Knoflookcroutons maken in de koekenpan. Croutons, een chique woord voor geroosterde blokjes brood. Deze krokante blokjes zijn wel heel erg lekker. Ik heb nog nooit iemand ontmoet die niet van croutons houdt! Ideaal om restjes brood mee op te maken of een gerecht zoals een soep of een salade mee op te leuken. En wat nog lekkerder is: knoflookcroutons uit de koekenpan!
De lekkerste knoflookcroutons maak je van een ongesneden (zuurdesem)brood. Hiervan kun je mooie grote croutons snijden. Bij grotere blokjes heb je een beetje een bite en dat is wel zo lekker bij een crouton. Maar heb je dat niet in huis dan is elk brood natuurlijk prima. Als je er maar blokjes van kunt snijden.
Knoflookcroutons maken in de koekenpan
Gebruik voor het bakken van deze croutons geen extra vierge olijfolie want deze is niet geschikt om te verhitten. Extra vierge olijfolie is meer geschikt voor in koude gerechten zoals salades of in een dressing of vinaigrette. Om deze croutons te bakken gebruik je een ‘gewone’ olijfolie.
Kijk hier voor een overzicht van verschillende soorten dressings.
Zelf bak ik bijna nooit in olijfolie. In sommige recepten zoals bij deze croutons dus wel. Hier past olijfolie qua smaak het beste bij. Ik gebruik voor mijn gerechten meestal rijstolie (om in te bakken) en als dressing gebruik ik vaak lijnzaadolie en af en toe extra vierge olijfolie.

Koock Amsterdam® Skillet gietijzeren koekenpan
Geschikt voor alle warmtebronnen, ook inductie!
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Knoflookcroutons maken in de koekenpan
4
porties15
minuten10
minutenMet maar een paar ingrediënten maak je de lekkerste knoflookcroutons.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
1/2 ongesneden brood (of restje brood)
6 eetlepels olijfolie + 1 extra voor in de pan
1-2 theelepels knoflookpoeder
2 snufjes zout
1 theelepel gedroogde kruiden naar smaak (rozemarijn, tijm)
4 in reepjes gesneden (streaky) bacon (optioneel)
BEREIDING
- Snijd het brood in plakken en vervolgens in repen. De repen snijd je in dobbelsteentjes.
- Doe de blokjes brood in een ziplockzakje en voeg 6 eetlepels olie toe. Bestrooi de blokjes met een snufje zout en het knoflookpoeder. Zip het zakje dicht en schud de blokjes zodat ze doordrenkt worden met de olie.
- Verhit een koekenpan en schenk daar een heel klein beetje extra olie in. Bak de blokjes hierin rondom bruin en krokant. Blijf erbij en laat ze niet verbranden.
- Haal de croutons uit de pan en laat ze eventueel uitlekken op een keukenpapiertje. Bestrooi met een snufje grof zout en serveer direct.
- Een lekkere toevoeging bij deze knoflookcroutons zijn fijne gesneden reepjes (streaky) bacon. Het snufje zout kun je dan achterwege laten.
AANTEKENINGEN
- Knoflookcroutons zijn lekker als topping op salades, in de soep of bij een pasta gerecht.
- Met restjes brood kun je naast croutons ook zelf paneermeel maken. Als je het paneermeel grof vermaalt kun je het ook gebruiken als topping op bijvoorbeeld pasta met rucolapesto.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Knapperige salade van Romaine sla
- Zelf croutons en paneermeel maken
- Griekse salade
- Tomatensoep met orzo
- Turkse broodjes
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.