Eetspiratie » Hete friet met stoofvlees (van kip)
Hete friet met stoofvlees van kip

Hete friet met stoofvlees (van kip)

Hete friet met stoofvlees (van kip). Een frietje stoofvlees gaat er altijd wel in. Lekkere dikke frieten met stoofvlees en een frisse salade is het ultieme comfortfood als je het mij vraagt. Stoofvlees maak je normaal gesproken met rundvlees. Maar omdat ik een snellere variant wilde maken koos ik voor kip.

Hete friet is iets wat mijn moeder vroeger altijd maakte. Zelf doe ik dat ook nog steeds. Meestal maak je het van een restje (gebakken) friet. Je eet het als snack of bijgerecht. Het is een variant op het gerecht kentang belado (pittige gebakken aardappeltjes). Je bakt friet of aardappeltjes op met ui, knoflook, een snufje suiker en veel sambal. Je kunt dit ook doen met naturel chips of fritessticks zoals dit recept voor sambal goreng kentang kering. Als je nu denkt wat een aparte gerechten, deze zijn heel normaal in de Indische keuken, ik ben ermee opgegroeid.

Hete friet met stoofvlees (van kip)

Bij dit gerecht heb ik dus in plaats van ‘gewone’ friet hete friet gemaakt. Je kunt zelf friet bakken of als je in een luie bui bent haal je het bij de snackbar en maak je er vervolgens hete friet van. Het is heel snel klaar, het is een kwestie van opbakken met ui en knoflook zoals ik hierboven al schreef.

Hier vind je het recept voor de hete friet. Deze maak je terwijl het stoofvlees opstaat. Je kunt het natuurlijk ook met gewone friet eten als je niet van pittig houdt. Hieronder in de receptenkaart vind je het recept voor het stoofvlees. Het stoofvlees serveer je op de friet en je maakt er een lekkere frisse salade bij.

Ter verduidelijking: je bakt dus eerst frietjes in de frituurpan, oven of airfryer. Je bakt dus eerst friet en die verwerk je met het hier bovenstaande recept tot hete friet.

Hete friet met stoofvlees (van kip)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

30

minuten
Kooktijd

15

minuten
Tijd totaal

45

minuten

Stoofvlees van kip, geserveerd met hete friet (kentang belado).

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten

  • 500 gram 500 kipfilet

  • 250 milliliter 250 kokosmelk

  • 25 milliliter 25 ketjap manis

  • 1 eetlepel 1 tomatenpuree

  • 1 1 ui

  • 3 tenen 3 knoflook

  • 1 eetlepel 1 kerriepoeder

  • 0,5 – 1 eetlepel 0,5 – 1 sambal oelek naar smaak

  • 2 2 laurierblaadjes

  • halve eetlepel halve groentebouillonpoeder (of een half verkruimeld bouillonblokje)

  • 1 eetlepel 1 bloem

  • 1 scheut 1 (rijst)olie om in te bakken

  • 1 1 limoen

  • zout en peper naar smaak

  • optioneel: gebakken uitjes of bosui als topping

Hoe maak je het?

  • Het is de bedoeling dat je de kip in hele kleine blokjes gaat snijden. Zo kun je van 500 gram kipfilet een flinke pan stoofvlees voor 4 personen maken. Snijd de kipfilets eerst in 4 tot 5 lange repen. Snijd van die repen hele kleine blokjes. Hak er vervolgens met je mes nog een keer goed doorheen tot je ‘bijna’ een soort kipgehakt krijgt. Zorg dat er nog wel wat structuur overblijft!
  • Bestrooi de kip met een snufje peper en zout en doe deze in een kom of ziplockzakje. Voeg hieraan een eetlepel bloem toe en schep of kneed nu alles goed door elkaar. Zorg dat alle stukjes kip met de bloem bedekt zijn. Zet de kip apart tot gebruik.
  • Snipper de ui en de knoflook fijn. Verhit een scheutje olie in een wok of stoofpan en fruit hierin de ui en knoflook aan.
  • Als de ui glazig ziet, voeg je het kerriepoeder en de sambal toe. Daarna mag de tomatenpuree erbij, bak deze kort mee. Voeg daarna de laurierbladen toe.
  • Voeg nu de kip toe en bak deze op een middelhoog vuur bruin en gaar. Duw met een spatel de kipstukjes uit elkaar. Als de kip wit is van binnen (check dit bij een stukje) dan mag de kokosmelk en de ketjap erbij. Verwarm dit en voeg dan het groentebouillonpoeder (of een half verkruimeld bouillonblokje) toe. Breng het als laatste op smaak met een beetje limoensap en indien nodig met extra zout of sambal naar smaak.
  • Laat het nog 10 tot 15 minuten op een laag vuurtje stoven tot de saus is ingedikt. Bereid ondertussen de hete friet zoals beschreven in het recept.
  • Maak een bord op met de salade, de frietjes en daarop het stoofvlees. Garneer met gebakken uitjes of in ringetjes gesneden bosui.

Bekijk de video

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE