Zoete aardappelfriet, een van mijn favorieten! Maar hoe maak je nu de lekkerste frietjes van zoete aardappel? Nou, eigenlijk is het heel eenvoudig. Ik heb heel wat uitgeprobeerd, maar op deze manier vind ik ze het lekkerst. Net zo knapperig als een ‘gewone’ aardappel zullen ze niet helemaal worden, maar dat doet niks af aan de smaak. Het is een klein klusje maar zo krijg je wel de lekkerste frietjes.
Zoete aardappels kun je het beste schillen met een dunschiller, of je laat de schil erom. Boen ze dan wel goed schoon met een borsteltje. Het snijden kan nogal een uitdaging zijn want zoete aardappels zijn flinke jongens. Ik snijd ze eerst in plakken en daarna in frietjes. Zet je mes erin en druk het mes de palm van je hand er doorheen. Zorg dat de frietjes ongeveer even groot zijn zodat ze gelijktijdig gaar worden. Leg eventueel een theedoek onder je snijplank zodat deze niet kan verschuiven.
Zoete aardappelfriet
Hoe dunner je de friet snijd, hoe krokanter ze worden. Let wel op dat ze bij het bakken dan wel eerder bruin worden en eventueel kunnen verbranden. Blijf dus altijd in de buurt. Ik snijd zoete aardappelfriet daarom altijd in iets dikkere repen want tijdens het bakken slinken ze ook nog.
Als ik de aardappels heb gesneden, spoel ik ze af onder de kraan. Daarna leg ik ze minimaal 5 tot 10 minuten in een schaal met schoon water. Dit doe ik om het meeste zetmeel te verwijderen. Hierna spoel ik de frietjes nogmaals af en leg ze vervolgens op een schone theedoek. Ik dep ze zo droog mogelijk want van natte aardappels kun je geen ‘krokante’ frietjes bakken.
Na het droog deppen doe ik ze terug in een (droge) schaal en bestrooi ik de frietjes met knoflookpoeder, uienpoeder en maïzena. Je kunt in plaats van maïzena ook bloem gebruiken. Hussel de friet zodat alles wordt bedekt met een wit laagje. Als laatste bestrooi je de friet met een snufje zout en besprenkel je alles met olie. Gebruik ook andere kruiden als je dat lekker vindt. Kerriepoeder, paprikapoeder, tijm, oregano of rozemarijn zijn perfecte kruiden/specerijen voor zoete aardappelfriet.
Het allerbelangrijkste van het bakken van zoete aardappelfriet is de frietjes in twee of drie rijtjes naast elkaar te leggen op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg dat ze elkaar niet aanraken. Alleen op deze manier bakken ze mooi ‘krokant’. Als je ze op elkaar legt worden ze gestoomd in plaats van gebakken.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:
REAGEREN?
Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl
RECEPT OF WEBSITE BEWAREN
Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:
Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)