Eetspiratie » Vietnamees stoofvlees uit de slowcooker – Bo Kho
Vietnamees stoofvlees uit de slowcooker - Bo kho

Vietnamees stoofvlees uit de slowcooker – Bo Kho

Vietnamees stoofvlees uit de slowcooker – Bo Kho, een heerlijke aromatische runderstoofpot. Als je gek bent op stoofgerechten dan is dit zeker een recept dat je een keer moet proberen. Het is niet vergelijkbaar met andere stoofvleesgerechten. Dit gerecht zit een beetje tussen een soep en stoofpot in. Net als de Japanse stoofschotel heeft dit gerecht ook Westerse invloeden. Je eet dit stoofvlees traditioneel met een baguette die je dipt in de bouillon. Maar je kunt het ook serveren met noedels als een soort soep. Een bijzonder gerecht (van oorsprong een Vietnamees ontbijt) dat je perfect kunt bereiden in de slowcooker.

Bo kho is een vleesgerecht, maar bijna ieder vleesgerecht kun je ook omtoveren naar een vegan variant. Omdat ik zelf geen vlees eet heb ik ook een vegan variant van dit recept gemaakt, Bo kho chay (bekijk hier het recept). Zo kan iedereen genieten van dit heerlijke gerecht.

Vietnamees stoofvlees uit de slowcooker – Bo Kho

Ik ben gek op de Vietnamese keuken! De gerechten zijn kleurrijk, smaakvol, aromatisch en worden altijd geserveerd met heerlijke frisse groene kruiden. Aziatische gerechten lijken soms ingewikkeld en er worden misschien ingrediënten gebruikt die je nog niet zo goed kent. Maar bij dit gerecht is dat dus niet het geval. Als je de ‘mise en place’ (de voorbereidingen) goed doet dan zit het gerecht binnen no-time in de slowcooker.

Zoals ik al aangaf, is dit niet een stoofpot zoals je misschien gewend bent. Het is een vrij ‘nat’ gerecht dat tussen een soep en een stoofschotel in zit. Het is een aromatische bouillon met malse stukjes vlees en zachte stukken wortel. Je eet het traditioneel met een baguette (een stuk stokbrood). Hiermee dip je in de saus en je eet het samen met het vlees. Een andere manier is om het te serveren als een noedelsoep. Je doet noedels (naar keuze) in een kom en schept hierover de warme bouillon met het vlees en de wortels. Beide gerechten garneer je met verse kruiden zoals koriander, munt en ringetjes bosui. Breng het op smaak met vissaus en eventueel een kneepje limoensap.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Vietnamees stoofvlees uit de slowcooker - Bo kho
Vietnamees stoofvlees
Vietnamees stoofvlees uit de slowcooker - Bo Kho

Vietnamees stoofvlees uit de slowcooker – Bo Kho

Recept van Simone | Eetspiratie
4.8 van 6 stemmen
Niveau: gemiddeld
Porties

4

personen
Voorbereiding

30

minuten
Slowcooker

6

uren 
Total time

6

uren 

30

minuten

Een heerlijke aromatische stoofpot met rundvlees uit de slowcooker.

Kook modus

Als je de kookmodus aanstaat, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • Voor de marinade
  • 700 – 800 gram runderlappen of sucade lappen in grove stukken gesneden

  • 2 eetlepels vissaus + extra om de stoof op smaak te brengen

  • 1 eetlepel bruine basterd suiker + extra om de stoof op smaak te brengen

  • 1 theelepel sereh pasta (verkrijgbaar in de supermarkt en toko)

  • 1 eetlepel sojasaus

  • 1 flinke theelepel 5 spice kruidenpoeder

  • snufje vers gemalen zwarte peper

  • Overige ingrediënten
  • 4 sjalotjes in halve maantjes gesneden

  • 3 tenen knoflook fijngehakt

  • 2 sereh stengels gekneusd

  • 3 centimeter gember in dunne plakken gesneden

  • 1 rode peper fijngesneden (zaadjes mogen erin blijven)

