Eetspiratie » Knapperige ovenfrietjes
Knapperige ovenfrietjes

Knapperige ovenfrietjes

Knapperige ovenfrietjes maken, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het heeft even geduurd voordat ik doorhad hoe je ze echt knapperig kunt krijgen. En met dit recept of eigenlijk werkwijze lukken je frietjes altijd. Ik snijd de frietjes niet te dik en en gebruik een paar trucjes om ze lekker krokant te bakken.

Ik hou van aardappels en dus ook van friet. In dit artikel vertelde ik al over mijn liefde voor de pieper. Dikke friet, dunne friet, zoete aardappelfriet of groentefriet ik eet het allemaal. Een keer per week (op vrijdag) is het bij ons frietdag en daar kijk ik dan ook de hele week naar uit.

Knapperige ovenfrietjes

De grote vraag is altijd, hoe krijg ik ze knapperig in de oven? Ook ik heb in het verleden vaak geprobeerd om lekkere friet te bakken in de oven maar het is natuurlijk niet hetzelfde als uit de frituur. Met de werkwijze die ik nu gebruik lukt het vrij aardig. Het geheim is om de aardappels eerst te laten weken in een kom met water. Daarna spoel je ze af, dep je ze droog en bestrooi je ze met maïzena of bloem. Zorg dat elk frietje bedekt is met een wit laagje. Vervolgens besprenkel je ze met olie en een snuf zout. Het allerbelangrijkste is om de frietjes met een met bakpapier bekleedde bakplaat te leggen in rijen zodat ze elkaar niet aanraken. Dit zijn de belangrijkste tips voor knapperige ovenfrietjes.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Knapperige ovenfrietjes
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.

Knapperige ovenfrietjes

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
3.8 van 6 stemmen
Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

20

minuten
Oventijd

50

minuten
Tijd totaal

1

uur 

10

minuten

Hoe bak je nu knapperige frietjes in de oven? Ik leg het je uit!

Kook modus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 1 kilo aardappels

  • 3 eetlepels olie (zonnebloemolie of avocado olie)

  • 2 eetlepels bloem of maïzena

  • zout en peper naar smaak

  • kruiden zoals oregano, rozemarijn, tijm

BEREIDING

  • Boen en was de aardappels (of schil ze). Snijd de aardappels in plakken en de plakken in reepjes. Snijd de reepjes dun maar niet te dun. Als je ze ongeveer even groot snijd zijn ze straks gelijktijdig gaar. Doe ze in een kom met water en laat ze ongeveer 10 minuten staan.
  • Giet het water weg, spoel de frietjes af en dep ze droog met een schone keukendoek of keukenpapier.
  • Doe de frietjes in een grote kom en zeef hierboven de bloem (of de maïzena). Hussel alles door elkaar en zorg dat elk frietje met een wit laagje is bedekt.
  • Besprenkel de frietjes met olie en bestrooi met een snuf zout (en eventueel kruiden). Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de friet uit elkaar in ongeveer 3 tot 4 rijtjes (afhankelijk van je bakplaat). Drizzle er als laatste nog een beetje olie overheen. Bak de frietjes bruin en gaar in ongeveer 40 tot 50 minuten. Keer ze tussendoor ook even om.
  • Serveer direct en bestrooi met een extra snufje zout.

AANTEKENINGEN

  • Tip: strooi net voor het serveren gemalen szechuanpeper over je frietjes. Dit geeft een lekkere ‘pittige’ smaak.
  • En waar past friet nu het beste bij? Stoofvlees natuurlijk! Bekijk hier mijn stoofvlees recept met rundvlees of bekijk hier stoofvlees van kip.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.