Eetspiratie » Hete friet met stoofvlees (van kip)
Hete friet met stoofvlees van kip

Hete friet met stoofvlees (van kip)

Een frietje stoofvlees gaat er altijd wel in. Lekkere knapperige pittige frietjes met een kruidige dikke saus en een frisse salade is het ultieme comfortfood als je het mij vraagt. Dus op een regenachtige zondag dook ik de keuken in en maakte ik hete friet met stoofvlees van kip. Dit stoofvlees van kip is in tegenstelling tot de rundvleesvariant lekker snel klaar.

Op Eetspiratie vind je veel recepten voor stoofvlees. Ik maakte eerder al rendang, Indo pulled pork van procureur (varkensnek) en Indische hachee. Deze gerechten worden meestal gemaakt van rundvlees of varkensvlees. Dit soort vlees wordt lekker zacht en mals als je ze in de slowcooker, stoofpan of oven bereid. Maar soms heb ik geen tijd en geen zin in om iets lang te laten stoven, maar wil ik iets wat sneller klaar is. Eerder maakte ik een variant op hachee, de hachee van gehakt.

Deze keer maak ik een versie van stoofvlees met kip en natuurlijk heb ik er een Indofood touch aan gegeven. De hete friet is iets uit mijn jeugd.

De hete friet maken is heel eenvoudig. Je volgt het recept voor kentang belado (pittige gebakken aardappeltjes) klik hier. In plaats van aardappeltjes neem je zelfgebakken friet of als je in een luie bui bent ga je even naar de friettent. Serveer bij dit gerecht een grote hoeveelheid salade met ouderwetse slasaus.

Ter info: je bakt dus eerst frietjes in de frituurpan, oven of airfryer. Je bakt dus eerst friet en die verwerk je met het hier bovenstaande recept tot hete friet.

Hete friet met stoofvlees (van kip)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Eetspiratie Originals, IndofoodKeuken: OostersMoeilijkheidsgraad: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

30

minuten
Kooktijd

15

minuten
Tijd totaal

45

minuten

Zin in stoofvlees met een Indo touch? Maak dan deze hete friet met stoofvlees (van kip). Lekker pittig, kruidig en snel klaar!

KLIK HIER OM DE VIDEO VAN DIT RECEPT TE BEKIJKEN OP YOUTUBE

Ingrediënten

  • 500 gram kipfilet

  • 250 milliliter kokosmelk

  • 25 milliliter ketjap manis

  • 1 eetlepel tomatenpuree

  • 1 ui

  • 3 tenen knoflook

  • 1 eetlepel kerriepoeder

  • 0,5 – 1 eetlepel sambal oelek naar smaak

  • 1 rode peper

  • 2 laurierblaadjes

  • halve eetlepel groentebouillonpoeder (of een stukje verkruimeld bouillonblokje)

  • 1 eetlepel bloem

  • 1 scheut (rijst)olie om in te bakken

  • 1 limoen

  • zout en peper naar smaak

  • optioneel: gebakken uitjes of bosui als topping

Hoe maak je het?

  • Het is de bedoeling dat je de kip in hele kleine blokjes gaat snijden. Zo kun je van 500 gram kipfilet een flinke pan stoofvlees voor 4 personen maken. Snijd de kipfilets eerst in 4 tot 5 lange repen. Snijd van die repen hele kleine blokjes. Hak er vervolgens met je mes nog een keer goed doorheen tot je ‘bijna’ een soort kipgehakt krijgt. Zorg dat er nog wel wat structuur overblijft!
  • Bestrooi de kip met een snufje peper en zout en doe deze in een kom of ziplockzakje. Voeg hieraan een eetlepel bloem toe en schep of kneed nu alles goed door elkaar. Zorg dat alle stukjes kip met de bloem bedekt zijn. Zet de kip apart tot gebruik.
  • Snipper de ui en de knoflook fijn en snijd de rode peper in kleine stukjes. De rode peper zorgt voor een beetje kleur, de sambal oelek voor de pit.
  • Verhit een scheutje olie in een wok of stoofpan en fruit hierin de ui, rode peper en knoflook aan. Als de ui glazig ziet, voeg je het kerriepoeder en de sambal toe. Daarna mag de tomatenpuree erbij, bak deze kort mee. Voeg daarna de laurierbladen toe.
  • Voeg nu de kip toe en bak deze op een middelhoog vuur bruin en gaar. Duw met een spatel de kipstukjes uit elkaar. Als de kip wit is van binnen (check dit bij een stukje) dan mag de kokosmelk en de ketjap erbij. Verwarm dit en voeg dan het groentebouillonpoeder (of een half verkruimeld bouillonblokje) toe. Breng het als laatste op smaak met een beetje limoensap.
  • Laat het nog 5 tot 10 minuten op een laag vuurtje staan tot de saus is ingedikt. Proef of de smaak naar wens is en voeg indien nodig nog iets van de bovenstaande ingrediënten toe.
  • Maak een bord op met de salade, de frietjes en daarop het stoofvlees. Garneer met gebakken uitjes of in ringetjes gesneden bosui.

Aantekeningen

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

21 Reacties

  1. Goedemiddag, ik wil dit graag maken maar hier is geen djeroek poeroet te verkrijgen.
    Kan ik het vervangen en in welke verhouding?
    Gr.melanie.

    • Hoi Melanie, djeroek poeroet is eigenlijk niet te vervangen, althans niet in dit specifieke gerecht. Je kunt het gewoon weglaten, ook zonder djeroek poeroet is het lekker. Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Door het vakje hieronder aan te vinken, geef je Eetspiratie toestemming voor het plaatsen van jouw bericht.

*

Ja, ik geef toestemming

*

20 + zestien =