Eetspiratie » Hummus
Hummus

Hummus

Hummus, onmisbaar in mijn keuken! Dat ik fan ben van kikkererwten dat mag duidelijk zijn. Op Eetspiratie zijn er verschillende recepten met deze peulvruchten te vinden. Ik heb het al eerder gezegd, als je kikkererwten in huis hebt kun je allerlei lekkere gerechten maken. Zorg dus dat je altijd een blik, pot of een zak gedroogde kikkererwten in huis hebt. Deze heb je ook nodig voor hummus, het meest bekende gerecht met kikkererwten.

Tegenwoordig kun je hummus kopen in verschillende smaken, je kunt het zo gek niet bedenken. Varianten met gegrilde groente, pompoen, kruiden en zelfs met mango. Ik houd het liever gewoon lekker simpel en naturel. De humus wordt het meest romig als je deze lang laat blenden, zeker een minuut of twee. Tijdens het blenden een of twee eetlepels ijswater toevoegen zorgt ook voor een romige hummus. Mijn ervaring is dat een keukenmachine (of foodprocessor) makkelijk werkt als een blender. In de blender krijg je er niet zo makkelijk alles uit en bij de keukenmachine gaat dat een stuk handiger.

Hummus

Is hummus gezond, ja! Maar een kleine kanttekening, enkel als je deze zelf maakt zonder olie. Als je de ingrediëntenlijst leest van een willekeurige supermarkthummus dan zie je bij eigenlijk elke variant als ingrediënt olie staan. Dit is jammer, want hummus heeft geen olie nodig. Het is een onnodig ingrediënt wat het ook vetter maakt. In een authentiek hummus recept zul je ook geen olie vinden. Een kleine drizzle olie eroverheen is een lekkere toevoeging.

Maar hoe krijg je de hummus dan romig? Heel eenvoudig, door de aquafaba (het bonenwater) waar de kikkererwten in zitten te gebruiken. Als je zelfgekookte kikkererwten gebruikt neem je daar het kookwater van. Naast dat het een stuk goedkoper is dan olijfolie te gebruiken, is het ook nog eens makkelijk en gezond(er).

Met hummus kun je snel een lekkere dressing maken. Meng hummus met pesto en een beetje citroensap en je hebt binnen 5 minuten een dressing op tafel. Lekker bij een pastasalade of groene salade. Hummus gepureerd met paprika maakt een lekkere warme saus voor pasta. Ook is hummus een lekkere aanvulling in een bowl of een spread voor op brood of wraps. Het is een perfecte dip voor crackers, pita chips en groenten.

Wil je dit recept bewaren?
Pin dan de onderstaande foto op jouw Pinterest borden.

Hummus
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Hummus

Hummus

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

500

gram
Bereidingstijd

15

minuten

Met deze gezonde spread van kikkererwten maak je veel gerechten nog lekkerder.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten

  • 1 pot 1 kikkererwten (400 gram)

  • 1 teen 1 knoflook (of meer naar smaak)

  • 1 eetlepel 1 tahin (sesampasta)

  • half blikje half aquafaba (of meer indien nodig)

  • 1 snufje 1 chilipoeder

  • halve halve citroen (het sap)

  • 1 theelepel 1 gemalen komijn

  • zout en peper

Hoe maak je het?

  • Giet de kikkererwten af en bewaar de aquafaba. Spoel de kikkererwten af onder kraan. Doe ze met de specerijen, citroensap, peper en zout in de keukenmachine. Voeg een scheut aquafaba toe en blend de kikkererwten fijn.
  • Voeg nu beetje bij beetje de aquafaba toe tot je de gewenste dikte hebt. Laat het daarna nog 2 minuten goed blenden. Zo wordt de hummus lekker romig.
  • Proef of de hummus op smaak is en voeg indien nodig nog extra zout, peper of chilipoeder toe.
  • Bewaar de hummus in een afgesloten bakje in de koelkast. Roer hem even door voor gebruik. Het is zo zeker 4 dagen houdbaar.

Aantekeningen

  • Gebruik hummus als dip, topping, spread of maak er een dressing of saus van.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE