Eetspiratie » Hoe bak je de lekkerste champignons?
Hoe bak je de lekkerste champignons?

Hoe bak je de lekkerste champignons?

Hoe bak je de lekkerste champignons? Goeie vraag! Ik heb dit zelf een tijdje geleden ontdekt en nu bak ik mijn champignons nooit meer anders. Ik dacht altijd dat ik het goed deed, maar het resultaat was meestal een grijze massa wat wel iets weg had van snot. De smaak was op zich niks mis mee, maar dat kon beter. Dus na wat oefenen en uitproberen, heb ik nu voor mij de perfecte manier gevonden.

De champignons in dit artikel zijn bedoeld als bijgerecht, voor op een broodje (lekker met een laagje hummus) of in een salade. Deze champignons hebben meer een ‘bite’. Zacht gebakken champignons zijn weer meer geschikt voor andere gerechten zoals ragout, in een pasta/risotto of in een saus. Je kunt de methode die ik straks ga uitleggen ook toepassen op andere paddenstoel soorten. Kastanjechampignons, oesterzwammen, shiitake of portobello, je kunt ze in principe allemaal op deze manier bereiden. Het kost wel een beetje tijd, maar daar krijg je iets lekkers voor terug.

Hoe bak je de lekkerste champignons?

Voor dit vegetarische en vegan ‘recept’ gebruik ik het liefst simpele witte champignons of kastanjechampignons. Groot of klein, het formaat maakt eigenlijk niet zoveel uit. Zelf vind ik een combinatie van kleine hele champignons en grotere plakjes wel lekker qua structuur. En champignons zijn ook vriendelijk voor je portemonnee. Voor ongeveer 1 euro koop je al 250 gram van de witte variant.

Ook heb ik nog een handige bewaartip! Mijn champignons bewaarde ik altijd in de koelkast in de groentela. Als ik ze wilde gebruiken was het bakje vochtig en waren de champignons nat. Ze zagen er dan niet echt appetijtelijk meer uit en de geur was ook niet geweldig. Wat ik voortaan doe: ik haal de champignons meteen na aankoop uit het plastic bakje. Ik leg een velletje keukenpapier in een platte bewaarbak (geschikt voor de koelkast). Vervolgens leg ik de champignons verspreid naast elkaar in de bak. Hierop leg ik een velletje keukenpapier en sluit ik de bak af met de deksel. Op deze manier zijn de champignons langer houdbaar.

Deze methode gebruik ik ook voor broccoli. Lees hier hoe ik mijn broccoli langer groen en vers houd.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Hoe bak je de lekkerste champignons?
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Hoe bak je de lekkerste champignons?

Hoe bak je de lekkerste champignons?

4.7 van 3 stemmen
Recept van Simone | Eetspiratie Categorie: Bijgerechten, Budget, Lunch, Vegan, VegetarischNiveau: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

20

minuten
Tijd totaal

30

minuten

Met een simpel trucje kun je de lekkerste champignons bakken.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

 • 400 gram champignons (of meer naar wens)

 • 1 – 2 eetlepels olijfolie

 • zout en peper

 • halve theelepel knoflookpoeder

 • optioneel: Italiaanse kruiden

Bereiding:

 • Veeg de champignons schoon met een stukje keukenpapier en haal de langste steeltjes eraf. Je mag ze er ook aan laten zitten als je dat wilt. Snijd de grote in niet te dunne plakken, de middelgrote door de helft en de kleintjes laat je heel.
 • Zet een bord klaar waar je straks de gebakken champignons op legt. Je gaat ze namelijk bakken in rondes en niet allemaal tegelijk. Zorg dat het een redelijk groot bord is zodat de champignons niet op elkaar komen te liggen.
 • Verhit een eetlepel olie in een ruime koekenpan. Leg nu de champignons met de platte kant naar beneden in de pan en zorg dat ze niet tegen elkaar aan liggen.
 • Laat ze nu bakken op een redelijk hoog vuur (zet ook even je afzuigkap aan). Laat ze zo 1 tot 2 minuten liggen. Spiek bij eentje of de onderkant bruin is, zo ja dan kun je ze allemaal omdraaien. Doe dit met behulp van een vork.
 • Ook deze kant bak je twee minuten, tot de onderkant bruin ziet. Zijn ze bruin genoeg naar je zin, voeg dan een beetje knoflookpoeder toe en schud de pan op en neer. Leg de gebakken champignons verspreid over het bord en doe hetzelfde met de volgende batch.
 • Als alle champignons zijn gebakken doe je ze bij elkaar in de pan, bestrooi met zout en royaal met peper en schud de pan op en neer. Serveer direct. Als je het lekker vindt, strooi je er nog een beetje Italiaanse kruiden overheen.
 • Ik serveer dit meestal op een knapperig broodje, hierop smeer ik een laagje hummus en daarop leg ik de gebakken champignons. Ik bestrooi het met lekker veel peper en heb zo een lekkere lunch of lichte avondmaaltijd.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)