Hete friet met stoofvlees van kip

Hete friet met stoofvlees (van kip)

Een frietje stoofvlees gaat er altijd wel in. Lekkere knapperige pittige frietjes met een kruidige dikke saus en een frisse salade is het ultieme comfortfood als je het mij vraagt. Dus op een regenachtige zondag dook ik de keuken in en maakte ik hete friet met stoofvlees van kip. Dit stoofvlees is in tegenstelling tot de rundvleesvariant lekker snel klaar.

Op Eetspiratie vind je veel recepten voor stoofvlees. Ik maakte eerder al rendang, Indo pulled pork van procureur (varkensnek) en Indische hachee. Deze gerechten worden meestal gemaakt van rundvlees of varkensvlees. Dit soort vlees wordt lekker zacht en mals als je ze in de slowcooker, stoofpan of oven bereid. Maar soms heb ik geen tijd en geen zin in om iets lang te laten stoven, maar wil ik iets wat sneller klaar is. Eerder maakte ik een variant op hachee, de hachee van gehakt.

Deze keer maak ik een versie van stoofvlees met kip en natuurlijk heb ik er een Indo touch aan gegeven. Je zou het gerecht ook sambal goreng kentang met ajam kerrie kunnen noemen, want dat is eigenlijk wat het is. De hete friet is iets uit mijn jeugd. Van overgebleven frietjes maakte mijn moeder hete friet (sambal goreng kentang). Dit kun je maken met chipsfrietjes, maar ook met aardappelfriet. De combi van hete friet met stoofvlees van kip leek me daarom perfect.

Wil je liever geen hete friet dan kun je natuurlijk ook gewone frietjes bakken. Ook met zoete aardappelfriet smaakt het super. Je kunt het stoofvlees eten met rijst en groenten, op een broodje of zelfs in een wrap. Maar het allerlekkerst is het bij frietjes. Serveer er een simpele salade bij van knapperige gemengde (ijsberg)sla, rode ui, komkommer, tomaatjes en zilveruitjes. Schep een beetje van het zuur van de uitjes over de salade en maak deze af met ouderwetse slasaus.

Ter info: je bakt dus eerst frietjes in de frituurpan, oven of airfryer. Wil je niet zelf je friet bakken dan kun je ze altijd nog halen bij de friettent! Je bakt dus eerst friet en die verwerk je met het onderstaande recept tot hete friet.

Hete friet met stoofvlees (van kip)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Eetspiratie Originals, IndofoodKeuken: OostersMoeilijkheidsgraad: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

30

minuten
Kooktijd

15

minuten
Tijd totaal

45

minuten

Zin in stoofvlees met een Indo touch? Maak dan deze hete friet met stoofvlees (van kip). Lekker pittig, kruidig en snel klaar!

Ingrediënten

  • Wat heb je nodig voor de hete friet?
  • gebakken of gefrituurde frietjes voor 4 personen

  • 1 grote ui

  • ruime hoeveelheid sambal oelek naar smaak

  • halve eetlepel (palm) suiker

  • 1 snufje zout

  • 1 scheutje (rijst) olie

  • Wat heb je nodig voor het stoofvlees?
  • 500 gram kipfilet

  • 250 milliliter kokosmelk

  • 25 milliliter ketjap manis

  • 1 eetlepel tomatenpuree

  • 1 ui

  • 3 tenen knoflook

  • 1 eetlepel kerriepoeder

  • 0,5 – 1 eetlepel sambal oelek naar smaak

  • 1 rode peper

  • 2 laurierblaadjes

  • halve eetlepel groentebouillonpoeder (of een stukje verkruimeld bouillonblokje)

  • 1 eetlepel bloem

  • 1 scheut (rijst)olie om in te bakken

  • 1 limoen

  • zout en peper naar smaak

  • optioneel: gebakken uitjes of bosui als topping

Hoe maak je het?

  • Hoe maak je de hete friet?
  • Verhit een scheutje olie in een koekenpan en fruit hierin de ui en de sambal aan. Voeg de frietjes toe, de suiker en een snufje zout. Schep goed om op hoog vuur. Proef of de frietjes pittig genoeg zijn. De hete friet is nu klaar.
  • Hoe maak je het stoofvlees?
  • Het is de bedoeling dat je de kip in hele kleine blokjes gaat snijden. Zo kun je van 500 gram kipfilet een flinke pan stoofvlees voor 4 personen maken. Snijd de kipfilets eerst in 4 tot 5 lange repen. Snijd van die repen hele kleine blokjes. Hak er vervolgens met je mes nog een keer goed doorheen tot je ‘bijna’ een soort kipgehakt krijgt. Zorg dat er nog wel wat structuur overblijft!
  • Bestrooi de kip met een snufje peper en zout en doe deze in een kom of ziplockzakje. Voeg hieraan een eetlepel bloem toe en schep of kneed nu alles goed door elkaar. Zorg dat alle stukjes kip met de bloem bedekt zijn. Zet de kip apart tot gebruik.
  • Snipper de ui en de knoflook fijn en snijd de rode peper in kleine stukjes. De rode peper zorgt voor een beetje kleur, de sambal oelek voor de pit.
  • Verhit een scheutje olie in een wok of stoofpan en fruit hierin de ui, rode peper en knoflook aan. Als de ui glazig ziet, voeg je het kerriepoeder en de sambal toe. Daarna mag de tomatenpuree erbij, bak deze kort mee. Voeg daarna de laurierbladen toe.
  • Voeg nu de kip toe en bak deze op een middelhoog vuur bruin en gaar. Duw met een spatel de kipstukjes uit elkaar. Als de kip wit is van binnen (check dit bij een stukje) dan mag de kokosmelk en de ketjap erbij. Verwarm dit en voeg dan het groentebouillonpoeder (of een half verkruimeld bouillonblokje) toe. Breng het als laatste op smaak met een beetje limoensap.
  • Laat het nog 5 tot 10 minuten op een laag vuurtje staan tot de saus is ingedikt. Proef of de smaak naar wens is en voeg indien nodig nog iets van de bovenstaande ingrediënten toe.
  • Maak een bord op met de salade, de frietjes en daarop het stoofvlees. Garneer met gebakken uitjes of in ringetjes gesneden bosui.

Bekijk de video

Aantekeningen

  • Ik gebruik in mijn recepten groentebouillonpoeder zonder gistextract of smaakversterkers. Niet iedereen heeft dit in huis. Als alternatief kun je een stukje van een bouillonblokje gebruiken. Ben hier wel een beetje zuinig mee aangezien deze erg zout kunnen zijn. Gebruik dus altijd in het begin een klein beetje en voeg indien nodig iets meer toe. Een recept is een leidraad en je maakt het uiteindelijk naar eigen smaak. Zo kan een recept nooit ‘flauw’ uitvallen. Blijf dus proeven.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

Hete friet met stoofvlees (van kip)

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

17 Reacties

  1. Dit was een overheerlijk recept. Ik had de kip zaterdag in de slowcooker gemaak, en vervolgens in een gewone pan in de ijskast gezet en we hebben het zondag met een frietje gegeten. Ik ga dit zeker nog een keertje maken. Ik gebruik overigens in zon geval altijd de CPE, daar kun je alles aanfruiten en hem dan op slowcook zetten. Is wel zo makkelijk.

  2. Hoi, Kan dit recept ook in de slowcooker, aangezien je nog wat ingredienten later toevoegt? Of alles in 1x in de slowcooker? Groetjes Renske

    • Hoi Renske, het kan in de slowcooker maar ik zou dan toch eerst alles aanfruiten en de tomatenpuree ontzuren. In principe zou je het kunnen laten trekken in de slowcooker. Dus je bakt alles aan inclusief de kip. Daarna hevel je dat over in de slowcooker en voeg je de kokosmelk en de ketjap toe. 3 tot 4 uur op low zou voldoende moeten zijn. Groetjes, Simone

  3. Hallo,

    Ziet er super lekker uit. Ik ben alleen niet zo dol op kokosmelk. Kan ik iets anders gebruiken? Bijv kookroom of slagroom?

    • Hoi, ik denk dat het wel met kookroom zou kunnen. Ik gebruik dat zelf eigenlijk nooit maar dit komt het dichtst bij de structuur van kokosmelk. Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*