Pastasalade met snelle pestodressing, een gerecht dat niet kan mislukken. Als ik niet meer weet wat ik moet eten, dan is er een gerecht waar ik altijd op terug kan vallen: pastasalade. De ingrediënten hiervoor heb ik namelijk altijd in huis. Het is lekker, vullend en je kunt er een grote hoeveelheid van maken.
De pastasalade is natuurlijk niks nieuws. Er zijn meer dan genoeg recepten online te vinden. Alleen dit is zo’n handig recept. Mijn dochter vroeg of ik deze online wilde zetten zodat zij hem zelf kan opzoeken en maken. Het is namelijk een ideale lunchsalade voor school of een snelle makkelijke maaltijd voordat ze gaat werken. Restjes kun je ook makkelijk bewaren in de koelkast. Ook is het een gerecht wat je makkelijk kunt voorbereiden. Kook pasta de avond van tevoren, spoel koud af en zet dit in de koelkast. Snijd de volgende dag de groenten, maak een dressing en voeg dit samen in een kom. Deze salade kun je ook prima bewaren in een pot en meenemen als lunch of naar een BBQ of picknick.

Kilner – Ronde Weckpot – 1L
Duurzame weckpot met luchtdichte deksel die ervoor zorgt dat de inhoud zo lang mogelijk vers blijft.
Pastasalade met snelle pestodressing
Voor deze salade gebruik ik volkoren of linzenpasta en dan het liefst fusilli omdat dat er mooi uitziet. Bij fusilli gaat de dressing lekker tussen de pasta zitten en dat is precies wat je wilt. Je zou zelfs orzo (pasta in de vorm van een rijstkorrel) kunnen gebruiken. De groenten hou ik een beetje simpel zodat het snijwerk maar minimaal is. Ik voeg er ook kikkererwten aan toe als eiwitbron zodat de salade extra vullend is. Soms gebruik ik mijn eigen gemaakte pesto, maar als ik snel klaar wil zijn neem ik een pesto uit de supermarkt. Zelf gebruik ik plantaardige mayonaise en een vegan pesto, maar je kunt natuurlijk gebruiken wat je zelf het lekkerst vindt. En gebruik je liever geen mayonaise, neem dan hummus als alternatief. Heerlijk romig en een goede combinatie met de pesto.
Wat onmisbaar is bij deze salade zijn de knoflookcroutons. Deze bak je gewoon heel eenvoudig in de koekenpan. Ik snijd altijd mijn oud brood in blokjes en vries deze in. Zo heb ik altijd croutons bij de hand. Je hoeft ze alleen nog maar te kruiden en te bakken en klaar. Bekijk hier het recept voor croutons uit de koekenpan.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Pastasalade met snelle pestodressing
4
personen15
minuten15
minuten30
minutenEen heerlijke pastasalade met volkoren pasta, groenten, kikkererwten en een snelle pestodressing.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
325-350 gram pasta (fusilli)
halve komkommer in blokjes gesneden
10 cherry tomaatjes gehalveerd
1 rode ui gesnipperd
2-3 eetlepels (plantaardige) mayonaise
1,5 eetlepel (vegan) groene pesto
1 eetlepel citroensap
1 blikje kikkererwten (200 gram) uitgelekt en afgespoeld
3 eetlepels groene olijvenplakjes
2 eetlepels kappertjes (optioneel)
zout en peper
knoflookcroutons (zie omschrijving hierboven)
scheutje water
4 eetlepels verse dille fijngehakt
2 eetlepels verse peterselie fijngehakt
BEREIDING
- Begin met het bakken van de croutons (zie omschrijving hierboven). Knip het brood in blokjes en kruid deze met knoflookpoeder en Italiaanse kruiden. Doe ze in een ziplockzakje en besprenkel royaal met olijfolie. Schud het zakje goed zodat alle blokjes bedekt zijn met olie. Bak ze krokant in een koekenpan.
- Neem een pan met water en doe daar een royale snuf zout in. Kook de pasta zoals aangegeven op de verpakking. Als de pasta gaar is, giet je deze af en spoel je het direct af onder de koude kraan. Zet apart tot gebruik.
- Maak een dressing van 2 tot 3 eetlepels mayonaise, 1,5 eetlepel pesto en 1 eetlepel citroensap. Roer dit door elkaar en voeg eventueel een scheut water toe om de dressing te verdunnen. Proef of de smaak naar wens is en voeg indien nodig extra pesto of citroensap toe.
- Was de halve komkommer en 10 tomaatjes. Snijd de komkommer in kleine blokjes en halveer de tomaatjes. Snipper de rode ui en hak 4 eetlepels en 2 eetlepels peterselie fijn.
- Giet 200 gram kikkererwten af en spoel ze af onder de koude kraan tot het schuim verdwenen is.
- Doe de pasta in een grote schaal en voeg de dressing toe. Meng dit met slabestek door elkaar. Voeg vervolgens de komkommer, tomaat, ui en verse kruiden toe. Schep alles goed om en voeg als laatste de kikkererwten, 3 eetlepels olijvenplakjes en 2 eetlepels kappertjes toe.
- Breng de salade op smaak met zout en peper. Serveer de salade in een mooie kom en garneer met de croutons. Restjes kun je in een afgesloten bakje of een glazen pot een tot twee dagen bewaren in de koelkast.
AANTEKENINGEN
- Je kunt met deze salade alle kanten op. Je kunt er bijvoorbeeld rucola doorheen mengen. Geroosterde pijnboompitjes zijn ook een lekkere toevoeging. Een beetje (vegan) Parmezaanse kaas geeft de salade een extra kick (kijk hier voor het recept).
Gerelateerde recepten en artikelen
- Kemangi pesto – een frisse pesto met een Aziatische twist
- Kruidig gehaktbrood uit de slowcooker
- Rucolapesto
- Pasta met rucolapesto
- Gnocchi met pesto
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.