Kentang belado pittige gebakken aardappeltjes

Kentang belado (pittige gebakken aardappeltjes)

Als je deze aardappeltjes gemaakt hebt weet ik zeker dat je er een nieuw favoriet gerecht bij hebt! Het liefst eet ik deze aardappeltjes koud als snack met een snufje grof zout en een beetje sambal om in te dippen. Kentang belado (of blado) is een lekker (bij)gerecht en weer eens iets anders dan rijst. Het is ook lekker en eenvoudig om te maken.

In dit recept maak je eerst gebakken aardappeltjes. Die bak je vervolgens in een heerlijke boemboe met (heel veel) djeroek poeroet (limoenblad).

Gebakken aardappeltjes kun je op verschillende manieren maken. Mijn favoriete manier is om ze eerst te koken in de Crock-Pot Express en ze vervolgens op te bakken in de koekenpan.

Lees hier hoe je perfecte opbak aardappeltjes in de CPE maakt.

Kentang belado (pittige gebakken aardappeltjes)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Bijgerechten, Crock-Pot Express, Indofood, Vegetarisch en veganKeuken: OostersMoeilijkheidsgraad: Makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

20

minuten
Tijd totaal

40

minuten

Ketang belado zijn pittige gebakken aardappeltjes, makkelijk te maken en ontzettend lekker!

Ingrediënten

  • 500 gram gekookte aardappelblokjes (evt met schil)

  • 1 grote ui of 2 sjalotten

  • 6-8 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad)

  • 1 limoen

  • 1 eetlepel sambal oelek (meer of minder naar smaak)

  • 1 theelepel suiker (of meer naar smaak)

  • 1 snuf grof zout

  • 4 tenen knoflook of een theelepel knoflookpoeder

  • 3 eetlepels (rijst)olie om in te bakken

  • 1 theelepel roomboter

Hoe maak je het?

  • Was en boen de aardappels schoon en snijd eventuele gekke plekjes eraf. Ik laat de schil eromheen. Snijd de aardappels in evengrote blokjes en kook ze net gaar. Doe dit in een pan water met een snufje zout of in de CPE zoals hierboven omschreven.
  • Giet de aardappels af en laat ze afkoelen. Snipper ondertussen de ui (en eventueel de knoflook als je de verse variant gebruikt).
  • Verhit 2 eetlepels olie en een theelepel roomboter in een koekenpan en bak hierin de aardappels bruin en krokant.
  • Als de aardappels bruin zijn schep je ze uit de pan. Verhit nog een eetlepel olie in de pan en fruit hierin de ui aan. Voeg de sambal, djeroek poeroet blaadjes, knoflook(poeder) en suiker toe. Schep dit goed om.
  • Als het goed is ruikt het nu heerlijk in de keuken! Doe de aardappelblokjes terug in de pan en schep alles goed om. Als alle blokjes bedekt zijn met een laagje sambal dan zijn ze klaar.
  • Besprenkel met een flinke kneep limoensap en bestrooi met een goede snuf grof zout. Selamat makan!

Aantekeningen

  • Mijn recept wijkt misschien iets af van het ‘origineel’. Ik laat de schil om de aardappel. Ook hoort er eigenlijk een tomaat in en veel minder djeroek poeroet blaadjes dan dat ik gebruik. Maar omdat ik gek ben op djeroek poeroet en limoen heb ik het recept gemaakt zoals ik het lekker vind.
  • De laatste tijd ben ik ook steeds meer fan van knoflookpoeder. Dit vind ik handig in sommige recepten omdat dit minder snel verbrand als verse knoflook als je het bakt. Ik heb dus in dit recept de poedervorm gebruikt, maar vers is natuurlijk ook prima.
  • Kentang belado kun je met verschillende Indofood gerechten combineren. Het is ook een prima onderdeel van een rijsttafel. Het is een vegetarisch gerecht en als je de roomboter bij de bereiding weglaat is het ook geschikt voor veganisten.
  • Combineer kentang belado met toemis boontjes (gestoofde boontjes), telor ketjap (ketjap eitjes) en acar ketimun (zoetzure komkommer) en daging smoor (gestoofd rundvlees)

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

2 Reacties

  1. De recepten voor CPE kunnen die ook in een gewone crock pot?

    • Hoi, recepten van bijvoorbeeld stoofvlees of soep kunnen ook zeker in de slowcooker. Alleen dan is de kooktijd natuurlijk wel langer. Dus een rundvlees gerecht uit de CPE gemaakt onder hoge druk (in 1 uur), duurt in de slowcooker 8 uur of langer. Ook is de hoeveelheid vocht in de slowcooker minder dan met het koken onder hoge druk. Ik probeer in recepten er vaak beide bereidingen in te zetten. Alleen heeft dat even tijd nodig omdat ik al vrij veel recepten op mijn website heb staan. Veel kookplezier! Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*