Hoe bak je de lekkerste champignons? Goeie vraag! Ik heb dit zelf een tijdje geleden ontdekt en nu bak ik mijn champignons nooit meer anders. Ik dacht altijd dat ik het goed deed, maar het resultaat was meestal een grijze massa dat wel iets weg had van snot. De smaak was op zich niks mis mee, maar dat kon beter. Dus na wat oefenen en uitproberen, heb ik nu voor mij de perfecte manier gevonden. De gebakken champignons serveer ik op een broodje.
De champignons in dit artikel zijn bedoeld als bijgerecht, voor op een broodje of snee zuurdesembrood (lekker met een laagje hummus) of in een salade. Deze champignons hebben meer een ‘bite’. Zacht gebakken champignons zijn weer meer geschikt voor andere gerechten zoals champignonragout, champignonstoof uit de slowcooker, in een pasta/risotto of in een saus. Je kunt de methode die ik straks ga uitleggen ook toepassen op andere paddenstoelsoorten. Kastanjechampignons, oesterzwammen, shiitake of portobello, je kunt ze in principe allemaal op deze manier bereiden. Het kost wel een beetje tijd, maar daar krijg je iets lekkers voor terug.
Purepeak Champignonborstel – Groenteborstel – Bamboe
Ontdek de Purepeak champignonborstel: jouw ideale metgezel voor het reinigen van champignons en andere groenten! Vervaardigd uit bamboe, is deze borstel een aanwinst voor jouw keuken.
Hoe bak je de lekkerste champignons?
Voor dit recept gebruik ik het liefst simpele witte champignons of kastanjechampignons. Groot of klein, het formaat maakt eigenlijk niet zoveel uit. Zelf vind ik een combinatie van kleine hele champignons en grotere plakjes wel lekker qua structuur. De truc is om de champignons goed te laten bakken aan elke kant. Laat ze gerust 2 tot 3 minuten op een redelijk hoog vuur aanbakken. Voeg geen zout toe in het begin maar pas op het einde. Als je direct zout gaat toevoegen laten de champignons vocht los en worden ze gekookt in plaats van gebakken. Zout en peper voeg je toe op het einde, om ze op smaak te brengen.
Ook heb ik nog een handige bewaartip! Mijn champignons bewaarde ik altijd in de koelkast in de groentelade. Als ik ze wilde gebruiken was het bakje vochtig en waren de champignons nat. Ze zagen er dan niet echt appetijtelijk meer uit en de geur was ook niet geweldig. Wat ik voortaan doe: ik haal de champignons meteen na aankoop uit het plastic bakje. Ik leg een velletje keukenpapier in een platte bewaarbak (geschikt voor de koelkast). Vervolgens leg ik de champignons los van elkaar in de bak. Hierop leg ik een velletje keukenpapier en sluit ik de bak af met de deksel. Op deze manier zijn de champignons langer houdbaar.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Hoe bak je de lekkerste champignons?
4
porties10
minuten20
minuten30
minutenMet een simpel trucje kun je de lekkerste champignons bakken. Geen waterige slappe champignons maar heerlijk gebakken met een bruin kleurtje waardoor ze veel smaak krijgen. Serveer als bijgerecht of op getoast brood met een beetje hummus of boter.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
750 gram champignons, in stukjes gesneden
1-2 eetlepels olijfolie
zout en peper
halve theelepel knoflookpoeder
1 theelepel Italiaanse kruiden (optioneel)
BEREIDING
- Veeg de champignons schoon met een stukje keukenpapier en haal de langste steeltjes eraf. Je mag ze er ook aan laten zitten als je dat wilt. Snijd de grote in niet te dunne plakken, de middelgrote door de helft en de kleintjes laat je heel.
- Zet een bord klaar waar je straks de gebakken champignons op legt. Je gaat ze namelijk bakken in rondes en niet allemaal tegelijk. Zorg dat het een redelijk groot bord is zodat de champignons niet op elkaar komen te liggen.
- Verhit 1 eetlepel olijfolie in een ruime koekenpan. Leg nu de doorgesneden champignons met de platte kant naar beneden in de pan en zorg dat ze niet tegen elkaar aan liggen.
- Laat ze nu bakken op een redelijk hoog vuur (zet ook even je afzuigkap aan). Laat ze zo gerust 2 tot 3 minuten liggen. Spiek bij eentje of de onderkant bruin is, zo ja dan kun je ze allemaal omdraaien. Doe dit met behulp van een vork.
- Ook de andere kant bak je 2 tot 3 minuten, tot ze bruin zien. Zijn ze bruin genoeg naar je zin, (ze mogen best een krokant randje hebben) schep ze dan over op een groot bord. Doe hetzelfde met de volgende batch.
- Als alle champignons zijn gebakken doe je ze bij elkaar in de pan, bestrooi met zout, een halve theelepel knoflookpoeder en royaal met peper en schud de pan op en neer. Serveer direct. Als je het lekker vindt, voeg je nog 1 theelepel Italiaanse kruiden toe.
- Ik serveer dit meestal op een knapperig broodje, hierop smeer ik een laagje hummus en daarop leg ik de gebakken champignons. Ik bestrooi het met lekker veel peper en heb zo een lekkere lunch of lichte avondmaaltijd.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Ketjap champignons
- Champignon rendang
- 8 makkelijke recepten met paddenstoelen
- Gebakken haverrijst met champignons
- 10 ingrediënten die ik altijd in huis heb
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.