Eetspiratie » Vietnamees stoofvlees uit de slowcooker – Bo Kho
Vietnamees stoofvlees uit de slowcooker - Bo kho

Vietnamees stoofvlees uit de slowcooker – Bo Kho

Vietnamees stoofvlees uit de slowcooker – Bo Kho, een heerlijke aromatische runderstoofpot. Als je gek bent op stoofgerechten dan is dit zeker een recept dat je een keer moet proberen. Het is niet vergelijkbaar met andere stoofvleesgerechten. Dit gerecht zit een beetje tussen een soep en stoofpot in. Net als de Japanse stoofschotel heeft dit gerecht ook Westerse invloeden. Je eet dit stoofvlees traditioneel met een baguette die je dipt in de bouillon. Maar je kunt het ook serveren met noedels als een soort soep. Een bijzonder gerecht (van oorsprong een Vietnamees ontbijt) dat je perfect kunt bereiden in de slowcooker.

Bo kho is een vleesgerecht, maar bijna ieder vleesgerecht kun je ook omtoveren naar een vegan variant. Omdat ik zelf geen vlees eet heb ik ook een vegan variant van dit recept gemaakt, Bo kho chay (bekijk hier het recept). Zo kan iedereen genieten van dit heerlijke gerecht.

Vietnamees stoofvlees uit de slowcooker – Bo Kho

Ik ben gek op de Vietnamese keuken! De gerechten zijn kleurrijk, smaakvol, aromatisch en worden altijd geserveerd met heerlijke frisse groene kruiden. Aziatische gerechten lijken soms ingewikkeld en er worden misschien ingrediënten gebruikt die je nog niet zo goed kent. Maar bij dit gerecht is dat dus niet het geval. Als je de ‘mise en place’ (de voorbereidingen) goed doet dan zit het gerecht binnen no-time in de slowcooker.

Deze pan doet al het werk voor je
MOA Digitale Slowcooker 6,5 liter - RVS - BPA vrij - SC65D

MOA Digitale Slowcooker 6,5 liter – RVS – BPA vrij – SC65D

Met timer!

Zoals ik al aangaf, is dit niet een stoofpot zoals je misschien gewend bent. Het is een vrij ‘nat’ gerecht dat tussen een soep en een stoofschotel in zit. Het is een aromatische bouillon met malse stukjes vlees en zachte stukken wortel. Je eet het traditioneel met een baguette (een stuk stokbrood). Hiermee dip je in de saus en je eet het samen met het vlees. Een andere manier is om het te serveren als een noedelsoep. Je doet noedels (naar keuze) in een kom en schept hierover de warme bouillon met het vlees en de wortels. Beide gerechten garneer je met verse kruiden zoals koriander, munt en ringetjes bosui. Breng het op smaak met vissaus en eventueel een kneepje limoensap.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Vietnamees stoofvlees uit de slowcooker - Bo kho
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Vietnamees stoofvlees uit de slowcooker - Bo Kho

Vietnamees stoofvlees uit de slowcooker – Bo Kho

Recept van Simone | Eetspiratie
4.8 van 11 stemmen
Gang: HoofdgerechtKeuken: VietnameesNiveau: Gemiddeld
Porties

4

personen
Voorbereiding

30

minuten
Kooktijd (op stand low)

8

uren 
Totale tijd

8

uren 

30

minuten

Bereid deze heerlijke aromatische stoofpot met rundvlees in de slowcooker in 8 tot 10 uur op stand ‘low’ of 6 uur op ‘high’.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • Voor de marinade
  • 700 – 800 gram runderlappen of sucade lappen in grove stukken gesneden

  • 2 eetlepels vissaus + extra om de stoof op smaak te brengen

  • 1 eetlepel bruine basterd suiker + extra om de stoof op smaak te brengen

  • 1 theelepel sereh pasta (verkrijgbaar in de supermarkt en toko)

