Eetspiratie » Ketjap champignons
Ketjap champignons

Ketjap champignons

Ketjap champignons, een vegan recept van gebakken champignons in een lekkere ketjapsaus. Kip ketjap of babi ketjap zijn bekende gerechten uit de Indische keuken. Met (kastanje) champignons kun je een lekkere vegetarische/vegan variant maken. Het is een mooie aanvulling voor een rijsttafel maar ook prima geserveerd met een beetje rijst en het is zelfs lekker op een broodje.

Eigenlijk zijn veel paddenstoelensoorten geschikt om vegetarische Indische of Indonesische gerechten mee te maken. Gewone witte champignons, kastanje champignons, oesterzwammen en shiitake zijn mijn persoonlijke favorieten. Eerder maakte ik met oesterzwammen in plaats van een broodje pulled pork een broodje ‘pulled oesterzwam‘. Met in reepjes gescheurde oesterzwam maak je een gerecht met de smaken en ‘look’ van pulled pork. Ook heb je voor dit gerecht een lekkere ketjap nodig. In dit artikel kun je lezen welke ketjap ik graag gebruik.

Deze ketjap mag niet ontbreken in je keukenkastje
Kaki Tiga Sojasaus K3 1000 ml

Kaki Tiga Sojasaus K3 1000 ml

Ketjap is een zoete sojasaus uit Indonesië.

Ketjap champignons

Dit recept voor ketjap champignons is voor 4 personen. Maar de champignons krimpen nog wel wat in de pan. Als je een grotere hoeveelheid wilt maken dan kun je prima de ingrediënten verdubbelen. Het handigst is om de saus vooraf eerst even te proeven. Zo weet je of deze nog aangepast moet worden.

Het lekkerst is om de champignons in verschillende stukjes te snijden. Ik breek eerst de steeltjes eraf en borstel de champignons schoon met behulp van een theedoek. De kleinste exemplaren laat ik heel en de grotere snijd ik door de helft of in vieren. Zo krijg je verschillende structuren op je bord en het ziet er ook nog eens mooi uit. Serveer de ketjap champignons met rijst, op een broodje of in een pita of op friet (loaded fries) aanrader!

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Ketjap champignons

Ketjap champignons

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.2 van 43 stemmen
Gang: Lunch, Hoofdgerecht, BijgerechtKeuken: IndischNiveau: Makkelijk
Porties

4

personen
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

10

minuten
Totale tijd

20

minuten

Een lekker en makkelijk gerecht uit de Indische keuken, ketjap champignons. Een simpel recept, weinig ingrediënten en op verschillende manieren te serveren. Lekker met rijst, maar ook op een broodje of als topping op frietjes als ‘loaded fries’.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 500 gram kastanjechampignons, in stukjes gesneden

  • 2 eetlepels ketjap manis

  • 1 eetlepel sojasaus

  • 2 bosuitjes, in ringetjes of vers gehakte bieslook

  • 1 eetlepel zoete chilisaus

  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt of geraspt

  • sambal oelek naar smaak

  • 1 theelepel sesamolie

  • 1 snufje vers gemalen zwarte peper en klein snufje zout

  • halve citroen (het sap)

  • 1 eetlepel olie

  • 1 eetlepel sesamzaadjes

BEREIDING

  • Borstel de kastanjechampignons schoon en snijd ze in stukjes zoals hierboven omschreven.
  • De bosui (of bieslook) snijd je in kleine ringetjes. Je gebruikt alleen het groene gedeelte. Verhit een eetlepel olie in een wok of koekenpan, bak de kastanjechampignons aan en voeg een snufje zout en peper toe.
  • Maak in een kom of maatbeker een mengsel van 2 eetlepels ketjap manis, 1 eetlepel sojasaus, 2 teentjes fijngehakte knoflook, 1 eetlepel chilisaus, 1 theelepel sesamolie en de sambal. Proef de saus en breng naar wens op smaak. Voeg indien nodig nog wat van de hierboven genoemde ingrediënten toe.
  • Schenk de saus bij de champignons in de pan en zet het vuur hoog tot de saus gaat bubbelen. Voeg de helft van de gesneden bosui toe en strooi er sesamzaadjes overheen.
  • Laat dit een minuutje of 2 bubbelen en knijp het sap van een halve citroen boven de pan uit. Bestrooi de champignons met vers gemalen zwarte peper en garneer met ringetjes gesneden bosui en sesamzaadjes.

BEKIJK DE VIDEO

AANTEKENINGEN

  • In dit recept gebruik ik zowel ketjap manis als sojasaus. Maar wat is nu het verschil tussen die twee? Ik leg het uit in een uitgebreid artikel. Het artikel kun je hier lezen.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.