Knoflookcroutons uit de koekenpan

Knoflookcroutons maken in de koekenpan

Croutons, een chique woord voor geroosterde blokjes brood. Deze krokante blokjes zijn wel heel erg lekker. Ik heb nog nooit iemand ontmoet die niet van croutons houdt! Ideaal om restjes brood mee op te maken of een gerecht zoals een soep of een salade mee op te leuken. En wat nog lekkerder is: knoflookcroutons uit de koekenpan!

De lekkerste knoflookcroutons maak je van een ongesneden (zuurdesem)brood. Hiervan kun je mooie grote croutons snijden. Bij grotere blokjes heb je een beetje een bite en dat is wel zo lekker bij een crouton. Maar heb je dat niet in huis dan is elk brood natuurlijk prima. Als je er maar blokjes van kunt snijden.

Gebruik voor het bakken van deze croutons geen extra vierge olijfolie want deze is niet geschikt om te verhitten. Extra vierge olijfolie is meer geschikt voor in koude gerechten zoals salades of in een dressing of vinaigrette. Om deze croutons te bakken gebruik je een ‘gewone’ olijfolie.

Kijk hier voor een overzicht van verschillende soorten dressings.

Zelf bak ik bijna nooit in olijfolie. In sommige recepten zoals bij deze croutons dus wel. Hier past olijfolie qua smaak het beste bij. Ik gebruik voor mijn gerechten meestal rijstolie (om in te bakken) en als dressing gebruik ik vaak lijnzaadolie en af en toe extra vierge olijfolie.

Knoflookcroutons maken in de koekenpan

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Brood en borrelhapjes, Bijgerechten, Budget receptenKeuken: WereldkeukenMoeilijkheidsgraad: Makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

10

minuten

Met maar een paar ingrediënten maak je de lekkerste knoflookcroutons.

Ingrediënten

  • 1/2 ongesneden brood (of restje brood)

  • 6 eetlepels olijfolie + 1 extra voor in de pan

  • 1-2 theelepels knoflookpoeder

  • 2 snufjes zout

  • 1 theelepel gedroogde kruiden naar smaak (rozemarijn, tijm)

  • 4 in reepjes gesneden (streaky) bacon (optioneel)

Hoe maak je het?

  • Snijd het brood in plakken en vervolgens in repen. De repen snijd je in dobbelsteentjes.
  • Doe de blokjes brood in een ziplockzakje en voeg 6 eetlepels olie toe. Bestrooi de blokjes met een snufje zout en het knoflookpoeder. Zip het zakje dicht en schud de blokjes zodat ze doordrenkt worden met de olie.
  • Verhit een koekenpan en schenk daar een heel klein beetje extra olie in. Bak de blokjes hierin rondom bruin en krokant. Blijf erbij en laat ze niet verbranden.
  • Haal de croutons uit de pan en laat ze eventueel uitlekken op een keukenpapiertje. Bestrooi met een snufje grof zout en serveer direct.
  • Een lekkere toevoeging bij deze knoflookcroutons zijn fijne gesneden reepjes (streaky) bacon. Het snufje zout kun je dan achterwege laten.

Aantekeningen

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

1 Reactie

  1. hallo simone wil je even laten weten dat de extra vergine olie wel geschikt is om mee te bakken en zelf beter voor je gezondheid in het pioppi boek bl 169 staat dat ze het getest hebben door het 36 uur lang te verhitten op 180 graden en nog steeds stabilliteit had en als je het nog stabiller wil hebben kan je er een klontje roomboter aan toe voegen .maar je moet wel goed opletten dat je echt goede olie hebt wie echt 100% extra vergine is

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*