Eetspiratie » Kentang belado (pittige gebakken aardappeltjes)
Kentang belado pittige gebakken aardappeltjes

Kentang belado (pittige gebakken aardappeltjes)

Kentang belado (pittige gebakken aardappeltjes). Als je deze aardappeltjes gemaakt hebt weet ik zeker dat je er een nieuw favoriet gerecht bij hebt! Het liefst eet ik deze aardappeltjes koud als snack met een snufje grof zout en een beetje sambal om in te dippen. Kentang belado (of blado) is een lekker (bij)gerecht en weer eens iets anders dan rijst. Het is ook lekker en eenvoudig om te maken.

In dit recept maak je eerst gebakken aardappeltjes. Dit kun je doen in een pan of in de airfryer. Vervolgens bak je op in een heerlijke boemboe met (heel veel) djeroek poeroet (limoenblad). Je kunt er ook een zakje voorgekookte aardappelpartjes voor gebruiken en zelfs (gebakken) friet. Vroeger maakte mijn moeder dit gerecht vaak van een restje (overgebleven) friet. We noemen dit nog altijd ‘hete friet’. Dit aten we als snack of als bijgerecht bij nasi goreng.

Kentang belado (pittige gebakken aardappeltjes)

Deze pittige aardappeltjes zijn verslavend lekker. Het past prima bij een (vegetarische) rijsttafel. En het is ideaal om een restje gebakken aardappels of friet mee op te maken. Je kunt het ook serveren bij daging smoor (gestoofd rundvlees) of ajam smoor (gestoofde kip) Bij deze stoofgerechten worden ook gebakken aardappels geserveerd. Deze pittige variant geeft het een extra kick.

Heb je een Crock-Pot Express? Hier kun je hele lekkere opbakaardappeltjes in maken die perfect zijn voor dit gerecht. Bekijk hier hoe je de aardappeltjes bereidt.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Kentang belado pittige gebakken aardappeltjes
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Kentang belado (pittige gebakken aardappeltjes)

Kentang belado (pittige gebakken aardappeltjes)

Recipe by Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 from 8 votes
Course: BijgerechtCuisine: IndischDifficulty: Makkelijk
Porties

4

personen
Voorbereiding

20

minutes
Kooktijd

20

minutes
Totale tijd

40

minutes

Kentang belado zijn pittige gebakken aardappeltjes, makkelijk te maken en ontzettend lekker!

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 500 gram gekookte aardappelblokjes (evt met schil)

  • 1 grote ui of 2 sjalotten

  • 6-8 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad)

  • 1 limoen

  • 1 eetlepel sambal oelek (meer of minder naar smaak)

  • 1 theelepel suiker (of meer naar smaak)

  • 1 snuf grof zout

  • 4 tenen knoflook of een theelepel knoflookpoeder

  • 3 eetlepels (rijst)olie om in te bakken

  • 1/2 eetlepel olie

  • 1 theelepel (plantaardige) boter

BEREIDING

  • Was en boen de aardappels schoon en snijd eventuele gekke plekjes eraf. Ik laat de schil eromheen. Snijd de aardappels in even grote blokjes en kook ze net gaar.
  • Giet de aardappels af en laat ze afkoelen. Snipper ondertussen de ui (en eventueel de knoflook als je de verse variant gebruikt).
  • Verhit olie en een theelepel boter in een koekenpan en bak hierin de aardappels bruin en krokant. Je kunt ze ook prima bakken in de airfryer.
  • Als de aardappels bruin zijn schep je ze uit de pan. Verhit nog een beetje olie in de pan en fruit hierin de ui aan. Voeg de sambal, djeroek poeroet blaadjes, knoflook(poeder) en suiker toe. Schep dit goed om.
  • Als het goed is ruikt het nu heerlijk in de keuken! Doe de aardappelblokjes terug in de pan en schep alles goed om. Als alle blokjes bedekt zijn met een laagje sambal dan zijn ze klaar.
  • Besprenkel met een flinke kneep limoensap en bestrooi met een goede snuf grof zout. Selamat makan!

AANTEKENINGEN

  • Mijn recept voor kentang belado wijkt misschien iets af van het ‘origineel’. Ik laat de schil om de aardappel. Ook hoort er eigenlijk een tomaat in en veel minder djeroek poeroet blaadjes dan dat ik gebruik. Maar omdat ik gek ben op djeroek poeroet en limoen heb ik het recept gemaakt zoals ik het lekker vind.
  • De laatste tijd ben ik ook steeds meer fan van knoflookpoeder. Dit vind ik handig in sommige recepten omdat dit minder snel verbrand als verse knoflook als je het bakt. Ik heb dus in dit recept de poedervorm gebruikt, maar vers is natuurlijk ook prima.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.