Eetspiratie » Kentang belado (pittige gebakken aardappeltjes)
Kentang belado pittige gebakken aardappeltjes

Kentang belado (pittige gebakken aardappeltjes)

Kentang belado (pittige gebakken aardappeltjes). Als je deze aardappeltjes gemaakt hebt weet ik zeker dat je er een nieuw favoriet gerecht bij hebt! Het liefst eet ik deze aardappeltjes koud als snack met een snufje grof zout en een beetje sambal om in te dippen. Kentang belado (of blado) is een lekker (bij)gerecht en weer eens iets anders dan rijst. Het is ook lekker en eenvoudig om te maken.

In dit recept maak je eerst gebakken aardappeltjes. Dit kun je doen in een pan of in de airfryer. Vervolgens bak je op in een heerlijke boemboe met (heel veel) djeroek poeroet (limoenblad). Je kunt er ook een zakje voorgekookte aardappelpartjes voor gebruiken en zelfs (gebakken) friet. Vroeger maakte mijn moeder dit gerecht vaak van een restje (overgebleven) friet. We noemen dit nog altijd ‘hete friet’. Dit aten we als snack of als bijgerecht bij nasi goreng.

Kentang belado (pittige gebakken aardappeltjes)

Deze pittige aardappeltjes zijn verslavend lekker. Het past prima bij een (vegetarische) rijsttafel. En het is ideaal om een restje gebakken aardappels of friet mee op te maken. Je kunt het ook serveren bij daging smoor (gestoofd rundvlees) of ajam smoor (gestoofde kip) Bij deze stoofgerechten worden ook gebakken aardappels geserveerd. Deze pittige variant geeft het een extra kick.

Heb je een Crock-Pot Express? Hier kun je hele lekkere opbakaardappeltjes in maken die perfect zijn voor dit gerecht. Bekijk hier hoe je de aardappeltjes bereidt.

Kentang belado (pittige gebakken aardappeltjes)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

20

minuten
Tijd totaal

40

minuten

Kentang belado zijn pittige gebakken aardappeltjes, makkelijk te maken en ontzettend lekker!

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten

  • 500 gram 500 gekookte aardappelblokjes (evt met schil)

  • 1 1 grote ui of 2 sjalotten

  • 6-8 6-8 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad)

  • 1 1 limoen

  • 1 eetlepel 1 sambal oelek (meer of minder naar smaak)

  • 1 theelepel 1 suiker (of meer naar smaak)

  • 1 snuf 1 grof zout

  • 4 tenen 4 knoflook of een theelepel knoflookpoeder

  • 3 eetlepels 3 (rijst)olie om in te bakken

  • 1/2 eetlepel 1/2 olie

  • 1 theelepel 1 (plantaardige) boter

Hoe maak je het?

  • Was en boen de aardappels schoon en snijd eventuele gekke plekjes eraf. Ik laat de schil eromheen. Snijd de aardappels in even grote blokjes en kook ze net gaar.
  • Giet de aardappels af en laat ze afkoelen. Snipper ondertussen de ui (en eventueel de knoflook als je de verse variant gebruikt).
  • Verhit olie en een theelepel boter in een koekenpan en bak hierin de aardappels bruin en krokant. Je kunt ze ook prima bakken in de airfryer.
  • Als de aardappels bruin zijn schep je ze uit de pan. Verhit nog een beetje olie in de pan en fruit hierin de ui aan. Voeg de sambal, djeroek poeroet blaadjes, knoflook(poeder) en suiker toe. Schep dit goed om.
  • Als het goed is ruikt het nu heerlijk in de keuken! Doe de aardappelblokjes terug in de pan en schep alles goed om. Als alle blokjes bedekt zijn met een laagje sambal dan zijn ze klaar.
  • Besprenkel met een flinke kneep limoensap en bestrooi met een goede snuf grof zout. Selamat makan!

Aantekeningen

  • Mijn recept voor kentang belado wijkt misschien iets af van het ‘origineel’. Ik laat de schil om de aardappel. Ook hoort er eigenlijk een tomaat in en veel minder djeroek poeroet blaadjes dan dat ik gebruik. Maar omdat ik gek ben op djeroek poeroet en limoen heb ik het recept gemaakt zoals ik het lekker vind.
  • De laatste tijd ben ik ook steeds meer fan van knoflookpoeder. Dit vind ik handig in sommige recepten omdat dit minder snel verbrand als verse knoflook als je het bakt. Ik heb dus in dit recept de poedervorm gebruikt, maar vers is natuurlijk ook prima.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE