Zoete aardappelfriet

Zoete aardappelfriet

Hoe maak je nu de lekkerste frietjes van zoete aardappel? Nou, eigenlijk is het heel eenvoudig. Ik heb ook even moeten zoeken, maar op deze manier vind ik ze het lekkerst. Net zo knapperig als een ‘gewone’ aardappel zullen ze niet worden, maar dat doet niks af aan de smaak. Ik vind ze juist lekkerder omdat het zoete in combinatie met kruiden niet vergelijkbaar is met ‘gewone’ aardappelfriet.

(Voor)bereidingstijd:

  • 15 minuten voor het schoonmaken en snijden
  • eventueel wat tijd om ze te laten weken in wat water
  • 50 tot 60 minuten in de oven

Ingrediënten

  • 3 grote zoete aardappels (voor 4 personen)
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • theelepel gedroogde of verse tijm naar smaak
  • snufje chilipoeder of cayennepeper
  • 2 eetlepels rijstolie of (gesmolten) kokosolie
  • optioneel: snufje gerookt paprikapoeder

Hoe maak je het?

Als je biologische zoete aardappels gebruikt, kun je de schil erop laten zitten. Anders schil je de aardappels met een dunschiller. Snijd de aardappel eerst doormidden en daarna in grote plakken. Vervolgens snijd je de plakken in repen. Deze mogen best lang en dik zijn. Leg de friet nu in een grote kom met water en een snufje zout en laat dit staan. Ze mogen best een uurtje in het water liggen, maar het hoeft niet perse. Als je wat meer haast hebt, sla je die stap over.

Verwarm de oven voor op 225 graden.

Giet het water af en dep de friet in een schone theedoek droog. Was de kom even af en doe de friet er terug in. Voeg de olie toe, schud de frieten goed om en voeg de kruiden toe. Zorg dat alle frieten met een beetje olie bedekt zijn.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en schik de frieten erop. Leg ze naast elkaar zodat ze goed gaar kunnen worden. Bak ze 30 minuten en keer ze daarna allemaal om ze vervolgens nog 25 tot 30 minuten te bakken. De baktijd verschilt per oven, maar kijk regelmatig of ze niet te bruin worden. In een airfryer kun je ook perfecte zoete aardappelfrietjes maken. Op 200 graden bak je ze bruin in ongeveer 15 tot 20 minuten.

Nu zijn ze klaar! Wij eten er een frisse salade en een stukje vlees of vis bij. En wil je experimenteren met andere kruiden of specerijen, doe dat vooral. Probeer ook eens een snufje kaneel!

Dus ik zou zeggen probeer de zoete aardappelfriet eens een keer!

Tip: guacamole is heerlijk als dip bij zoete aardappelfriet!

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*