder, paprikapoeder, knoflookpoeder passen perfect bij zoete aardappel. Maar ook kruiden zoals rozemarijn, tijm en oregano zijn een heerlijke combinatie.

wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 3 grote zoete aardappels

  • eetlepel paprikapoeder

  • theelepel knoflookpoeder

  • gedroogde tijm naar smaak

  • mespunt cayennepeper

  • 2 eetlepels (rijst)olie

  • optioneel: mespunt gerookt paprikapoeder

Hoe maak je het?

  • Snijd de aardappels in frieten zoals hierboven omschreven. Doe de frieten in een kom en besprenkel ze met olie. Hussel de kom zodat de frieten bedekt zijn met een laagje olie.
  • Strooi de kruiden erover en hussel de kom nogmaals goed. Verwarm de oven op 220 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Schik de friet op de bakplaat en bak ze 25 minuten. Na 25 minuten keer je de frietjes en bak je ze nog eens 25 minuten. Wil je ze iets bruiner, bak ze dan nog iets langer.
  • Heb je een airfryer? Hierin bak je ze ongeveer 25 minuten. Schud tussendoor even met het mandje zodat ze gelijkmatig gaar worden.

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*