Hummus, onmisbaar in mijn keuken! Dat ik fan ben van kikkererwten dat mag duidelijk zijn. Op Eetspiratie zijn er verschillende recepten met deze peulvruchten te vinden. Ik heb het al eerder gezegd, als je kikkererwten in huis hebt kun je allerlei lekkere gerechten maken. Zorg dus dat je altijd een blik, pot of een zak gedroogde kikkererwten in huis hebt. Deze heb je ook nodig voor hummus, het meest bekende gerecht met kikkererwten.
Tegenwoordig kun je hummus kopen in verschillende smaken, je kunt het zo gek niet bedenken. Varianten met gegrilde groente, pompoen, kruiden en zelfs met mango. Ik houd het liever gewoon lekker simpel en naturel. De humus wordt het meest romig als je deze lang laat blenden, zeker een minuut of twee. Tijdens het blenden een of twee eetlepels ijswater toevoegen zorgt ook voor een romige hummus. Mijn ervaring is dat een keukenmachine (of foodprocessor) makkelijk werkt als een blender. In de blender krijg je er niet zo makkelijk alles uit en bij de keukenmachine gaat dat een stuk handiger.
Hummus
Is hummus gezond, ja! Maar een kleine kanttekening, enkel als je deze zelf maakt zonder olie. Als je de ingrediëntenlijst leest van een willekeurige supermarkthummus dan zie je bij eigenlijk elke variant als ingrediënt olie staan. Dit is jammer, want hummus heeft geen olie nodig. Het is een onnodig ingrediënt wat het ook vetter maakt. In een authentiek hummus recept zul je ook geen olie vinden. Een kleine drizzle olie eroverheen is een lekkere toevoeging.
Maar hoe krijg je de hummus dan romig? Heel eenvoudig, door de aquafaba (het bonenwater) waar de kikkererwten in zitten te gebruiken. Als je zelfgekookte kikkererwten gebruikt neem je daar het kookwater van. Naast dat het een stuk goedkoper is dan olijfolie te gebruiken, is het ook nog eens makkelijk en gezond(er).
Met hummus kun je snel een lekkere dressing maken. Meng hummus met pesto en een beetje citroensap en je hebt binnen 5 minuten een dressing op tafel. Lekker bij een pastasalade of groene salade. Hummus gepureerd met paprika maakt een lekkere warme saus voor pasta. Ook is hummus een lekkere aanvulling in een bowl of een spread voor op brood of wraps. Het is een perfecte dip voor crackers, pita chips en groenten.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:
REAGEREN?
Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl
RECEPT OF WEBSITE BEWAREN
Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:
Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)