Eetspiratie » Knapperige ovenfrietjes
Knapperige ovenfrietjes

Knapperige ovenfrietjes

Knapperige ovenfrietjes maken, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het heeft even geduurd voordat ik doorhad hoe je ze echt knapperig kunt krijgen. En met dit recept of eigenlijk werkwijze lukken je frietjes altijd. Ik snijd de frietjes niet te dik en en gebruik een paar trucjes om ze lekker krokant te bakken.

Ik hou van aardappels en dus ook van friet. In dit artikel vertelde ik al over mijn liefde voor de pieper. Dikke friet, dunne friet, zoete aardappelfriet of groentefriet ik eet het allemaal. Een keer per week (op vrijdag) is het bij ons frietdag en daar kijk ik dan ook de hele week naar uit.

Knapperige ovenfrietjes

De grote vraag is altijd, hoe krijg ik ze knapperig in de oven? Ook ik heb in het verleden vaak geprobeerd om lekkere friet te bakken in de oven maar het is natuurlijk niet hetzelfde als uit de frituur. Met de werkwijze die ik nu gebruik lukt het vrij aardig. Het geheim is om de aardappels eerst te laten weken in een kom met water. Daarna spoel je ze af, dep je ze droog en bestrooi je ze met maïzena of bloem. Zorg dat elk frietje bedekt is met een wit laagje. Vervolgens besprenkel je ze met olie en een snuf zout. Het allerbelangrijkste is om de frietjes met een met bakpapier bekleedde bakplaat te leggen in rijen zodat ze elkaar niet aanraken. Dit zijn de belangrijkste tips voor knapperige ovenfrietjes.

Knapperige ovenfrietjes

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

20

minuten
Oventijd

50

minuten
Tijd totaal

1

uur 

10

minuten

Hoe bak je nu knapperige frietjes in de oven? Ik leg het je uit!

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten

  • 1 kilo 1 aardappels

  • 3 eetlepels 3 olie (zonnebloemolie of avocado olie)

  • 2 eetlepels 2 bloem of maïzena

  • zout en naar smaak

  • kruiden zoals oregano, rozemarijn, tijm

Hoe maak je het?

  • Boen en was de aardappels (of schil ze). Doe ze in een kom met water en laat ze ongeveer 10 minuten staan.
  • Giet het water weg, spoel de frietjes af en dep ze droog met een schone keukendoek of keukenpapier.
  • Doe de frietjes in een grote kom en zeef hierboven de bloem (of de maïzena). Hussel alles door elkaar en zorg dat elk frietje met een wit laagje is bedekt.
  • Besprenkel de frietjes met olie en bestrooi met een snuf zout (en eventueel kruiden). Verwarm de oven voor op 200-220 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de friet uit elkaar in ongeveer 3 rijtjes (afhankelijk van je bakplaat). Drizzle er als laatste nog een beetje olie overheen. Bak de frietjes bruin en gaar in ongeveer 50 tot 60 minuten. Keer ze tussendoor ook even om.
  • Serveer direct en bestrooi met een extra snufje zout.

Aantekeningen

  • Tip: strooi net voor het serveren gemalen szechuanpeper over je frietjes. Dit geeft een lekkere ‘pittige’ smaak.
  • En waar past friet nu het beste bij? Stoofvlees natuurlijk! Bekijk hier mijn stoofvlees recept.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE