Eetspiratie » Frietje stoofvlees uit de slowcooker
Frietje stoofvlees uit de slowcooker

Frietje stoofvlees uit de slowcooker

Frietje stoofvlees uit de slowcooker. Als je een slowcooker hebt of een goede stoofpan dan is stoofvlees toch wel een gerecht dat je een keer moet hebben geprobeerd. Ik heb diverse recepten voor stoofvlees uitgetest, maar tot op heden is dit wel (voor mij persoonlijk) het lekkerste recept. Door steeds nieuwe dingen uit te proberen en te combineren met ingrediënten is dit recept ontstaan. Het recept is niet moeilijk, maar je hebt wel geduld nodig.

Stoofvlees met friet (of patat) is echt comfortfood. Vaak lukte het mij niet om het vlees helemaal zacht te krijgen in een gewone stoofpan. Maar in de slowcooker is dit totaal geen probleem. Deze handige keukenhulp neemt werk uit handen en maakt elk stukje vlees mals. Je moet er alleen wel even de tijd voor nemen. Heb je nog geen slowcooker? In dit artikel lees je er alles over.

Frietje stoofvlees uit de slowcooker

Je ziet straks in de ingrediëntenlijst dat er redelijk veel vocht in dit recept wordt gebruikt. Ik hoor je denken, maar bij een slowcooker moet je toch juist weinig vocht gebruiken? Klopt, maar dat hoeft niet altijd. Ik heb dit recept vele keren getest en elke keer kwam het goed met het vocht. Twijfel je toch? Voeg dan gerust iets minder toe, extra toevoegen kan altijd nog!

In dit recept wordt donker bier gebruikt. Wil je dat niet gebruiken? Ik kreeg de tip om als alternatief appelsap te gebruiken. Dit geeft net als bier ook een zoete smaak en een zuurtje mee. Het zorgt ook voor een donkere kleur en het vlees wordt er malser van. Bij dit stoofvlees recept horen natuurlijk lekkere frieten. Bekijk hier een recept voor knapperige friet uit de oven.

Deze pan doet al het werk voor je
MOA Digitale Slowcooker 6,5 liter - RVS - BPA vrij - SC65D

MOA Digitale Slowcooker 6,5 liter – RVS – BPA vrij – SC65D

Met timer!

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Frietje stoofvlees uit de slowcooker Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Frietje stoofvlees uit de slowcooker

Frietje stoofvlees uit de slowcooker

Recept van Simone | Eetspiratie
4.1 van 153 stemmen
Gang: HoofdgerechtKeuken: BelgischNiveau: Gemiddeld
Porties

8

porties
Voorbereiding

25

minuten
Kooktijd (op stand low)

8

uren 
Totale tijd

8

uren 

25

minuten

Frietje (of patatje) stoofvlees. Maak in 8 tot 10 uur op stand low het lekkerste malse stoofvlees in de slowcooker. Het perfecte gerecht om low en slow te bereiden. Een kruidige smaakvolle saus met een vleugje donker bier. Serveer met knapperige frietjes en mayonaise.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 1,5 kilo runderriblappen

  • 5 wortels, grof gesneden

  • 5 uien, grof gesneden

  • 4 tenen knoflook, fijngehakt

  • 2 eetlepels groentebouillonpoeder of 2 bouillonblokjes

  • 4 zongedroogde tomaatjes op olie, fijngesneden

  • 200 milliliter tomatenblokjes

  • 10 kruidnagels

  • 7 laurierbladen

  • halve theelepel zwarte peper

  • 2 eetlepels azijn

  • 2 bruine boterhammen of 2 plakjes ontbijtkoek

  • 1 eetlepel mosterd

  • 250 milliliter donker bier

  • 2 eetlepels bloem

  • 1 eetlepel roomboter

  • 500 – 1000 milliliter water

  • zout en peper naar smaak

BEREIDING

  • Laat 1,5 kilo runderriblappen op kamertemperatuur komen. Maak het schoon door eventuele ‘flubbertjes’ eraf te snijden. Snijd het vlees vervolgens in grove stukken. Bestrooi het met een snuf peper en zout. Laat 1 eetlepel roomboter smelten in een koekenpan en bak het vlees om en om bruin. Doe het vlees samen met de aanbaksels uit de pan over in de slowcooker (deze staat nog uit).
  • Snijd 5 uien en 5 wortels in grove stukken. Hak 4 tenen knoflook en 4 zongedroogde tomaatjes fijn. Druk 10 kruidnagels in een halve ui (of uienschil), zo raak je ze niet kwijt. Doe de uien, wortels, knoflook, 200 milliliter tomatenblokjes, kruidnagels, 7 laurierblaadjes, een halve theelepel zwarte peper, 2 eetlepels azijn, 2 eetlepels groentebouillonpoeder (of 2 verkruimelde blokjes) en de fijngehakte zongedroogde tomaten bij het vlees in de slowcooker.
  • Besmeer de twee boterhammen of plakjes ontbijtkoek royaal met mosterd en leg deze bovenop, welke kant boven of onder maakt niet uit. Dit lost straks helemaal op in het gerecht.
  • Schenk er nu 250 milliliter donker bier eroverheen. Hou je niet van een te ‘zurige’ smaak van het bier? Voeg dan minder bier toe iets meer water. Nu is het even kijken hoe hoog het vocht in de slowcooker staat. Het vlees en de groenten mogen onderstaan in het vocht. Schenk er nu langzaam 500 milliliter tot 1 liter water bij en zorg dat het niveau onder de boterhammen (of ontbijtkoek) blijft.
  • Hoeveel water je nodig hebt, is niet exact in te schatten en mede afhankelijk van de ‘grootte’ van de andere ingrediënten en de vorm en maat van je slowcooker. Doe de deksel op de slowcooker en zet deze op stand low voor ongeveer 8 tot 10 uur. Of voor 6 tot 8 uur op stand high.
  • Als de tijd verstreken is, haal je het vlees met een schuimspaan uit de cooker en leg je het even apart op een bord. Verwijder de kruidnagels en de laurierblaadjes. Alles wat nu nog in de cooker zit, schenk of schep je over in een ruime schaal of kom en pureer je met een staafmixer tot een gladde massa.
  • Na het pureren zeef je twee flinke eetlepels bloem boven de saus. Meng dit door elkaar. De bloem zorgt ervoor dat de saus iets dikker wordt. Schenk de saus weer terug in de slowcooker.
  • Het vlees mag nu weer terug de slowcooker in. Als het vlees nog niet vanzelf uit elkaar is gevallen dan kun je het vlees met twee vorken nog uit elkaar trekken. Is de saus nog niet dik genoeg? Dan kun je nog een beetje bloem toevoegen. Is de saus te dik, dan voeg je nog een beetje water toe. Proef en breng het stoofvlees op smaak zoals jij het lekker vindt. Meng het vlees goed door de saus en sluit de deksel nog even.
  • Bak ondertussen de frietjes. Serveer het stoofvlees op de friet en serveer er eventueel nog een salade bij.

AANTEKENINGEN

  • Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast. 
    Invriezen? Ja, in de vriezer is het in een bakje of diepvrieszak tot 3 maanden houdbaar. Noteer de datum waarop je het invriest. 

Bereiding in de stoofpan

Eigenlijk maak je het op dezelfde manier als in de slowcooker. Het enige verschil is dat je erbij moet blijven omdat het vuur een tijdje aanstaat. Handig is om een vlamverdeler (sudderplaatje) te gebruiken zodat het op een zacht vuurtje kan sudderen. In een stoofpan heeft het minimaal 4 tot 4,5 uur nodig.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.