  • 1 eetlepel sojasaus

  • 1 flinke theelepel 5 spice kruidenpoeder

  • snufje vers gemalen zwarte peper

  • Overige ingrediënten
  • 4 sjalotjes, in halve maantjes gesneden

  • 3 tenen knoflook, fijngehakt

  • 2 serehstengels, gekneusd

  • 3 centimeter gember, in dunne plakken gesneden

  • 1 rode peper, fijngesneden (zaadjes mogen erin blijven)

  • 150-200 gram wortel of winterpeen (ongeveer 2 stuks) in grove stukken gesneden

  • 2 kaneelstokjes

  • 2 stuks steranijs (heel)

  • 3 eetlepels tomatenpuree

  • 550 – 600 milliliter water

  • 2 eetlepels rijstolie of zonnebloemolie

  • verse koriander en munt om mee te garneren

  • 1 limoen, het sap

BEREIDING

  • Haal 700 tot 800 gram rundvlees uit de koelkast en laat het even op kamertemperatuur komen. Snijd het vervolgens in grove stukken en doe het in een ruime kom.
  • Maak een marinade van 2 eetlepels vissaus, 1 eetlepel bruine basterd suiker, 1 eetlepel sojasaus, 1 theelepel sereh pasta, 1 flinke theelepel 5 spice kruiden en een snufje vers gemalen zwarte peper. Roer dit door elkaar en meng dit goed door het vlees. Zet dit een half uurtje apart om te laten marineren.
  • Ondertussen ga je verder met de rest van de ingrediënten. Pel 4 sjalotjes, snijd ze door de helft en snijd ze vervolgens in halve maantjes. Snijd 3 centimeter gember in dunne plakken en hak 1 rode peper fijn. Kneus het uiteinde van de serehstengels met de stamper van een vijzel.
  • Maak 150 tot 2 gram wortels schoon en snijd deze in grove stukken. Zorg dat ze ongeveer even groot (ongeveer 1 centimeter) zijn zodat ze gelijktijdig garen. Zet apart tot gebruik.
  • Zet de gesneden ingrediënten alvast klaar, de gesneden sjalotjes, knoflook, rode peper en gember. Ook de 2 kaneelstokjes, 2 stuks steranijs, 550 – 600 milliliter water, 3 eetlepels tomatenpuree, de gekneusde serehstengels en 2 eetlepels olie. Zorg ook dat de slowcooker alvast klaar staat, zodat je meteen aan de slag kunt.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een ruime koekenpan. Bak nu het vlees aan in 2 of 3 rondes. Doe niet alles tegelijk in de pan omdat het vlees gaat koken in plaats van bakken. Bak het vlees rondom bruin, het moet echt goed verkleuren. Hevel het aangebakken vlees meteen over in de slowcooker. Schenk het restje van de marinade erbij.
  • In dezelfde koekenpan verwarm je nog een eetlepel olie en hierin bak je de sjalotjes, knoflook, rode peper en plakjes gember aan. Voeg vervolgens 3 eetlepels tomatenpuree toe en bak dit 1 minuutje mee om te ontzuren. Schep het mengsel over in de slowcooker en meng dit door het vlees.
  • Schenk er 550 – 600 milliliter water bij tot het vlees net onder staat en voeg de gesneden wortel toe. Voeg ook de 2 sereh stengels, 2 kaneelstokjes en 2 stuks steranijs toe. Zorg dat deze in het vocht liggen zodat ze hun smaak kunnen afgeven. Doe de deksel op de pan en zet de slowcooker 8 tot 10 uur op stand low of 6 uur op stand high.
  • Als de kooktijd verstreken is, test je of het vlees uit elkaar valt en de wortel gaar is. Proef vervolgens de bouillon. Breng deze op smaak met extra vissaus en/of suiker tot de smaak naar wens is. Voeg voor een fris element vers limoensap toe. Vis de sereh, kaneelstokjes, steranijs en plakjes gember eruit voor het serveren. Eet Bo kho met een baguette of noedels en garneer met verse kruiden en ringetjes bosui.

AANTEKENINGEN

  • Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast. 
  • Invriezen? Ja, in de vriezer is het in een bakje of diepvrieszak tot 3 maanden houdbaar. Noteer de datum waarop je het invriest. 

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.