Eetspiratie » Kentang belado (pittige gebakken aardappeltjes)
Kentang belado pittige gebakken aardappeltjes

Kentang belado (pittige gebakken aardappeltjes)

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Kentang belado (pittige gebakken aardappeltjes). Als je deze aardappeltjes hebt gemaakt, weet ik zeker dat je er een nieuw favoriet gerecht bij hebt! Het liefst eet ik deze spicy aardappeltjes koud als snack met een snufje zout en een beetje sambal om in te dippen. Kentang belado (of blado) is een lekker (bij)gerecht, hartige snack of onderdeel van een rijsttafel. Het is ook heel eenvoudig te maken.

In dit recept maak je eerst gebakken aardappeltjes. Dit kun je doen door ze eerst ouderwets in een pan te koken of zoals ik het doe, koken in de Crock-Pot Express. Daarna bak je ze krokant in een koekenpan of in de airfryer. Vervolgens bak je ze samen met een heerlijke pittige boemboe met lekker veel djeroek poeroet (limoenblad). Voor een snlle variant kun je een zakje voorgekookte aardappelpartjes uit de supermarkt voor gebruiken en zelfs een restje gebakken friet. Vroeger maakte mijn moeder dit gerecht vaak als we op vrijdag nog een restje friet over hadden. We noemen dit nog altijd ‘hete friet‘. Dit aten we dan in de avond als snack. Maar het is ook lekker als bijgerecht bij nasi goreng of andere Indofood gerechten.


Airfryer xxl keramisch en minder vet
CoolHome AF23 Airfryer XXL Deluxe - 6,5 Liter

CoolHome AF23 Airfryer XXL Deluxe – 6,5 Liter

Heleluchtfriteuse met keramische coating!

Kentang belado (pittige gebakken aardappeltjes)

Deze pittige aardappeltjes zijn verslavend lekker. Ze passen prima bij een rijsttafel. En het is een ideaal gerecht om een restje aardappels of friet mee op te maken. Je kunt het ook serveren bij daging smoor (gestoofd rundvlees) of ajam smoor (gestoofde kip) Bij deze stoofgerechten worden vaak naast rijst ook gebakken aardappeltjes geserveerd. Deze pittige variant geeft het een extra kick.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Kentang belado pittige gebakken aardappeltjes Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Kentang belado (pittige gebakken aardappeltjes)

Kentang belado (pittige gebakken aardappeltjes)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 van 12 stemmen
Categorie: Bijgerecht, SnackKeuken: IndischNiveau: Makkelijk
Porties

4

personen
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

20

minuten
Totale tijd

40

minuten

Kentang belado zijn pittige aardappeltjes opgebakken in een boemboe van ui, knoflook en sambal oelek. Een heerlijk bijgerecht, snack of onderdeel van een rijsttafel. Ook ideaal om restjes aardappel of frietjes mee op te maken.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 500 gram aardappelblokjes, gekookt

  • 1 grote ui, gesnipperd

  • 6-8 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad)

  • 1 limoen

  • 1 eetlepel sambal oelek (meer of minder naar smaak)

  • 1 theelepel suiker (of meer naar smaak)

  • halve theelepel zout

  • 4 tenen knoflook of 1 theelepel knoflookpoeder

  • 1 eetlepel olie

  • 1 theelepel (plantaardige) boter

BEREIDING

  • Was en boen 500 gram aardappels schoon en snijd eventuele gekke plekjes eraf. Snijd de aardappels in even grote blokjes en kook ze in ruim water in ongeveer 10 -12 minuten net gaar.
  • Giet de aardappels af en laat ze afkoelen. Snipper ondertussen 1 ui en hak 4 tenen knoflook fijn.
  • Verhit een halve eetlepel olie en een theelepel boter in een koekenpan en bak hierin de aardappels bruin en krokant. Je kunt ze ook prima bakken in de airfryer.
  • Als de aardappels bruin zijn schep je ze uit de pan. Laat ze uitlekken op een bord met een stukje keukenpapier. Verhit nog een halve eetlepel olie in dezelfde pan en fruit hierin de ui aan. Voeg 1 eetlepel sambal oelek, 6 tot 8 hele djeroek poeroet blaadjes, de fijngehakte knoflook en 1 theelepel suiker toe. Schep dit samen goed om.
  • Als de ui glazig ziet doe je de gebakken aardappelblokjes terug in de pan en schep alles goed om. Als alle blokjes bedekt zijn met een laagje sambal dan zijn ze klaar.
  • Besprenkel de kentang belado met een flinke kneep limoensap en bestrooi met een goede snuf grof zout. Selamat makan!

AANTEKENINGEN

  • Mijn recept voor kentang belado wijkt misschien iets af van het ‘origineel’. Ook hoort er eigenlijk een tomaat in en veel minder djeroek poeroet blaadjes dan dat ik gebruik. Maar omdat ik gek ben op djeroek poeroet en limoen heb ik het recept gemaakt zoals ik het lekker vind.
  • De laatste tijd ben ik steeds meer fan van knoflookpoeder. Dit is handig in sommige recepten omdat dit minder snel verbrand als verse knoflook als je het bakt. Voor dit recept kun je zowel poeder als de verse variant gebruiken.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!