Eetspiratie » Zoete aardappelfriet
Zoete aardappelfriet

Zoete aardappelfriet

Zoete aardappelfriet, een van mijn favorieten! Maar hoe maak je nu de lekkerste frietjes van zoete aardappel? Nou, eigenlijk is het heel eenvoudig. Ik heb heel wat uitgeprobeerd, maar op deze manier vind ik ze het lekkerst. Net zo knapperig als een ‘gewone’ aardappel zullen ze niet helemaal worden, maar dat doet niks af aan de smaak. Het is een klein klusje maar zo krijg je wel de lekkerste frietjes.

Zoete aardappels kun je het beste schillen met een dunschiller, of je laat de schil erom. Boen ze dan wel goed schoon met een borsteltje. Het snijden kan nogal een uitdaging zijn want zoete aardappels zijn flinke jongens. Ik snijd ze eerst in plakken en daarna in frietjes. Zet je mes erin en druk het mes de palm van je hand er doorheen. Zorg dat de frietjes ongeveer even groot zijn zodat ze gelijktijdig gaar worden. Leg eventueel een theedoek onder je snijplank zodat deze niet kan verschuiven.

De perfecte tool voor moeiteloos schillen
OXO - Dunschiller - Y-model

OXO – Dunschiller – Y-model

Deze dunschiller van OXO Good Grips is perfect voor het schillen van aardappels, komkommers, appels, wortels en meer!

Zoete aardappelfriet

Hoe dunner je de friet snijd, hoe krokanter ze worden. Let wel op dat ze bij het bakken dan wel eerder bruin worden en eventueel kunnen verbranden. Blijf dus altijd in de buurt. Ik snijd zoete aardappelfriet daarom altijd in iets dikkere repen want tijdens het bakken slinken ze ook nog. Als ik de aardappels heb gesneden, spoel ik ze af onder de kraan. Daarna leg ik ze minimaal 5 tot 10 minuten in een schaal met koud water. Dit doe ik om het meeste zetmeel te verwijderen. Hierna spoel ik de frietjes nogmaals af en leg ze vervolgens op een schone theedoek. Ik dep ze zo droog mogelijk want van natte aardappels kun je geen ‘krokante’ frietjes bakken.

Na het droog deppen doe ik ze terug in de (droge) schaal en bestrooi ik de frietjes met knoflookpoeder, uienpoeder en maïzena. Je kunt in plaats van maïzena ook bloem gebruiken. Hussel de friet zodat alles wordt bedekt met een wit laagje. Haal het eventueel door een zeefje om het extra goed te verdelen. Als laatste bestrooi je de friet met een snufje zout en besprenkel je alles met olie of gebruik een oliespray om het nog beter te doseren. Gebruik ook andere kruiden als je dat lekker vindt. Kerriepoeder, paprikapoeder, tijm, oregano of rozemarijn zijn perfecte kruiden/specerijen voor zoete aardappelfriet.

Het allerbelangrijkste van het bakken van zoete aardappelfriet is om de friet in twee of drie rijen naast elkaar te leggen op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg dat ze elkaar niet aanraken. Alleen op deze manier bakken ze mooi ‘krokant’. Als je ze op elkaar legt worden ze gestoomd in plaats van gebakken.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Zoete aardappelfriet
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Zoete aardappelfriet

Zoete aardappelfriet

Recept van Simone | Eetspiratie
4.7 van 3 stemmen
Gang: BijgerechtKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

30

minuten
Totale tijd

45

minuten

Met een paar handige tips bak je op een simpele manier lekkere krokante zoete aardappelfriet in de oven. Kruid ze met specerijen en serveer met een lekkere dip.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 4-5 grote zoete aardappels, in frieten gesneden

  • 2 eetlepels maïzena

  • 1 flinke theelepel knoflookpoeder

  • 1 flinke theelepel uienpoeder

  • 3 eetlepels olie of oliespray

  • zout naar smaak

BEREIDING

  • Boen de zoete aardappels schoon of schil ze met een dunschiller. Snijd ze de aardappels in plakken en vervolgens in even grote frietjes. Spoel ze af onder de kraan en leg ze minimaal 5 minuten in ruime een schaal met schoon koud water.
  • Giet het water af en spoel ze nogmaals goed af onder de kraan. Leg de frietjes op een schone theedoek en dep ze zo droog mogelijk.
  • Doe ze terug in de (droge) schaal en bestrooi met een theelepel uienpoeder, een theelepel knoflookpoeder, en 2 eetlepels maïzena (of bloem). Besprenkel de frietjes met 3 eetlepels olie of spray ze in met een oliespray. Bestrooi vervolgens met zout. Hussel alles goed door elkaar.
  • Verwarm de oven voor op 200 – 220 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de frietjes in twee of drie rijen naast elkaar. Zorg dat ze elkaar niet aanraken. Bak ze in 25 tot 30 minuten bruin en gaar. Draai ze eventueel halverwege de baktijd een keertje om.
  • Bestrooi ze na het bakken nog met een extra snufje zout en serveer met een lekkere dip.

AANTEKENINGEN

  • Is nog niet iedereen bij jou thuis fan van zoete aardappelfriet? Maak dan een combinatie van zoete aardappel en gewone aardappel. De baktijd is hetzelfde. Zo kun je op een handige manier de zoete aardappel introduceren.
  • Heb je liever de standaard frietjes dan de zoete aardappelvariant? In dit artikel lees je hoe je de lekkerste knapperige ovenfriet maakt.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.