BLT salade, een schaal vol groente in plaats van de bekende Bacon, Lettuce, Tomato ‘sandwich’. Een broodje of sandwich gaat er altijd wel in, maar omdat ik van veel groenten houd eet ik dit gerecht het ook graag in de vorm van een grote salade. Je kunt van dit recept ook heel makkelijk een vegan variant maken door de bacon heel eenvoudig te vervangen voor gebakken reepjes tempeh of kokosbacon. Dus als je net als ik gek bent op salades dan is deze BLT salade een dikke tip.
Ik eet elke dag groene bladgroente. Is het niet in een salade, dan is het wel verwerkt in een soep of een smoothie. In dit artikel leg ik uit waarom het aan te raden is elke dag groene bladgroentes te eten. Deze salade kun je heel goed aanvullen met sla. Romaine sla of veldsla passen goed bij dit gerecht. Zo kom je gelijk aan je dagelijkse hoeveelheid ‘groen’ en het geeft de salade extra body en vulling.
BLT salade
Deze bacon, lettuce & tomato salade is lekker als lunch of als maaltijdsalade. Serveer er eventueel brood met hummus bij of (zoete) aardappelfriet als extra aanvulling. Het brood heb ik niet helemaal weggelaten maar deze heb ik in de salade verwerkt als croutons. Deze geven een lekkere smaak crunch aan deze salade. Croutons kun je heel snel zelf maken in een koekenpan. Kijk hier hoe je knoflookcroutons maakt. Wil je graag een vegan BLT salade maken? Vervang dan de bacon door reepjes gebakken tempeh of gebruik kokosbacon (knapperige bacon bits) voor extra smaak en crunch. En gebruik plantaardige mayonaise en ahornsiroop in plaats van honing voor de dressing.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
BLT salade
2
personen10
minutes15
minutes25
minutesEen variant op de bekende Amerikaanse BLT (bacon, lettuce & tomato) sandwich namelijk: de BLT salade. Een lekkere salade vol groente, avocado, (vegan) bacon en knapperige knoflookcroutons.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
- voor de dressing
1 eetlepel (plantaardige) mayonaise
1 theelepel mosterd
1 theelepel (appelcider) azijn
1 theelepel honing of ahornsiroop
zout en peper naar smaak
- voor de salade
100 gram veldsla of 1 krop Romaine sla fijngesneden
1 rode ui in halve maantjes gesneden
halve komkommer in blokjes gesneden
2 grote (zoete) tomaten of 8 cherry tomaatjes gehalveerd
1 rijpe avocado in plakjes gesneden
6 plakjes gebakken (streaky) bacon, reepjes gebakken tempeh, of 2 eetlepels kokosbacon
vers gebakken croutons (hoeveelheid naar wens)
BEREIDING
- Was (en snijd eventueel) sla en doe deze in een grote kom.
- Bak 4 plakjes bacon of 4 plakjes tempeh knapperig. Of maak kokosbacon volgens dit recept.
- Maak een dressing van 1 eetlepel (plantaardige) mayonaise, 1 theelepel mosterd, 1 theelepel (appelcider) azijn, 1 theelepel honing (of ahornsiroop) en zout en peper naar smaak. Meng de dressing door de sla. Proef of de dressing op smaak is en voeg indien nodig nog extra zout, peper of azijn toe.
- Snijd de ui in halve maantjes, de komkommer in blokjes, halveer de tomaatjes en snijd de avocado in plakjes en verdeel dit samen over de sla. Garneer met de croutons, bacon (tempeh of kokosbacon) en extra zwarte peper. Als je nog een beetje dressing over hebt drizzle dit er dan overheen.
AANTEKENINGEN
- Een andere favoriete salade van mij is de snelle (lunch) salade met kip. Een lekker stukje kip met sla, kaas en gebakken paprika. Kijk hier voor het recept.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Sambal tomaat
- Kip met sambal en tomaat (slowcooker)
- Krokante Indische gehaktballetjes
- Sandwich met gegrilde groenten
- Kip met gember en tomaat (ook voor Crock-Pot Express en slowcooker)
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.