Hummus, onmisbaar in mijn keuken! Dat ik fan ben van kikkererwten dat mag duidelijk zijn. Op Eetspiratie zijn er verschillende recepten met deze peulvruchten te vinden. Ik heb het al eerder gezegd, als je kikkererwten in huis hebt kun je allerlei lekkere gerechten maken. Zorg dus dat je altijd een blik, pot of een zak gedroogde kikkererwten in huis hebt. Deze heb je ook nodig voor hummus, het meest bekende gerecht met kikkererwten.
Tegenwoordig kun je hummus kopen in verschillende smaken, je kunt het zo gek niet bedenken. Varianten met gegrilde groente, pompoen, kruiden en zelfs met mango. Ik houd het liever gewoon lekker simpel en naturel. De hummus wordt het meest romig als je deze lang laat blenden, zeker een minuut of twee. Tijdens het blenden een of twee eetlepels ijswater toevoegen zorgt ook voor een romige hummus. Mijn ervaring is dat een keukenmachine (of foodprocessor) makkelijker werkt als een blender. In de blender krijg je de hummus er lastiger uit, bij de keukenmachine gaat dat een stuk handiger.

Magimix – Mini Plus – Foodprocessor
Kleine foodprocessor, ook geschikt voor het maken van boemboes!
Hummus
Is hummus gezond, ja! Maar een kleine kanttekening, enkel als je deze zelf maakt zonder olie. Als je de ingrediëntenlijst leest van een willekeurige supermarkthummus dan zie je bij eigenlijk elke variant als ingrediënt olie staan. Dit is jammer, want hummus heeft in principe geen olie nodig. Het is een onnodig ingrediënt wat het ook vetter maakt. In een authentiek hummus recept zul je ook geen olie vinden. Een kleine drizzle olijfolie eroverheen is wel een must. Crispy chili olie is ook een lekkere toevoeging.
Maar hoe krijg je de hummus dan romig? Heel eenvoudig, door de aquafaba (het bonenwater) waar de kikkererwten in zitten te gebruiken. Als je zelfgekookte kikkererwten gebruikt neem je daar het kookwater van. Naast dat het een stuk goedkoper is dan olijfolie te gebruiken, is het ook nog eens makkelijk en gezond(er).
Met hummus kun je snel een lekkere dressing maken. Meng hummus met pesto en een beetje citroensap en je hebt binnen 5 minuten een dressing op tafel. Lekker bij een pastasalade of groene salade. Hummus gepureerd met paprika maakt een lekkere warme saus voor pasta. Ook is hummus een lekkere aanvulling in een bowl of een spread voor op brood of wraps. Het is een perfecte dip voor crackers, pita chips en groenten.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Hummus
1
(500 gram)15
minuten0
minuten15
minutenHummus, het allerlekkerste gerecht met kikkererwten. Eet het als een spread voor op (plat)brood, in wraps, of pita’s. Maar ook heerlijk als dip voor groenten of brood. Een eiwitrijk gerecht, gemaakt zonder olie maar met het vocht van de kikkererwten, de aquafaba. Het recept voor een heerlijke romige hummus.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
1 pot kikkererwten (400 gram), uitgelekt en afgespoeld
half blikje aquafaba, het vocht van de kikkererwten (of meer indien nodig)
1 teen knoflook (of meer naar smaak)
1 eetlepel tahin (sesampasta)
1 snufje chilipoeder
halve citroen (het sap)
1 theelepel gemalen komijn
zout en peper
optioneel: een snufje sumak
BEREIDING
- Giet een pot van 400 gram kikkererwten af en bewaar de aquafaba. Spoel de kikkererwten af onder kraan. Doe ze met 1 theelepel gemalen komijn, een snufje chilipoeder, het sap van een halve citroen, peper en zout in de keukenmachine. Voeg een scheut aquafaba toe en blend de kikkererwten fijn.
- Voeg nu beetje bij beetje de aquafaba toe tot je de gewenste dikte hebt. Laat het daarna nog 2 minuten goed blenden. Zo wordt de hummus lekker romig.
- Proef of de hummus op smaak is en voeg indien nodig nog extra zout, peper of chilipoeder toe. Serveer de hummus in een diep bord en maak er met de achterkant van een lepel een kuiltje in. Drizzle er een beetje olijfolie overheen en bestrooi met een beetje chilipoeder of sumak voor extra smaak.
- Bewaar de hummus in een afgesloten bakje in de koelkast. Roer hem even door voor gebruik. Het is zo zeker 4 dagen houdbaar.
AANTEKENINGEN
- Gebruik hummus als dip, topping, spread of maak er een dressing of saus van.
Gerelateerde recepten en artikelen
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.