  • 150 – 200 gram wortel of winterpeen (ongeveer 2 stuks) in grove stukken gesneden

  • 2 kaneelstokjes

  • 2 stuks steranijs (heel)

  • 3 eetlepels tomatenpuree

  • 550 – 600 milliliter water

  • 2 eetlepels rijstolie of zonnebloemolie

  • verse koriander en munt om mee te garneren

Bereiding:

  • Haal het vlees uit de koelkast en laat het even op kamertemperatuur komen. Snijd het in grove stukken en doe het in een ruime kom.
  • Maak een marinade van 2 eetlepels vissaus, 1 eetlepel bruine basterd suiker, 1 eetlepel sojasaus, 1 theelepel sereh pasta, 1 flinke theelepel 5 spice kruiden en een snufje vers gemalen zwarte peper. Roer dit door elkaar en meng dit goed door het vlees. Zet dit een half uurtje apart om te laten marineren.
  • Ondertussen ga je verder met de rest van de ingrediënten. Pel de sjalotjes, snijd ze door de helft en snijd ze vervolgens in halve maantjes. Snijd de gember in dunne plakken en hak de rode peper fijn. Kneus de sereh stengels met de stamper van een vijzel.
  • Maak de wortels schoon en snijd deze in grove stukken. Zorg dat ze ongeveer even groot (ongeveer 1 centimeter) zijn zodat ze gelijktijdig garen. Zet apart tot gebruik.
  • Zet de rest van de ingrediënten vast klaar, de gesneden sjalotjes, knoflook, rode peper en gember. Ook de twee kaneelstokjes, steranijs, 550 – 600 milliliter water, 3 eetlepels tomatenpuree, de gekneusde sereh stengels en 2 eetlepels olie. Zorg ook dat de slowcooker alvast klaar staat, zodat je meteen aan de slag kunt.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een ruime koekenpan. Bak nu het vlees aan in 2 of 3 rondes. Doe niet alles tegelijk in de pan omdat het dan gaat koken in plaats van bakken. Bak het vlees rondom bruin, het moet echt goed verkleuren. Hevel het aangebakken vlees meteen over in de slowcooker. Schenk het restje van de marinade erbij.
  • In dezelfde pan verwarm je nog een eetlepel olie en hierin bak je de sjalotjes, knoflook, rode peper en plakjes gember aan. Voeg vervolgens 3 eetlepels tomatenpuree toe en bak dit 1 minuutje mee om te ontzuren. Schep het mengsel over in de slowcooker en meng dit door het vlees.
  • Schenk er 550 – 600 milliliter water bij tot het vlees net onder staat en voeg de gesneden wortel toe. Voeg ook de 2 sereh stengels, 2 kaneelstokjes en 2 stuks steranijs toe. Zorg dat deze in de bouillon liggen zodat ze hun smaak kunnen afgeven. Doe de deksel op de pan en zet de slowcooker 6 uur op high of 8 tot 10 uur op low.
  • Als de kooktijd verstreken is, test je of het vlees uit elkaar valt en proef je de bouillon. Breng deze op smaak met extra vissaus en/of suiker tot de smaak naar wens is. Voeg voor een fris element een kneepje limoensap toe. Vis de sereh, kaneelstokjes, steranijs en plakjes gember eruit voor het serveren. Eet Bo kho met een baguette of noedels en garneer met verse kruiden en ringetjes bosui.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram en gebruik de hashtag #eetspiratie

Op zoek naar meer Eetspiratie?

Volg @eetspiratie op Pinterest

Zie meer van Eetspiratie op Facebook

Volg eetspiratie op Facebook

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT RECEPT DELEN?

Meer informatie over het delen van artikel van Eetspiratie of social media of op andere websites vind je hier:

Recepten delen

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Deze pagina bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)