Eetspiratie » Ketjap champignons
Ketjap champignons

Ketjap champignons

Ketjap champignons, een vega(n) recept van gebakken champignons in een lekkere ketjapsaus. Kip ketjap of babi ketjap zijn bekende gerechten uit de Indische keuken. Met (kastanje) champignons kun je een lekkere vegetarische/vegan variant maken. Het is een mooie aanvulling voor een rijsttafel maar ook prima geserveerd met een beetje rijst en het is zelfs lekker op een broodje.

Eigenlijk zijn veel paddenstoelensoorten geschikt om vegetarische Indische of Indonesische gerechten mee te maken. Gewone witte champignons, kastanje champignons, oesterzwammen en shiitake zijn mijn persoonlijke favorieten. Eerder maakte ik met oesterzwammen in plaats van een broodje pulled pork een broodje ‘pulled veggie’. Met in reepjes gescheurde oesterzwam maak je een gerecht met de smaken en ‘look’ van pulled pork. Hier kun je het recept bekijken.

Ketjap champignons

Dit recept voor ketjap champignons is voor 4 personen. Maar de champignons krimpen nog wel wat in de pan. Als je een grotere hoeveelheid wilt maken dan kun je prima de ingrediënten verdubbelen. Het handigst is om de saus vooraf eerst even te proeven. Zo weet je of deze nog aangepast moet worden.

Het lekkerst is om de champignons in verschillende stukjes te snijden. Ik breek eerst de steeltjes eraf en snijd deze in stukjes, deze zijn prima te gebruiken en zonde om weg te gooien. De kleinste exemplaren laat ik heel en de grotere snijd ik door de helft of in vieren. Zo krijg je verschillende structuren op je bord en het ziet er ook nog eens mooi uit.

Dit gerecht past zowel bij een Indische rijsttafel als bij een vegetarische Indische rijsttafel.

Ketjap champignons

Recipe by Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Course: Indofood, Oosterse recepten, Vegan, VegetarischCuisine: OostersDifficulty: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

10

minutes
Kooktijd

10

minutes
Tijd totaal

20

minutes

Met champignons en ketjap kun je een lekker vega(n) gerecht maken.

Ingrediënten

  • 500 gram kastanjechampignons

  • 2 eetlepels ketjap manis

  • 1 eetlepel sojasaus

  • 1 flinke pluk verse bieslook

  • 1 eetlepel zoete chilisaus

  • 2 teentjes knoflook fijngehakt

  • sambal oelek naar smaak

  • 1 theelepel sesamolie

  • 1 snufje vers gemalen zwarte peper en klein snufje zout

  • 1 theelepel citroensap

  • 1 eetlepel (rijst)olie

Hoe maak je het?

  • Borstel de kastanjechampignons schoon en snijd ze in stukjes zoals hierboven omschreven.
  • De bieslook snijd je in kleine ringetjes. Verhit een eetlepel olie in een wok of koekenpan en bak de kastanjechampignons aan en voeg een snufje zout toe.
  • Maak in een kommetje een mengsel van de ketjap, sojasaus, fijngehakte knoflook, chilisaus, sesamolie en de sambal. Proef de saus en breng naar wens op smaak. Voeg indien nodig nog wat van de hierboven genoemde ingrediënten toe. Schenk de saus bij de champignons in de pan en zet het vuur hoog tot de saus gaat bubbelen.
  • Laat dit een minuutje bubbelen en knijp een theelepel (of meer) citroensap boven de pan uit. Bestrooi de champignons met vers gemalen zwarte peper en royaal met de fijnhakte bieslook. Serveer direct.

Aantekeningen

  • In dit recept gebruik ik zowel ketjap manis als sojasaus. Maar wat is nu het verschil tussen die twee? Ik leg het uit in een uitgebreid artikel. Het artikel kun je hier lezen.
  • En hoe bak je nu de lekkerste champignons? Hoe bak je ze lekker krokant in plaats van zacht en ‘snotterig’. Lees het artikel hier.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE