Ketjap champignons

Ketjap champignons

Ik zet regelmatig champignons op mijn boodschappenlijstje. Ze verdwijnen in de koelkast en tegen de tijd dat ik ze wil gaan eten zijn ze vaak verschrompeld. Champignons (het liefst kastanje champignons) zijn hartstikke lekker en ik wil er wat meer mee gaan koken. Dit (bij) gerechtje had ik al een tijdje in mijn hoofd zitten. Ketjap champignons maak je in een handomdraai. Het is een snel, simpel en vegetarisch (bij) gerechtje wat heerlijk smaakt bij rijst, quinoa en je kunt het zelfs eten op een broodje.

In mijn recepten gebruik ik vaak dezelfde basisingrediënten. Dit zijn ingrediënten die iedereen wel in huis heeft en makkelijk te combineren zijn. Waarom zou je moeilijk doen als het ook makkelijk kan! De bieslook geeft het gerecht een lekkere frisse en pittige smaak.

Wat heb je nodig?

  • bakje kastanje champignons
  • rode peper naar smaak
  • bosuitje
  • 1 tot 2 eetlepels ketjap manis (lees hier welke ketjap ik gebruik)
  • eetlepel sojasaus (lees hier welke sojasaus ik gebruik)
  • flinke pluk verse bieslook (dit is de garnering)
  • eetlepel zoete chilisaus
  • 2 teentjes knoflook
  • sambal oelek naar smaak
  • theelepel sesamolie
  • vers gemalen zwarte peper
  • kneepje citroensap
  • scheutje olie om in te bakken

Hoe maak je het?

Borstel de kastanje champignons schoon en haal de steeltjes eraf. Laat de steeltjes er bij een aantal champignons aan zitten. Het is mooi om een beetje variatie te zien op je bord. De steeltjes gooi je natuurlijk niet weg, maar die snijd je in stukjes. Snijd de grootste champignons in vieren en laat de kleinste heel.

De bosui, bieslook en rode peper snijd je in kleine ringetjes. Bewaar een aantal ringetjes rode peper om mee te garneren. Verhit een scheutje olie samen met de sesamolie in een pan en bak de kastanje champignons snel aan. Voeg de bosui en de rode peper toe en bak dit kort mee.

Maak in een kommetje een mengsel van de ketjap, sojasaus, geraspte knoflook, chilisaus en de sambal. Proef of de saus naar smaak is en voeg indien nodig nog wat van de hierboven genoemde ingrediënten toe. Voeg de saus toe aan de champignons en zet het vuur hoog tot de saus gaat bubbelen. De ketjap moet een beetje indikken. Knijp er nog een beetje citroensap boven uit, bestrooi met vers gemalen zwarte peper en je gerechtje is klaar.

Serveren

Serveer de champignons in een mooi schaaltje en garneer met (lekker veel) fijngehakte bieslook en ringetjes rode peper. De champignons slinken heel erg. Wil je een grotere hoeveelheid maken neem dan een dubbele hoeveelheid champignons. De ingrediënten voor de saus kun je ook verdubbelen, let alleen op dat je niet teveel ketjap of sojasaus ineens gebruikt. Het gerecht wordt anders te zoet of te zout. Voeg gewoon steeds een beetje toe en proef of je de saus lekker vindt. Dan kan er niet veel misgaan!

Oosterse champignons

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

4 Reacties

  1. Jack vanderStoep

    Ik ga het vandaag proberen !

  2. We aten dit vandaag tijdens het (vegan) kerstdiner. Het smaakte heerlijk! Super goede “vleesvervanger”!

  3. Hoi Simone,
    We hadden al een week 2 bakjes kastanjechampignons op voorraad. Vanavond jouw recept voor de ketjap champignons gemaakt. En het was super.
    Zie op jouw site nog meer hele leuke recepten. Heb al een paar ideetjes opgedaan voor de komende weken.
    Vooral de manier waarop je alles beschrijft is heel leuk en inspirerend. Complimenten!!!

  4. Hoi Simone,
    Vandaag gemaakt, echt weer een top recept

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*