Eetspiratie » Knoflookcroutons maken in de koekenpan
Knoflookcroutons uit de koekenpan

Knoflookcroutons maken in de koekenpan

Knoflookcroutons maken in de koekenpan. Croutons, een chique woord voor geroosterde blokjes brood. Deze krokante blokjes zijn wel heel erg lekker. Ik heb nog nooit iemand ontmoet die niet van croutons houdt! Ideaal om restjes brood mee op te maken of een gerecht zoals een soep of een salade mee op te leuken. En wat nog lekkerder is: knoflookcroutons uit de koekenpan!

De lekkerste knoflookcroutons maak je van een rustiek ongesneden (zuurdesem)brood. Hiervan kun je mooie grote croutons/blokjes snijden. Bij grotere blokjes heb je een lekkere bite en dat precies wat je wilt bij een crouton. In principe kun je van elk brood croutons maken. Het is dé ideale manier om restjes brood op te maken.

Knoflookcroutons maken in de koekenpan

Gebruik voor het bakken van croutons een olijfoliesoort die je goed kunt verhitten. Een olie zoals rijstolie of zonnebloem olie is hier ook voor geschikt. In plaats van verse knoflook gebruik ik in dit recept knoflookpoeder omdat dit niet verbrand. De knoflooksmaak is sterk aanwezig, misschien wel meer als dat je verse knoflook zou gebruiken.

Een onverwoestbare koekenpan
Koock Amsterdam® Skillet gietijzeren koekenpan

Koock Amsterdam® Skillet gietijzeren koekenpan

Geschikt voor alle warmtebronnen, ook inductie!

Wat ik zelf altijd doe is mijn restjes oud brood in blokjes snijden en deze invriezen. Elke keer als ik een restje, korstje of kontje over heb, snijd ik deze in blokjes en doe ik ze in mijn diepvrieszak tot ik een mooie hoeveelheid heb opgespaard. Als ik croutons nodig heb voor een salade, soep of als topping op pasta of spaghetti, neem ik een beetje uit mijn diepvrieszak en bak daar croutons van. Je kunt ze vooraf licht ontdooien of rechtstreeks bevroren in de koekenpan of oven doen. Een handige manier om voedselverspilling tegen te gaan en je hebt altijd brood bij de hand om croutons te maken.

Knoflookcroutons maken in de koekenpan

Knoflookcroutons maken in de koekenpan

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 van 1 stem
Gang: BijgerechtKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

10

minuten
Totale tijd

25

minuten

Met restjes brood maak je de lekkerste knoflookcroutons in de koekenpan. Spaar restjes ‘oud’ brood op in een ziplockzakje en vries het in. Zo heb je altijd brood in huis om croutons van te maken die je kunt serveren bij soepen, salades en pasta gerechten.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 200-250 gram (oud) brood, in blokjes gesneden

  • 6 eetlepels olijfolie + 1 extra voor in de pan

  • 1-2 theelepels knoflookpoeder

  • zout naar smaak

  • 1 theelepel gedroogde kruiden naar smaak (rozemarijn, tijm)

BEREIDING

  • Snijd 250 gram brood in dikke plakken en snijd de plakken vervolgens in repen. De repen snijd je in dobbelsteentjes.Knoflookcroutons
  • Doe de blokjes brood in een ziplockzakje en voeg 6 eetlepels olijfolie toe. Bestrooi de blokjes in de zak met zout naar smaak, 1 tot 2 theelepels knoflookpoeder en 1 theelepel gedroogde Italiaanse kruiden. Zip het zakje dicht en schud de blokjes zodat ze doordrenkt worden met de olie en bedekt zijn met de kruiden.Knoflookcroutons
  • Verwarm een koekenpan en schenk daar een 1 eetlepel olie in. Bak de broodblokjes rondom bruin en krokant. Blijf erbij en laat ze niet verbranden.
  • Haal de croutons uit de pan en laat ze eventueel uitlekken op een keukenpapiertje. Bestrooi ze met een snufje zout.

AANTEKENINGEN

Meer eetspiratie speciaal voor jou!

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.