Eetspiratie » Hete friet met stoofvlees (van kip)
Hete friet met stoofvlees van kip

Hete friet met stoofvlees (van kip)

Hete friet met stoofvlees (van kip). Een frietje stoofvlees gaat er altijd wel in. Lekkere dikke frieten met stoofvlees en een frisse salade is het ultieme comfortfood als je het mij vraagt. Stoofvlees maak je normaal gesproken met rundvlees. Maar omdat ik een snellere variant wilde maken koos ik voor kip.

Hete friet is iets wat mijn moeder vroeger altijd maakte. Zelf doe ik dat ook nog steeds. Meestal maak je het van een restje (gebakken) friet. Je eet het als snack of bijgerecht. Het is een variant op het gerecht kentang belado (pittige gebakken aardappeltjes). Je bakt friet of aardappeltjes op met ui, knoflook, een snufje suiker en veel sambal. Je kunt dit ook doen met naturel chips of fritessticks zoals dit recept voor sambal goreng kentang kering. Als je nu denkt wat een aparte gerechten, deze zijn heel normaal in de Indische keuken, ik ben ermee opgegroeid.

Hete friet met stoofvlees (van kip)

Bij dit gerecht heb ik dus in plaats van ‘gewone’ friet hete friet gemaakt. Bekijk hier het recept. Je kunt zelf friet bakken of als je in een luie bui bent haal je het bij de snackbar en maak je er vervolgens hete friet van. Het is heel snel klaar, het is een kwestie van opbakken met ui en knoflook zoals ik hierboven al schreef. Hou je niet van pittig, laat de frietjes dan gewoon naturel.

Ter verduidelijking: je bakt dus eerst frietjes in de frituurpan, oven of airfryer. Je bakt dus eerst friet en die verwerk je met dit recept tot hete friet.

Voor dit recept kun je ook heel goed veganistische kipstukjes op basis van soja-eiwit gebruiken. Seitan of sojastukjes zijn ook een goede optie. Je hoeft deze niet te voorzien van een laagje bloem. Deze stap (2) kun je overslaan. Verder kun je het recept exact volgen. Zo tover je dit stoofvlees heel makkelijk om tot een vegan variant.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.

Gerelateerde recepten en artikelen

Hete friet met stoofvlees (van kip)

Hete friet met stoofvlees (van kip)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.2 van 23 stemmen
Niveau: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

30

minuten
Kooktijd

15

minuten
Tijd totaal

45

minuten

Stoofvlees van kip, geserveerd met hete friet (kentang belado).

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 500 gram kipfilet (of plantaardige variant)

  • 250 – 300 milliliter kokosmelk

  • 25 milliliter ketjap manis

  • 1 eetlepel tomatenpuree

  • 1 ui gesnipperd

  • 3 tenen knoflook fijngehakt

  • 1 eetlepel kerriepoeder

  • 0,5 – 1 eetlepel sambal oelek naar smaak

  • 2 laurierblaadjes

  • halve eetlepel groentebouillonpoeder (of een half verkruimeld bouillonblokje)

  • 1 eetlepel bloem

  • 1 scheut (rijst)olie om in te bakken

  • 1 limoen

  • zout en peper naar smaak

  • optioneel: gebakken uitjes of bosui als topping

BEREIDING

  • Het is de bedoeling dat je de kip in hele kleine blokjes gaat snijden. Zo kun je van 500 gram kipfilet een flinke pan stoofvlees voor 4 personen maken. Snijd de kipfilets eerst in 4 tot 5 lange repen. Snijd van die repen hele kleine blokjes. Hak er vervolgens met je mes nog een keer goed doorheen tot je ‘bijna’ een soort kipgehakt krijgt. Zorg dat er nog wel wat structuur overblijft!
  • Bestrooi de kip met een snufje peper en zout en doe deze in een kom of ziplockzakje. Voeg hieraan een eetlepel bloem toe en schep of kneed nu alles goed door elkaar. Zorg dat alle stukjes kip met de bloem bedekt zijn. Zet de kip apart tot gebruik.
  • Snipper de ui en de knoflook fijn. Verhit een scheutje olie in een wok of stoofpan en fruit hierin de ui en knoflook aan.
  • Als de ui glazig ziet, voeg je het kerriepoeder en de sambal toe. Daarna mag de tomatenpuree erbij, bak deze kort mee. Voeg daarna de laurierbladen toe.
  • Voeg nu de kip toe en bak deze op een middelhoog vuur bruin en gaar. Duw met een spatel de kipstukjes uit elkaar. Als de kip wit is van binnen (check dit bij een stukje) dan mag de kokosmelk en de ketjap erbij. Verwarm dit en voeg dan het groentebouillonpoeder (of een half verkruimeld bouillonblokje) toe. Breng het als laatste op smaak met een beetje limoensap en indien nodig met extra zout of sambal naar smaak.
  • Laat het nog 10 tot 15 minuten op een laag vuurtje stoven tot de saus is ingedikt. Bereid ondertussen de hete friet zoals beschreven in het recept.
  • Maak een bord op met de salade, de frietjes en daarop het stoofvlees. Garneer met gebakken uitjes of in ringetjes gesneden bosui.

BEKIJK DE VIDEO

AANTEKENINGEN

  • Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast. 
    Invriezen? Ja, in de vriezer is het in een bakje of diepvrieszak tot 3 maanden houdbaar. Noteer de datum waarop je het invriest. 

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.